Zmena v dychani počas cvičebia

Moderátor: zebyja

Chariel
už jsem tu něco zanechal
už jsem tu něco zanechal
pohlaví: Muž
Národnost: SK
Poděkoval(a): 59×
Obdrženo poděkování: 14×

Zmena v dychani počas cvičebia

Příspěvekod Chariel » 10 bře 2022, 11:57

Chcem sa spytat ludi co uspesne absolvovaly prvy stupen, zda museli zmenit nejakym sposobom svoj dych. Podla istych knih zmena v dychu sposobuje aj zmrnu v objeme myšlienok. Da sa to zvladnut aj bez spomalenia dychania? Dakujem :)

Sen
jdu do sebe
jdu do sebe
Národnost: ČR
Poděkoval(a): 219×
Obdrženo poděkování: 32×

Re: Zmena v dychani počas cvičebia

Příspěvekod Sen » 11 bře 2022, 03:48

Ahoj, Charieli. Otázka dýchání zajímá i mě. Rád bych se právě naučil Egyptská dechová cvičení. Zatím jsem si četl návod na držení pěstí. Ale myslím si, že bez praktické ukázky bych cvičení nedělal s takovým účinkem a možná bych ho i cvičil bez kýženého výsledku.

Otázka do pléna: Předal by někdo tuto praxi?

Provedl jsem si již několikrát Nétí, ale zjišťuji, že můj nos je i přes to stále "ucpaný"...zvláště po nošení roušek...budu pokračovat v Nétí (pouze proplachování slanou vodou). Pamatuji si, že jsem tzv. funěl již na střední škole. Charieli, myslíš objem myšlenek, že jich je víc a že se Ti rychleji vynořují v hlavě?

Také by mě zajímalo, jak je to s tím zpomalením dýchání...zatím jsem o tom nic nečetl.

Chariel
už jsem tu něco zanechal
už jsem tu něco zanechal

Příspěvekod Chariel » 11 bře 2022, 09:53

Ahoj Sen. Z knih FB som vycital ze rychlost dychania ovplyvnuje mnozstvo myslienok ktore sa vynoria. Naprijlad v spoločebstve do ktoreho patril Crowley sa cvici spomalovanie predlzovanie doby vydychu, podrzania aj vdychu. V brane vsak nebolo spomenite, cvicenie tohoto typu a tak by ma zaujimalo, zda je to vynechanou nutnostou, alebo to nutne nieje. Čo sa tyka problemu s dychanim mozem ti doporucit sprej ktory sa da kupit v lekarni a je velmi efektivny. Zaroven zvlhcuje nos cize si neposkodis sliznice. Mas zaujem?

Adam
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Poděkoval(a): 488×
Obdrženo poděkování: 362×

Příspěvekod Adam » 11 bře 2022, 12:59

Ahoj,

za mě - spíš než dechová cvičení zahrnující rytmické počty nádechů apod. - soustředit se na klidný, přirozený, nijak neupravovaný dech během cvičení a vlastně v průběhu celého dne.

Jako zpěvák bych snad jenom doporučil učit se dýchat zhluboka - tedy do břicha, jako by se vdechovaný vzduch naléval do těla a zaplňoval nejdříve "dno" (břišní dutinu/ spodní část plicních laloků) a až potom vyšší partie. Mnoho lidí je nějak zatnutých a dýchají mělce, krátce, zdaleka nevyužívají plíce v plném rozsahu.

U fyzického cvičení (Tibeťani apod.) mi dobře funguje nádech nosem, výdech pusou.

V druhém kroku vázání představy (imaginace) na dech - tedy vědomé dýchání, jak je popsáno v Bráně.

Toto brát jako základ - dobře zvládnout a potom případně rozšiřovat o další speciality.

Ať se daří.

