Spagyrie

Zde můžete přispívat svými zajímavostmi ze světa a práce F. Bardona

Moderátoři: Arex, uživatel1

Jurka
už jsem tu něco zanechal
už jsem tu něco zanechal
Příspěvky: 64
Registrován: 18 pro 2018, 21:31
pohlaví: Muž
Národnost: ČR
Poděkoval(a): 22×
Obdrženo poděkování: 20×

Re: Spagyrie

Příspěvekod Jurka » 15 dub 2021, 10:49

Ahoj, díky moc zaodpovědi, přesně tohle jsem potřeboval vyřešit.
pěkný den všem

Meri
jdu do sebe
jdu do sebe
Příspěvky: 31
Registrován: 07 dub 2017, 00:58
pohlaví: Muž
Národnost: ČR
Poděkoval(a):
Obdrženo poděkování: 11×

Re: Spagyrie

Příspěvekod Meri » 10 kvě 2021, 22:29

Zdravím dámy a pánové... Musím se pochlubit i tady. Po delší době konečně dodělána stabilní spagyrická tavící pec v laboratoři. Dneska odzkoušena při tavbě bronzu a už se těším na další tavby. Původně jsme měli strach z bočního odtahu splodin, jelikož u tavicích pecí se především používá horní odtah splodin, tak jak jste viděli na přenosné peci u Kuata. Obavu jsme měli především z celkového tahu, prohořívání uhlí a bodu s nejvyšší teplotou v peci. Nakonec zvolený boční odtah, který je rovnou napojený do komínu, se chová velmi dobře. Uhlí prohořívá skoro rovnoměrně a díky přímému bočnímu napojení na komín (není použita digestoř), tak i při otevření poklopu neklesá tak rychle teplota, jelikož se nemusí vypínat vhánění vzduchu. Na vhánění vzduchu je použita horkovzdušná pistole. Ještě chci vyzkoušet normální větrák kvůli porovnání spotřeby dřevěného uhlí.
Přílohy
IMG_20210508_111543_200.jpg
IMG_20210508_111543_182.jpg
IMG_20210510_181218_291.jpg
IMG_20210510_181218_309.jpg
IMG_20210510_181218_283.jpg
IMG_20210510_181218_354.jpg
Ora, lege, lege, lege, relege, labora et invenies !

Uživatelský avatar
Kuato
vášnivý přispivatel
vášnivý přispivatel
Příspěvky: 276
Registrován: 13 srp 2014, 12:55
pohlaví: Muž
Poděkoval(a): 205×
Obdrženo poděkování: 783×

vseobecny prehled..

Příspěvekod Kuato » 14 kvě 2021, 12:43

pri patku..ze zivota kovu, jez patri ve spagyrii k dulezitym.. :o)

https://www.tydenikhrot.cz/clanek/antim ... -rusko-usa

Jurka
už jsem tu něco zanechal
už jsem tu něco zanechal
Příspěvky: 64
Registrován: 18 pro 2018, 21:31
pohlaví: Muž
Národnost: ČR
Poděkoval(a): 22×
Obdrženo poděkování: 20×

Re: Spagyrie

Příspěvekod Jurka » 04 čer 2021, 11:13

Zdravím přátelé,
jeden dotaz ohledně soli z rostlin.
Jak bylo již mnohokráte zmíněno, z rostlin je soli málo, "podařilo" se mi vybobýti sůl z kopřivy a chci se zeptat, zdali by tohle množství mohlo být dostatečné. Na fotce níže je sůl ve skleněné misce, druhé foto je porovnání získané soli a CM. Dle Vašeho názoru je to poměrově přijatelné ( v pořádku)?
Díky za info předem Jurka
Přílohy
IMG_20210604_090239.jpg
IMG_20210604_090508.jpg
IMG_20210604_090521.jpg

Jurka
už jsem tu něco zanechal
už jsem tu něco zanechal
Příspěvky: 64
Registrován: 18 pro 2018, 21:31
pohlaví: Muž
Národnost: ČR
Poděkoval(a): 22×
Obdrženo poděkování: 20×

Re: Spagyrie

Příspěvekod Jurka » 04 čer 2021, 11:26

Ciao všem, ještě jeden dotaz,
když mám :merkur: a :sira: jaký by měl být teoretický poměr těchto dvou principů.
mám cca 400 ml :merkur: a cca 400 ml :sira: , je to nebo je to špatně.
Počítám že :merkur: je vpořádku, ale u :sira: si nejsem jistý.
Díky za názor a pěkný den

Uživatelský avatar
Kuato
vášnivý přispivatel
vášnivý přispivatel
Příspěvky: 276
Registrován: 13 srp 2014, 12:55
pohlaví: Muž
Poděkoval(a): 205×
Obdrženo poděkování: 783×

Re: Spagyrie

Příspěvekod Kuato » 04 čer 2021, 14:36

Jurka píše:Zdravím přátelé,
jeden dotaz ohledně soli z rostlin.
Jak bylo již mnohokráte zmíněno, z rostlin je soli málo, "podařilo" se mi vybobýti sůl z kopřivy a chci se zeptat, zdali by tohle množství mohlo být dostatečné. Na fotce níže je sůl ve skleněné misce, druhé foto je porovnání získané soli a CM. Dle Vašeho názoru je to poměrově přijatelné ( v pořádku)?
Díky za info předem Jurka


co je CM?

jinak těžko hodnotit něco takového "zvenčí". obecně se dá pro jednoduchost držet toho, že v rámci jedné várky esence, kdy vycházíš z určitého množství vstupní suroviny, tak spojuješ dohromady všechny meziprodukty (:sira:, :merkur:, :sul:), které získáš. to se bavíme v obecné (teoretické) rovině. prakticky jsou tam drobné obměny, kdy tomu tak být nemusí, protože při lihové a kvasné cestě vznikají poměry výstupních látek jinak a můžeš cítit, že bys to udělal jinak než se píše... a tomuhle vnitřnímu cítění můžeš nebo nemusíš naslouchat..

