Universalia, zednáři, tajné spolky

Moderátoři: Cagliostro, Anubis

Arex
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
pohlaví: Muž
Poděkoval(a): 177×
Obdrženo poděkování: 1116×

Re: Kabala a Theurgie?

Příspěvekod Arex » 18 zář 2010, 14:09

balamunt píše:To, že chtěl Bardon vstoupit do univerziale, to mi připadá strašně komické. Co by tam jako dělal? :D Celé mi to připadá dost podezřelé. A to, že prý ho tam nechtěli přijmout, to by byl už vtip na n-tou. Nechci se nijak dotknou ostatních snaživých lidí v universalie, ale ve srovnání s Bardonem to byla parta amaterů a snaživců. To je ale normální, protože v 19 a 20 století už všichni tápali ve tmě, k zásadním informacím se už normální člověk nemohl dostat. Ty informace dodané Bardonem jsou jednoduše zvěstované z vyšších sfér.

Ještě bych to přirovnal k situaci, kdy by se Ježíš Kristus přihlásil na nějakém biskubství a že chce přihlášku do křesťanství, ale byl by odmítnut, protože konal nějaké divné kousky :P

;) Píšeš na základě nadšení, takže Ti to nebudu vymlouvat. Jen uvedu co vím. Pan Bardon o vstup do Universalie skutečně žádal. Jestli nakonec byl nebo nebyl členem vnějšího kruhu, to bohužel nevím, ale do vnitřního kruhu přijat nebyl. Souhlasím s tím, co napsal Cagliostro (proč se pan Bardon nezamlouval Universalistům) - slyšel jsem to od jiných pamětníků, a přitom říkali to samé.
Nezapomeň, že Universálka měla před válkou mezinárodní kontakty, obrovský přísun literatury, možnost vysílat delegáty do zahraničí atd. To se může hodit komukoliv, i tomu, kdo má sám rozumu dost.
Přihláška pana Bardona do Universalie se asi nedochovala, ale existuje jeho horoskop, který kreslil člen astrologické sekce Universalie pan Běhounek. Jinak mám z doslechu, že pan Bardon bydlel nějaký čas v Káraném, stejně jako Pierre de Lasenic, takže mezi nimi probíhaly nějaké kontakty (snad se to týká počátku 40. let).
Spíš bych řekl, že vážných zájemců bylo vždycky málo a tak se navzájem dobře znali...
„Srdce, buď statečné a spěj vpřed!“, tak volají všichni, kdož jsou sklíčeni smrtelností. Tak zní heslo zasvěcenců zanícených touhou po Absolutnu a stoupajících po žebříku Poznání. Ale až v soutěsce mezi obočím rozzáří se Světlo jako plamen blesku!

balamunt
jedu jak drak
jedu jak drak
pohlaví:
Obdrženo poděkování:

Příspěvekod balamunt » 19 zář 2010, 10:02

Hele Arexi, nadšený jsem byl tak před 10 lety, veškeré nadšení už ze mě dávno vyprchalo. Ale při svých úvahách se řídím zdravým rozumem. A můj selský rozum hlásí veliké nesrovnalosti při tom, co tady někdy čtu :D

1) člověk, který absolvuje Bránu a disponuje díky tomu obrovskou moudrostí a mocí, ideálně Vševědoucbostí a všemohoucností, přece nebude žádat o vstup do nějakého spolku. Co by tam dělal? Určitě ne se dovídal něco, co sám neví nebo neumí. Jedině, že by chtěl v tom spolku provádět nějakou "ČINNOST"-měl s tím spolkem určité záměry jiného rázu.

2) ale TEORETICKY, kdyby Bardon podával přihlášku, tak chápu lidi, kteří ho odmítli třeba kvůli kabaratním vystoupením. Oni totiž nemohli vědět, kdo Bardon ve skutečnosti je. Svoje knihy napsal až ke konci svého života.

Arex
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví

Příspěvekod Arex » 19 zář 2010, 15:04

balamunt píše:Hele Arexi, nadšený jsem byl tak před 10 lety, veškeré nadšení už ze mě dávno vyprchalo. Ale při svých úvahách se řídím zdravým rozumem. A můj selský rozum hlásí veliké nesrovnalosti při tom, co tady někdy čtu :D

1) člověk, který absolvuje Bránu a disponuje díky tomu obrovskou moudrostí a mocí, ideálně Vševědoucbostí a všemohoucností, přece nebude žádat o vstup do nějakého spolku. Co by tam dělal? Určitě ne se dovídal něco, co sám neví nebo neumí. Jedině, že by chtěl v tom spolku provádět nějakou "ČINNOST"-měl s tím spolkem určité záměry jiného rázu.

