Stránka 3 z 19

Re: Spagyrie

Napsal: 29 kvě 2018, 05:54
od Arex
Promiňte mi prodlevy, nemohu se teď moc věnovat internetu. Samozřejmě můžete použit sal tartari. Uvědomte si totiž, že i síra z rostliny obsahuje velké množství soli - když zkalcinujete síru, uvidíte kolik (sůl síry). Jenomže tato sůl je neaktivní, nereaktivní, spagyrikové říkají neotevřená. :-) Ta trocha soli, kterou pomocí síry otevřete, pouze odemyká zbylou a přirozenou sůl rostliny (sůl síry). A právě tato reakce způsobuje zákal po spojení všech tří principů u konce výroby esence.

Sal tartari je tedy zlatý klíč, který můžete v případě potřeby použít do železného, mosazného a každého dalšího zámku.

Re: Spagyrie

Napsal: 29 kvě 2018, 13:30
od Kuato
Meri píše:Neslušně odpovím za Arexe, protože se ještě nevyjádřil. Třeba mě opraví, či doplní. Ale právě o tomhle jsem se s ním bavil, jestli je možné požít Sal tartari. Možné to je, ale údajně to mění kvalitu. Sal tartari je univerzální, ale sůl z rostliny není, takže tinktuře/esenci/etc. něco chybí respektive je jiná. Pokud chceš víc soli, například někde, kde ji tolik není, tak prostě té kytky nasbírat víc a z další části udělat tu sůl.


Jestli se budu dobře učit, tak se třeba příště narodím jako druhorozený šlechticův synek, který nebude mít nic lepšího na práci, než plácat po prdeli hezké služebné a courat po laboratoři :o), pak si budu moci hrát s těmahle brikulema - pěstovat krystaly a porovnávat.. z určitého pohledu jsou v rostlinné říši merkur i sůl univerzální, specifická je síra. záleží též, jak důkladný chceš být v čištění (co s tou solí udělá, když ji třeba zahřeješ na vyšší teplotu a rozpustíš, to tam taky něco mění). plus jaké ideje/paradigma máš v hlavince, když to vyrábíš - imho s tím můžeš pracovat "magicky" různým způsobem, nemyslím, že tam je jediný správný postup. různí géniové inspirujou různě :o). prostě jsou tam mraky různých nuancí, co chcou spoustu času, než se experimentálně ověří.

třeba s tou solí - domnívám se, že když třeba použiješ kvasnou cestu, tak sůl získaní z překvašených těl má trochu jinou charakteristiku, než sůl z těl, co nepřekvasily a já bych třeba nemíchal dohromady do jednoho preparátu "překvašenou" a "nepřekvašenou". stejnak když dělám nějakou esenci jako součást adaptace na práci s nějakou entitou, tak to mám v palici záměrově tak spojené, že by mi vadilo tam přidávat cokoliv z vnějšku, co tam nepatří.. to jen nastiňuju další aspekty našeho tématu - je to fakt obsáhlé a složité.

Re: Spagyrie

Napsal: 29 kvě 2018, 14:04
od Arex
Kuato: Já jsem si vzpomněl na slavnou Cylianiho pasáž o různých frakcích či částech filosofické soli. Jak každá jinak krystalizuje a má jinou účinnost. Ano, kéž bychom to měli možnost studovat do takových detailů, a nenechat se při tom otrávit jako Cyliani.

Jenže poslední člověk v širokém dalekém okolí, který si na svém zámku mohl vyprávět se salamandry a hladit křivule měsíčním paprskem, byl Alexander von Bernus - a ten zemřel roku 1965. A byl to skutečný Mistr.

AvB.jpg

Re: Spagyrie

Napsal: 29 kvě 2018, 19:50
od Meri
Kuato píše:Stejnak když dělám nějakou esenci jako součást adaptace na práci s nějakou entitou, tak to mám v palici záměrově tak spojené, že by mi vadilo tam přidávat cokoliv z vnějšku, co tam nepatří.. to jen nastiňuju další aspekty našeho tématu - je to fakt obsáhlé a složité.


Tohle mám mám stejně. Ono to prostě zraje s tou kytkou a prochází to všemi fázemi etc. etc. Ale myslím, že Arex natrfil na dobrou poznámku s tím zlatým klíčem a otvírání další soli rozpoštěné v preparátu.

Když už jsme u toho žvanění a zmínil jsi tu kvasnou cestu a soli z kvasinek. Tak nesmrdí to už tak trošku animální říší? Je mi jasné, že dle staršího myšlení je to součástí rostliné říše, ale i tak. Právě k tomu mě napadá propojování preparátů z rostliné, animální či minerální říše. Teďka jsem nedávno přemýšlet nad vytvořením "zrcadla", které obsahuje všechny tři říše či prostě vytvoření "mikrokosmu" z těchto preparátů, něco jak je v Palo majombé Ngnanga.