Uživatelský avatar
Kuato
vášnivý přispivatel
vášnivý přispivatel
Příspěvky: 276
Registrován: 13 srp 2014, 12:55
pohlaví: Muž
Poděkoval(a): 205×
Obdrženo poděkování: 783×

Re: Spagyrie

Příspěvekod Kuato » 04 čer 2021, 14:50

Jurka píše:Ciao všem, ještě jeden dotaz,
když mám :merkur: a :sira: jaký by měl být teoretický poměr těchto dvou principů.
mám cca 400 ml :merkur: a cca 400 ml :sira: , je to nebo je to špatně.
Počítám že :merkur: je vpořádku, ale u :sira: si nejsem jistý.
Díky za názor a pěkný den


nedá se říct - záleží na čistotě merkura, na hustotě síry.. zase bych vycházel z toho, co už jsem psal výš - že polotovary/principy získané v rámci jedné várky je obvyklé spojovat jak jsou. vyjímky existujou (hodně sirnaté kytky, pryskyřice, kytky s nepatrným množstvím soli..), ale i tak jsou pravidla dost volná a řekl bych, že si je každý řeší improvizačně jak to cítí..

Šálukim
už jsem tu něco zanechal
už jsem tu něco zanechal
Příspěvky: 54
Registrován: 05 zář 2016, 19:06
pohlaví: Muž
Národnost: ČR
Poděkoval(a): 34×
Obdrženo poděkování: 51×

Re: Spagyrie

Příspěvekod Šálukim » 08 črc 2021, 12:10

Pravý Lapis Vegetabilis se nalézá ve víně, jako v nejušlechtilejší bytnosti ze všech rostoucích věcí.
V jeho vlastnostech se nachází trojí druh Soli, trojí druh Merkuria a trojí druh síry. Ta první sůl vězí
v révovém dřevě, které se spálí na popel a potom se z něj udělá louh tak, že se vytáhne a koaguluje jeho slůl, to je ta první sůl. Druhá sůl se nalézá v Tartaro, ten je také zpopelněn, pak mu odejmi jeho sůl, rozpusť a koaguluj několikrát, dokud ne¬bude dosti pročištěna. Třetí sůl je tato: když je vino, destilováno, zůstávají po něm zbytky, které se spálí na prach, a pak můžeme pomocí teplé vody také vytáhnout jeho sůl.
A každá z těch solí má zvláštní vlastnosti a Ejficmm, v CEntro jak jsou v Concor dals, neboť všechny pocházejí z jednoho základu. Má také tři druhy Mcrcurii a tři druhy siry. První síru získáme z keře, druhý olej ze surového Tartaru a ten třetí je Oleum Vinni. Duch vina má nádhernou vlastnost, neboť bez něj nemůže být vytažena žádní pravá Tinktura, sůl, ani vyrobeno pravé Aurum potabile, ale jen málokdo umí ducha vína správně udělat, tím méně vyložit jeho vlastnosti.
Když Vinná pálenka je zapálena plamenem, tak se od sebe oddělují Merkur a Síra. Vegetabilis síra hoří velice prudce, neboť je čistým ohněm, a jemný Merkurius odlétá pryč do vzduchu a vrací se zase do svého Chaosu. Kdo však dokáže tohoto ohnivého ducha uzavřít a zajmout, ten se může pyšni tím, že vykonal rytířský kousek v Chymické bitvě a se ctí vybojoval vítězství a triumf u hodného vědění, neboť tato vegetabilní ohnivá síra je jediným klíčem k vytažení metalické a nerostné síry z jejich těl.
Zná někdo tento traktát a kdo je jeho autorem?
Šálukim
Šťasten ten, kdo našel pravou cestu a je jí věrný

Uživatelský avatar
Kuato
vášnivý přispivatel
vášnivý přispivatel
Příspěvky: 276
Registrován: 13 srp 2014, 12:55
pohlaví: Muž
Poděkoval(a): 205×
Obdrženo poděkování: 783×

Mse za Sendivoje

Příspěvekod Kuato » 19 črc 2021, 12:21

ahoj všem,
v neděli 8.8.2021 v 7hod bude v Opavě v kostele Sv. Ducha (kde je pohřben) sloužena zádušní mše za Michala Sendivoje ze Skorska a ostatní zesnulé bratry z Heliopole. budete-li kdo tou dobou na severní Moravě a budete mít čas a chuť se zúčastnit, přijďte se pomodlit a vzpomenout jejich památku.


Zpět na “Zajímavosti”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti