Magie a mystika

Absolutně volné téma

Moderátor: Cagliostro

Pravidla fóra
Zde nechávám prostor na všechna témata, která se nevlezou do výše uvedených kategorií. Mám zde jenom prosbu, pokud se rozhodnete pro založení nového příspěvku, prosím zkuste popřemýšlet jestli není vhodnější umístění již do hotových kategorií. Nechci zase vyvořit nepříjemný škatulkovací systém, jde mi pouze o to, aby se zde třeba neobjevovaly dotazy na cvičení brány z prvního stupně apod.
Milda
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
pohlaví:
Obdrženo poděkování:

Re: Magie a mystika

Příspěvekod Milda » 25 srp 2013, 03:50

Ja nejsem proti nikomu, ani Budhovi.
Vis jiste ze nesel take cestou magie?

Pete
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
pohlaví: Muž
Poděkoval(a):
Obdrženo poděkování: 34×
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pete » 25 srp 2013, 05:34

Nevim, ale myslim si to a okolnosti tomu nasvedcuji. Proto jsem napsal "Pokud se nepletu"

Imho Magie je zavisla od Mystiky, ale Mystika je vice nezavisla. Adept si sice v sobe musi srovnat zivly a myslenky, ale je to vyucovano mystickym zpusobem - kontrola a procisteni myslenek, meditace, zbaveni se zavislosti, kontrola emoci a vyrovnavani zivlu nikoliv prez vizualizaci jak to uci Magie, ale skrz povahove rysy

Ale to je jen muj nazor..

zebyja
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Poděkoval(a): 84×
Obdrženo poděkování: 226×

Příspěvekod zebyja » 26 srp 2013, 09:55

Budhovo učení obsahuje magii, jen jí skrývá do čisté formy.. Budhovo učení neobsahuje zázraky.. Proto se zdá být nemagické pro nepozorného člověka.. U křesťanů se například také zdá, že se jedná o čistě mystickou cestu.. nic méně každou neděli při eucharistii v podstatě provádějí magický rituál, který má poměrně slušnou magickou moc.. S učením Budhovo je to podobně.. Alespoň podle mě..
Inteligentní člověk umí řešit problémy, genius jim umí předcházet..

Firzen
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Národnost: ČR
Poděkoval(a): 104×
Obdrženo poděkování: 70×
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Firzen » 17 lis 2013, 12:24

marvin píše:P.Lasenic - Hermetická iniciace martinismu, str.40 nahoře

"Magie je vědění, jež slouží. Mystika je poznání, jež povznáší. Jedno je závislé na druhém. Nerozděluj tuto dvojici, jinak padneš. Přidržíš-Ii se jenom prvního, padneš pýchou, ztratíš svou krásu a karmicky se zatížíš Přidržíš-I i se jenom druhého, zabředneš do spekulativn ich titěrností a zastavíš se, abys padl. Jenom obojí spojeno láskou přináší požehnání. Láska k vědění a poznání se nezastavuje, ani neumdlévá. Láska je neustálou inspirací . . ."

Tak s tímto souhlasím ve 100%. V poslední době jsem se od magie trochu odchýlil a šel jsem chvíli čistě mystickou cestou. Ale pak to taky nebylo ono - ztratila se taková živost a motivace jakoby. A s čistou magií jsem zažil přesně ten pád prostřednictvím pýchy.

verona
už jsem tu něco zanechal
už jsem tu něco zanechal
pohlaví: Žena
Obdrženo poděkování:

Re: Minichat?

Příspěvekod verona » 11 úno 2014, 15:41

Alicia píše:
verona píše: K tomu jsou na fóru různé stupně, kde můžeš své poznatky sdílet. Možná by je rádi četli ti, kteří se nechtějí na nic ptát, pouze se jimi nechávají inspirovat.

Nikdo není povinen svoje soukromé poznatky a zkušenosti sdílet veřejně, často to ani není vhodné. Ale jak píše Michal, na otázku ti určitě vždycky někdo odpoví.

Nemám otázek.

marvin
Administrátor
Administrátor
Poděkoval(a): 586×
Obdrženo poděkování: 888×
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod marvin » 12 úno 2014, 12:52

verona píše:Nemám otázek.

Potom bude Tvá cesta spíš cestou mystiky. Nicméně obojí jde ruku v ruce. Magie je vůlová. Mág něco chce, mág něco vykonává a mág se ptá. Mág žádá a býva vyslyšen.

Co se týče chatu, tak z nějakého důvodu vypadl. Myslím, že je to na straně serveru (mimo frabato.cz).

Vypadá to, že se část vrátila, ale ne všechno. Možná se to bude muset přeinstalovat, ale na to teď není prostor. Uvidíme časem.
Pravá mysl pojme všechny lži a klamy, aniž by byla zmatená.
Pravé srdce pojme jed nenávisti, aniž by došlo k újmě.

verona
už jsem tu něco zanechal
už jsem tu něco zanechal
Obdrženo poděkování:

Příspěvekod verona » 12 úno 2014, 13:58

Děkuji všem za příspěvky a upřímně vám přeji, aby jste tímto způsobem našli to co hledáte. Mě je bližší cesta ticha.

marvin píše:Potom bude Tvá cesta spíš cestou mystiky. Nicméně obojí jde ruku v ruce. Magie je vůlová. Mág něco chce, mág něco vykonává a mág se ptá. Mág žádá a býva vyslyšen.

