Duše a její postup

Absolutně volné téma

Moderátor: Cagliostro

Pravidla fóra
Zde nechávám prostor na všechna témata, která se nevlezou do výše uvedených kategorií. Mám zde jenom prosbu, pokud se rozhodnete pro založení nového příspěvku, prosím zkuste popřemýšlet jestli není vhodnější umístění již do hotových kategorií. Nechci zase vyvořit nepříjemný škatulkovací systém, jde mi pouze o to, aby se zde třeba neobjevovaly dotazy na cvičení brány z prvního stupně apod.
Lumpino
jedu jak drak
jedu jak drak
pohlaví: Muž
Národnost: ČR
Poděkoval(a):
Obdrženo poděkování: 41×

Re: Duše a její postup

Příspěvekod Lumpino » 07 kvě 2016, 06:52

RaE píše:Mohl bych poprosit o bližší informace "jak na to"? Pojem "v meditaci" je pro mě zatím ještě pořád příliš široký..

Meditace je velice široký pojem. Záleží jak člověk zaměří mysl. Např. viz Patandžaliho Jogasutry.
"Meditující obsáhne vše co je objektem jeho meditace." Prostě se člověk zaměří časově zpět do své minulosti. Jako když se provádí regresní terapie jenže to provádíš sám. Má to výhodu že když ji s tebou bude provádět někdo jiný můžeš být ovlivněný jeho představami. Mě se to povedlo párkrát velmi dobře když jsem k tomu využil meditaci před usnutím. Viz sankalpa.

Kód: Vybrat vše

http://jenia.sweb.cz/sank.html

Satrá jogová metoda využívající poslední myšlenky před usnutím. Článek vyšel za vlády bolševiků, takže tam nesmělo být nic o duchovnu ale postup se dá využít k čemukoliv. Na východě je využívaná především k duchovním technikám. Jen místo formulace krátké věty jak je doporučené v článku je často lepší obrazná představa toho co si člověk přeje. Obdobné techniky byly využívané již v antickém řecku a egyptě, viz pro příklad překlady magických papyrů. (jen tak pro příkald F. Lexa, Staroegyptské čarodějnictví)

jakpro100
už jsem tu něco zanechal
už jsem tu něco zanechal
Poděkoval(a): 33×
Obdrženo poděkování: 78×