Re: Spagyrie

Napsal: 30 kvě 2018, 10:42
od zebyja
Ačkoliv jsem spíše spagyric teoretic, tak živočičnou říši do kvasu podle mě dostaneš tím, že tam dáš místo cukru med ;)

Re: Spagyrie

Napsal: 30 kvě 2018, 11:40
od Kuato
Arex: nemam dost zkusenosti, abych si dovolil hodnotit, zda muzeme vlastnosti filosofickeho merkura aplikovat prenosem na oblast spagyrie, ale jinak souhlasim s tim, ze na poli "soli" bude treba jeste (at uz v nasi nebo pristi generaci) vyorat nejednu brazdu :o).

ad AvB - vis, zda se mi, ze se z narodu stareho kontinentu vytraci urcita zasluhovost, ktera takoveto podminky umoznuje. ale mozna bychom meli byt radi, ze kdyz uz nemame ty zamky (ted prichazi moment, kdy bych se mel naklonit nad stul a do brousenych sklenic nalit trochu vyzraleho konaku :o), tak nam zbyli aspon ti salamandri a krivule (ten na fotce nahore jako by u praskle roury rikal - hosi hosi, neni vam hamba, tyhle veci delat v takovem provizoriu? trochu jsem do ni stouchl a uz se vam to rozpada :o))! vzdyt je mnoho mist, kde prace s materii definitivne zprofanovatelo. u nas jsme jeste furt neklesli az na dno, byt ta tendence se mi zda v globalu dost jednoznacna, pres lokalni zlepseni jako u nas v posledni jedne dvou generacich. mame plnejsi bricha, ale cena za to zaplacena je desiva.

Re: Spagyrie

Napsal: 30 kvě 2018, 12:07
od Kuato
Meri píše: Když už jsme u toho žvanění a zmínil jsi tu kvasnou cestu a soli z kvasinek. Tak nesmrdí to už tak trošku animální říší? Je mi jasné, že dle staršího myšlení je to součástí rostliné říše, ale i tak. Právě k tomu mě napadá propojování preparátů z rostliné, animální či minerální říše.


je to pravdepodobne hranicni oblast, stejne jako kdyz bys tam pridal med, ale za animalni risi bych to nepovazoval - furt tam aplikujes metodiku prace a cisteni z rostlinne rise. to u ciste animalni nebude :o). a smrad je v pohode, ba mnohdy se na tom rozvinou vune, ktere u lihove cesty tak nevyniknou. to u animalni rise taky tak neni :o)).

jinak by nebylo spatne otestovat primo jen sul z vinneho rmutu. pred lety jsem ziskal od jednoho vinare asi 20l rmutu a poctive jsem to odparil do sucha - vysledek je cca pul kila takoveho trochu jineho suroveho tartaru. ten by chtelo zkalcinovat a pak si s tim pohrat, vycistit a zkouset destilovat.. ale mi se do toho nejak nechce. potrebuju se venovat jinym vecem. tak treba najdu nekoho, kdo by se toho ujal. zanedlouho se beztak uvidim s vetsinou praktickych spagyriku u nas, tak treba tam nejakeho zajemce najdu :o). spalit to muzem u me, jen pak to dalsi cisteni a pokusy.. na to, jaka je to hlupota, tak to povazuju za dulezite experimentovani. protoze vysledky mohou otevirat novou oblast ve ktere se zatim nepohybujeme. takze by se toho nemel chapat zadny trouba :o). coz nam ale ponekud zuzuje vyber potencialnich kandidatu :o).

Re: Spagyrie

Napsal: 30 kvě 2018, 23:12
od Meri
Kuato: Už setěším až se tam všichni 4 sejdeme :-) Hele Já Ti Karle nevím, ale med moc taky nepovažuju za animální. Je to ta hranice. Celkově ten hmyz a také houby jsou celkem zvláštní postavičkou v mém světonázoru. Smrdí to, že se mi chce z toho zvracet = animální říše. Leptá mi to sliznice a mozek = minerální. Voní to či dá se z toho udělat alkohol = rostlinná. Samozřejmě, že si dělám srandu, ale ty pachy jsou fakt zajímavou věcí, která vytahuje věci z podvědomí/nevědomí atd.

Na tu sůl z rmutu se rád podívám, ale k hrátkám s tím se ještě nedostanu, tak rok.

Re: Spagyrie

Napsal: 30 kvě 2018, 23:34
od Meri
Jinač přidávám nákres té pece, kterou mi poradili milí taviči. Prý se tam dostané vyšší teploty, protože neuniká vrchem a odráží se dolů. Chce to asi vyzkoušet, jestli to bude účinější než klasická "větrná" pec. Nebo jestli má někdo zkušenosti.

