Kontrola, kázeň myšlenek a prázdnota mysli
Moderátor: zebyja
- Tomáš
- mě už nikdo nezastaví

- pohlaví: Muž
- Poděkoval(a): 93×
- Obdrženo poděkování: 43×
Re: Mentální úroveň
balamunt píše:Toto cvičení je určtě zvládnuté, navíc nad rámec toho, co se požaduje. To znamená, že je splněno daleko více, než se vůbec v 1. stupni mentálního výcviku žádá. To, co děláš při cvičení, že se snažíš imaginárně vidět a cítit, to už patří do 2. a 3. stupně. V 1. stupni se nepožaduje zapojení imaginárních smyslů. Úplně by tedy stačilo pouze se mentálně držet tématu vnitřním dialogem a neodbočovat k jiným tématům. Ale pokud už zvládaš více, určitě to není na škodu.
Podle tohohle příspěvku ano. Vlastně by stačilo si o té jedné myšlence jen povídat a bylo by to splěno. Jestli to tedy chápu dobře.
BTW: Taky dělám všechno dohromady.
Hospodin je tvůj ochránce, Hospodin je ti stínem po pravici.
- Anubis
- mě už nikdo nezastaví

- Poděkoval(a): 3×
- Obdrženo poděkování: 64×
Tripař píše:Při těchto cvičeních je možno mluvit nebo ne. (Mám tím na mysli řeč v mysli.)
Pokud sis tu řeč stanovil jako objekt soustředění, tak může být. Při prosté kontrole myšlenek a tréninku negativního stavu je ale nežádoucí a akorát zastiňuje. Řeč v mysli se také může objevit při dharaně, kdy je dosaženo takového vnitřního klidu, že nám to přijde až směšné a ptáme se sami sebe, jestli je to pravda, proč je tu takové ticho etc.
- Tomáš
- mě už nikdo nezastaví

Mám na mysli soustředění na jednu myšlenku. Protože, když používám vnitřní dialog, tak je koncentrace na určitou myšlenku daleko jednodušší. Např. si opakovat slovo harmonia atp.
- Anubis
- mě už nikdo nezastaví

- Poděkoval(a): 3×
- Obdrženo poděkování: 64×
Tripař píše:Mám na mysli soustředění na jednu myšlenku. Protože, když používám vnitřní dialog, tak je koncentrace na určitou myšlenku daleko jednodušší. Např. si opakovat slovo harmonia atp.
Aha, pod řečí jsem si představil nějaký vnitřní monolog nebo rozhovor. Je to jednodušší, ale je třeba si uvědomit, že v mentálním světě je takové slovo v mysli až příliš hrubé a mělo by se ti postupně dařit tu ideu zpřítomňovat nějak jinak. Já jsem to dělal třeba tak, že jsem si zapl metronom na nějakou frekvenci a dal si předsevzetí, že když uslyším cvaknutí, tak si představu obnovím. Používal jsem to i v 2. stupni. Sice to byl ze začátku dost velký nápor na hlavu, ale mozek se nějak vycvičil a šlo to pak i bez toho.
- Windik
- už jsem tu něco zanechal

- pohlaví: —
- Obdrženo poděkování: 2×
měl bych otázku: proč mi jde cvičení večer líp, kdy jsem většinou unavený, než ráno, nebo spíš ráno mi to nejde podle mých představ, tak jako večer. 
- Cagliostro
- mě už nikdo nezastaví

- Národnost: ČR
- Poděkoval(a): 25×
- Obdrženo poděkování: 560×
Windik píše:měl bych otázku: proč mi jde cvičení večer líp, kdy jsem většinou unavený, než ráno, nebo spíš ráno mi to nejde podle mých představ, tak jako večer.
Protože večer je člověk již napůl ve stavu spánku, kdy jeho tělo je unavené. Je to snadné tím, že duchovní tělo zkrátka v noci vylétá (během spánku) na své cesty. Tělo se na to takto již každodenně tou únavou připravuje, proto ti jdou cviky večer lépe. Ráno je už tělo plně materialistické, proto to nejde tak snadno jako večer, po dlouhém cvičení se to poddá.
Ego sum, qui sum!
- DAn
- jedu jak drak

- Poděkoval(a): 42×
- Obdrženo poděkování: 49×
Ahoj,
mám otázku ke cvičení udržení jedné myšlenky. Docela začínám vnímat jakoby sekundární mysl ve smyslu, že i když myslím na danou myšlenku, tak se mi vtírají jiné. Problém je, že at se snažím jak chci nedokážu zatím rozpoznat moment (bod), kdy ta nechtěná myšlenka přijde a razantně ji odmítnout. Vždy si ji uvědomím jaksi opožděně.
Jakmile si ji uvědomím, tak přesměruji všechnu pozornost k původní myšlence, čím tu vtírající se myšlenku odstraním. Ale tím, že pouze presmeruji pozornost zpět sice tu nechtenou myšlenku odmítnu ale jako vedlejší efekt.
Nemátě někdo nějaký hint jak najít ten bod a odmítnout jí rovnou
Díky
mám otázku ke cvičení udržení jedné myšlenky. Docela začínám vnímat jakoby sekundární mysl ve smyslu, že i když myslím na danou myšlenku, tak se mi vtírají jiné. Problém je, že at se snažím jak chci nedokážu zatím rozpoznat moment (bod), kdy ta nechtěná myšlenka přijde a razantně ji odmítnout. Vždy si ji uvědomím jaksi opožděně.
Jakmile si ji uvědomím, tak přesměruji všechnu pozornost k původní myšlence, čím tu vtírající se myšlenku odstraním. Ale tím, že pouze presmeruji pozornost zpět sice tu nechtenou myšlenku odmítnu ale jako vedlejší efekt.
Nemátě někdo nějaký hint jak najít ten bod a odmítnout jí rovnou
Díky
- Tomáš
- mě už nikdo nezastaví