2) ale TEORETICKY, kdyby Bardon podával přihlášku, tak chápu lidi, kteří ho odmítli třeba kvůli kabaratním vystoupením. Oni totiž nemohli vědět, kdo Bardon ve skutečnosti je. Svoje knihy napsal až ke konci svého života.

;)
Tak já se Ti omlouvám, píšeš jako z nadšení. Pokud chceš ale uvažovat o filosofii dějin, která by zohledňovala také život a dílo pana Bardona, měl bys nejprve respektovat fakta, která se o jeho působení a životě dochovala. Z toho, co je doloženo, a z toho, že jeho dílo příp. znáš a dokážeš ho domyslet, pak můžeš vytvářet pravděpodobné scénáře o tom, co se asi dělo. Ale nemůžeš to dělat naopak; to by se pak pro Tebe každý nový papír, který se kde najde, stal smrtelným nebezpečím.
Podle dokumentů, které jsem měl možnost vidět, je naprosto nepochybné, že pan Bardon se např. velmi dobře znal s celou řadou Universalistů, a vycházel s nimi také v pozdějších letech, i přes to "odmítnutí". Když nemám v ruce jeho žádost (o níž ostatně ani tak neběží), asi bych se chtěl alespoň ujistit, jestli se dají doložit kontakty s jednotlivými Universalisty (což by znamenalo jeho dlouhodobý zájem o tuto skupinu lidí). A ty kontakty se doložit dají.
Jednak existuje zvukový záznam pana Běhounka, kde se o svých návštěvách u FB zmiňuje; v jeho pozůstalosti byla i originální fotografie FB, kterou od něj dostal, řada samizdatových verzí, které dnes asi znáš z grimoar.cz –protože si je přál zveřejnit – a ten zmiňovaný horoskop pana Bardona. Připomínám, že L. Běhounek byl favorizovaný žák dr. Kefera.
Kontakty s panem Lasenicem znám jen z doslechu, ale protože se jedná o konkrétní příhodu, asi na nich bude něco pravdy. Mimo to, na youtube je záznam dr. Lumíra Bardona, na kterém mluví o fotografiích víly a vodníka, které mu jeho otec ukazoval. Podle popisu to stoprocentně jsou fotografie z Horev-klubu, který vedl právě Lasenic.
Ještě existuje dopis pana S. Kulovaného z konce 60. let, kde vzpomíná, že pan Bardon před válkou šířil v opisech své vlastní překlady tantrické literatury (nepíše jaké)… Pokud si tedy Universalisté chtěli přečíst něco z jeho pera, určitě mohli.

Víš, asi je to na osobním přístupu, ale já jsem se prostě smířil s představou, že známe asi jen zlomky historie, a že nám unikají i celé části díla pana Bardona. Ať už jde o zmiňované překlady východní literatury, nebo většinu překladů Crowleyho (pan Běhounek tvrdil skálopevně, že to bylo 23 sešitů, a známe jen dva…) nebo o drobnější práce, které psal pan Bardon rovnou německy, a které se v Čechách příliš neohřály. A to jsou jen díla, která šla mimo nejužší okruh žáků. Prostě Brána atd. měly své předchůdce – a o nich dnes prakticky nic nevíme. Třeba jsou zde informovanější lidé, kteří se nám smějí pod fousy a říkají si „my víme“.

Pro mě z toho celého plyne, že ani „obrovská moudrost a moc“, o níž píšeš, člověku nevezme jeho lidskou stránku, takže se i nadále může stýkat s kýmkoli a kdykoli. Protože jinak by žil na poušti, což mi k povaze FB, jak je mi známa z těch vydaných knih, dvakrát nesedí.

(Jinak se omlouvám, protože tu rozvíjíme téma, které moc nepatří k tématu této diskuse.)
„Srdce, buď statečné a spěj vpřed!“, tak volají všichni, kdož jsou sklíčeni smrtelností. Tak zní heslo zasvěcenců zanícených touhou po Absolutnu a stoupajících po žebříku Poznání. Ale až v soutěsce mezi obočím rozzáří se Světlo jako plamen blesku!

Cagliostro
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Národnost: ČR
Poděkoval(a): 25×
Obdrženo poděkování: 560×

Příspěvekod Cagliostro » 20 zář 2010, 09:23

Ono toho zmizelo víc.
Například studie o hermetických spolkách a jmnenný seznam, který pro gestapo (eventuelně Jacobiho) udělal Smíchovský, a tuto studii po gestapu někam bolševistický režim schoval.
Další studii, kterou dělal o Universalii a jejích členech (obzvláště samostatná stať s toho pojednávala pro změnu o Smíchovském) pro bolševiky Lexa také záhadně zmizela...

Takže mizí nejen práce o magii, ale i o Hermetikách.

A tebe bych zde Arexi rozhodně nečekal. :!: ;)
Ego sum, qui sum!

marvin
Administrátor
Administrátor
Poděkoval(a): 586×
Obdrženo poděkování: 888×
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod marvin » 20 zář 2010, 16:51

balamunt píše: člověk, který absolvuje Bránu a disponuje díky tomu obrovskou moudrostí a mocí, ideálně Vševědoucbostí a všemohoucností, přece nebude žádat o vstup do nějakého spolku. Co by tam dělal? Určitě ne se dovídal něco, co sám neví nebo neumí.

Myslím, že děláš z Mistra Bardona boha. Podle mě si nepochopil, že člověk, který zná univerzální zákony, ať je jakkoliv osvícený mistre NENÍ VŠEMOHOUCÍ . Uniká ti, že p. Bardon nebyl Bůh. To, že sepsal svou práci, Bránu a další knihy, neznamená ani v žádném případě, že byl vševědoucí..

Ano, byla to vysoká duchovní bytost (pokud budem věřit vtělení Mistra Ariona do těla Bardona). Ale i tento duch má své omezení..

Tím že pochopíme magii a začneme prakikovat, ať budeme jakokoliv silní a nadaní, pořád budeme lidé, ikdyž budeme schopni "čehokoliv" stále budeme podmíněni zákonem karmy a stále nebudeme vědět VŠE ...chápeš?

Co se týče Universalie a Bardona, nerozumím, proč je pro tebe tak těžké příjmout jenom myšlenku, že by se byl ochotný ucházet o členství..?! Příjde ti to jako ponižující? nebo jako degradujicí ?! Co ti na tom tak strašně vadí? Ano nedává ti to smysl - protože bereš p. Bardona za poloboha. ALE ON BYL ČLOVĚK.. měl svůj lidský aspekt, měl milenku, páchal hříchy apod.. NEBYL DOKONALÝ a za druhé - nemáš ponětí co stálo za jeho rozhodnutími, nevíš čeho chtěl dosáhnout, nevíš ani zlomek toho co se ve skutečnosti odehrávalo v jeho životě... Tím že si přečteš jeho knihy (neberu Frabato), tak máš pocit, že toho člověka znáš osobně - ale to je pouze ILUZE .. nejsi vůbec objektiví :-)

Balamunt píše:Jedině, že by chtěl v tom spolku provádět nějakou "ČINNOST"-měl s tím spolkem určité záměry jiného rázu.

No, vidíš, že by ti konečně svitlo?

btw: srry jesli moc útočím, ale už jsem si nemohl pomoci (larva??! .-)
Pravá mysl pojme všechny lži a klamy, aniž by byla zmatená.
Pravé srdce pojme jed nenávisti, aniž by došlo k újmě.

Cagliostro
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví

Re: Universalia a Bardon

Příspěvekod Cagliostro » 20 zář 2010, 18:44

On i fakt, že se znal Weinfurter s Bardonem svědčí, že se znaly členové Psyché, Universalie, Horev-klubu aj. okult. spolků navzájem. Že šlo o kontakt mezi těmito hermetiky z různých důvodů je jisté. Byť třebas některým "Božským" tvářím, které dnes dělají z Lasenica či Bardona by je jistě nepotěšilo.

A byl zde již také zmíněn pan Běhounek, ten také tvrdil (pokud se správně pamatuju) že při jedné veřejné atrakci Hitlera mu měl vlepit facku a zmizet v davu.
Připočítáme-li jakékoliv hermetické útoky na astrál Hitlera Universalií a Keferem, svědčí to o pravé vlasenecké povaze.
Ego sum, qui sum!

Anubis
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Poděkoval(a):
Obdrženo poděkování: 64×

Příspěvekod Anubis » 20 zář 2010, 19:06

Cagliostro píše:Připočítáme-li jakékoliv hermetické útoky na astrál Hitlera Universalií a Keferem, svědčí to o pravé vlasenecké povaze...

... a jiných nedostatcích.

Cagliostro
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví

Příspěvekod Cagliostro » 20 zář 2010, 19:47

V tom ti budu odporovat. Dle hermetických pravidel čas zde na zemi nic neznamená. Takže mohlo to klidně fungovat druhý den, následující rok, a třebas i za několik desítek let.

