Přesně tak, popřením něčeho se toho nezbavíš. Spíš to chce zjistit, co jsou pohnutky k tomu něčemu.Většinou je to nevyrovnanost, vyhraněnost nebo třeba přecitlivělost (opět nerovnováha).
Útěk - hraní her, nebo třeba i alkohol (a jiné) jsou jenom tendence těla a ducha se vyrovnat s něčím.
Udržuje to člověka sice v chodu, ale zabraňuje mu dalšímu pokroku.. nebo ho hodně zpomaluje. Chce si to sednout a hluboko se do sebe ponořit a rozebrat problémy. Klidně si to rozepsat a pak na nich pracovat.
Změnit sám sebe není tak lehké a je to o to těžší, když člověk nemá motivaci nebo energii k tomuto..
Nemohu se pohnout z místa
- marvin
- Administrátor

- pohlaví: Muž
- Národnost: ČR
- Poděkoval(a): 586×
- Obdrženo poděkování: 888×
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nemohu se pohnout z místa
Pravá mysl pojme všechny lži a klamy, aniž by byla zmatená.
Pravé srdce pojme jed nenávisti, aniž by došlo k újmě.
- Havran
- mě už nikdo nezastaví

- Obdrženo poděkování: 25×
Ahoj Dare,
Nesouhlasím, mě to přijde jako řešení konkrétního problému, které mi dalo čas žít, cvičit a možná se s tím i jednou vyrovnat.
Zkoušel jsem to rozebrat, a jediné co mi vyšlo je to že ve virtuálních světech dosahuju všeho téměř bez námahy což v RL moc nefunguje. Přijde mi to jako dost povrchní vysvětlení, ale na nic lepšího jsem zatím nepřišel. Trochu jsem s tím i pracoval, tak se mi zmenšilo nutkání. Ale problém to neřeší. Prostě si víc uvědomuji nesmyslnost takového konání jako je hraní her/sledování TV/čtení pohádek ... Věřím, že za takové 3 roky nehraní, zmizí i nutkání a budu zase svobodný v rozhodování v tomto směru.
Bude problém zcela vyřešen? Myslím že ano, navíc vím řemu se mám vyhýbat. Že se "to" projeví jinde? Zas to budu řešit a třeba se to projeví tak, že poznám příčinu, nebo příčina v mezičase odezní ...
Ať se dívám na své řešení z jakékoliv strany, připadá mi dobré. Pokud existují lepší řešení, která budu schopný aplikovat. Uvítám radu.
Ahoj Havran
dar píše:Vyhozením PC jsi problém nevyřešil, pouze před ním zavřel oči.
Nesouhlasím, mě to přijde jako řešení konkrétního problému, které mi dalo čas žít, cvičit a možná se s tím i jednou vyrovnat.
Zkoušel jsem to rozebrat, a jediné co mi vyšlo je to že ve virtuálních světech dosahuju všeho téměř bez námahy což v RL moc nefunguje. Přijde mi to jako dost povrchní vysvětlení, ale na nic lepšího jsem zatím nepřišel. Trochu jsem s tím i pracoval, tak se mi zmenšilo nutkání. Ale problém to neřeší. Prostě si víc uvědomuji nesmyslnost takového konání jako je hraní her/sledování TV/čtení pohádek ... Věřím, že za takové 3 roky nehraní, zmizí i nutkání a budu zase svobodný v rozhodování v tomto směru.
Bude problém zcela vyřešen? Myslím že ano, navíc vím řemu se mám vyhýbat. Že se "to" projeví jinde? Zas to budu řešit a třeba se to projeví tak, že poznám příčinu, nebo příčina v mezičase odezní ...
Ať se dívám na své řešení z jakékoliv strany, připadá mi dobré. Pokud existují lepší řešení, která budu schopný aplikovat. Uvítám radu.
Ahoj Havran
Having power isnt as good as you thing ...
... whom am I kidding? Power is GREAT!
- marvin
- Administrátor

- Kontaktovat uživatele:
Myslím, že je dobré použít syntézu obojího. To že si uvědomím, že je to "špatné" (nebo budem raději říkat nekonstruktivní/neproduktivní: ) je první krok se toho zbavit. Ale samozřejmě jedním z kroků bude vystříhat se toho úplně. Násilím a vůli si to odepřeš. Trénuje to vůli a je to dobře. Ale je to metoda "hrubou silou". Ona bude mít svůj výsledek a úspěch. Potřeš tím larvy a přidusíš je. Tak se třeba zbavíš hraní.. proč ne..
Avšak problém, který hraní vyvolal je tam stále. Ta příčina nezmizela. Máš sice na krátkou (nebo delší : ) dobu pocit vítězství, ale ono se to projeví a vrátí jinde. Zjistil jsi, že hraní her, TV a další věci není oka a nučil ses tomu bránit. Ale pak příjdou jiné věci. Zjistíš, že máš třeba sklon sklouzávat k jiným závislostem. Třeba ježdení v autě, na motorce nebo sportování, nebo cokoliv jiného, co ti dělá "dobře" a přitahuje tě to a může tě to znovu ovládnout : )
.. to byl samozřejmě jenom příklad, jenom jsem chtěl říct, že hrubá síla je potřeba v určitých momentech, ale neměla by tam chybět introspekce a odhalování příčin.. nejenom symptomatickou léčbu...
Avšak problém, který hraní vyvolal je tam stále. Ta příčina nezmizela. Máš sice na krátkou (nebo delší : ) dobu pocit vítězství, ale ono se to projeví a vrátí jinde. Zjistil jsi, že hraní her, TV a další věci není oka a nučil ses tomu bránit. Ale pak příjdou jiné věci. Zjistíš, že máš třeba sklon sklouzávat k jiným závislostem. Třeba ježdení v autě, na motorce nebo sportování, nebo cokoliv jiného, co ti dělá "dobře" a přitahuje tě to a může tě to znovu ovládnout : )
.. to byl samozřejmě jenom příklad, jenom jsem chtěl říct, že hrubá síla je potřeba v určitých momentech, ale neměla by tam chybět introspekce a odhalování příčin.. nejenom symptomatickou léčbu...
- Ankhur
- Administrátor

- Poděkoval(a): 48×
- Obdrženo poděkování: 38×
Havran píše:...
Změna návyků je jedna z možností, jak změnit navyklý chod, běh myšlenek a vazeb. Mě to přijde jako dobrá volba - je to dobrý první krok.
Je dobré věci neblokovat silou. Je dobré najít sílu/postoj/uvědomění v sobě a přesvedčit sebe saba, že tohle je to, co chceš. Zkoumej v sobě tu část co něco chce a tu, která to nechce. Když přijde kritická situace, hledej je. Často to nutkání odezní, jak zaměříš vědomí jinam a uvědomíš si, že ty to bytostně nechceš.
Pokud bych mohl poradit, tak ještě poradím 2 věci:
- zkus si provést meditaci na smrt - vyvolá to jakýsi kontrast věci kolem Tebe. Uvědomíš si, co je trvalé a co pomíjivé. Člověka to samo vede k přehodnocení toho, co je důležité a co ne. Tím, že to je skrz uvědomění, hodně věcí samo odpadne a je to pak bez úsilí a silného nutkání (jakoby to samo vyhoří a ztratí opěrný bod).
- co se týká her - tam je to možná hodně i o prožívání. Možná je to i jistá forma kompenzace - třeba jsi v životě pasivní a ve hře vnímáš tu aktivitu, akci apod. Zkus o tom popřemýšlet, zameditovat si a zkus tyto elementy přenést také do života v nějaké činnosti, kterou vidíš jako přínosnou. Pak to nemusíš hledat jinde...ano, je to o rovnováze.
Není to o tom, co chceš, je to o tom, co skutečně uděláš.
- dar
- jedu jak drak

- Obdrženo poděkování: 5×
Havran píše:Nesouhlasím...
Havrane, neznám tě a info je příliš málo, ani nemám na stole křišťálovou kouli, abych správně určil diagnózu (sarkasmus).
Zdá se, že tvůj problém se nejmenuje hraní her, ale útěk z reality. Proto když odstraníš jeden konkrétní projev útěku - hraní her, neodstraníš problém jako takový, ale jeden jeho konkrétní projev a důsledek.
Nejlepší radu, kterou ti mohu dát - najdi si ve svém okolí někoho, kdo ti nastaví zrcadlo (bráno psychologicky, ne magicky).
Ostatní rady jsou příliš obecné a neumožní ti uvidět to, co sám zatím nedokážeš.
Havran píše: Věřím, že za takové 3 roky nehraní, zmizí i nutkání a budu zase svobodný v rozhodování v tomto směru.
Každý vyléčený alkoholik ti řekne, že je pouze dočasně abstinující.
Havran píše: Ať se dívám na své řešení z jakékoliv strany, připadá mi dobré.
Samozřejmě, že je dobré, pomohlo ti eliminovat jeden konkrétní projev tvého problému a zvládl jsi to sám. Dosáhl jsi krásného vítězství v malé bitvě svého problému.
Z mé strany jistá spekulace..
Jestliže si ve virtuálním světě rychle buduješ úspěch a "hodnoty" (levely, postavení atd.), může být kompenzace těchto věcí z reálného života, kde se ti jich neodstává nebo je nevidíš. Na tvém místě bych pak meditoval (a pracoval) nad sebevědomím.
Třetí oko není prdel, zkuste ho aspoň občas použít.
- Havran
- mě už nikdo nezastaví

Uf uf je toho moc 
to co se týká mého sebevědomí ... no ušlápnutý zrovna nejsem, ale cítím tu velký potenciál ... děkuji za nápovědu.
Pro Marvina: co nejde silu jde ještě větší silou ... vydrž to se mnou, než se dopracuji k rovnováze pak to probereme znovu
Havran
to co se týká mého sebevědomí ... no ušlápnutý zrovna nejsem, ale cítím tu velký potenciál ... děkuji za nápovědu.
Pro Marvina: co nejde silu jde ještě větší silou ... vydrž to se mnou, než se dopracuji k rovnováze pak to probereme znovu
Havran
- Michal
- vášnivý přispivatel

- pohlaví: —
- Poděkoval(a): 24×
- Obdrženo poděkování: 37×
Já ti k tomu můžu napsat jenom jedno: Přihlaš se na The Divine Science 
Ta motivace je tam super, jsi ve třídě s lidmi z celého světa, každý z jiného zázemí, ale všichni na společné cestě. Jednou týdně dostaneš lekci a můžeš se pobavit s někým, kdo je mnohem dále a zeptat se na cokoliv ohledně školy. Teď jsem 3 dny nedělal askezi a úplně jsem cítitl, jak se jim vzdaluju. Ale víš hlavně díky čemu? Všímal jsem si toho rozdílu mezi tím, kdy cvičím a kdy ne. A co je super - semtam dostaneš nějaké nové cvičení, které ti pomůže jít dál. Jako skilly na trénování v online hře!
) Já jsem vždycky byl nejradši klerik a teď jím budu doopravdy, super motivace ne? 
Ta motivace je tam super, jsi ve třídě s lidmi z celého světa, každý z jiného zázemí, ale všichni na společné cestě. Jednou týdně dostaneš lekci a můžeš se pobavit s někým, kdo je mnohem dále a zeptat se na cokoliv ohledně školy. Teď jsem 3 dny nedělal askezi a úplně jsem cítitl, jak se jim vzdaluju. Ale víš hlavně díky čemu? Všímal jsem si toho rozdílu mezi tím, kdy cvičím a kdy ne. A co je super - semtam dostaneš nějaké nové cvičení, které ti pomůže jít dál. Jako skilly na trénování v online hře!
- Havran
- mě už nikdo nezastaví

Ahoj s7yrfoame,
těší mne, že máš dobré výsledky s DS. Momentálně jsem ve stavu, že toho co bych mohl dělat je podstatně víc, než kolik mám času, tak se hrubě bráním dalším aktivitám. Až budu mít pocit, že jsem to co chci dělal poctivě a nejlépe jak jsem mohl a neposunulo mě to, začnu přemýšlet o změně. Tohoto stavu jsem ještě nedosáhnul.
Co se týka DS to je na jiný topic
.
Co mě teď brzdí asi nejvíc, jednou za čas za cca 7-10dní na mě přijde stav necvičení. Kdy raději než držet disciplínu spáchám nějaký prohřešek proti řádu který jsem si nastolil. Z jedné strany cítím, že to potřebuji (nebo si to namlouvám) a z druhé strany po tomto stavu ztrácí mé další cvičení na kvalitě a znovu se musím dopracovat k tomu co mi už šlo (to jde stále rychleji tak žádná hrůza).
Otázka jestli se mám překonávat jak to na mě příště přijde a nebo ne? Respektive, dělám to tak správně nebo ne?
Kdo to ví ... odpoví ...
Ahoj Havran
těší mne, že máš dobré výsledky s DS. Momentálně jsem ve stavu, že toho co bych mohl dělat je podstatně víc, než kolik mám času, tak se hrubě bráním dalším aktivitám. Až budu mít pocit, že jsem to co chci dělal poctivě a nejlépe jak jsem mohl a neposunulo mě to, začnu přemýšlet o změně. Tohoto stavu jsem ještě nedosáhnul.
Co se týka DS to je na jiný topic
Co mě teď brzdí asi nejvíc, jednou za čas za cca 7-10dní na mě přijde stav necvičení. Kdy raději než držet disciplínu spáchám nějaký prohřešek proti řádu který jsem si nastolil. Z jedné strany cítím, že to potřebuji (nebo si to namlouvám) a z druhé strany po tomto stavu ztrácí mé další cvičení na kvalitě a znovu se musím dopracovat k tomu co mi už šlo (to jde stále rychleji tak žádná hrůza).
Otázka jestli se mám překonávat jak to na mě příště přijde a nebo ne? Respektive, dělám to tak správně nebo ne?
Kdo to ví ... odpoví ...
Ahoj Havran
- marvin
- Administrátor