Příspěvekod jakpro100 » 29 kvě 2016, 19:59

Když se zde otevřelo toto téma, dovolím si něco poznamenat, protože je to jedna z oblastí, kterými jsem se hlouběji zabýval a došel jsem snad i k nějakým nadprůměrným výsledkům.
Takže obecně - minulé životy pochopitelně existují. Chtít pochopit proč a jak reinkarnace probíhá, je obtížné, je to jako by buňka chtěla pochopit, jak funguje člověk. Buňka tedy musí začít uvažovat jako člověk a ne jako buňka omezená na nějakou tkáň či orgán. Každá buňka zároveň v sobě obsahuje informaci o celém člověku, to je na tom úžasné.
Regresi považuji za násilnou metodu, která většinou není vhodná a je zbytečně drastická. Zase přirovnání - proč chodit na chirurgii, když se naše nemoc dá vyléčit bylinkama?
Kdo má v sobě opravdovou tohu minulé životy poznat, a jeho osobnost je celkově na to připravená, včetně dostatečné citlivosti k různým vjemům a schopnosti číst v symbolech a spojovat si je, k tomu se informace o minulých životech mohou dostat. Myslím, že to nemůže mít nikdo zakázané, tak jako nikdo nemá zakázané stát se prezidentem nebo houslovým virtuózem, ale jen ten, kdo pro to něco udělá, dosáhne cíle.
Nejjednodušší je vzpomenout si na nějaké známé osobnosti, o nichž jsou nějaké zmínky. Ty v nás mohou probudit nevystvětlitelný zájem o danou osobnost - připadá nám velmi blízká. Byli jsme to my. Podobně může pomoci návštěva nějakého místa, kde jsme kdysi žili, setkání s osobami, které jsme v minulých životech znali, nebo třeba filmy z nějaké daleké země, poslech cizokrajné hudby či jiné projevy kultury. To nám všechno může vzpomínky nahodit a můžeme se v meditaci ptát odkud to známe? Viíme třeba černochy v chatrčích, takže je jasné, že to bylo někde v Africe. Pocitově to lze i přesněji logalizovat jak časově, tak místně.
Pokud tedy dnes nevíme, že existovala nějaká země či kultura, ani jak tam lidé žili, pak si na inkarnaci tamo vzpomínáme obtížně.
Je to téma na celou přednášku či knihu. Osobně jsem si vzpomenul již celkem na 17 svých životů, slavných i zcela obyčejných lidí. Jeden za všechny - tušil jsem, že jsem musel být ve starém Egyptě, věděl jsem, že jsem měl velký dům a postavení, - to vše známe, proto si to umíme představit. Později jsem se setkal i s ženou, která tam byla mou manželkou. ještě později jsem narazil na určité jménovrhního písaře - dochovalo se díky archeologickým nálezům - , což doprovázel pocit mrazení v zádech , husí kůže, šumění křídel, rezonance v celém těle - to jsou typické příznaky - věděl jsem, že to jsem byl já.
A zásadní je, že životy za sebou nejdou nahodile, aler logicky na sebe navazují. Následný život vyjadřuje většinou největší přání z toho minulého, případně odpovídající vyrovnávací „trest“. Zhýralý šlechtic se tedy ocitne v roli otroka, ten se příště narodí jako bojovník za svobodu, následně touží po klidu a duchovním prostředí, pak chce být třeba obyčejným člověkem, ale protože se setká s nespravedlností ze strany vrchnosti, chce v další životě všem ukázat, jak se má správně vládnout atd.
Cílem je, a i Bardon a jiní to zmiňují, aby si člověk na světě vyzkoušel úplně všechno, všechny role, všechny situace a vstřebal je tak, že již nebude po ničem novém toužit, protože již všechno bude znát. Pak bude bytostí dokonalou a nebude se již muset dále inkarnovat. Nebude k tomu důvod.
Znalost minulých životů může být výhodou, protože pochopíme, proč máme s něčím nebo s někým problém, nebo proč je důležité, abychom něčeho dosáhli. Pochopitelně to má smysl jen pro toho, kdo je schopen a ochoten s tím pracovat, není to tedy dobré pro každého. Zvědavý blb, který jde na regresi, ničeho nedosáhne.
Hierarchii vyšších duchovních bytostí celkem slušně popisuje buddhismus, viz třeba kniha A. Ottamy, najdete zmínky i v knihách K. Minaříka.
Když bytost dosáhne určitého stupně, tak se vskutku může rozplynout v absolutnu, protože již nemá důvod ponechávat si svou individualitu.
Zní to pro lidi hrůzně, ale vemte si, co je samostatný bod proti kruhu? AŽ takový bod si uvědmí svou nicotnost, pochopí, že mnohem užitečnější a spokojenější bude jako součást kruhu, tedy útvaru o dimenzi výše, nejdokonalejšího tvaru, kde má každý bod stejnou váhu, neb je od středu stejně vzdálen.

Lumpino
jedu jak drak
jedu jak drak
Poděkoval(a):

Příspěvekod Lumpino » 30 kvě 2016, 20:52

Dovolím si k tomu takovou poznámku že Někteří (ne všichni) východní originál jogini z jejichž repertoáru termit reinkarnace pochází provádí dlouhé meditace aby v dalším životě dosáhli to co chtějí a tvrdí že záleží na posledních myšlenkách před smrtí. Bez ohledu na to jaký člověk je.
Je to jasně doložené v překladech originál východních textů. A vzhledem k tomu že východní originálové často předávají takové učení již po tisíce let z mistra na žáka a že mnoho z nich se tím zaobírá po celý život tak bych měl důvěru k jejich tvrzení. A samozřejmně podle oněch nauk není člověk vrcholem vývoje. Řada nadpřirozencý bytostí polobožských jako napříkald siddhů či vidjádharů, ale na druhé straně také démonických - dájtijů...... etc jsou lidé kteří např pomocí meditace získali nadpřirozené síly - siddhi.

