Trataka
Moderátoři: Cagliostro, Anubis
- Arex
- mě už nikdo nezastaví

- pohlaví: Muž
- Poděkoval(a): 177×
- Obdrženo poděkování: 1116×
Re: Trataka
s7yrfoam píše:Máte někdo zkušenosti s tratakou?
„Srdce, buď statečné a spěj vpřed!“, tak volají všichni, kdož jsou sklíčeni smrtelností. Tak zní heslo zasvěcenců zanícených touhou po Absolutnu a stoupajících po žebříku Poznání. Ale až v soutěsce mezi obočím rozzáří se Světlo jako plamen blesku!
- Lumpino
- jedu jak drak

- pohlaví: Muž
- Národnost: ČR
- Poděkoval(a): 1×
- Obdrženo poděkování: 41×
Trataka, také se píše trátak. Soustředění myšlenek. Jakés takés zkušenosti mám, ne moc velké.
Dobře je trataka naznačená v knize Joga od staré Indie k dnešku, 1971. Žlutá joga.
http://www.ulozto.cz/xAru7Ad/joga-od-st ... dnesku-pdf
Může jít o trátak vnější, zaměření se třeba na plamen svíčky, eventuálně trátak vnitřní = sledování například "prostoru" za čelem, který se využívá například k uklidnění či otevření čakry adžna.
Někteří jogini doporučují trvalou koncentraci na čakru adžná, někteří ale před ní naopak varují a tvrdí že může vést k rozplynutí individuální osobnosti, což je sice cílem některých joginů eventuálně buddhistů ale nikoliv cílem většiny mágů. Na východě ti, kteří si chtějí užít životů (i budoucích) a magických sil čakru adžná pouze uklidní a pak přenášejí mysl do čakry anahata. Sledováním dechu = Trátakem na dech.
Dobře je trataka naznačená v knize Joga od staré Indie k dnešku, 1971. Žlutá joga.
http://www.ulozto.cz/xAru7Ad/joga-od-st ... dnesku-pdf
Může jít o trátak vnější, zaměření se třeba na plamen svíčky, eventuálně trátak vnitřní = sledování například "prostoru" za čelem, který se využívá například k uklidnění či otevření čakry adžna.
Někteří jogini doporučují trvalou koncentraci na čakru adžná, někteří ale před ní naopak varují a tvrdí že může vést k rozplynutí individuální osobnosti, což je sice cílem některých joginů eventuálně buddhistů ale nikoliv cílem většiny mágů. Na východě ti, kteří si chtějí užít životů (i budoucích) a magických sil čakru adžná pouze uklidní a pak přenášejí mysl do čakry anahata. Sledováním dechu = Trátakem na dech.
- Michal
- vášnivý přispivatel

- pohlaví: —
- Poděkoval(a): 24×
- Obdrženo poděkování: 37×
Díky moc za info a za tu knihu. Podívám se na to.
Párkrát jsem četl, že to používají na sledování třeba komunikace s různými bytostmi. O to mi teda teď nejde, mně to hlavně dost uklidňuje mysl. Takže budu zatím spíš soustředěně čumět do blba.
Párkrát jsem četl, že to používají na sledování třeba komunikace s různými bytostmi. O to mi teda teď nejde, mně to hlavně dost uklidňuje mysl. Takže budu zatím spíš soustředěně čumět do blba.
Zpět na “Archiv, neaktivní témata..”