Ostatně podobné věci jako magické útoky na jednotlivce, či celé národy, mohou fungovat trofám si říct celá tisíciletí.
Ego sum, qui sum!

Arex
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví

Příspěvekod Arex » 20 zář 2010, 19:59

Cagliostro píše:On i fakt, že se znal Weinfurter s Bardonem svědčí, že se znaly členové Psyché, Universalie, Horev-klubu aj. okult. spolků navzájem. Že šlo o kontakt mezi těmito hermetiky z různých důvodů je jisté. Byť třebas některým "Božským" tvářím, které dnes dělají z Lasenica či Bardona by je jistě nepotěšilo.

A byl zde již také zmíněn pan Běhounek, ten také tvrdil (pokud se správně pamatuju) že při jedné veřejné atrakci Hitlera mu měl vlepit facku a zmizet v davu.
Připočítáme-li jakékoliv hermetické útoky na astrál Hitlera Universalií a Keferem, svědčí to o pravé vlasenecké povaze.

;) Jistě, proto je potřeba rozlišovat, kde pamětníci říkají "u toho jsem byl" a kde "to jsem slyšel". Pokud se týče pana Běhounka, na stejné nahrávce, ze které jsem sem dnes dal ukázku, je také svědectví o doktoru Keferovi, které naopak nevyznívá vůbec příznivě. A to svědectví očité.

Myslím si, že svět nepotřebuje "bohy", aby se mu jevili nedostižní, protože obdiv není čin. Proto zastávám názor, že je důležité poznat minulost - aby člověku dala jistotu, že práce v přítomnosti se má dělat s reálným pohledem, bez roušky (sebe)romantismu. Že se má zkrátka dělat doopravdy.

Vždycky mě udivovalo a udivuje, proč někdo potřebuje dr. Kefera, který zápasí s Hitlerem, pana Lasenica, který má řád Bílého lva, pana Bardona, který Hitlera přemáhá... Vždycky mi byly milejší jako vědoucí autoři. Jenže já byl vždycky ten nenapravitelný človíček, kterého zajímá pouze obsah.

Anubis
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Poděkoval(a):

Příspěvekod Anubis » 20 zář 2010, 20:09

Cagliostro píše:...

Asi jsi mě nepochopil, ale hádám, že odporovat nepřestaneš. Problém vidím v jakémkoliv útoku, takhle se nejedná s nikým a s ničím. To, že čas na Zemi je takřka zanedbatelný je ještě horší. Budeme zbytečně nést následky těchto činů celé generace. To, že se útok provádí v jiné úrovni z něho nedělá nic lepšího, spíše naopak. Mág by měl být moudřejší.

Možná že proto Bardona v Universalii nechtěli. Se svým nadčasovým přístupem asi těžko vysvětloval, že se nebude podílet na útocích na nějakého Hitlera. Pokud se neuměli povznést nad rasu/politiku/národ, tak jim z mého pohledu chybělo mnoho.

Chrz
snažím se trochu psát
snažím se trochu psát
pohlaví:
Obdrženo poděkování:

Příspěvekod Chrz » 20 zář 2010, 20:51

Na druhou stranu, z toho co vím, Hitler vedl válku i na astrální úrovni pomocí svých mágů. Kdo jiný než mágové by se jim měl postavit? Moudrost přece neznamená nebránit se zlu. Mimochodem i Minařík v Kečarovi popisuje, jak v astrálu odvracel útok jakýchsi Hitlerem povolaných demiurgů z východu. Zkrátka válka se vedla na více úrovních a kdoví, jestli by nedopadla jinak, kdyby mágové, stojící proti Hitlerovi si neřekli, že budou moudří a nehnou prstem. Navíc, mág má intuici, která by mu měla napovědět, co dělat. Někdy je čas kameny házet a jindy je čas je sbírat.

Anubis
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Poděkoval(a):

Příspěvekod Anubis » 20 zář 2010, 21:36

Chrz píše:....

Tady ty myšlenky vznikají z nějakého materiálního pohledu. Máme pěchotu a oni mají pěchotu i tanky, takže potřebujeme ještě tanky, abychom se jim vyrovnali... Na nehmotných úrovních toto pravidlo ale neplatí. Mimochodem o pasivitě jsem nenapsal ani zblo, jsem jen proti útočení.

