Kontrola, kázeň myšlenek a prázdnota mysli
Moderátor: zebyja
- marvin
- Administrátor

- pohlaví: Muž
- Národnost: ČR
- Poděkoval(a): 586×
- Obdrženo poděkování: 888×
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kontrola, kázeň myšlenek a prázdnota mysli
Ale oni oba myslí totéž : ) Jenže Bardon to bere z magického hlediska a Tomáš z mystického (což nakonec podle mě stejně vyjde na stejno : ) Rozdíl je jenom v tom, jak moc to budeš schopna realizovat. Na konci to musí být vždy "dokonalá" prázdnota. Tak jak to píše Mistele v komentářích prvního stupně, Bardon klade velký důraz na všestranost - chce po Tobě aby jsi dosáhla prázdnoty a ostrosti mysli jako zenový mistr a přitom mít představivost jako James Cameron, vidět všechno jasně ostře a přitom pevně a vytrvale.
Makromyšlenky jsou jenom sranda. Jsou to velké objekty, na které se dobře zaměřuje a stačí jenom poctivě každý den sednout a pracovat pár minut, aby jsi dosáhla jejich odstranění. Každý den, vytrvale a úspěch Tě nemůže minout. Vytrvalost a trpělivost. Nic víc : )
Makromyšlenky jsou jenom sranda. Jsou to velké objekty, na které se dobře zaměřuje a stačí jenom poctivě každý den sednout a pracovat pár minut, aby jsi dosáhla jejich odstranění. Každý den, vytrvale a úspěch Tě nemůže minout. Vytrvalost a trpělivost. Nic víc : )
Pravá mysl pojme všechny lži a klamy, aniž by byla zmatená.
Pravé srdce pojme jed nenávisti, aniž by došlo k újmě.
- zebyja
- mě už nikdo nezastaví

- Poděkoval(a): 84×
- Obdrženo poděkování: 226×
Cílem těchto Bardonových cvičení je získat absolutní kontrolu nad svou myslí a používat ji čistě a jen jako nástroj. Každý mág by to měl hravě zvládat mnohem dříve než se nazve mágem.
přičemž absolutní kontrolou nad svou myslí mám na mysli:
1.) Vědět nad čím přemýšlíme, za jakým důvodem to děláme, co nás vede k tomu, že to děláme a hlavně mít možnost to nedělat.
2.) Myslet jen když je to potřeba a nedělat to bezúčelně.
3.) Umět nemyslet a jen vše přijímat takové jaké to je..
4.) Pokud potřebuješ, chrlit tolik myšlenek a nápadů, kolik je jen možné.
Bardon to podle mě rozdělil do třech cvičení, aby v této schopnosti u žáka panovala rovnováha, pokud jde o způsob použití mysli. A aby jsi měla představu, jak na tom jsi a jestli můžeš přejít k dalším cvičením.
V Zenu je to stejné, oni se jen snaží o to, aby to dokázali po zbytek svého života, k tomu by měl mág též dospět, ale pro cvičení v Bráně to stačí umět jen po dobu, kterou Bardon předepisuje k jednotlivým stupňům. Čím déle, tím lépe.
přičemž absolutní kontrolou nad svou myslí mám na mysli:
1.) Vědět nad čím přemýšlíme, za jakým důvodem to děláme, co nás vede k tomu, že to děláme a hlavně mít možnost to nedělat.
2.) Myslet jen když je to potřeba a nedělat to bezúčelně.
3.) Umět nemyslet a jen vše přijímat takové jaké to je..
4.) Pokud potřebuješ, chrlit tolik myšlenek a nápadů, kolik je jen možné.
Bardon to podle mě rozdělil do třech cvičení, aby v této schopnosti u žáka panovala rovnováha, pokud jde o způsob použití mysli. A aby jsi měla představu, jak na tom jsi a jestli můžeš přejít k dalším cvičením.
V Zenu je to stejné, oni se jen snaží o to, aby to dokázali po zbytek svého života, k tomu by měl mág též dospět, ale pro cvičení v Bráně to stačí umět jen po dobu, kterou Bardon předepisuje k jednotlivým stupňům. Čím déle, tím lépe.
Inteligentní člověk umí řešit problémy, genius jim umí předcházet..
- Ankhur
- Administrátor

- Poděkoval(a): 48×
- Obdrženo poděkování: 38×
zebyja píše:ale pro cvičení v Bráně to stačí umět jen po dobu, kterou Bardon předepisuje k jednotlivým stupňům
Ta cvičení Tě mění, bytostně mění.
Některé věci nejde vzít zpět - je to jako modrá a červená pilulka ve filmu Matrix.
Není to o tom, co chceš, je to o tom, co skutečně uděláš.
- Helena
- mě už nikdo nezastaví