jackietae píše:Ahoj,
Nemátě někdo nějaký hint jak najít ten bod a odmítnout jí rovnou![]()
Díky
Zdravím.
Nejdříve bych ti chtěl doporučit knihu od Eckharta Tolla Moc přítomného okamžiku. Je tam dost jasně popsáno co tvá mysl je a co není.
Snaž se opravdu soustředit a hlavně se nevzdávej. Trpělivost a vytrvalost tě jistě dovedou k cíli.
Přeji ti hodně vytrvalosti a trpělivosti
Tripař
-
duchykk
- už jsem tu něco zanechal

- Obdrženo poděkování: 1×
myšlenky kontrola myšlenek- po dlouhé době jssem to začal aplikovat,mysl se zklidnila,,,cvicim to metodou otevrne oci, koukam tak jako do prazna s leduju chod myslenek...FB popisuje zavrene oci, je to individualni???
- Adam
- mě už nikdo nezastaví

- Poděkoval(a): 488×
- Obdrženo poděkování: 362×
Je to celkem jedno. Většina lidí začíná se zavřenýma očima, protože je nerozptylují okolní vizuální podněty, a až potom přidávají to cvičení s otevřenýma očima. Potřeba je obojí, ale klidně cvič tak, jak ti to vyhovuje. Je dobré se odrazit od něčeho, kde se ti daří. Úspěch motivuje k další práci.
Vše dobré,
Adam
Vše dobré,
Adam
Nejsem ani duše, ani tělo, nesmrtelný duch-JÁ jsem,
jsem pouhý svědek tohoto bytí...
jsem pouhý svědek tohoto bytí...

- Helena
- mě už nikdo nezastaví

- pohlaví: Žena
- Poděkoval(a): 257×
- Obdrženo poděkování: 57×
Re: Kontrola, kázeň myšlenek a prázdnota mysli
Ahoj, jsem tu nová. Na knihu jsem narazila nedávno a zdá se mi hodně dobrá ve světle toho, čím jsem se zabývala dřív (mystická cesta podle manželů Tomášových, buddhismus...). Začala jsem s prvním stupněm. Jen mě překvapilo, že cílem jednoho začátečnického cvičení je prázdnota myšlenek. Ve výše uvedených systémech se tvrdí, že pokud člověk dosáhne stavu bez myšlenek, je v Poznání. Je to cesta na celý život nebo i více životů. Předpokládám, že tedy Bardon myslí stav téměř bez myšlenek, s velmi zpomalenými myšlenkami?
Tiše sedím, nic nedělám, jaro přichází a tráva sama roste.
- marvin
- Administrátor

- Národnost: ČR
- Poděkoval(a): 586×
- Obdrženo poděkování: 888×
- Kontaktovat uživatele:
Bardon myslí stav bez myšlenek. Vtip je v tom, že toho asi dokonale na 100% nebudes schopna dosáhnout ihned. Postupnym cvicenim dosahnes maximalni prazdnoty jake jsi schopna. Jak omezíš ty makromyšlenky, tak se to muze povazovat za splnene, pokud to udrzis 10minut.
Samozrejme cim hlubsi budes mit meditaci a cviceni a cim jemnejsi cit a pozornost si vyvineš, tak budes schopna rozpoznat mikromyslenky, zablesky obrazu a pocitu a vjemu, které se nedaji ani za myslenky skoro povazovat, nicmene 100% zenove prazdnote mysli se to taky neda prirovnat.
Ale to asi víš : )
Samozrejme cim hlubsi budes mit meditaci a cviceni a cim jemnejsi cit a pozornost si vyvineš, tak budes schopna rozpoznat mikromyslenky, zablesky obrazu a pocitu a vjemu, které se nedaji ani za myslenky skoro povazovat, nicmene 100% zenove prazdnote mysli se to taky neda prirovnat.
Ale to asi víš : )
Pravá mysl pojme všechny lži a klamy, aniž by byla zmatená.
Pravé srdce pojme jed nenávisti, aniž by došlo k újmě.
Pravé srdce pojme jed nenávisti, aniž by došlo k újmě.
- Helena
- mě už nikdo nezastaví

- pohlaví: Žena
- Poděkoval(a): 257×
- Obdrženo poděkování: 57×
No, to jsem si právě chtěla ujasnit. Bardon mluví úplně jiným jazykem, má jinou terminologii, takže když napíše "stav bez myšlenek", nemyslí asi totéž, jako když "stav bez myšlenek" napíše Eduard Tomáš...díky za odpověď
Pokud jde o mě, já jsem zatím u těch makromyšlenek, daří se je zpomalit, omezit, ale jde to dost pomalu...koncentrace je moje slabá stránka, a přitom je to jedna z nejdůležitějších věcí...
Pokud jde o mě, já jsem zatím u těch makromyšlenek, daří se je zpomalit, omezit, ale jde to dost pomalu...koncentrace je moje slabá stránka, a přitom je to jedna z nejdůležitějších věcí...
Tiše sedím, nic nedělám, jaro přichází a tráva sama roste.
Zpět na “Magický výcvik ducha - 1. stupeň”