Není mág jako mág... když obdržím nějaké schopnosti, tak s nimi nemůžu nakládat jak se zbraněmi, tím škodím jak sobě, tak okolí. Je to pořád o překonání sebe sama, kdyby se ti mágové nenechali vydráždit, tak jsou mnohem větším přínosem (už jen díky udržení kvalitnějšího stavu vědomí než má průměrný člověk). Hitler byl ovšem velké lákadlo a mnoho lidí se nechalo unést. Snad se z toho poučili ti, kteří se nechali stáhnout (na obou stranách).

Arex
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví

Příspěvekod Arex » 20 zář 2010, 21:42

Chrz: Já vím, ale polož si jednoduchou otázku: proč někoho považuješ za velkého učitele? Proto, že zanechal spisy a nauky, které Tě oslovují, nebo protože se (dejme tomu) utkal s Hitlerem?

Pokud se budu sebepozorovat podle K. Minaříka, tak musím tu záležitost s válkou hodit za hlavu, jinak se mi sebepozorování nepodaří - budu si stavět před oči falešné objekty, na nichž budu ulpívat, a výsledek bude chabý. Budu si stavět bůžky, a má praxe přitom bude nula. A čím větší nula budu, tím se mi bude zdát bůžek větší...

Nebál bych se, klidně bych na to šel selským rozumem.

Chrz
snažím se trochu psát
snažím se trochu psát
pohlaví:
Obdrženo poděkování:

Příspěvekod Chrz » 20 zář 2010, 22:31

Anubis: Ty myšlenky vznikají z pohledu, založeném na dualitě, která je sice iluzí, nicméně nás všechny ovládá a formuje. Sice se nedokážu pohybovat v astrální rovině (možná proto mé myšlenky vznikají z materiálního pohledu), nicméně si troufnu tvrdit, že na nehmotných úrovních (do určité roviny) stále existuje dualita, tj. stále tam proti sobě stojí dobro a zlo, tma a světlo, atd. Nemůžeš vědět, kdo kde stojí ve svém vývoji a co kdo má nebo nemá udělat. Samozřejmě, že útočit na kohokoliv není správné, ale ve válce se i útok může jevit jako obrana. Každopádně o tom, jak to bylo, vím prd, takže můžu jenom spekulovat.

Arex: Za velkého učitele považuju toho, kdo mě učí velké věci :-) Já rozhodně nehodnotím učitele podle toho,jestli proti někomu bojovali a nesnažím si je nějak zbožšťovat, jenom jsem zmínil informaci k tématu (podle mě relevantní). Právě selský rozum mě vede k tomu, abych radši nikoho moc nehodnotil a snažil se především držet se pravdivého přístupu k sobě.

Cagliostro
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví

Příspěvekod Cagliostro » 21 zář 2010, 08:55

ad Arex)
To je zvláštní. Mluvil jsem s Dr. Keferem a ten se o p. Běhounkovi vyjadřuje velice pozitivně, včetně vztahu k jeho otci. A na mě působí Dr. Kefer alespoń díky jeho dílu celkem pozitivně. Pokud bych u něco vytkl, snad moc velký prostor křesťanství v jeho díle.
Lasenicovi bych vykl přílišný prostor zbytečných maličkostí a zárověň jistým odstupem od bran dokončení Egypta.
Eliáš naopak pletl do všeho kabalu, ale jeho dílo Mrtví se mstí? je perfektní.
Velkou výtku jako u Lasenica bych měl i u Kabeláka, především v kabale, kde se to snažil strašně rozebrat-a zároveň se zde hlásí tímto k dílem k Hadu Genese Guaty. Ovšem to bylo trochu z jiného soudku magie. Navíc nemohu zapomenout osobně Kabelákovi to, co napsal v magii Divině (což ostatně budeš vědět jako znalec tohoto díla, a snad i recenzent Kabeláka) o zpochybnění slov De la Cámary o jeho názoru na pravého Velkého Kopta.
Jinak Cámarů mam celkem rád, již proto, že se setkal s Crowleyem. Navíc mu převzal jednu milenku.

ad Anubis)
Pochopil. Jenže každý kope za sebe. Kafka mimochodem taky útočil (nezávisle na Universalii) na astrál Hitlera. Hermetik je zodpovědný za svůj osud a každý ponese následky. Proto musel zaplatit i Smíchovský, který možná na nikoho magicky neútočil, ale udával na gestapu a zavinil tak smrt několika- snad i desítek- osob.

Říká se nemá se to dělat. jenže pokud má zlo převahu, platí i zde reakce dobra. V tomto případě pokuse o zničení Hitlera. Trochu vzdáleně tedy obdobná slova Herma Trismegista "Co je nahoře jest jako to, co jest dole"...
Ego sum, qui sum!

Zpět na “Archiv, neaktivní témata..”