Optická imaginace
- Agalandis
- jdu do sebe
- pohlaví: Muž
- Národnost: ČR
- Poděkoval(a): 27×
- Obdrženo poděkování: 16×
Re: Optická imaginace
Děkuji všem za sdílení svých zkušeností. Začínám s vizualizací v hlavě se zavřenýma očima. Ten předmět mám vidět zavřenými oči před sebou plasticky nebo stačí na něj vyvolat vzpomínku a vidět ho ve vzpomínce? Je to rozdíl, jak jsem zjistil. Ono je taky možné, že to začne vidět ho ve vzpomínce a časem bude plastičtější. Stále mluvím o cvičení, kdy jsou ještě zavřené oči. Děkuji.
Východní Čechy. Rád se s někým sejdu :)
-
- už jsem tu něco zanechal
- Národnost: SK
- Poděkoval(a): 59×
- Obdrženo poděkování: 13×
Agalandis píše:Děkuji všem za sdílení svých zkušeností. Začínám s vizualizací v hlavě se zavřenýma očima. Ten předmět mám vidět zavřenými oči před sebou plasticky nebo stačí na něj vyvolat vzpomínku a vidět ho ve vzpomínce? Je to rozdíl, jak jsem zjistil. Ono je taky možné, že to začne vidět ho ve vzpomínce a časem bude plastičtější. Stále mluvím o cvičení, kdy jsou ještě zavřené oči. Děkuji.
Tiež by ma zaujimalo :D. Akorat to skúšam na štýl pokus/omyl, ale hoci predstava predmetu s pamäťou súvisí, keby išlo len o vyvolanie a držanie spomienky, Bardon by to tak uviedol. Tu ide o kreatívnu imagináciu. Preto predpokladám, že pamäť tu hrá vedlajšiu rolu. Skôr predstava a zámer. Ak máte niekto nejakú radu, ako sa podarilo vám prekonať toto cvičenie (so zavretymi očami), alebo odpoveď na otazku pamäť VS predstava, budem rád.
- Flox
- vášnivý přispivatel
- Poděkoval(a): 46×
- Obdrženo poděkování: 154×
Přijde mi, že v Bráně jde hodně o kontrolu. I pokud by v tomhle cvičení stačilo oživit vzpomínku, tak v dalších stupních si stejně musíš imaginovat věci, na které vzpomínky nemáš, takže později by ses tomu nevyhnul.
Lidé si myslí, že svobodný člověk dělá to, co dělat chce. Ale doopravdy svobodný člověk nemusí dělat to, co chce. Není otrokem žádostivosti svého ega být "lepší" než jiní 

-
- už jsem tu něco zanechal
- Poděkoval(a): 59×
- Obdrženo poděkování: 13×
Zamýšlal som sa, nad tým čo spomínal Dr. M.K. a Rawn Clark. Zdá sa, že prázdnota mysli na 10-15min pred imagináciou je nevyhnutná (precvičiť-nemusi byť dokonale zvladnuta, proste najlepšie ako sa dá) (alebo aspoň do začiatku). Obaja totiž prazdbotu mysli spomínajú pred koncentračnými cvičeniami. Má niekto skúsenosť s týmto súvisiacu, alebo niečo k tomu dodať ?
-
- mé první příspěvky:)
- pohlaví: Žena
- Obdrženo poděkování: 2×
Moze byt ze prazdnota mysli umoznuje prijat viac zivotnej sily ,kedze myslenie ju zerie. A imaginacia ide lepsie ked mame plnu nadrž.
- Inrise
- mě už nikdo nezastaví
- Poděkoval(a): 587×
- Obdrženo poděkování: 171×
Možná je to i o tom v jaké hloubce ponoření jsou myšlenky, mentální hluk a fascinace vnitřním monologem jsou jako opona v divadelním sále... Až když po třetím zvonění zhasnou světla a sál se utiší, světlo pozornosti se soustředí na jevišti a hra začíná:)
Je úsměvné domnívat se, že něco ovládáme, pokud neovládáme sami sebe...
- Nadzemsky
- snažím se trochu psát
- Poděkoval(a): 12×
- Obdrženo poděkování: 6×
Taková zajímavá věc, které si můj přítel všiml, vybral si k imaginaci pár věcí - přívěšek chakany, zapalovač, kámen a jednoduchou kinder hračku. Kdežto se zapalovač kámen a hračku snadno imaginuje - jak v barvě drží tvar - i s nimi otáčí (jako by byli otisknuté ve vědomí). Tak chakana mu skoro nejde uchopit(a to se nejedná o žádný složitý tvar) - buď je úplná tma - jako by neexistovala a nebo v mysli úplně pulzuje a osciluje, nemůže ani chytit barvu, ale má v mysli trochu něco jako náznak materiálu z něhož je chakana vyrobena(jde o lapis lazuli). Je to jen taková zajímavost.
-
- jedu jak drak
- Poděkoval(a): 26×
- Obdrženo poděkování: 71×
Dnes je to 68 dní, co jsem každý den nejmíň jednou, některé dny i víckrát, a to nepočítám mnoho těchto sessions při nichž sem usnul.. dělal relaxaci v šavášaně a pak se při ní pokoušel ve zrelaxovaném stavu vizualizovat. Mám za to, že v tom zrelaxovaném stavu to je jednodušší než při sezení na židli... nicméně tak jako tak, moje vizualizační skilly jsou skoro neexistující, sice tu představu "tuším", dokážu ji vylíčit slovy poměrně dobře, ale prostě ji nevidím, mám prázdno, za těch 68 dní jsem udělal jen naprosto minimální pokrok. Na druhou stranu hmatové vizualizace mi jdou myslím výrazně líp. Čichové a sluchové jsem nezkoušel.
Je to celý jenom o trpělivosti nebo máte někdo tip na nějaký doprovodný cvičení, který by to mohly pomoct prolomit?
Je to celý jenom o trpělivosti nebo máte někdo tip na nějaký doprovodný cvičení, který by to mohly pomoct prolomit?
- zebyja
- mě už nikdo nezastaví
- Poděkoval(a): 75×
- Obdrženo poděkování: 201×
Conf píše:Je to celý jenom o trpělivosti nebo máte někdo tip na nějaký doprovodný cvičení, který by to mohly pomoct prolomit?
Jde o ohnivé vlastnosti. Viz. Živlové kartičky: viewtopic.php?f=206&t=962&p=11475&hilit=Karti%C4%8Dky#p9421
Dost s tím souvisí cvičení koncentrace, tj. dívání se do jednoho bodu bez uhnutí oka jinam, měl by jsi zvládnout aspoň půl hodiny. Ohnivé vlastnosti se v tu chvíli mají tendenci probouzet a jsou snadno pozorovatelné v myšlenkách, tak je tak postupně v klidu zpracováváš.
Můžeš to taky zkusit prošťouchnout bylinama. Osobně bych sahl po heřmánku a modrém lotosu, ale to může být imho dost individuální. Někdy můžou pomoct nootropika, ale tam opatrně, jde o to to prošťouchnout. Některé vyčerpávají, vyvádějí z rovnováhy, imaginace se zlepší dokud působí, ale po vysazení je to ještě horší než původně atp.
Nejdůležitější jsou ale ty vlastnosti. Nejspíš máš nějaké klíčové trauma, které vytvořilo silnou ohnivou vlastnost, kterou nemáš pod kontrolou (může být i zdánlivě pozitivní, podstátné je, brání Ti v dosažení tvých cílů?)
Inteligentní člověk umí řešit problémy, genius jim umí předcházet..
- Baleriond
- snažím se trochu psát
- Poděkoval(a): 137×
Conf píše:Dnes je to 68 dní, co jsem každý den nejmíň jednou, některé dny i víckrát, a to nepočítám mnoho těchto sessions při nichž sem usnul.. dělal relaxaci v šavášaně a pak se při ní pokoušel ve zrelaxovaném stavu vizualizovat. Mám za to, že v tom zrelaxovaném stavu to je jednodušší než při sezení na židli... nicméně tak jako tak, moje vizualizační skilly jsou skoro neexistující, sice tu představu "tuším", dokážu ji vylíčit slovy poměrně dobře, ale prostě ji nevidím, mám prázdno, za těch 68 dní jsem udělal jen naprosto minimální pokrok. Na druhou stranu hmatové vizualizace mi jdou myslím výrazně líp. Čichové a sluchové jsem nezkoušel.
Už jak to píšeš tak si na to částečně odpovídáš sám. Imaginace s otevřenýma očima je poměrně snadná musíš jen dodržovat určitá pravidla:
U cvičení z Brány jak doporučuje Frabato nikdy neležím, ale sedím v klidu v asáně. Pokud si nastavíš budík třeba 10 minut nikdy se nedívat kolik ti chybí do konce ani na to nemyslet. Pokud ti cvičení nejde neexistuje cvičení přerušovat, nebo stopnout pokud k tomu nemáš objektivní důvod. Měl by sis vizualizovat aspon ze začátku něco co dobře znáš a baví tě třeba dinosaury, auto atd. Pokud se ti imaginace vytrácí tak s ní bud pomalu rotuješ/otáčíš, nebo se kolem ní procházíš. Podaří se ti pak lépe danou představu udržet. Později se u auta můžeš zameřit na určité detaily, třeba logo značky, číslo spz, nápisy, poklice atd. at vše sedí do detailu. Třeba dinosaury můžeš zkusit imaginovat žívé a měnit je, že pak vypadají jen jako kostra. Třeba na stegosaurus je nádherný pohled. Měl by si dodržovat zvlášt pokud ti to cvičení nejde dodržovat 2x denně pravidelně cvičení.Já jinak imaginuji ráno(případně odpoledne) 10 minut s otevřenýma očima a 10 minut se zavřenýma. Večer to samé. 5 minut cvičení jsou za mě nedostatečné. Jinak osobně bych se snažil dostat se co nejdřív na 3. stupen. Máš tam mnohem zábavnější imaginaci v pohybu a se zvuky. Můžeš si tak představovat nejlépe dobře známé a oblíbené místo. Třeba část parku a k tomu ulici. Aby si pohodlně udržel koncetraci můžeš si pak představovat vedle sebe třeba tu micku, která se ti tak líbí jak tu o ní píšeš. Bud jde vedle tebe/nebo se držíte za ruky a ty ju tou lokací provádíš. Aby sis vše udělal zábavnější můžete pak přelétávat na jiné místa, nebo se měnit třeba ve draku a přeletět tam s nou. Dál si můžeš zkoušet vytvářet modrý portál jak byl v diablo (nebo třeba podobný v hvězdná brána) a ten tě přenese na jiné místa kam chceš(přenáším se jen na známé místa co dobře znám). Pokud tohle zvádneš můžeš se pak přenést i s dotyčnou třeba k sobě a dívat se na sebe zblízka, nebo přes zdi z různých úhlů a zkusit se třeba sám sebe magicky vylepšovat. Z toho vyvěrá má otázka myslíte, že je při imaginaci když nahlížím sám na sebe, snažím si třeba vylepšit impregnací přání jako by sám sobě moudrost, intelekt, nebo případně "očistit třeba rukama", kdy vidím jen takový "matrix mod" ve svém těle před sebou svítit srdce(ducha) a mozek(duši) a ty mohu efektvivně očistit/zjemnit??
Snad ti to pomůže Balerion the black dread

Letím si pro tebe desítko

- Baleriond
- snažím se trochu psát
Ještě jsem zapoměl zmínit dvě věci. Ideální je když před meditací aspon 1 hodinu nepiješ ani nejíš sladké věci. Při meditaci ideálně pít čistou vodu. Je dobré pokud si v pokoji najdeš volnou stěnu kde nemáš třeba obrazy, nebo plakáty a tím směrem si nastavíš židli. Já takové "volné" místo zhruba 2x3 metry mám nad postelí. Jinak cvičení co mě nejvíc uvolní kontrola myšlenek jsem si dal pocitově na konec a podařilo se mi tak zamezit "přestávkám" mezi jednotlivými cviky. Cvičím tedy jedna myšlenka, prázdnota mysli, imaginace s otevřenými oči, imaginace se zavřenými oči a kontrola myšlenek. Je to tedy 4x 10 minut a poslední 20 minut. Někdy to 2x denně bohužel nevyjde.

- Baleriond
- snažím se trochu psát
Z toho vyvěrá má otázka myslíte, že je při imaginaci když nahlížím sám na sebe, snažím si třeba vylepšit impregnací přání jako by sám sobě moudrost, intelekt, nebo případně "očistit třeba rukama"
Vypadá to, že je vše částečně vysvětleno v 8. stupni tak na to už nemusíte reagovat. Četl jsem si jen pro zajímavost v dalších stupních co mě čeká.
Vypadá to, že je vše částečně vysvětleno v 8. stupni tak na to už nemusíte reagovat. Četl jsem si jen pro zajímavost v dalších stupních co mě čeká.

- marvin
- Administrátor
- Poděkoval(a): 574×
- Obdrženo poděkování: 783×
- Kontaktovat uživatele:
Také doplním. Je rozdíl mezi statickým a dynamickým obrazem. Dynamický může být snadnější, protože tě jaksi "nutí" udržet pozornost tím, že se objekt hýbe.
Co se týče statických, zkus použít úplně jednoduché tvary. Vrhací kostku, prostě krychli. A to ještě začni tím, že si v prázdném prostoru představíš pouze krychli (bez barvy a vzoru) a pak postupně přidávej. Měl by ses začít posunovat i když ano, existuje určité pomyslné plató, jistá mez do které se dostaneš poměrně snadno (nebo s úsilím), ale dál už budeš potřebovat pomůcky
Co se týče statických, zkus použít úplně jednoduché tvary. Vrhací kostku, prostě krychli. A to ještě začni tím, že si v prázdném prostoru představíš pouze krychli (bez barvy a vzoru) a pak postupně přidávej. Měl by ses začít posunovat i když ano, existuje určité pomyslné plató, jistá mez do které se dostaneš poměrně snadno (nebo s úsilím), ale dál už budeš potřebovat pomůcky
Pravá mysl pojme všechny lži a klamy, aniž by byla zmatená.
Pravé srdce pojme jed nenávisti, aniž by došlo k újmě.
Pravé srdce pojme jed nenávisti, aniž by došlo k újmě.
Zpět na “Magický výcvik ducha - 2. stupeň”