Co se týče chatu, tak z nějakého důvodu vypadl. Myslím, že je to na straně serveru (mimo frabato.cz).

Vypadá to, že se část vrátila, ale ne všechno. Možná se to bude muset přeinstalovat, ale na to teď není prostor. Uvidíme časem.

Díky Marvine, máš pravdu, cesta mystiky je mi bližší. Ve svých meditacích NIC neočekávám, NIC nevykonávám, na NIC se neptám a už vůbec nic nežádám. Ovšem sledovat současně cestu magie mi rozhodně nepřekáží. Některé příspěvky na Frabatu jsou i pro cestu mystiky inspirující.

marvin
Administrátor
Administrátor
Poděkoval(a): 586×
Obdrženo poděkování: 888×
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod marvin » 12 úno 2014, 14:09

Je to pro to, že mág se bez mystiky nikam moc nedostane. Stejně to ale platí i pro mystika. To co píšeš by se dalo rozdělit. V určitých fázích, cvičeních je to tak jak popisuješ - nic nežádáš a na nic nemyslíš. Ale to potom pokračuje, protože takle se člověk taky nemusí nikam dostat. Je to dobré pro uvědomění si prostoru. Ale pokud chceš odpovědi, tak se musíš ptát. Pokud tedy něco chceš (jinak by jsi tu nebyla)

Většinou to může plynout z nerovnováhy. Málo vůle, málo ohně, málo seberealizace (v Božím záměru).

Však uvidíš časem. Záleží jakou cestu zvolíš. Možná teď to tak vyhovuje, ale později budeš nespokojena a začneš i něco žádat.
Pravá mysl pojme všechny lži a klamy, aniž by byla zmatená.
Pravé srdce pojme jed nenávisti, aniž by došlo k újmě.

verona
už jsem tu něco zanechal
už jsem tu něco zanechal
Obdrženo poděkování:

Příspěvekod verona » 12 úno 2014, 14:14

marvin píše:Je to pro to, že mág se bez mystiky nikam moc nedostane. Stejně to ale platí i pro mystika. To co píšeš by se dalo rozdělit. V určitých fázích, cvičeních je to tak jak popisuješ - nic nežádáš a na nic nemyslíš. Ale to potom pokračuje, protože takle se člověk taky nemusí nikam dostat. Je to dobré pro uvědomění si prostoru. Ale pokud chceš odpovědi, tak se musíš ptát. Pokud tedy něco chceš (jinak by jsi tu nebyla)

Většinou to může plynout z nerovnováhy. Málo vůle, málo ohně, málo seberealizace (v Božím záměru).

Však uvidíš časem. Záleží jakou cestu zvolíš. Možná teď to tak vyhovuje, ale později budeš nespokojena a začneš i něco žádat.

I to je možný, rozhodně před tím oči nezavírám. Díky

FTX

Příspěvekod FTX » 21 úno 2014, 01:24

verona píše:I to je možný, rozhodně před tím oči nezavírám. Díky

Tohle celkem dobře popsal "Pete":
http://hermetismus.webnode.cz/news/magie-a-mystika-cervena-a-modra-kombinace-uceni/
Dalajláma je dokonalý mystik, tomu se v lásce jen tak nikdo nevyrovná. Ale jeho země umírá a původní obyvatelé se stávají národnostní menšinou ve vlastní zemi. Jsou nuceni téměř otrocky pracovat. Mniši v klášterech jsou kádrováni pro politickou spolehlivost. Slovo "Tibet" v čínštině neexistuje, nazývají to jako provincii.

A také W.Mistelle psal o mystice, že láska je něco jako 5. rychlostní stupeň v autě. Ale ten můžeš zařadit jen na rovné dálnici. Pokud je silnice špatná, tak musíš řadit nižší stupně jinak poškodíš motor. Naopak pokud se ploužíš na dálnici a nezařadíš největší rychlostní stupeň, tak je to také špatně a nikam nedojedeš.

---
I když musím poznamenat, že magie bez mystiky je daleko škodlivější. Člověk by si měl být vědom nějakého vyššího řádu, který ho převyšuje a nějakého vyššího cíle. Jinak se celá magie zvrhhne na sobecké počínání pro uspokojení těch nejnižších potřeb - jídlo, sex, moc, bohatství a to je začátek konce pro takového adepta.

