Takže ke zkušenostem. Nejdříve jsem o tom četl v Bráně, trochu jsem to zkoušel, ale protože se stále zabývám prvním stupněm, tak jsem to moc neřešil. Později jsem na to narazil v textu od G. Myerinka z knihy Zelená Tvář viz viewtopic.php?f=114&t=474#p3077
Vezmu to tedy nejdříve z pohledu Meyrinka
Text poukazuje na to, že člověk by měl ovládat svojí mysl a mysl by mu měla sloužit. V praxi to je však spíše tak, že my sloužíme tomu, co si naše mysl usmyslí. Jako příklad, jak se o tom přesvědčit ukazuje Meyrink velmi jednoduché cvičení
Abys pochopil, že nejsi své tělo – jak se lidé mylně o sobě domnívají – musíš poznat, jakými zbraněmi nepřítel bojuje, aby nad tebou získal nadvládu. – Teď jsi samozřejmě ještě tak velice v jeho moci, že tvůj život pohasne, jestliže jeho srdce přestane bít a sklesneš do noci, jakmile on zavře oči. Domníváš se, že bys jím mohl pohnout- je to klam: ne, on se pohybuje a jen si přibírá tvou vůli na pomoc. Ty si myslíš, že produkuješ myšlenky. Ne, on ti je posílá, aby sis myslel, že přichází od tebe, a děláš všecko, co chce on. Sedni si zpříma a umaň si, že nepohneš ani článkem prstu, že ani nemrkneš a zůstaneš nehybný jako sloup – a uvidíš, že se na tebe okamžitě nenávistně vrhne a bude tě nutit, abys mu zase sloužil. – Vrhne se ne tebe tisíci zbraněmi, dokud nepovolíš, aby se zase pohnul. – Podle jeho zběsilého vzteku a podle ukvapeného způsobu boje, kdy na tebe bude vysílat šíp za šípem, poznáš, jak velice se bojí o nadvládu a jak veliká je tvoje moc, když se tě tolik obává. … Podřídit si své tělo, to není účel, jaký sleduješ. Jestliže mu zakážeš se hýbat, pak to máš dělat jen z toho důvodu, abys poznal síly, jimž On poroučí. Jsou to vojska téměř nepřekonatelná co do počtu. Vyšle je proti tobě do boje, jednu armádu za druhou, jestli nepřestaneš s tím zdánlivě tak jednoduchým prostředkem nehybného sedění
Zkusil jsem to podle knihy. Meyrink měl pravdu. Bylo to neuvěřitelně úmorné a velmi velmi se mi to nelíbilo :-D Avšak po skončení jsem měl zvláštní pocit, že to je něčím jedinečné a že to musím zkusit příště znovu.
Brzy jsem přišel na to, že se to dá výborně použít k vyprázdnění myšlenek. Mysl zuřila, nelíbilo se jí co dělám, bylo to úmorné a trpěl jsem. Poznal jsem, že to jsou myšlenky, které tělo tvoří samovolně mimo mojí vůli. Převzal jsem tedy vedení a přestal ty negativní myšlenky vytvářet. Resp. jsem se snažil mysl vypnout úplně. V tom okamžiku jsem přestal trpět. Nebyly tu myšlenky, že se mi to nelíbí a chci skončit. V okamžiku kdy jsem se zapomněl a začal jsem myslet, zase začalo tělo velmi vyvádět, že se mu to nelíbí. Hned jsem poznal, že trpím a tím jsem byl upozorněn na to, že zase myslím. Což se mi samozřejmě nelíbilo a opět jsem vypl myšlenky. Měl jsem dobrou motivaci nemyslet. Brzy jsem zjistil, že tohle je jedno z nejúčinějších cvičení na kontrolu myšlenek, jaké jsem kdy zkoušel. Alespoň v mém případě.
Co se kolen u sebe týče... zjistil jsem, že když je mám mít u sebe, je cvičení velmi namáhavé a to vedlo k tomu co jsem psal výše. Zkoušel jsem si je svazovat k sobě. Cvičení se mi ale zdálo málo obtížné a měl jsem pocit, že mě to nemotivuje tolik nemyslet a výsledky byly slabší. Takže později jsem od svazování upustil. Zjistil jsem, že poměrně po několika málo cvičeních se mi výrazně posílily svaly a bylo jednodušší kolena udržet u sebe. (Většinou jsem cvičil půl hodiny.)
Po nějaké době jsem upustil od držení kolen u sebe na delší dobu. (pár měsíců?) Později jsem je zase zkusil mít u sebe a zjistil jsem, že to je z mého pohledu obrovský rozdíl. Pokud mám kolena u sebe, tak po skončení se cítím nabitý a plný síly. Když kolena nebyla u sebe, ale byla volně, tak jsem tohle necítil.
Po delší době také cvičení přestalo být obtížné. Zjistil jsem, že mysl na mě neútočí a tělo se moc nevzpouzí. Dokonce v tom sedu je cítit klid a je mi příjemný. Zjistil jsem, že se do toho pak nemusím tolik nutit.
Co se ergonomie týče... mezi stehny a trupem to chce vážně pravý úhel. Když sedím na posteli, tak mám zadek trochu níže než kolena a bolí z toho ramena, takže si vždy podložím něčím zadek. Ramena také bolí, pokud mám dlaně na kolenech. Lepší je když se špičky prstů dotýkají kolen.
No a záda... s tím jak cvičíte se posilují zádové svaly...