marvin
Administrátor
Administrátor
Poděkoval(a): 586×
Obdrženo poděkování: 888×
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod marvin » 01 čer 2016, 19:12

Těžko říct, možná opravdu záleží na poslední vibraci před opuštěním světa, ale rozhodně nebudeš schopný dosáhnout vyšších frekvencí pokud jsi celý život netrénoval a nekultivoval. Takže pravda bude někdy mezi tím. Osobně se mi líbilo co napsal jakpro100 - nějak tak to vidím i já ( i když svých 17 inkarnací jsem teda nerozpoznal, sotva rozpoznám sám sebe z minulého týdne : D
Pravá mysl pojme všechny lži a klamy, aniž by byla zmatená.
Pravé srdce pojme jed nenávisti, aniž by došlo k újmě.

Rota
jedu jak drak
jedu jak drak
pohlaví: Žena
Poděkoval(a): 88×
Obdrženo poděkování: 125×

Příspěvekod Rota » 02 čer 2016, 13:15

Ahoj, ráda bych trochou přispěla uchopením tohoto tématu z pohledu Védského výkladu, tak jak jsem ho já pochopila.
I Védy potvrzují to, že pokud člověk v okamžiku své pozemské smrti vzpomíná na Pána Boha, tedy koncentruje svou mysl k Němu, ať jogín nebo člověk, který žil hříšným životem, pak skutečně odchází do duchovního světa a vymaní se z koloběhu zrození a smrti.
Jistě takováto koncentrace není pro člověka, který žil v kvalitě nevědomosti nebo vášně lehká, protože je připoutaný k tomuto světu a nechce jej opustit, kdežto jogín se na tento okamžik připravuje během života.
Bytost která dosáhla vrcholu pokroku a dokonalosti se nikdy nerozplyne v absolutnu, ale pobývá na krásných nebeských planetách v přítomnosti Pána a ostatních osvobozených bytostí. Na těchto planetách, takzvaných Vaikuntách neexistuje smrt ani nemoc, bytosti jsou šťastné a užívají si přítomnosti Pána v duchovním světě. Bytost vždy zůstává služebníkem Pána a vždy je ve vztahu k Němu podmíněna, ale toto postavení ji činí šťastnou, protože Bůh se o každou bytost dobře stará.
Některé bytosti se chtějí vrátit na zemi nebo jinou planetu, aby pomohli ostatním bytostem dojít k pochopení a duchovnímu pokroku a činí tak ze své vlastní vůle a lásky.
Pro člověka není nutné v jeho vývoji znát své předešlé životy, kdyby tomu tak bylo, pamatoval by si je po svém zrození v tomto světě bez pomoci příslušných technik. Někomu může být v jeho vývoji prospěšné vzpomenutí si na minulý život, jinému můžou takové informace vnést do života zmatek a žádného pokroku tím nedosáhne. Je to individuální, záleží na prožitku.

jakpro100
už jsem tu něco zanechal
už jsem tu něco zanechal

Příspěvekod jakpro100 » 02 čer 2016, 15:11

Lumpino píše:Dovolím si k tomu takovou poznámku že Někteří (ne všichni) východní originál jogini z jejichž repertoáru termit reinkarnace pochází provádí dlouhé meditace aby v dalším životě dosáhli to co chtějí a tvrdí že záleží na posledních myšlenkách před smrtí. Bez ohledu na to jaký člověk je.
Je to jasně doložené v překladech originál východních textů. A vzhledem k tomu že východní originálové často předávají takové učení již po tisíce let z mistra na žáka a že mnoho z nich se tím zaobírá po celý život tak bych měl důvěru k jejich tvrzení.

