Spagyrie
-
- jdu do sebe
- Příspěvky: 33
- Registrován: 07 dub 2017, 00:58
- pohlaví: Muž
- Národnost: ČR
- Poděkoval(a): 6×
- Obdrženo poděkování: 25×
Re: Spagyrie
Zdravím dámy a pánové... Musím se pochlubit i tady. Po delší době konečně dodělána stabilní spagyrická tavící pec v laboratoři. Dneska odzkoušena při tavbě bronzu a už se těším na další tavby. Původně jsme měli strach z bočního odtahu splodin, jelikož u tavicích pecí se především používá horní odtah splodin, tak jak jste viděli na přenosné peci u Kuata. Obavu jsme měli především z celkového tahu, prohořívání uhlí a bodu s nejvyšší teplotou v peci. Nakonec zvolený boční odtah, který je rovnou napojený do komínu, se chová velmi dobře. Uhlí prohořívá skoro rovnoměrně a díky přímému bočnímu napojení na komín (není použita digestoř), tak i při otevření poklopu neklesá tak rychle teplota, jelikož se nemusí vypínat vhánění vzduchu. Na vhánění vzduchu je použita horkovzdušná pistole. Ještě chci vyzkoušet normální větrák kvůli porovnání spotřeby dřevěného uhlí.
Ora, lege, lege, lege, relege, labora et invenies !
- Kuato
- vášnivý přispivatel
- Příspěvky: 294
- Registrován: 13 srp 2014, 12:55
- pohlaví: Muž
- Poděkoval(a): 219×
- Obdrženo poděkování: 843×
vseobecny prehled..
pri patku..ze zivota kovu, jez patri ve spagyrii k dulezitym.. :o)
https://www.tydenikhrot.cz/clanek/antim ... -rusko-usa
https://www.tydenikhrot.cz/clanek/antim ... -rusko-usa
-
- už jsem tu něco zanechal
- Příspěvky: 70
- Registrován: 18 pro 2018, 21:31
- pohlaví: Muž
- Národnost: ČR
- Poděkoval(a): 22×
- Obdrženo poděkování: 24×
Re: Spagyrie
Zdravím přátelé,
jeden dotaz ohledně soli z rostlin.
Jak bylo již mnohokráte zmíněno, z rostlin je soli málo, "podařilo" se mi vybobýti sůl z kopřivy a chci se zeptat, zdali by tohle množství mohlo být dostatečné. Na fotce níže je sůl ve skleněné misce, druhé foto je porovnání získané soli a CM. Dle Vašeho názoru je to poměrově přijatelné ( v pořádku)?
Díky za info předem Jurka
jeden dotaz ohledně soli z rostlin.
Jak bylo již mnohokráte zmíněno, z rostlin je soli málo, "podařilo" se mi vybobýti sůl z kopřivy a chci se zeptat, zdali by tohle množství mohlo být dostatečné. Na fotce níže je sůl ve skleněné misce, druhé foto je porovnání získané soli a CM. Dle Vašeho názoru je to poměrově přijatelné ( v pořádku)?
Díky za info předem Jurka
-
- už jsem tu něco zanechal
- Příspěvky: 70
- Registrován: 18 pro 2018, 21:31
- pohlaví: Muž
- Národnost: ČR
- Poděkoval(a): 22×
- Obdrženo poděkování: 24×
Re: Spagyrie
Ciao všem, ještě jeden dotaz,
když mám
a
jaký by měl být teoretický poměr těchto dvou principů.
mám cca 400 ml
a cca 400 ml
, je to nebo je to špatně.
Počítám že
je vpořádku, ale u
si nejsem jistý.
Díky za názor a pěkný den
když mám


mám cca 400 ml


Počítám že


Díky za názor a pěkný den
- Kuato
- vášnivý přispivatel
- Příspěvky: 294
- Registrován: 13 srp 2014, 12:55
- pohlaví: Muž
- Poděkoval(a): 219×
- Obdrženo poděkování: 843×
Re: Spagyrie
Jurka píše:Zdravím přátelé,
jeden dotaz ohledně soli z rostlin.
Jak bylo již mnohokráte zmíněno, z rostlin je soli málo, "podařilo" se mi vybobýti sůl z kopřivy a chci se zeptat, zdali by tohle množství mohlo být dostatečné. Na fotce níže je sůl ve skleněné misce, druhé foto je porovnání získané soli a CM. Dle Vašeho názoru je to poměrově přijatelné ( v pořádku)?
Díky za info předem Jurka
co je CM?
jinak těžko hodnotit něco takového "zvenčí". obecně se dá pro jednoduchost držet toho, že v rámci jedné várky esence, kdy vycházíš z určitého množství vstupní suroviny, tak spojuješ dohromady všechny meziprodukty (:sira:,


- Kuato
- vášnivý přispivatel
- Příspěvky: 294
- Registrován: 13 srp 2014, 12:55
- pohlaví: Muž
- Poděkoval(a): 219×
- Obdrženo poděkování: 843×
Re: Spagyrie
Jurka píše:Ciao všem, ještě jeden dotaz,
když máma
jaký by měl být teoretický poměr těchto dvou principů.
mám cca 400 mla cca 400 ml
, je to nebo je to špatně.
Počítám žeje vpořádku, ale u
si nejsem jistý.
Díky za názor a pěkný den
nedá se říct - záleží na čistotě merkura, na hustotě síry.. zase bych vycházel z toho, co už jsem psal výš - že polotovary/principy získané v rámci jedné várky je obvyklé spojovat jak jsou. vyjímky existujou (hodně sirnaté kytky, pryskyřice, kytky s nepatrným množstvím soli..), ale i tak jsou pravidla dost volná a řekl bych, že si je každý řeší improvizačně jak to cítí..
-
- už jsem tu něco zanechal
- Příspěvky: 59
- Registrován: 05 zář 2016, 19:06
- pohlaví: Muž
- Národnost: ČR
- Poděkoval(a): 34×
- Obdrženo poděkování: 52×
Re: Spagyrie
Pravý Lapis Vegetabilis se nalézá ve víně, jako v nejušlechtilejší bytnosti ze všech rostoucích věcí.
V jeho vlastnostech se nachází trojí druh Soli, trojí druh Merkuria a trojí druh síry. Ta první sůl vězí
v révovém dřevě, které se spálí na popel a potom se z něj udělá louh tak, že se vytáhne a koaguluje jeho slůl, to je ta první sůl. Druhá sůl se nalézá v Tartaro, ten je také zpopelněn, pak mu odejmi jeho sůl, rozpusť a koaguluj několikrát, dokud ne¬bude dosti pročištěna. Třetí sůl je tato: když je vino, destilováno, zůstávají po něm zbytky, které se spálí na prach, a pak můžeme pomocí teplé vody také vytáhnout jeho sůl.
A každá z těch solí má zvláštní vlastnosti a Ejficmm, v CEntro jak jsou v Concor dals, neboť všechny pocházejí z jednoho základu. Má také tři druhy Mcrcurii a tři druhy siry. První síru získáme z keře, druhý olej ze surového Tartaru a ten třetí je Oleum Vinni. Duch vina má nádhernou vlastnost, neboť bez něj nemůže být vytažena žádní pravá Tinktura, sůl, ani vyrobeno pravé Aurum potabile, ale jen málokdo umí ducha vína správně udělat, tím méně vyložit jeho vlastnosti.
Když Vinná pálenka je zapálena plamenem, tak se od sebe oddělují Merkur a Síra. Vegetabilis síra hoří velice prudce, neboť je čistým ohněm, a jemný Merkurius odlétá pryč do vzduchu a vrací se zase do svého Chaosu. Kdo však dokáže tohoto ohnivého ducha uzavřít a zajmout, ten se může pyšni tím, že vykonal rytířský kousek v Chymické bitvě a se ctí vybojoval vítězství a triumf u hodného vědění, neboť tato vegetabilní ohnivá síra je jediným klíčem k vytažení metalické a nerostné síry z jejich těl.
Zná někdo tento traktát a kdo je jeho autorem?
Šálukim
Šťasten ten, kdo našel pravou cestu a je jí věrný
V jeho vlastnostech se nachází trojí druh Soli, trojí druh Merkuria a trojí druh síry. Ta první sůl vězí
v révovém dřevě, které se spálí na popel a potom se z něj udělá louh tak, že se vytáhne a koaguluje jeho slůl, to je ta první sůl. Druhá sůl se nalézá v Tartaro, ten je také zpopelněn, pak mu odejmi jeho sůl, rozpusť a koaguluj několikrát, dokud ne¬bude dosti pročištěna. Třetí sůl je tato: když je vino, destilováno, zůstávají po něm zbytky, které se spálí na prach, a pak můžeme pomocí teplé vody také vytáhnout jeho sůl.
A každá z těch solí má zvláštní vlastnosti a Ejficmm, v CEntro jak jsou v Concor dals, neboť všechny pocházejí z jednoho základu. Má také tři druhy Mcrcurii a tři druhy siry. První síru získáme z keře, druhý olej ze surového Tartaru a ten třetí je Oleum Vinni. Duch vina má nádhernou vlastnost, neboť bez něj nemůže být vytažena žádní pravá Tinktura, sůl, ani vyrobeno pravé Aurum potabile, ale jen málokdo umí ducha vína správně udělat, tím méně vyložit jeho vlastnosti.
Když Vinná pálenka je zapálena plamenem, tak se od sebe oddělují Merkur a Síra. Vegetabilis síra hoří velice prudce, neboť je čistým ohněm, a jemný Merkurius odlétá pryč do vzduchu a vrací se zase do svého Chaosu. Kdo však dokáže tohoto ohnivého ducha uzavřít a zajmout, ten se může pyšni tím, že vykonal rytířský kousek v Chymické bitvě a se ctí vybojoval vítězství a triumf u hodného vědění, neboť tato vegetabilní ohnivá síra je jediným klíčem k vytažení metalické a nerostné síry z jejich těl.
Zná někdo tento traktát a kdo je jeho autorem?
Šálukim
Šťasten ten, kdo našel pravou cestu a je jí věrný
- Kuato
- vášnivý přispivatel
- Příspěvky: 294
- Registrován: 13 srp 2014, 12:55
- pohlaví: Muž
- Poděkoval(a): 219×
- Obdrženo poděkování: 843×
Mse za Sendivoje
ahoj všem,
v neděli 8.8.2021 v 7hod bude v Opavě v kostele Sv. Ducha (kde je pohřben) sloužena zádušní mše za Michala Sendivoje ze Skorska a ostatní zesnulé bratry z Heliopole. budete-li kdo tou dobou na severní Moravě a budete mít čas a chuť se zúčastnit, přijďte se pomodlit a vzpomenout jejich památku.
v neděli 8.8.2021 v 7hod bude v Opavě v kostele Sv. Ducha (kde je pohřben) sloužena zádušní mše za Michala Sendivoje ze Skorska a ostatní zesnulé bratry z Heliopole. budete-li kdo tou dobou na severní Moravě a budete mít čas a chuť se zúčastnit, přijďte se pomodlit a vzpomenout jejich památku.
- Kuato
- vášnivý přispivatel
- Příspěvky: 294
- Registrován: 13 srp 2014, 12:55
- pohlaví: Muž
- Poděkoval(a): 219×
- Obdrženo poděkování: 843×
Re: Spagyrie
ahoj,
není tady nějaký vysokoškolák, který by mohl stáhnout tuhle knihu a hodit ji sem pak přes odkaz?
https://www.researchgate.net/publicatio ... 5-2_Distri
není tady nějaký vysokoškolák, který by mohl stáhnout tuhle knihu a hodit ji sem pak přes odkaz?
https://www.researchgate.net/publicatio ... 5-2_Distri
- Michal
- vášnivý přispivatel
- Příspěvky: 358
- Registrován: 11 pro 2012, 18:44
- pohlaví: —
- Poděkoval(a): 24×
- Obdrženo poděkování: 36×
Re: Spagyrie
Ahoj, díval jsem se na to a knihu jsem pod tímto odkazem nenašel. Našel jsem pouze recenzi na ni. Recenzi najdeš tady:
Knihu jsem se pak pokusil najít ve zdrojích kde běžně hledám anglické knihy a nenašel jsem ji. A není ji možné objednat ani elektronicky, tak je možné, že je jenom na papíře.- Kuato
- vášnivý přispivatel
- Příspěvky: 294
- Registrován: 13 srp 2014, 12:55
- pohlaví: Muž
- Poděkoval(a): 219×
- Obdrženo poděkování: 843×
Re: Spagyrie
Michal píše:Ahoj, díval jsem se na to a knihu jsem pod tímto odkazem nenašel. Našel jsem pouze recenzi na ni. Recenzi najdeš tady:Knihu jsem se pak pokusil najít ve zdrojích kde běžně hledám anglické knihy a nenašel jsem ji. A není ji možné objednat ani elektronicky, tak je možné, že je jenom na papíře.
ok, diky moc za snahu :o).
-
- jdu do sebe
- Příspěvky: 33
- Registrován: 07 dub 2017, 00:58
- pohlaví: Muž
- Národnost: ČR
- Poděkoval(a): 6×
- Obdrženo poděkování: 25×
Re: Spagyrie
Opět po nějaké době zdravím,
Den se sešel se dnem a konečně jsem dodělal další pece. V současné době mám tavící pec, kterou již představil. Dále byla dokončena destilační pec a kalcinační pec, která je využitelná i pro suchou destilaci. Všechny tři péče vyzkoušeny 13.11., kdy jsme prováděli první tavbu k výrobě Regula, dále byla provedena suchá destilce antimonitu a byl vyroben ocet antimonu. Současně byla prováděna destilce Merkuriáše z tinktury pampelišky. Včera jsem prováděl ještě kalcinaci tartaru, kdy jsem byl schopný bez použití měchů vytáhnout takovou teplotu, že sůl v tartaru se roztavila. Také jsem dodělával destilaci té pampelišky, vše na ohni a v písečné lázni, která se osvědčila víc, než jsem čekal.
Několikatiletý projekt spagyrických pecí je konečně úspěšně dokončen s jeho výsledkem jsou tři spagyrické pece, které jsou plně funkční a odzkoušené. Teď už zbývají jen kosmetické detaily a úprava dvířek destilační pece, kdy se hůře reluje přívod vzduchu.
Tady můžete najít další fotky pecí: https://www.instagram.com/p/CSE1zKwDGST/?utm_medium=copy_link
Den se sešel se dnem a konečně jsem dodělal další pece. V současné době mám tavící pec, kterou již představil. Dále byla dokončena destilační pec a kalcinační pec, která je využitelná i pro suchou destilaci. Všechny tři péče vyzkoušeny 13.11., kdy jsme prováděli první tavbu k výrobě Regula, dále byla provedena suchá destilce antimonitu a byl vyroben ocet antimonu. Současně byla prováděna destilce Merkuriáše z tinktury pampelišky. Včera jsem prováděl ještě kalcinaci tartaru, kdy jsem byl schopný bez použití měchů vytáhnout takovou teplotu, že sůl v tartaru se roztavila. Také jsem dodělával destilaci té pampelišky, vše na ohni a v písečné lázni, která se osvědčila víc, než jsem čekal.
Několikatiletý projekt spagyrických pecí je konečně úspěšně dokončen s jeho výsledkem jsou tři spagyrické pece, které jsou plně funkční a odzkoušené. Teď už zbývají jen kosmetické detaily a úprava dvířek destilační pece, kdy se hůře reluje přívod vzduchu.
Tady můžete najít další fotky pecí: https://www.instagram.com/p/CSE1zKwDGST/?utm_medium=copy_link
Ora, lege, lege, lege, relege, labora et invenies !
-
- jdu do sebe
- Příspěvky: 33
- Registrován: 07 dub 2017, 00:58
- pohlaví: Muž
- Národnost: ČR
- Poděkoval(a): 6×
- Obdrženo poděkování: 25×
Re: Spagyrie
Tak dnešní pokračování výroby octu antimonu byly opět zajímavé. V peci se mi podařilo roztavit baňku, vytavit antimon, vyrobit ocet antimonu a vysrážet červený pigment.
Přidávám i fotku po kalcinaci Sal Tartari a modrou barvou.
Přidávám i fotku po kalcinaci Sal Tartari a modrou barvou.
Ora, lege, lege, lege, relege, labora et invenies !
-
- už jsem tu něco zanechal
- Příspěvky: 70
- Registrován: 18 pro 2018, 21:31
- pohlaví: Muž
- Národnost: ČR
- Poděkoval(a): 22×
- Obdrženo poděkování: 24×
Re: Spagyrie
Zdravím přátelé,
pokud děláte incineraci rostliných těl, do jaké míry incinerujete?
Pouze zbytky spálíte (do černa) a zbytek necháte na klacinaci, nebo incinerujete až zbytky začnou získávat šedivou barvu ?
Díky
Pěkný den všem
pokud děláte incineraci rostliných těl, do jaké míry incinerujete?
Pouze zbytky spálíte (do černa) a zbytek necháte na klacinaci, nebo incinerujete až zbytky začnou získávat šedivou barvu ?
Díky
Pěkný den všem
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host