Re: Spagyrie

Napsal: 31 kvě 2018, 10:10
od Kuato
no, mozna by to chtelo poradit s nekym, kdo dela pece. ale kdyz mu reknes na co to mas a ze to stejne od nej nechces udelat, ze si to udelas sam, ze jen sbiras informace, tak nevim, jestli te neposle k sipku.. nicmene, co me napada - bude zalezet na zdroji tepla. to co jsme delali loni u me, tak je extremne jednoducha - topis drevenym uhlim, prifukujes horkovzdusnou pistoli (nebo pozdeji kompresorem, kdyz uz ti to hori). neresis rost, spad kousku zhaveho uhli co ti muze poskodit zdroj vzduchu, neni problem dosypavat topivo.. tahle pec mozna nektere problemy resi, ale jine prinasi, co zminuju v predesle vete. zvednout o par set stupnu vykon udelas snadno - prejdes z dreveneho uhli na koks ;o). te ve stredoveku nemeli, my jo. ale uprimne - v moji primitivni peci jsem roztavil bez vetsich problemu zlato, takze nejakych 1100 stupnu. s zelezem by byl problem, ale ten koks by to mohl zvladnout. pokud se budeme bavit o antimonu, tak ten ma teplotu tani 630 stupnu, to udelas levou zadni s prstem v nose.

jinak bych chtel upozornit, ze "klasicka" a "vetrna" pec neni totez. neni to jenom o prifukovani vzduchu, ale i o tom, jak se horky vzduch v te peci chova - coz je odvisle od tvaru pece a proudeni privadeneho vzduchu. pokud jsi daval pozor, kdyz jsem rezal tu privodni drazku, tak byla zesikma a obchazela stred picky - vzduch sel po stene a stacel se dokola tak, aby vytvarel jakousi vzestupnou spiralu kolem tygliku.. osobne az budu casem stavet pec samotovou, tak si ji udelam obdobne jako delam ted ty ytongove nebo z te cihlove roury. je to velmi jednoduche na postaveni i obsluhu a dostatecne efektivni pro nase ucely.

Re: Spagyrie

Napsal: 31 kvě 2018, 20:00
od Meri
Já se právě radil s borci z muzea ze Staré Huti, jak jsme tam byli. Právě jem se s ním bavil, že jde taky o tavení železa a oni ho taví a pracují s dřevěným uhlím. Tihle právě poradí zadarmiko a stačí jim říct, že se zajímáš o rekonstrukce renesančních alchymistických pecí.

A neboj díval jsem se pozorně... Tady jsem právě taky uvažoval o přívodu teplého vzduchu horkovzdušnou pistolí pomocí trubky, na kterou ji napojíš. Takže by ji šlo dát pod takovým úhlem, že se ten horký vzduch bude taky toličit a plus se odrážet. Ale otázkou číslo dvě je jestli není jednodušší použít pec a la Ytong s kovářským uhlím.

Re: Spagyrie

Napsal: 01 čer 2018, 09:39
od Kuato
kovarske uhli je urco lepsi (levnejsi) varianta nez drevene uhli na grilovani, jestli mas moznost koupit treba po 25kg. ono toho zase clovek az tak nespali, takze nepotrebuje celou paletu :o).

pec z ytongu postavis za 50kc a vydrzi ti nez se zacne rozpadat tak 5-10 tavicich cyklu. samotovou s kominem..to uz jsme panecku v jinacich sferach.. :o). zalezi holt, jak je na tom clovek se zdrojema. podstatne je, ze ta zakladni rovina praci je financne dost nizko, aby se nemohl nikdo z potencialnich zajemcu vymlouvat, ze na to nema prasule. samozrejme, jsou ruzne oblasti, ve kterych muzes experimentovat. pokud si budes chtit hrat s vyrobou bhasmy z drahych kamenu podle rasayany a vyberes si zrovna rubiny nebo smaragdy, tak na malinky pokus, kdy budes potrebovat treba 5gr relativne kvalitnich kamenu, tak padne petikilo nebo litr na jediny experiment..coz uz neni zadna prdel. ale vzhledem k tomu, ze i zajemce o praci s kytkama bys mohl spocitat na prstech obou rukou, tak jsou to asi zbytecne strachy :o).

Re: Spagyrie

Napsal: 01 čer 2018, 16:29
od Arex
Při úklidu uskladněných preparátů jsem přišel na to, že nám jeden magický šotek pomohl s demonstrací problému soli.

Dostal jsem loni na podzim od Saily lahvičku, která se v krabici náhodně zvrhla, takže spagyrická esence uvnitř vyschla a zůstala jen sůl (=víceméně tedy nativní sůl rostliny v podobě soli síry). A podívejte se, kolik jí i v té malé lahvičce bylo.

C26AD905-E7A4-42B4-BF7A-73982931A212.jpeg


Tuhle sůl tedy odemykáme otevřenou solí.

Re: Spagyrie

Napsal: 01 čer 2018, 18:25
od Saila
Jsem si říkala že je mi lahvička povědomá, ale nechápu že to mohlo vyschnout, asi špatně zavřené, protože ty lahvičky těsní velice dobře...:-)
To byl čistec nebo goji?

Re: Spagyrie

Napsal: 02 čer 2018, 00:33
od Arex
Saila: Goji - kustovnice. Ona ta lahvička měla naprasklé víčko a jak se zvrhla, za půl roku vyschla. Ale nelituji toho, alespoň máme fotku soli.