Zelený lev a symbol T

Absolutně volné téma

Moderátor: Cagliostro

Pravidla fóra
Zde nechávám prostor na všechna témata, která se nevlezou do výše uvedených kategorií. Mám zde jenom prosbu, pokud se rozhodnete pro založení nového příspěvku, prosím zkuste popřemýšlet jestli není vhodnější umístění již do hotových kategorií. Nechci zase vyvořit nepříjemný škatulkovací systém, jde mi pouze o to, aby se zde třeba neobjevovaly dotazy na cvičení brány z prvního stupně apod.
Jade
snažím se trochu psát
snažím se trochu psát
pohlaví: Muž
Poděkoval(a):
Obdrženo poděkování:

Zelený lev a symbol T

Příspěvekod Jade » 28 kvě 2017, 22:01

Zdravím!
Omlouvám se, že můj příspěvek bude trochu obsáhlejší, ale vysvětlení všech okolností to vyžaduje :)
Nějakou dobu už bádám nad tímto problémem a nemohu se pohnout z místa:
Co znamená v alchymistické symbolice symbol T v kruhu, nebo na kouli, někdy s malým kolečkem nad vrcholem T?
Znám ho z mnohých snů a zřejmě nějak souvisí s fází zeleného lva.
Jeden sen, z hlediska symboliky zajímavý, níže uvádím. I když je mi jasné, že čtení cizích snů málo kdo vyhledává.
Sen:
V jeskyni spolu bojují člověk a bytost, jakoby obr s podobou ještěra. Oba jsou zelení, celá jeskyně je zalená. Člověk-bojovník je slabší a menší, ale tvrdohlavými výpady "ještěřana" zatlačuje z chodby do jeskynního sálu, v prostřed nějž září vysoký zelený krystal.
Tam "ještěřan" říká: "Nebojujme už spolu, oba jsme z jedné substance."
Odhazuje zelený štít ve tvaru listu růže na zem, pod ním je patrný tmavě zelený stín.

Z jeskynního sálu vede ještě chodba, která ústí na strmém srázu obrovské hory, je odtud vidět celý svět.
Za řekou, která teče podle úpatí hory, je po levé straně Sibiř. Středem vede další řeka, oddělující Sibiř od pravého kontinentu, obě řeky tak tvoří písmeno T.
Sibiř je jako nedozírná, zasněžená pláň, žijí tam havrani sibiřští, kteří nekrákají, jen tiše skřekají.
Je tam i sibiřská růže, je popínavá, pne se jen tak vzduchem. Nemá listy, ale spoustu drobných, červených květů.
Na hranici mezi Sibiří a pravým kontinentem je na pravém břehu řeky tržiště, tady se všichni setkáváme.
Pozn.: Později s údivem zjišťuji, že svět z mého snu je skoro totožného vzhledu se středověkými O-T mapami, kruhové, rozdělené řekami tvaru T.
V místě zelené jeskyně bývá označen Ararat, případně Jeruzalém.

Pokus o analýzu:
Souboj ještěra, nebo draka a člověka představuje klasický souboj dvou přirozeností a zelenost je barva
překonání hranice mezi nimi, zároveň se tím otvírá pohled na nový svět.
Jenže pokud vím, tak překonání nepřátelství něco stojí, zelený lev přece "polyká slunce".
Nedá mi to pokoj, nějak se nemůžu posunout dál.
Neznáte někdo ten symbol T v kruhu?
Díky předem za pomoc...

Kuato
vášnivý přispivatel
vášnivý přispivatel
Poděkoval(a): 222×
Obdrženo poděkování: 857×

Re: Zelený lev a symbol T

Příspěvekod Kuato » 29 kvě 2017, 09:57

byl bych velmi opatrný při interpretaci Tvého snu tahat tam alchymii. možná takovou tu Jungiánskou - která je ale spíš psychologií používající alchymickou symboliku než alchymií (dovolím si citovat jednoho svého známého.."jak může psát o alchymii někdo, kdo si v životě neušpinil ruce od uhlí"?).

Tvůj sen sice imho vypovídá o boji dvou přirozeností, ale lidská a ještěří budou přirozenosti vyšší a nižší v Tobě - lidská je ta vyšší, kultivovaná, ještěří ta nižší, primitivnější, pudová. k jejich smíření by skutečně mělo dojít, je to ideální vyústění jejich boje. alespoň já to tak vnímám a věřím, že ne všichni se mnou budou souhlasit :o). každá z nich nese svoji potenci. pokud by zvítězil jen jeden z nich, neobsáhne dary toho druhého. když vyhraje člověk - budeš disponovat moudrostí a sebeovládáním, ale bude Ti chybět vitalita a energie, která je vlastní nižší pudové části člověka. v případě vítězství ještěra z Tebe bude silné "zvíře", které může na nějaký vývoj zapomenou, protože svoji sílu bude vybíjet ve světě.

jinak zelená barva v alchymii není barvou překonání hranice, ale nezralé substance. v magii by pak mohl být také barvou astrálu, říše zásvětní.

Jade
snažím se trochu psát
snažím se trochu psát
Poděkoval(a):
Obdrženo poděkování:

Příspěvekod Jade » 29 kvě 2017, 18:44

Ano, řeším sny právě podle Jungiánské symboliky, nicméně dokážu mysticky prožívat i obyčejnou destilaci kořalky :-) . Nechci nic zlehčovat, je to tak.
Mě ale hlavně zajímá ten symbol T v kruhu. "Pronásleduje" mě ve více snech o různých obdobách, jako kamenný kruh, město mezi řekami, pravěká pevnost... Vše ve tvaru T v kruhu.

Flox
vášnivý přispivatel
vášnivý přispivatel
Národnost: ČR
Poděkoval(a): 46×
Obdrženo poděkování: 154×

Příspěvekod Flox » 29 kvě 2017, 19:20

Vzpomněl jsem si, že v Santiagu de Compostela měli hodně suvenýrů a mnoho z nich bylo písmeno "Tau" http://mycaminopath.blogspot.cz/2014/07 ... tiago.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Tau_Cross

Když jsem tvůj sen četl... vzpomněl jsem si na tyto symboliky. Netuším jestli to nějak souvisí, prostě mi je to připomnělo.
https://68.media.tumblr.com/03c5c6a63ce ... 1_1280.jpg

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/73 ... dfc650.jpg

https://image.slidesharecdn.com/unlock- ... 1438251757
Tenhle poslední je podle popisu z knihy od Gustava Meyrinka. (barvami si nejsem jist) Máš tam i nějakého ptáka, jestli to je havran, to nevím.

Meyrink má plné knihy alchymie a zelené barvy.

Ty obrázky by měly být z knihy "Rosarium philosophoru" což má nějakou souvislost s růžemi.
Lidé si myslí, že svobodný člověk dělá to, co dělat chce. Ale doopravdy svobodný člověk nemusí dělat to, co chce. Není otrokem žádostivosti svého ega být "lepší" než jiní :smich:

Jade
snažím se trochu psát
snažím se trochu psát
Poděkoval(a):
Obdrženo poděkování:

Příspěvekod Jade » 29 kvě 2017, 21:44

Díky za odkazy, Rosarium philosophorum je mi známo, ale v trochu jiné podobě.
Co se týče T v kruhu, netvrdím, že jde o písmeno, ale že symbol toto připomíná.
Vypadá to nemlich jak mapy Orbis terrarum.
225A-Image T-O Map.jpg
225A-Image T-O Map.jpg (27.14 KiB) Zobrazeno 7380 x

Další podobný obrázek z jakéhosi alchymického manuscriptu:
T na kouli.jpg

Nebo tady:
T.jpg

Jade
snažím se trochu psát
snažím se trochu psát
Poděkoval(a):
Obdrženo poděkování:

Příspěvekod Jade » 31 kvě 2017, 22:39

Hmm, asi už tuším...

Arex
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Poděkoval(a): 177×
Obdrženo poděkování: 1116×

Příspěvekod Arex » 01 čer 2017, 12:09

Symboly velkého díla nerozřešíte, pokud neznáte jeho praxi, a tu Vám zase nikdo nebude moci sdělit. Upřímně si myslím, že nemá smysl, abyste se tomu v této situaci věnovali.

Symbol T má stejný smysl praktický smysl, jako první Lambsprinkova figura:
01.jpg

Srovnám-li ji se středověkou mapou světa, kde uprostřed písmene T je svaté město, Jeruzalém, tak jste právě dosáhli Jeruzaléma. Pokud ovšem víte, co děláte.

Ale zároveň si připomeňte to, co je napsáno na starém vydání Lullova Elucidaria:

Nemysli si, že za peníze
nalezneš Moudrost v této knize;
nesmíš hned příliš mnoho chtít,
však Boha pros, by Ti dal pochopit.

K čemu Ti bude stručné psaní
když v podrobném toneš v nepoznání?
„Srdce, buď statečné a spěj vpřed!“, tak volají všichni, kdož jsou sklíčeni smrtelností. Tak zní heslo zasvěcenců zanícených touhou po Absolutnu a stoupajících po žebříku Poznání. Ale až v soutěsce mezi obočím rozzáří se Světlo jako plamen blesku!