- pohlaví: Žena
- Poděkoval(a): 257×
- Obdrženo poděkování: 57×
Já to u Tomáše chápu tak, že přes stav úplně bez myšlenek se člověk dostane téměř k cíli, tedy bych to nečekala u Bardona v prvním stupni
jinak v podstatě souhlasím
jinak v podstatě souhlasím
Tiše sedím, nic nedělám, jaro přichází a tráva sama roste.
- Helena
- mě už nikdo nezastaví

jinak Marvine díky za optimistická slova ohledně makromyšlenek. Budu si to opakovat před každým cvičením 
- Helena
- mě už nikdo nezastaví

Ještě před tím, než jsem začala s Bránou, jsem zkoušela zpomalit myšlenky a moc mi to nešlo. A pak jsem si jednou (v souvislosti s něčím jiným) slíbila, že už nikdy ani v tom životě, ani v žádném jiném, nebudu ubližovat žádné bytosti, ani slovem, ani činem, ani myšlenkou. A začala jsem to opravdu hlídat. Tehdy odpadla najednou celá skupina myšlenek, které předtím běhaly jak vzteklí psi a týkaly se lidí, ke kterým jsem neměla dobrý vztah. Zároveň prakticky zmizely negativní pocity k těmto lidem.
Zbyly ještě jiné myšlenky, ale ty už neběhají tak vztekle, spíš jen skáčou jako koně, také jsou obsahově mírnější
Zbyly ještě jiné myšlenky, ale ty už neběhají tak vztekle, spíš jen skáčou jako koně, také jsou obsahově mírnější
- marvin
- Administrátor

- Národnost: ČR
- Poděkoval(a): 586×
- Obdrženo poděkování: 888×
- Kontaktovat uživatele:
Kultivuj svoji osobnost. Své city a přístup ke světu. Proměňuj svoji bytost, transformuj se a uvidíš, jak se Ti promění myšlenky. Jinak Ankhurova slova jsou přesná. Jakmile započneš se cvičením a dosáhneš i malého úspěchu, ochutnáš božské ticho a spatříš své pravé nitro, tak už nebude cesty zpět. Už se Ti nebude chtít žít znovu ten prostý a chaotický život.
V prvním stupni nedojdeš cíle, nesplyneš s jednotou, ale pokud to budeš dělat dostatečně čestně a dlouho, tak se Ti dostane ochutnání : )
Jinak sugesce jsou super, používej imaginace a impregnace. Vkládej si tam myšlenku a představu jasné a čisté, pevně kontrolované mysli. Každý den. Udělej si deník a odškrtávej si systematicky svá cvičení. Pokud si budeš dělat poznámky, tak po pár dnech nebo týdnech zaznamenáš znatelný pokrok. Jenom vydržet a setrvat.
Občas to chce trochu načerpat motivaci a inspirace. Třeba zde na foru
My Tě vždycky rádi povzbudíme !
V prvním stupni nedojdeš cíle, nesplyneš s jednotou, ale pokud to budeš dělat dostatečně čestně a dlouho, tak se Ti dostane ochutnání : )
Jinak sugesce jsou super, používej imaginace a impregnace. Vkládej si tam myšlenku a představu jasné a čisté, pevně kontrolované mysli. Každý den. Udělej si deník a odškrtávej si systematicky svá cvičení. Pokud si budeš dělat poznámky, tak po pár dnech nebo týdnech zaznamenáš znatelný pokrok. Jenom vydržet a setrvat.
Občas to chce trochu načerpat motivaci a inspirace. Třeba zde na foru
Pravá mysl pojme všechny lži a klamy, aniž by byla zmatená.
- Helena
- mě už nikdo nezastaví

Díky.
Já jsem Pravdu kdysi zažila, dočasně samozřejmě, ale je to už hodně let a teď už to vím většinou jen intelektuálně, stejně ale chci zpátky 
- Helena
- mě už nikdo nezastaví

Zdá se mi, že čím víc cvičím první a třetí cvik, tak se mi slévají dohromady. Pozorování myšlenek a prázdno. Ze začátku při pozorování myšlenek skákaly ty velké "viditelně", ale jak ty velké skoro vymizely, tak není moc co pozorovat, resp. je to podobné, jako když se zaměřím na "prázdnotu" - takové záblesky myšlenek, obrazů... Takže mi přijde, že už nemá cenu cvičit pozorování myšlenek, že stačí prázdnota...plus samozřejmě koncentraci na jednu myšlenku, to je dost něco jiného...
Máte stejný pocit?
Máte stejný pocit?
- Tomáš
- mě už nikdo nezastaví