A.
Nejsem ani duše, ani tělo, nesmrtelný duch-JÁ jsem,
jsem pouhý svědek tohoto bytí... :akasha

gooolem
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Poděkoval(a): 285×
Obdrženo poděkování: 455×
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod gooolem » 11 bře 2022, 22:16

Chariel píše:Chcem sa spytat ludi co uspesne absolvovaly prvy stupen, zda museli zmenit nejakym sposobom svoj dych. Podla istych knih zmena v dychu sposobuje aj zmrnu v objeme myšlienok. Da sa to zvladnut aj bez spomalenia dychania? Dakujem :)

Ahoj, dechu se vedome nijak venovat nemusis, abys zklidnil myslenky. Jen zklidnuj mysl a dech se uzpusobi. Kdyz se budes zaobirat dechem, tak budes mit dalsi myslenky navic. Alespon tolik moje praxe. Zalezi na Tobe.
Hlavu nesu v oblacích, však nohy z tuhé hlíny uplácané mám.

Chariel
už jsem tu něco zanechal
už jsem tu něco zanechal

Příspěvekod Chariel » 12 bře 2022, 09:57

Dakujem za radu

zebyja
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Poděkoval(a): 84×
Obdrženo poděkování: 246×

Příspěvekod zebyja » 05 dub 2022, 09:48

Čím víc okysličení tím víc energie a tedy silnější myšlenky. Pokud se mírně přidusíš třeba prodloužením dechu, tak sice některé myšlenky neuvidíš, ale jejich potenciál tam stále bude. Pro zbavení se i potenciálu je třeba naopak energii přidat, přikysličit a až se myšlenky objeví pokračovat jak jsi zvyklý.
Inteligentní člověk umí řešit problémy, genius jim umí předcházet..

Chariel
už jsem tu něco zanechal
už jsem tu něco zanechal

Příspěvekod Chariel » 06 dub 2022, 06:55

Dakujem :)

ikarkar
jedu jak drak
jedu jak drak
Poděkoval(a): 60×
Obdrženo poděkování: 312×

Příspěvekod ikarkar » 17 kvě 2022, 18:07

gooolem píše:
Chariel píše:Chcem sa spytat ludi co uspesne absolvovaly prvy stupen, zda museli zmenit nejakym sposobom svoj dych. Podla istych knih zmena v dychu sposobuje aj zmrnu v objeme myšlienok. Da sa to zvladnut aj bez spomalenia dychania? Dakujem :)

Ahoj, dechu se vedome nijak venovat nemusis, abys zklidnil myslenky. Jen zklidnuj mysl a dech se uzpusobi. Kdyz se budes zaobirat dechem, tak budes mit dalsi myslenky navic. Alespon tolik moje praxe. Zalezi na Tobe.

Ahoj. Já to vidím ještě trochu jinak:
Když mysl sleduje nádech (kde a co se nadechuje) a následně sleduje výdech (kam do svého těla vypouští a usměrńuje to, co bylo nadechnuto), tak potom už není prostor pro žádné myšlenky a tělo se "odhmotňí". Následně zcela přirozeně přestaneš sledovat i ten dech. :-)

Jurka
už jsem tu něco zanechal
už jsem tu něco zanechal
Poděkoval(a): 22×
Obdrženo poděkování: 24×

Příspěvekod Jurka » 18 kvě 2022, 11:24

Ahoj,
dle mne to není potřeba, pokud nedýcháš nějakým rušivým způsobem( fuňění, chrčení atp.).
Jednu dobu jsem to také řešil a výsledek byl, že jsem se zaměřoval na dýchání, místo na cvičení, jakmile jsem myšlenku opustil ( nebylo to hned) tak se dech přizpůsobil aktuálnímu cvičení a hlavně jsem ho přestal jakýmkoliv způsobem vnímat.

