Příspěvekod Rota » 17 srp 2016, 14:25
Myslím, že v zimě, kdy není možné přijímat sezóní ovoce a zeleninu, jen uskladněnou, mohou být vhodné ke konzumaci také luštěniny a v neposlední řadě mléčné produkty.
V Indii se například doporučuje, jako základ jídelníčku domácí jogurt, jehož výroba je velice snadná.
Jogurt bez konzervantů a různých přísad vydrží sice jen pět dní dobrý, ale jeho zdravé účinky pro tělo jsou nenahraditelné.
Například má antibiotické účinky, které ničí nakažlivé bakterie streptokoků a stafylokoků a tyfu.
Jogurt vyrábí mléčnou kyselinu, ničící bakterie, které vyvolávají hnití potravy v tlustém střevě.
Obsahuje bílkoviny, enzymy, minerály, vitamíny a také vitamín D a B12.
Výroba je lehká. Pro začátek bude potřeba kelímek bílého jogurtu z obchodu, pro další výrobu je dobré použít jogurtovou kulturu z domácího jogurtu. Když se zdá, že je kultura už slabá, koupí se opět jogurt v obchodě.
Já vyrábím z litru mléka na který používám zhruba polovinu kelímku jogurtu, může být i méně.
Mléko se uvede do varu, poté se rychle ochladí na takovou teplotu, kdy je ještě teplé, ale vydržíte v něm mít ponořený malíček tak 10 vteřin, bez popálení.
Poté se do mléka přimíchá jogurt ředěný teplým mlékem, hrnec se přikryje poklicí, já zabalim ještě do alobalu a termo deky, pro udržení teploty a nechá se v klidu stát 8hodin na teplem místě. S hrncem se nesmí hýbat ani se nesmí otevřít.
Po uvedené době se dá vychladit do lednice, pro zastavení procesu, kdy vlastně jogurtová bakterie pojídá mléčný cukr.
Jogurt je pro tělo lehce stravitelný, protože je natrávený vlastní bakterií.
Dá se ochutit dle vlastní fantazie.