Spagyrie
- Kuato
- vášnivý přispivatel
- Příspěvky: 293
- Registrován: 13 srp 2014, 12:55
- pohlaví: Muž
- Poděkoval(a): 219×
- Obdrženo poděkování: 838×
Re: Spagyrie
Jurka píše:Ahoj,
na jakém ohni děláte destilku ?
Ač je voda bytnost naprosto nepostradatelná pro většinu přírodních reakcí a pochodů a tak úzce spjata s životem jak ho známe, že se v tuto chvíli domníváme, že přítomnost vody život ve fyzické formě podmiňuje, dokonce hraje svoji roli i v životním příběhu Kamene (ne nadarmo se jedna z cest k Němu nazývá "vlhká"), my využíváme jejich služeb v její málo přirozené sterilitě poté, co je destilací (kterou zásadně upřednostňujeme před různými moderními způsoby změny jejího skupenství) pro její schopnost býti dokonalým vehiculem látek, které chceme vzít, dát, přenést, extrahovat, ohřát i zchladit, zhmotnit i rozpustit.. Co se týče toto, jaký je zdroj tepla pro pohon destilačního chodu.. Je pravdou, že přírodní oheň vzešlý z hoření materií jako je dřevo, uhlí či plyn, je jaksi harmoničtější než teplo indukované v elektrické ploténce střídavým proudem elektrické energie. Na té by nás mohlo zajímat, že elektrický proud povstává mimo jiné při rozpadu kovů, tedy vyskytuje se též v přírodě naprosto přirozeně. Nu, jen málo z nás má možnost ve své laboratoři topit celé nějakým pěkným zdrojem přírodního ohně. Desítky nákresů různých konstrukčně odlišných pecí našich předchůdců, na kterých se pokoušeli technologicky ovlivnost teplotu v peci na nějakou stabilní dlouhodobě udržitelnou teplotu, je nám důkazem, že tyto pokusy o vyřešení tohoto netriviálního problému trápí alchymisty od nepaměti. holt i v prostém vaření za přírodou zaostáváme o mnoho koňských délek, natož v sofistikovanějších činnostech, které mají hlubších dopadů, to měl Sendivoj pravdu. Já třeba destiluje na ploténce, ale baňku mám zasunutou do vhodně velkého hrnce s několika litry rostlinného oleje, který slouží jako jakési přenosové médium, které tlumí a poněkud proměňuje teplo, které z ploténky vyzařuje, jistě by se dal takto použít i včelí vost, pro destilaci takových kvintesencí by to bylo úžasné. Nicméně obecně až na vyjímky (viz výše) jako nejdokonalejší považuji aparatury, které jsou hliněné a topí se pod nimi uhlím nebo dřevem. Bohužel, kdybych podmínil svoje destilováním podmínkou mít takové vybavení, v životě bych s tím nezačal.
- Kuato
- vášnivý přispivatel
- Příspěvky: 293
- Registrován: 13 srp 2014, 12:55
- pohlaví: Muž
- Poděkoval(a): 219×
- Obdrženo poděkování: 838×
Mše za Michala Sendivoje ze Skorska
Vážení přátelé, v neděli dne 9.8.2020 v 7 hodin ráno se v opavském kostele Svatého ducha uskuteční zádušní mše za Michala Sendivoje ze Skorska ku příležitosti výročí úmrtí († 12.8.1636). Kdo máte možnost a chuť, přijďte se pomodlit a vzpomenout jeho památku.
-
- už jsem tu něco zanechal
- Příspěvky: 70
- Registrován: 18 pro 2018, 21:31
- pohlaví: Muž
- Národnost: ČR
- Poděkoval(a): 22×
- Obdrženo poděkování: 24×
Re: Spagyrie
Ahoj zdravím všechny,
mám další dotaz :-)
Po kalcinaci , když sůl zaliji DV , zahřeji nechám ochladnout, měl bych jí poté přefiltrovat.
Neskoušel jsem jelikož kávový filtr se mi nezdá vhodný ( mylím že by na něm ulpělo dosti materiálu )
Co na to používáte ?
Soli co mi zbylo po kalcinaci je velmi málo.