Ano, v tato tvrzení jogínů bych také důvěru měl, a je jasné, že s mystériem reinkarnace souvisí další, opět velmi široké mystérium smrti. Aby mohl člověk tímto způsobem ovlivnit svůj příští život, musí o této možnosti vědět a musí znát přesný postup a během života se na něj připravovat. To zahrnovalo zároveň i jakýsi kodex jak žít, aby si člověk nenasekal příliš mnoho karmických zátěží. Dříve byla patrně tato znalost běžná, to jsou ty tzv. knihy mrtvých. Lidi věděli jak je dobré žít a jak je dobré umřít.
Většina lidí však tyto znalosti nemá a už vůbec se na možnost nějak ovlivnit vědomně svůj příští život nepřipravuje, dokonce většina na příští život ani nevěří. A tak si myslím, že nejvíc určující je jak jsem psal - největší přání z předchozího života, které často lze shrnout do jedné věty.

Rota
jedu jak drak
jedu jak drak

Příspěvekod Rota » 02 čer 2016, 22:43

...moc tomu nerozumím, omlouvám se, takhle jsem o tom nikdy nepřemýšlela, myslím o tom přání do příštího života. Neovlivňují příští život spíše skutky vykonané v současném životě? Není to škoda času a energie, věnovat se dlouze v meditacích přání o tom co chci v dalším životě?
Jaké přání může mít jogín? O co usiluje? Být ještě lepší jogín? Mít lepší život?
Děkuji za odpověď.

Inrise
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Poděkoval(a): 595×
Obdrženo poděkování: 172×

Příspěvekod Inrise » 02 čer 2016, 23:04

Po cem DOOPRAVDY touzis? (a co ti v tom brani?)
Je úsměvné domnívat se, že něco ovládáme, pokud neovládáme sami sebe...

Rota
jedu jak drak
jedu jak drak

Příspěvekod Rota » 02 čer 2016, 23:21

Děkuji za odpověď, této rozumím.
Jestli mohu.... osobně doopravdy toužím po tom, co jsem psala výše a díky Bohu mi v tom nebrání nic, vše je věc vlastního úsilí (i když leckdy musí člověk zdolat mnohé překážky, zkoušky)

jakpro100
už jsem tu něco zanechal
už jsem tu něco zanechal

Příspěvekod jakpro100 » 02 čer 2016, 23:55

Rota píše:.. Neovlivňují příští život spíše skutky vykonané v současném životě? Není to škoda času a energie, věnovat se dlouze v meditacích přání o tom co chci v dalším životě?
Jaké přání může mít jogín? O co usiluje? Být ještě lepší jogín? Mít lepší život?
Děkuji za odpověď.

Nuže možná tu bude někdo povolanější skrze jogíny, ale můžu trochu rozvinout to, co jsem psal výše. Takový jogín se po mnoho let věnuje pozorování sama sebe a následným vyrovnáváním všech disharmonií sama v sobě. Tím Usiluje o lepší život bez extrémních otřesů, což je vlastně univerzální cíl, nic lepšího pro člověka není. Což mu zaručuje mimo jiné i lepší podmínky pro život příští. A koneckonců jen člověk, který se takto ovládá je schopen projít úspěšně tím procesem smrti a umírání, není to úplně snadné, a roztěkaný člověk, který jogínem nebyl a celý život se nesnažil žít harmonicky, to nedokáže.
Takže oboje spolu souvisí, takovej jogín ovlivňuje příští život již svými skutky, mnoho nevyvážeností stihne vyrovnat už za svého života, čímž se dostane do natolik vyrovnaného stavu, že je schopen se pokusit vědomně si zvolit život příští výše popsanou technikou.
Jinak to jde samospádem, ale vždycky přirozeně, v příštím životě se snažíme vyrovnat to, co jsme v předešlém nejvíce vychýlili z rovnováhy. Takže třeba moc bezmocí, aktivitu klidem, povrchnost hloubkou, samotu kolektivem a podobně.
Nakonec je cílem, aby člověk poznal úplně všechno a tohle je nejlepší systém.
Já to tady sypu z rukávu, ale prakticky jsem v tom po uši jako mnozí jiní...

Rota
jedu jak drak
jedu jak drak

Příspěvekod Rota » 03 čer 2016, 02:10

Ahoj, děkuji moc za odpověď, vůbec jsem si neuměla v hlavě poradit s větou, kterou jsi použil, tedy, že je nejvíce určující největší přání z předchozího života.
Už jsem si představovala jak ten jogín sedí a medituje o nějakém svém velkém přání :-) komická představa :-)
Vlastně asi myslíš, jak je důležité žít vědomě, vědět co svými skutky tvořím, kam jdu... chci jít.
Znám jógu vycházející z postoje.... nemít osobní přání. Usilovat o duchovní pokrok, koncentrovat svou mysl k Bohu, ale neočekávat plody svých skutků, s nutností znalosti zákonu příčiny a důsledku.
Děkuji za vysvětlení jak to bylo myšleno, trochu mě ta má představa pobavila :-)

Lumpino
jedu jak drak
jedu jak drak
Poděkoval(a):

Příspěvekod Lumpino » 06 čer 2016, 11:11

Východní nauky jsou různé. A myslím že v lečems se někdy podobají některým současným západním. Mysím že i mistr Bardon ve své Bráně popisuje určité postupy prováděné v běžné denní činnosti mimo sedění v meditaci. Stejně tak i někteří jogini provádějí některou praxi za běžného denního života. Dobře je to naznačené v knížce Richarda Willhelma, Tajemství zlatého květu. Jde sice o čínskou taoistickou duchovní alchymii ale je to jen obdoba indické čakrajogy. Popisuje se tam meditace na "nebeské srdce" v délce trvání asi tří měsíců a následné zaměření mysli do "srdce z masa" a tam udržování myšlenek i v běžné denní činnosti po řadu let.... Při porovnání s jogou je "nebeské srdce" čakra adžna a "srdce z masa" anahata. Tedy mediatci na anahatu provádějí praktikanti této cesty v běžné denní činnosti, při práci atd. Nejde tedy vždy ani u joginů o to aby seděli celý život v meditacích, to jsou jisté extrémy pro praktický život často nepoužitelné.

Lumpino
jedu jak drak
jedu jak drak
Poděkoval(a):

Příspěvekod Lumpino » 28 čer 2016, 16:26

Přidávám odkaz na zajímavou knížku z pera hinduistického básníka Somadevy, Oceán příběhů. Z Indického originálu Příběhy sedmi vidjádharů. Asi z roku 1000 našeho letopočtu. Zhruba prózou naznačuje na východní hlavně šivaistické názory na reinkarnaci.
Vidjádharové jsou podle Indické mythologie nejnižší stupeň nadpřirozených bytostí. Dostanou se prý mezi ně např. lidé kteří meditací získají nadpřirozené síly a kouzelné vědění.

Kód: Vybrat vše

https://uloz.to/!zVtfyLPpc/somadeva-ocean-rar

První díl.

Cagliostro
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Poděkoval(a): 25×
Obdrženo poděkování: 560×

Příspěvekod Cagliostro » 29 čer 2016, 09:55

Přidávám krátký výsek textu de la Cámary, který pojednává taky o duši, ale těch pravd je zde mnohem více.

„Jsem Velký Bůh, stvořený sám ze sebe, a jest Svatá Trojice: Rozum – Slovo – a Duch, a přece jest jen jeden Velký Bůh!"
„Neboť Bůh je Moudrost, jež vymyslila svět a jenž našla Slovo jako způsob vyjadřování a nástroj Stvoření. Bůh je Bohem, Slovo samo, slovo okřídlené, které slouží i jako posel myšlenky lidské, sbližuje, zušlechťuje lidi, obíhajíc a zprostředkujíc jejich styk ve vědě, umění a v obchodě."
„ Na počátku nebylo ani nebe ani země, bohové nebyli zrozeni a nebylo ani Smrti. Zárodky bytostí a tvorů všeho vesmíru, jež se rozšiřuje do všech končin výšek a hlubin, byli seskupeny v propasti Núnu. Jen Duch boží se vznášel nad propastí. I zachtělo se mu tvořit, stal se Raa-Hlasem a Slovem, jež bylo počátkem stvoření, neboť Slovem vzešlo Světlo.“
„Bůh-Otec, jenž má mnoho jmen a jehož pravé jméno je známo jen jedinému a nesmí býti vysloveno, stvořil bohy ostatní, bytosti vyšší a světy hvězdné, z nichž na Zemi byl stvořen tvor, jenž se nazývá člověkem a o jehož vyšší vývoj nyní pečuje božský Osiris.“
„Bůh-Otec jest králem bohů, kteří jsou nesmrtelní, majíce i těla nepodléhající proměně své ustanovené podoby, ale Duch z každého z bohů muže vžít na sebe tvar, jaký se mu zlíbí, i podobu člověka, je-li taková jeho vůle.“
„Každý bůh jest živ Pravdou a Spravedlností a nenávidí lži. Proto každý z nás, ó kněží, a každý z lidu si nakloní boha, vystříhá li-se hříchu, konaje dobro. A je-li kterýkoli z vás stižen nepřízní Osudu, pátrej ve svém srdci, čím si boha urazil. Vyznej se předním ze svých hříchů a pros za jejich odpuštění!“
„Ale modlitba vaše nebudiž: „ó, bože dej mi to či ono!“, ale modlete se: „ó, bože nechť vůle tvá se stane!“-neboť příkazem mým jest, aby každý se odevzdal do Vůle boží, Vůle boha Otce,jenž je Osudem i Zákonem!“
„Neboť čím je člověk tvor smrtelný?“
„Každý člověk se skládá z ducha, duše a těla. Když se narodí, přijímaje podobu jednoho z tvarů věcí budoucích, aby se stal jsoucím, dává mu Bůh ducha, jenž je sním nerozlučně spojen po celé jeho pozemské bytí. Tento duch je nositelem osobitosti člověka, což znamená, že myslí, cítí a chce, určuje jeho skutky a je za ně zodpověden, neboť on se rozhoduje pro dobro nebo zlo.“
„Duše lidská je životní silou, jež nemá osobního vědomí, ale její ztrátou nastává smrt. V té chvíli duch opouští mrtvé tělo, nebo zůstává k němu nadále připoután, pokud se neodloučí sám nebo není těchto pout zbaven.“
„Duch lidský, odloučivší se od mrtvého těla, má tělo nové a bůh Otec mu propůjčuje záři, takže duch od této chvíle se nazývá Duchem Zářícím.“
„Zářící duch ovládá tělo, jež je docela podobné tělu pozemskému, tak jako duch ovládal své tělo lidské, ale není s ním nerozlučně spojen, jako duše je spojena se svým tělem pozemským. Avšak jelikož jsou lidé dobří a zlí, předstupují proto jejich duchové před soud boží, aby tam před tváří Boha, byla podle zásluh zvážena jejich srdce!“
Ego sum, qui sum!

gooolem
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Poděkoval(a): 285×
Obdrženo poděkování: 455×
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod gooolem » 09 črc 2016, 12:04

Pokud jde o otazku, zda si muzem zapamatovat neco ze svych minulych zivotu, jsem presvedcen, ze ano. Stalo se mi, po nekolika letech zajmu o svou jistou telesnou poruchu, cili nemoc, ze jsem ( zrejme za odmenu) mohl zahlednout pribeh ze sveho minuleho zivota,ktery mi cely zdravotni problem a snim souvisejici zalezitosti naprosto jasne osvetlil. Faktem je, ze kdyz jsem zjistil, co jsem byl za "hajzla" :-), tak jsem temer ctyri dny brecel, jelikoz jsem jistym dilem prozival bolest, kterou jsem tehdy zpusobil. Od tohoto procisteni se zdravotni stav podstatne zlepsil a stale zlepsuje. Takze z toho mi vychazi, ze nekde tyto info.z minulych zivotu mame ulozene a treba jako odmenu za spravny pristup k zivotu, je muzeme zahlednout a seznamit se s nimi. Osobne bych do nich vsak nelezl jakkoli nasilne. Kdyz si predstavim, ze bych mohl takovou bolest otevrit v dobe, kdy bych na to nebyl jeste uzraly, tak by mi asi moc juucheee nebylo :-( .
Hlavu nesu v oblacích, však nohy z tuhé hlíny uplácané mám.

Zpět na “Obecná (Nezařazená) diskuze”