----
Pozn. pro Veronu: i když věřím tomu, že jsi skromná, tak určitě potřebuješ něco k jídlu, nějaké oblečení a další běžné věci. NIC by tě rozhodně neuskopojilo. Takže z toho NIC nakonec něco vznikne ;).

verona
už jsem tu něco zanechal
už jsem tu něco zanechal
Obdrženo poděkování:

Příspěvekod verona » 22 úno 2014, 22:41

Pozn. pro Veronu: i když věřím tomu, že jsi skromná, tak určitě potřebuješ něco k jídlu, nějaké oblečení a další běžné věci. NIC by tě rozhodně neuskopojilo. Takže z toho NIC nakonec něco vznikne ;).
--------------------------------------------------------------------------------------------------

FTX: Špatně jsi mě pochopil. Slovo NIC jsem použila pouze vzhledem k meditaci. A co se týká Dalajlámy... přesto, že mu nesahám ani po kotníky, není to můj vzor. Celej východ je banda lenochů, takže se nedivím, že jejich země umírá.

Helena
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Poděkoval(a): 257×
Obdrženo poděkování: 57×

Příspěvekod Helena » 23 úno 2014, 00:28

verona píše:FTX: Špatně jsi mě pochopil. Slovo NIC jsem použila pouze vzhledem k meditaci. A co se týká Dalajlámy... přesto, že mu nesahám ani po kotníky, není to můj vzor. Celej východ je banda lenochů, takže se nedivím, že jejich země umírá.

Dalajláma je nesmírně pracovitý člověk. A proč Tibet umírá ví každý, kdo trochu sleduje dění ve světě. S leností to nemá nic společného.
Tiše sedím, nic nedělám, jaro přichází a tráva sama roste.

verona
už jsem tu něco zanechal
už jsem tu něco zanechal
Obdrženo poděkování:

Příspěvekod verona » 23 úno 2014, 19:52

Alicia píše:
verona píše:FTX: Špatně jsi mě pochopil. Slovo NIC jsem použila pouze vzhledem k meditaci. A co se týká Dalajlámy... přesto, že mu nesahám ani po kotníky, není to můj vzor. Celej východ je banda lenochů, takže se nedivím, že jejich země umírá.

Dalajláma je nesmírně pracovitý člověk. A proč Tibet umírá ví každý, kdo trochu sleduje dění ve světě. S leností to nemá nic společného.

Vždy se snažím vyvarovat se diskusi o jednotlivcích, takže k Dalajlamovi nemám co dodat. Mluvím globálně o východu.
Myslím, že se shodneme na tom, že vnitřní svět nemůže existovat bez vnějšího a naopak. Že obojí musí být v rovnováze. Východ všeobecně neuznává vnější svět, vidí člověka jenom jako duši a vše co je materiální je pro něj pouze iluze. Neuznává žádný pokrok, proto si nedělá ani starosti s tím, jak uživi svoje děti, které chrlí do světa v neskutečném počtu. Po celá staletí mluví o duchovnosti a dál DOBROVOLNĚ bude snášet bídu. Umírají na svojí lenost, na svůj fanatismus a na své Budhy. Východ se rozhodl sám hladovět.
Uznávám, že mají skutečné duchovní znalosti, které západu chybí.

FTX

Příspěvekod FTX » 25 úno 2014, 12:40

Myslím, že jsi to trefila dobře. Magii ani mystiku nemůžeš dělat jen pár minut v podstatě se postoje přenesou i do běžného života.

O orientu by se velmi zjednodušeně dalo říci, že je v nerovnováze směrem do mystiky a o okcidentu zase do magie. Právě tibet je ukázkou společnosti, která chtěla zakonzervovat svoje mystické stavy na věky věků. Ale tím se stala neefektivní a čína ji slupla jeko malinu.

U nás se sice roztrhnul pytel s "duchovnem", ale většina věcí je komerce a nebo návody jak třeba zvýšit pracovní výkonnost s použitím psychiky. Ale to, že vyrábíme stále více zmetků s krátkou životností, drancují se přírodní zdroje a bují pouze tzv. konzum o tom už se tolik nepřemýšllí.

verona
už jsem tu něco zanechal
už jsem tu něco zanechal
Obdrženo poděkování:

Příspěvekod verona » 26 úno 2014, 01:40

FTX píše:Myslím, že jsi to trefila dobře. Magii ani mystiku nemůžeš dělat jen pár minut v podstatě se postoje přenesou i do běžného života.

O orientu by se velmi zjednodušeně dalo říci, že je v nerovnováze směrem do mystiky a o okcidentu zase do magie. Právě tibet je ukázkou společnosti, která chtěla zakonzervovat svoje mystické stavy na věky věků. Ale tím se stala neefektivní a čína ji slupla jeko malinu.

U nás se syce roztrhnul pytel s "duchovnem", ale většina věcí je komerce a nebo návody jak třeba zvýšit pracovní výkonnost s použitím psychiky. Ale to, že vyrábíme stále více zmetků s krátkou životností, drancují se přírodní zdroje a bují pouze tzv. konzum o tom už se tolik nepřemýšllí.

To s tebou souhlasím. Západní země jsou druhý extrém. Mají své vědecké kapacity, jejichž objevy a vynálezy a komerční myšlení můžou zničit zemi během několika vteřin.

Zpět na “Obecná (Nezařazená) diskuze”