Díky moc a přeji pěkný den
mám další dotaz :-)
Po kalcinaci , když sůl zaliji DV , zahřeji nechám ochladnout, měl bych jí poté přefiltrovat.
Neskoušel jsem jelikož kávový filtr se mi nezdá vhodný ( mylím že by na něm ulpělo dosti materiálu )
Co na to používáte ?
Soli co mi zbylo po kalcinaci je velmi málo.
Díky moc a přeji pěkný den
- Kuato
- vášnivý přispivatel
- Příspěvky: 293
- Registrován: 13 srp 2014, 12:55
- pohlaví: Muž
- Poděkoval(a): 219×
- Obdrženo poděkování: 838×
Re: Spagyrie
Jurka píše:Ahoj zdravím všechny,
mám další dotaz :-)
Po kalcinaci , když sůl zaliji DV , zahřeji nechám ochladnout, měl bych jí poté přefiltrovat.
Neskoušel jsem jelikož kávový filtr se mi nezdá vhodný ( mylím že by na něm ulpělo dosti materiálu )
Co na to používáte ?
Soli co mi zbylo po kalcinaci je velmi málo.
Díky moc a přeji pěkný den
Tvůj postřeh je správný, soli je v rostlinných popelech opravdu málo. ale stačí. a když Ti Tvůj vnitřní pocit řekne, že by chtělo soli víc, vždycky můžeš použít třeba Sal Tartari, čili sůl nejlépe z vinného kamene, což je takové užitečné universálium, které praktický spagyrik opravdu velmi využije pro celou řadu rozličných úkonů - od dobré náhradní soli do rostlinných preparátů, přes chytání volatilních kovních duchů, až po loužícího rozpouštědla (tak zvaný Olej Tartaru) pro všechny říše.
co se týče kávového filtru - to je velmi užitečný a praktický porychtuněk. používám ho jak samostatně (pro přiměřenou dostatečnost některým úkonům), nebo v kombinaci s klasickým laboratorním filtračním papírem, kdy kávovým filtrem zachytím narychlo největší množství hrubšího bordelu, který pak neucpe tak rychle jemné póry filtračního papíru a filtrace pak nejde tak žalostně pomalu. a filtračním papírem si to stáhnu načisto.
mám radost, že Tě to chytlo!
- Kuato
- vášnivý přispivatel
- Příspěvky: 293
- Registrován: 13 srp 2014, 12:55
- pohlaví: Muž
- Poděkoval(a): 219×
- Obdrženo poděkování: 838×
pec
nedávno jsme dělali malou přenosnou pícku místo ytongových provizorií, které toho moc nevydrží a teď v sobotu jsem ji i prvně vyzkoušel, tak dávám do placu pár fotek..
antimon byl potřetí v peci, už by z něj mohl být pěkný regulus
antimon byl potřetí v peci, už by z něj mohl být pěkný regulus
- Inrise
- mě už nikdo nezastaví
- Příspěvky: 458
- Registrován: 08 dub 2015, 07:34
- pohlaví: Muž
- Poděkoval(a): 580×
- Obdrženo poděkování: 167×
Re: Spagyrie
Krásný:)
Šamotová roura, beton/šamotka, hrnec, otvor na horký vzduch... Tak nějak? Dno je plné či plech na propálení a otvor? Nejsem moc zvědavý?:-) Co bys vylepšil?
Jinak řečeno, jak na takovou pícku?:)
Šamotová roura, beton/šamotka, hrnec, otvor na horký vzduch... Tak nějak? Dno je plné či plech na propálení a otvor? Nejsem moc zvědavý?:-) Co bys vylepšil?
Jinak řečeno, jak na takovou pícku?:)
Je úsměvné domnívat se, že něco ovládáme, pokud neovládáme sami sebe...
- Kuato
- vášnivý přispivatel
- Příspěvky: 293
- Registrován: 13 srp 2014, 12:55
- pohlaví: Muž
- Poděkoval(a): 219×
- Obdrženo poděkování: 838×
Re: Spagyrie
Inrise píše:Krásný:)
Šamotová roura, beton/šamotka, hrnec, otvor na horký vzduch... Tak nějak? Dno je plné či plech na propálení a otvor? Nejsem moc zvědavý?:-) Co bys vylepšil?
Jinak řečeno, jak na takovou pícku?:)
inu, je to vlastne jednoduche - 30l zavarovaci hrnec, kus trubky vhodneho prumeru, rouru jsem mel akorat cihlovou, samotova by byla lepsi, pytel samotove malty nebo zarobetonu, nejake samotky cihly (klidne starsi), rozbrusovacka, vrtacka s michacim nastavcem, hodina prace..
ve spodni casti mit urcite samotovou vrstvu, aby se nepropalilo dno. tohle by melo vydrzet sakra dlouho, naklady do 2000kc, je to prenosne (akorat to vazi asi 40kg), nepotrebujes k tomu komin.. na druhe fotce je vlastne docela dobre videt i jednodussi picka z ytongu (kterou jsem cele leta pouzival), kterou vyrobis ze dvou 5cm desek, par cihel, a potrebujes k tomu nejakou rucni pilu na drevo a 10 min prace. naklady cca 100kc, akorat to moc nevydrzi. pri tavbe na pohodu pro antimon (cca 700-800st) treba tri ctyri tavby, pri tavbe pro skupinu kovu co tecou kolem 1100st (Au, Ag, Cu) jedna max dve tavby, ale on se ten ytong deformuje, pak uz to ma skviry a netesni to.
jedinou vec, kterou bych udelal malinko jinak by byl uhel natoceni trubky mozna asi o 10-15stupnu vic vyhnute od osy, aby to krapitko lip obtekalo steny, ale vlastne nevim stopro, protoze uhli prohorovalo pravidelne, takze to nevypada, ze by to obtekalo nejak spatne.. vlastne jsem s ni docela spokojeny, doufam, ze bude Arexovi dobre slouzit. Sobe udelam stejnou. ono je fakt uzitecne neco takoveho mit (aspon v ramci nejake skupiny, co neco prakticky dela), protoze od alchymickych veci az po magicke (tavby kovu pro ritualni odlevani pantaklu, desticek nebo vselijakych pripadnych jinych ritualii) clovek cas od casu potrebuje na necem neco udelat a na sporaku to neuvaris (jako cin a olovo jo, ale nic jineho)..
asi neni problem kdyby byl nejaky zajemce se domluvit a udelat to dohromady. urcite na pristich Panathenajich na to muze byt vyhrazen zase nejaky prostor nebo by se mohlo dat domluvit i jindy. ale az pristi rok, ted uz je podzim na krku, kratke dny, potrebuju delat na zahrade a u vcel, nemam volny vikend na blboviny :o).
- ON35
- jdu do sebe
- Příspěvky: 35
- Registrován: 28 led 2020, 13:12
- pohlaví: Muž
- Národnost: SK
- Poděkoval(a): 3×
- Obdrženo poděkování: 74×
Re: Spagyrie
Jean Dubuis - Spagerigs (Volume 1-2) - anglicky.
Rozobrať cely vesmir do tej poslednej častice, naposledy ich zložiť do seba,
& pochopením všetkého, vyhasnúť.
& pochopením všetkého, vyhasnúť.
-
- už jsem tu něco zanechal
- Příspěvky: 70
- Registrován: 18 pro 2018, 21:31
- pohlaví: Muž
- Národnost: ČR
- Poděkoval(a): 22×
- Obdrženo poděkování: 24×
Re: Spagyrie
Pěkný den všem,
mám 38% vinovici a chci si ji vylepšit, měl bych s tím počkan až bude luna v panně, nebo u této destilace to nemá vliv ?
Destilovali by jste ve vodě, nebo v oleji ?
Díky předem za informace.
mám 38% vinovici a chci si ji vylepšit, měl bych s tím počkan až bude luna v panně, nebo u této destilace to nemá vliv ?
Destilovali by jste ve vodě, nebo v oleji ?
Díky předem za informace.
- ikarkar
- jedu jak drak
- Příspěvky: 164
- Registrován: 29 lis 2019, 17:57
- pohlaví: Muž
- Národnost: ČR
- Poděkoval(a): 58×
- Obdrženo poděkování: 302×
Re: Spagyrie
Poznatek ze zpracování kořene Devětsilu lékařského.
Kořen Devětsilu lékařského (Petasites officinalis) vytváří na kořenovém svazku odenky (jakési komůrky) po výhonech z předchozích let. Tyto dutiny jsou v podélném směru válcovitého tvaru a v příčném směru mají tvar kruhový.
Tyto dutiny (původně čisté bílé) využívají někteří živočichové pravděpodobně jako úkryty k přezimování. Uzavírají je zrnky písku bláta spolu s jejich výměšky a slizem a s postupujícím jarem je nejspíš opouštějí. Tyto zčernalé útvary se sice dají omýt, ale ne zcela.
Proto považuji za rozumné, odstranit je z kořene před jejich zpracováním do tinktury.
Na zvětšeném snímku je „obyvatel“ této dutiny – malý černý plž slimák.
A na následujícím videu se snaží dva červi píďalkovými pohyby uniknout z rozříznuté dutiny :-).
Kořen Devětsilu lékařského (Petasites officinalis) vytváří na kořenovém svazku odenky (jakési komůrky) po výhonech z předchozích let. Tyto dutiny jsou v podélném směru válcovitého tvaru a v příčném směru mají tvar kruhový.
Tyto dutiny (původně čisté bílé) využívají někteří živočichové pravděpodobně jako úkryty k přezimování. Uzavírají je zrnky písku bláta spolu s jejich výměšky a slizem a s postupujícím jarem je nejspíš opouštějí. Tyto zčernalé útvary se sice dají omýt, ale ne zcela.
Proto považuji za rozumné, odstranit je z kořene před jejich zpracováním do tinktury.
Na zvětšeném snímku je „obyvatel“ této dutiny – malý černý plž slimák.
A na následujícím videu se snaží dva červi píďalkovými pohyby uniknout z rozříznuté dutiny :-).
Moudrý nebojuje a nesoupeří, a proto není na světě nikdo, kdo by se odvážil s ním měřit.
-
- už jsem tu něco zanechal
- Příspěvky: 70
- Registrován: 18 pro 2018, 21:31
- pohlaví: Muž
- Národnost: ČR
- Poděkoval(a): 22×
- Obdrženo poděkování: 24×
Re: Spagyrie
Zdarec Spagyrici, poraďte, pokud destilujete tinkturu, máte destilační kolonu uzavřenou ?
Jelikož Já jsem neměl prozatím, jelikož na konci kolony kde odkapává destilovaná látka jsem měl jen postavenou baňku do níž to kapalo.
Je to špatně? Vyprchává tím pádem nějaká složka z destilátu ?
Díky předem za Váš názor.
Jelikož Já jsem neměl prozatím, jelikož na konci kolony kde odkapává destilovaná látka jsem měl jen postavenou baňku do níž to kapalo.
Je to špatně? Vyprchává tím pádem nějaká složka z destilátu ?
Díky předem za Váš názor.
- Tomorex
- už jsem tu něco zanechal
- Příspěvky: 70
- Registrován: 18 lis 2014, 10:50
- pohlaví: Muž
- Národnost: ČR
- Poděkoval(a): 103×
- Obdrženo poděkování: 52×
Re: Spagyrie
Jurka píše:Zdarec Spagyrici, poraďte, pokud destilujete tinkturu, máte destilační kolonu uzavřenou ?
Jelikož Já jsem neměl prozatím, jelikož na konci kolony kde odkapává destilovaná látka jsem měl jen postavenou baňku do níž to kapalo.
Je to špatně? Vyprchává tím pádem nějaká složka z destilátu ?
Díky předem za Váš názor.
Ahoj,
ano, vyprchává, alkohol se přece jen dobře vypařuje. Já jsem ale zatím vždy destiloval tak, jak popisuješ a myslím, že jestli je kolona uzavřená nebo ne, nezmění moc kvalitu výsledku. Důležitá je vnitřní práce.
- Kuato
- vášnivý přispivatel
- Příspěvky: 293
- Registrován: 13 srp 2014, 12:55
- pohlaví: Muž
- Poděkoval(a): 219×
- Obdrženo poděkování: 838×
Re: Spagyrie
Jurka píše:Zdarec Spagyrici, poraďte, pokud destilujete tinkturu, máte destilační kolonu uzavřenou ?
Jelikož Já jsem neměl prozatím, jelikož na konci kolony kde odkapává destilovaná látka jsem měl jen postavenou baňku do níž to kapalo.
Je to špatně? Vyprchává tím pádem nějaká složka z destilátu ?
Díky předem za Váš názor.
nu, uplne na tesno to neni nejlepsi, protoze by Ti tam vznikl pretlak a neco by odlitlo. takze bud mit vystup z chladice zasunuty do banky "se sirkou (pokud mas oboji se zabrusem" nebo pokud mas jako recipient treba kadinku, tak si vem sacek, kterym prikryjes kadinku tak, ze ho obtocis kolem vystupu z chladice a sepnes treba kolickem na pradlo (nevim zda je to pochopitelne napsano, ale neumim to asi lip popsat a obrazek zadny nemam) - tedy je to prikryte, pripadne vypary neutecou, ale drzi se v kadince pod tim sackem a postupne se budou kondenzovat do tekute podoby..
- Kuato
- vášnivý přispivatel
- Příspěvky: 293
- Registrován: 13 srp 2014, 12:55
- pohlaví: Muž
- Poděkoval(a): 219×
- Obdrženo poděkování: 838×
Re: Spagyrie
jeste doplnim - je duleze mit vhodne zvoleny chladic a rychlost destilace, aby ziskavany kondenzat (bavime se obecne) skapaval do recipientu patricne ochlazeny a tedy nevznikal u nej sekundarni odpar a pokud uz vznikne, aby atmosfera v recipientu nad nim byla pokud mozno klidna a on mohl znovu samovolne kondenzovat a nemel tendenci unikat. pri nedostatecnem vykonu chladice (treba pri pouziti pasivniho chladice typu destilacni hlava, nebo pri pouziti chladice vodniho, ktery ma ale uzavreny okruh vody, takze se postupne zahreje a hure chladi) se muze stat, ze je zkapalnena jen cast vyparu a zbytek prechazi do recipientu ve forme horke pary. pak Ti jako chladic slouzi i steny samotne recipientu (nez se zahreji na natolik vysokou teplotu, ze uz nic neuchladi), ale to jen v pripade, ze neni prilis otevreny (tedy bud banka, do ktere je zasunuty konec chladice nebo kadinka/okurkova sklenka s igelitovym zastropovanim jak popisuju vys), protoze pak proste pary z velke casti ufrnknou.
proste je moudre si rozmyslet, co zrovna destilujes - pokud vyrabis destilovanou vodu, tak se s tim moc nemusis srat, kdyz budes mit nejake ztraty, nic se nedeje, u alkoholovych frakci uz to zaboli, protoze je to jednak nehospodarne a taky (v pripade, ze delas uz nejaky konkretni preparat), byva alkoholova ci merkuricka frakce casto nositelkou nejjemnejsich sirnych ba i solnych castecek a o ty je skoda prijit, protoze to snizuje kvalitu vysledneho preparatu. rozhodne bych ale doporucil zamerit pozornost spis na to, aby nedochazelo k nedostatecnemu chlazeni nez ze se neco odparuje uz z ochlazene kapaliny, protoze u nedochlazeni vznikaji radove vyssi ztraty (10-100x) nez se sekundarniho odparu.
proste je moudre si rozmyslet, co zrovna destilujes - pokud vyrabis destilovanou vodu, tak se s tim moc nemusis srat, kdyz budes mit nejake ztraty, nic se nedeje, u alkoholovych frakci uz to zaboli, protoze je to jednak nehospodarne a taky (v pripade, ze delas uz nejaky konkretni preparat), byva alkoholova ci merkuricka frakce casto nositelkou nejjemnejsich sirnych ba i solnych castecek a o ty je skoda prijit, protoze to snizuje kvalitu vysledneho preparatu. rozhodne bych ale doporucil zamerit pozornost spis na to, aby nedochazelo k nedostatecnemu chlazeni nez ze se neco odparuje uz z ochlazene kapaliny, protoze u nedochlazeni vznikaji radove vyssi ztraty (10-100x) nez se sekundarniho odparu.
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti