balamunt píše:Hele Arexi, nadšený jsem byl tak před 10 lety, veškeré nadšení už ze mě dávno vyprchalo. Ale při svých úvahách se řídím zdravým rozumem. A můj selský rozum hlásí veliké nesrovnalosti při tom, co tady někdy čtu
1) člověk, který absolvuje Bránu a disponuje díky tomu obrovskou moudrostí a mocí, ideálně Vševědoucbostí a všemohoucností, přece nebude žádat o vstup do nějakého spolku. Co by tam dělal? Určitě ne se dovídal něco, co sám neví nebo neumí. Jedině, že by chtěl v tom spolku provádět nějakou "ČINNOST"-měl s tím spolkem určité záměry jiného rázu.
2) ale TEORETICKY, kdyby Bardon podával přihlášku, tak chápu lidi, kteří ho odmítli třeba kvůli kabaratním vystoupením. Oni totiž nemohli vědět, kdo Bardon ve skutečnosti je. Svoje knihy napsal až ke konci svého života.
Tak já se Ti omlouvám, píšeš jako z nadšení. Pokud chceš ale uvažovat o filosofii dějin, která by zohledňovala také život a dílo pana Bardona, měl bys nejprve respektovat fakta, která se o jeho působení a životě dochovala. Z toho, co je doloženo, a z toho, že jeho dílo příp. znáš a dokážeš ho domyslet, pak můžeš vytvářet pravděpodobné scénáře o tom, co se asi dělo. Ale nemůžeš to dělat naopak; to by se pak pro Tebe každý nový papír, který se kde najde, stal smrtelným nebezpečím.
Podle dokumentů, které jsem měl možnost vidět, je naprosto nepochybné, že pan Bardon se např. velmi dobře znal s celou řadou Universalistů, a vycházel s nimi také v pozdějších letech, i přes to "odmítnutí". Když nemám v ruce jeho žádost (o níž ostatně ani tak neběží), asi bych se chtěl alespoň ujistit, jestli se dají doložit kontakty s jednotlivými Universalisty (což by znamenalo jeho dlouhodobý zájem o tuto skupinu lidí). A ty kontakty se doložit dají.
Jednak existuje zvukový záznam pana Běhounka, kde se o svých návštěvách u FB zmiňuje; v jeho pozůstalosti byla i originální fotografie FB, kterou od něj dostal, řada samizdatových verzí, které dnes asi znáš z grimoar.cz –protože si je přál zveřejnit – a ten zmiňovaný horoskop pana Bardona. Připomínám, že L. Běhounek byl favorizovaný žák dr. Kefera.
Kontakty s panem Lasenicem znám jen z doslechu, ale protože se jedná o konkrétní příhodu, asi na nich bude něco pravdy. Mimo to, na youtube je záznam dr. Lumíra Bardona, na kterém mluví o fotografiích víly a vodníka, které mu jeho otec ukazoval. Podle popisu to stoprocentně jsou fotografie z Horev-klubu, který vedl právě Lasenic.
Ještě existuje dopis pana S. Kulovaného z konce 60. let, kde vzpomíná, že pan Bardon před válkou šířil v opisech své vlastní překlady tantrické literatury (nepíše jaké)… Pokud si tedy Universalisté chtěli přečíst něco z jeho pera, určitě mohli.
Víš, asi je to na osobním přístupu, ale já jsem se prostě smířil s představou, že známe asi jen zlomky historie, a že nám unikají i celé části díla pana Bardona. Ať už jde o zmiňované překlady východní literatury, nebo většinu překladů Crowleyho (pan Běhounek tvrdil skálopevně, že to bylo 23 sešitů, a známe jen dva…) nebo o drobnější práce, které psal pan Bardon rovnou německy, a které se v Čechách příliš neohřály. A to jsou jen díla, která šla mimo nejužší okruh žáků. Prostě Brána atd. měly své předchůdce – a o nich dnes prakticky nic nevíme. Třeba jsou zde informovanější lidé, kteří se nám smějí pod fousy a říkají si „my víme“.
Pro mě z toho celého plyne, že ani „obrovská moudrost a moc“, o níž píšeš, člověku nevezme jeho lidskou stránku, takže se i nadále může stýkat s kýmkoli a kdykoli. Protože jinak by žil na poušti, což mi k povaze FB, jak je mi známa z těch vydaných knih, dvakrát nesedí.
(Jinak se omlouvám, protože tu rozvíjíme téma, které moc nepatří k tématu této diskuse.)