- Kontaktovat uživatele:
Myslím, že to tak děláš správně: ) pozoruji u Tebe vcelku změnu k dobru. To první co píšeš - že ubíráš aktivity, to samé jsem měl i já a napsal jsem to už vícekrát. Je nemožné věnovat se všemu a být ve všem dobrý..to snad ani nejde. Tak logicky vybereš priority ve svém životě a zbyde Ti opravdu jenom to, na čem záleží!
No a co se týče té druhé části - doporučuji pročíst útlou knížečku viewtopic.php?p=8123#p8123 (Kybalion) a sekci o Rytmu (kyvadle) - hodně Ti to potom bude dávat smysl. Dílko je to sice více fylozofické, nicméně kdo pochopí tak i velmi praktické: )
Jde o to, že ten výkyv, který zažíváš je přirozený. Má smysl, je to kompenzace, musí tam být, dokud se nad tyto výkyvy nepovzneseš postupným vývojem
Ať se daří ! (promiň Meku : )
No a co se týče té druhé části - doporučuji pročíst útlou knížečku viewtopic.php?p=8123#p8123 (Kybalion) a sekci o Rytmu (kyvadle) - hodně Ti to potom bude dávat smysl. Dílko je to sice více fylozofické, nicméně kdo pochopí tak i velmi praktické: )
Jde o to, že ten výkyv, který zažíváš je přirozený. Má smysl, je to kompenzace, musí tam být, dokud se nad tyto výkyvy nepovzneseš postupným vývojem
Ať se daří ! (promiň Meku : )
- mek onder
- mě už nikdo nezastaví

- Poděkoval(a): 256×
- Obdrženo poděkování: 352×
Je to na správném miste,tak jen potvrzuji Marve
jen to občas zkus překonat Havrane,ať to nesklouzne do alibismu,výmluvy
Ať se daří
Mc
..všechny věci tady jsou skutečně jenom dočasné - pouze Duch je dokonalou podstatou. Nikde mimo tebe samotného není pro tebe cíle. Jediný smysl a cíl vlastního života je v rozpoznání vlastního životního úkolu, tj. ve vědomí vlastního živého poměru k Bohu.
- Havran
- mě už nikdo nezastaví

JJ překonat, snaha bude větší než doposud a uvidím. Mohl bych ty výkyvy dolů tím trochu srovnat, aby nebyly tak výrazné. Praxe ukáže.
Kybalion-kyvadlo podnětné. Být "nad" - až časem, ale využívat i tu část kdy se "kyvadlo vrací" ...to je dobré řešení. Promyslím si pro mě vhodný způsob.
Ahoj Havran
Kybalion-kyvadlo podnětné. Být "nad" - až časem, ale využívat i tu část kdy se "kyvadlo vrací" ...to je dobré řešení. Promyslím si pro mě vhodný způsob.
Ahoj Havran
- Firzen
- mě už nikdo nezastaví

- Poděkoval(a): 104×
- Obdrženo poděkování: 70×
- Kontaktovat uživatele:
dar píše:Havran píše:Havran píše: Věřím, že za takové 3 roky nehraní, zmizí i nutkání a budu zase svobodný v rozhodování v tomto směru.
Každý vyléčený alkoholik ti řekne, že je pouze dočasně abstinující.
A jde se tedy nějak zbavit závislosti navždy? Nebo to člověka bude zkoušet až do konce tohoto života?
Prosím koukněte se: https://www.youtube.com/watch?v=Nh841eC83uw
- marvin
- Administrátor

- Kontaktovat uživatele:
asi záleží na více věcech. Pokud je to osud jedince, aby byl zkoušen celý život, pak s tím bude bojovat do posledního dechu. Ale myslím, že to není většinový osud lidí, kteří mají problém se závislostmi. Většina závislostí má svůj kořen v reálných věcech (nemusí být ani karmické). Většinou jdou velice "jednoduše" vystopovat do podvědomí nebo pomocí jiné psychologické metody. Pokud se objeví zdroj, kt. vyvolává potřebu závislosti, nebo určitý spouštěč, myšlenkový/ideový konstrukt kt. to způsobuje, pak je možnost to obrátit, změnit atd. Chce to odhalit přičinu a zapůsobit některým z klíčů, mechanismů na jeho odstranění.
Druhá věc je potom to, kolik to bude stát energie/úsilí člověka (nejen samotného závislého) ale hlavně okolí, kt. bude potřeba pomoci. Jestli bude dost prostředků na odstranění příčiny. Někdy na to není dost sil a může se to jevit jak neřešitelné (což není pravda).
Druhá věc je potom to, kolik to bude stát energie/úsilí člověka (nejen samotného závislého) ale hlavně okolí, kt. bude potřeba pomoci. Jestli bude dost prostředků na odstranění příčiny. Někdy na to není dost sil a může se to jevit jak neřešitelné (což není pravda).