Chariel
už jsem tu něco zanechal
už jsem tu něco zanechal

Příspěvekod Chariel » 18 kvě 2022, 22:39

ikarkar píše:
gooolem píše:

Ahoj. Já to vidím ještě trochu jinak:
Když mysl sleduje nádech (kde a co se nadechuje) a následně sleduje výdech (kam do svého těla vypouští a usměrńuje to, co bylo nadechnuto), tak potom už není prostor pro žádné myšlenky a tělo se "odhmotňí". Následně zcela přirozeně přestaneš sledovat i ten dech. :-)

Dakujem

Keanu
jdu do sebe
jdu do sebe
Poděkoval(a): 91×
Obdrženo poděkování:

Příspěvekod Keanu » 26 lis 2022, 11:38

Sen píše:
Provedl jsem si již několikrát Nétí, ale zjišťuji, že můj nos je i přes to stále "ucpaný"...zvláště po nošení roušek...budu pokračovat v Nétí (pouze proplachování slanou vodou).

Mohlo by pomocí:

Sen
jdu do sebe
jdu do sebe
Poděkoval(a): 219×
Obdrženo poděkování: 32×

Příspěvekod Sen » 26 lis 2022, 12:07

Vyzkoušel jsem jedno kolo a opravdu se dýchá lépe...díky...budu praktikovat. :sul:

gooolem
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Poděkoval(a): 285×
Obdrženo poděkování: 455×
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod gooolem » 03 pro 2022, 19:09

Proplach slanou vodou mohu doporučit. Výborně pomáhá. Před pár lety jsem se po dobu tří let zbavoval jakési závislosti na nosních kapkách a sprejích a proplach solí byl tím nejlepším pomocníkem. Samozřejmě to nejde hned. Takže držím palce pokud někdo zápasí s překrvenou nosní sliznicí.
Hlavu nesu v oblacích, však nohy z tuhé hlíny uplácané mám.

Baleriond
jdu do sebe
jdu do sebe
Poděkoval(a): 409×
Obdrženo poděkování: 13×

Příspěvekod Baleriond » 08 dub 2025, 01:05

Zdravím všechny jen mám takové menší dotazy k dýchání. U dýchání pokud neimpregnuju myšlenku, ale třeba imaginuju předmět jsem si všiml větších rozdílů. Pokud dýchám pusou a pusou vydechuju tak objekt co si představuju má tendenci rotovat (asi mám nadvládu vzduchu). Pokud dýchám nosem a vydechuju pusou a nebo nejlépe vydechuju nosem tak se mi obrázek/objekt daří držet docela bez ustálený. Pokud dýchám pomalu/méně myšlenek je mín s tim souhlasím i u mě. Z práce jsem zvyklý, že pokud mě něco vytočí (třeba v práci nejede doprava) tak začnu dýchat nosem a nosem vydechuju aspon 5+ minut a uklidním se( já tomu u sebe říkám vyklidnění pomáhá to skoro na vše). Pokud chci koncetraci/pozornost dramaticky zvýšit a dělat víc věcí za ráz funguje u mě, že si dám jazyk na horní levý špičák např. při řízení auta a veškerá případná nervozita s řízení auta je pryč a nastupje jistota při řízení (bavení se spolujezdcem, poslouchání rádia k tomu atd. ) ale tím odbočuju dělám to hlavně při řízení auta. Ještě bych tady napsal další dvě jiné věci na zlepšení koncetrace a vyklidnění, ale to už raději nepíšu, nebo si někdo začne myslet, že jsem lehký autista, ale to se píše třeba i o Elonu Muskovi :-)) Děkuji za případne odpovědi a rady.

PS: Kdyby tady měl někdo ideálně výborně zvládnuté léčení a asi Bránu 10. stupňe napište mi prosím SZ nebo email. Je to jen kratoučká otázka. Chtěl jsem i napsat třeba Cagliostro email, ale nešlo mi to asi nemám rank ze zpráv tady. Děkuji snad jsem Vás moc nenudil.
Pokud vás něco zajímá ptejte se...

"Nechť nás provází síla"

Zpět na “Magický výcvik ducha - 1. stupeň”