- Poděkoval(a): 93×
- Obdrženo poděkování: 43×
Došel jsem k závěru, (který nemusí být konečný
), že je třeba provádět kontrolu (pozorování) myšlenek po celou dobu dne. Navazuje to totiž na 2. cvičení - vědomě jednání, kázeň myšlenek.
Docela dlouho jsem toto cvičení opomíjel, asi proto, že jsem ho pořádně nechápal.
No ale dnes při cvičení jsem dospěl k přesvědčení, že pokud chci dosáhnout na 10 minutovou hranici 3. cvičení, tak ho budu muset dělat.
Jinak máš pravdu. Ten pocit znám, ale při negativním stavu musíš použít vůli a soustředění. Pozorování myšlenek děláš bez vůle a soustředění. Jednoduše se od toho odpoutáš a jen pozoruješ.
To je rozdíl, který tam vidím. 
Věřím v tvůj úspěch.
Tripař
Jinak máš pravdu. Ten pocit znám, ale při negativním stavu musíš použít vůli a soustředění. Pozorování myšlenek děláš bez vůle a soustředění. Jednoduše se od toho odpoutáš a jen pozoruješ.
Věřím v tvůj úspěch.
Tripař
Hospodin je tvůj ochránce, Hospodin je ti stínem po pravici.
Niekde som raz čítal, že pri pozorovaní bude počet myšlienok postupne ubúdať, až dosiahneš prázdnotu. Samotné cvičenia na seba nadväzujú. Ja som nerozumel presne ako pozorovať tie myšlienky a cvičením "prázdnoty" mi to nejako začalo dávať zmysel...
Ja mám skôr problém, že keď sa chytám "pozorovať", tak sa žiadna nechce objaviť. Ako keby sa v hlave nedokázal naraz vyskytovať aj pozorovateľ aj myšlienky.
Tripař : Myslím, že pozorovanie myšlienok vedie nakoniec k tomu, že si svoje myšlienky uvedomuješ počas celého dňa, takže robíš kontrolu ako keby celý deň. Čo mi potom pripomína prítup "tu a teraz", bdelosť a pod.
Ja mám skôr problém, že keď sa chytám "pozorovať", tak sa žiadna nechce objaviť. Ako keby sa v hlave nedokázal naraz vyskytovať aj pozorovateľ aj myšlienky.
Tripař : Myslím, že pozorovanie myšlienok vedie nakoniec k tomu, že si svoje myšlienky uvedomuješ počas celého dňa, takže robíš kontrolu ako keby celý deň. Čo mi potom pripomína prítup "tu a teraz", bdelosť a pod.
- Tomáš
- mě už nikdo nezastaví

- Poděkoval(a): 93×
- Obdrženo poděkování: 43×
mio píše:...
Ano. Tak to je, ale být tady a teď je dost zavádějící pojem. Musíš se ještě ke všemu soustředit na to, co děláš a ukázňovat myšlenky, které přijdou a oni přijdou.
Je třeba být vědomím duchem ve hmotě.
Pěkný den.
Hospodin je tvůj ochránce, Hospodin je ti stínem po pravici.
- Helena
- mě už nikdo nezastaví

Ono spíš jde o to si myšlenek nevšímat, nerozvíjet je, nejde o násilné potlačování. Stejně většina myšlenek, co máme, je jen nepotřebný brak.
- Windik
- už jsem tu něco zanechal

- pohlaví: —
- Obdrženo poděkování: 2×
mio píše:Ja mám skôr problém, že keď sa chytám "pozorovať", tak sa žiadna nechce objaviť. Ako keby sa v hlave nedokázal naraz vyskytovať aj pozorovateľ aj myšlienky.
Ahoj taky mám tenhle problém. Když cvičím večer tak myšlenky přicházejí samy ,ale když cvičím ráno tak mám tenhle problém a čím víc se snažím tím je to horší. Myslím ,že mám problém v uvolnění svalů v obličeji, protože někdy to ráno jde jindy ne. Myšlenky asi nemají rády svalové napětí.
- Helena
- mě už nikdo nezastaví

cílem těchto cvičení je přeci nakonec zrušení myšlenek, vyprázdění mysli, tak si něstěžujte, že se vám to daří 
Zpět na “Magický výcvik ducha - 1. stupeň”