Som rád, že sa knihy od neho prekladajú. Po slovensky je ich niekoľko, ale po česky je ich už viac tuctov a stále vychádzajú. Veľká vďaka tomu čo to organizuje a tomu čo to spracováva. Áno niektoré prednášky sú z Česka aj ja som si všimol.Sú aj v knihách zachytené minimálne niektoré, bral to medzinárodnejšie aj v tej dobe, čo je skvelé. Celkovo asi možno bude dobré vytvoriť armádu mystikov, ako to hovorí aj Papus k českému vydaniu knihy ešte v roku 1905 a ktorý vyšiel až teraz aj vďaka tebe Arex. ,,...Zanechte tedy bezprostřední spory neklidným, povzneste svůj ideál co nejvýše a vzdalte ho co nejdále od chvylkových vášní; braňte ho vší silou svých modlideb a své inteligence...(veta, že zjednotenie iba vojsk nie je posledné slovo o spojení srdcí a inteligencí)...Místo toho utvořte armádu mystiků, sjednocených stejným humantným a sociálním cílem avšak individuálně. Pozneste tak svoji vlast a čerpejte z ní svoji mravní sílu a svoji fyzickou odvahu." Papus: Zaklady tajné vědy, Nakladatelstvý Vodnař, Praha 2015 s.11
To slovo individuálne je podľa mňa veľmi kľúčové, pretože ,,štát" alebo svet sa skladá z ľudí a iba keď oni budú ony prosperovať, bude prosperovať aj spoločnosť. Preto je dôležité pri všetkých vysokých cieľoch zachovávať individualitu.
To myslím robil aj R. Steiner. Osveta a pomáhanie si však tiež musí prebiehať na rozumných základoch, inak by sme rozdávali chaos a to by bolo zbytočné a zrejme kontra produktívne.
Prajem príjemný deň