Jade
snažím se trochu psát
snažím se trochu psát
Poděkoval(a):
Obdrženo poděkování:

Příspěvekod Jade » 02 čer 2017, 23:55

Proč mě tedy k tomu symbolu vedou sny, pokud bych se jím neměl zabývat?
Pokud je to (prostřední a dolní obrázek) říšské jablko, coby symbol světa (mapa O-T), jedná se o spojení protikladů pomocí třetího, sjednocujícího prvku (Jen moje tušení čehosi zatím vzdáleného) a vzkříšení krále (slunce).
Na prostředním obrázku jsou tři "cesty", kde jsou venuše a mars v opozici na průběžné linii (podobně růže a konvalinka na společném stonku a dvě zbraně svázané trnovou korunou), na střední linii :saturn: :jupiter: :mesic: . V astrologii nejsem moc doma, jejich konjunkci moc nerozumím, ale očividně působí jako sjednocující prvek.
Mimochodem, podle mě sny zobrazují možnosti vývoje, případně vhodný čas ke konání, ale samy o sobě nepůsobí dosažení nějakého cíle. Vzbuzují ovšem fascinaci a nutí hledat nové cesty.

Inrise
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Poděkoval(a): 595×
Obdrženo poděkování: 172×

Příspěvekod Inrise » 03 čer 2017, 00:21

Jade: rozhodně to Lze nahlížet jako nadějný sen. Když si po sobě přečteš cos napsal, odosobníš se a zapomeneš na chvilku že jsi měl i jiné takové, třeba Ti to řekne více než cokoli zvenčí... A možná to platí i na jiné příspěvky zde.
Je úsměvné domnívat se, že něco ovládáme, pokud neovládáme sami sebe...

Jade
snažím se trochu psát
snažím se trochu psát
Poděkoval(a):
Obdrženo poděkování:

Příspěvekod Jade » 03 čer 2017, 22:15

Konjunkce :saturn:, :jupiter:, :mesic: by měla znamenat: "Jupiter je planeta královská, Saturn symbolizoval Židy..." "...Měsíc v novu (מולד) – zrozený" "Takže tato konjunkce doslova odpovídá otázce, kterou položili Tři králové králi Herodovi: „Kde je ten narozený král Židů?""
Trochu mě z toho zamrazilo :-)

AŠMüBafoBArdGoteZchA
už jsem tu něco zanechal
už jsem tu něco zanechal
Poděkoval(a): 139×
Obdrženo poděkování:

Příspěvekod AŠMüBafoBArdGoteZchA » 07 čer 2017, 23:27

No ono je to na hrane sa s tým zaoberať napr. pre mňa, aby som neupadol do nezmyslov. Niečo ma tu ale fakt zaujalo, je to však môj osobný postreh. Veľa v dnešnom magickom svete sa podľa mňa hovorí o silách, ktoré spôsobili knihy "Zvonící cedry Ruska". Keď si spomínal ten Sibír ma to napadlo, akožto je to obydlie, kde podľa všetkého v knihách napísaného, reálne prebýva Anastasia. Ak by to bolo tak, ten sen by mohol byť viacej na realitu odkazujúci, ako sa môže zdať. Mohol by priamo cez obrazy súvisieť s konkrétnymi dejmi. Amatérsky výklad "Jaskyňa a boj človeka s jašterom symbolizuje, primitívny svet v ktorom žijeme a sme dosť slabší, ako jašter, hoci ten nás aj tak nezničí, je však nútený ustupovať. Jašter je mocný a má dosť veľa prirodzenej sily. Zelená farba tu môže symbolizovať prirodzenú silu prírody. Jašter má sítce prevahu, ale zrejme podľa prirodzenosti už nemôže kvalitne udržiavať svoju nadvládu, bez zničenia svojej reálnej prírodnej sily. Jašter môže symbolizovať Mága, mágov, ktorý držia svet v jaskyni. Vo svete kde sú ostatný ľudia obmedzovaní bez poriadného rozletu. Boj, svet, v ktorom sa nachádzame reálne teraz, však ukázal niečo nové. To môžu byť tie knihy ZcR alebo skôr to aké sú ich dôsledky. Zelenosť a krištál môže ukazovať prirodzenú čistotu a silu. Tu jašter, mág, žrec, ktorý vie využívať temnú silu prirodzenosti odhodí list ruže. Tá samozrejme môže symbolizovať silu prirodzenej bolesti. Niečo možno, akoby na štýl symbolu starších Rosenkruciánov. Odhodí barieru tejto bolesti a vyzýva v jednotu. Zladenie protikladov. V naplnenie potenciálu prírody. Z tejto nebezpečnej situácie, novej sa zračí obrovský potenciál v uchopení celého sveta. Nebezpečenstvo môže symbolizovať ten sráz. Hora zas akoby obrovskú potencionálnú spoločnú moc istých ľudí a mágov. Ktovie či všetkých, skorej uvedomelých, ktorý však majú veľkú nádej aj v ostatných. Celá hora, kruh, ktorý symbolizuje je terajší stav, ktorý máme a môžeme rozviť. Dôležitú úlohu hrá, ako tak prírodne ešte pomerne čistý Sibír. V ňom sú mudrci "havrany" ktorí postupne a v rámci opatrnosti nie prirodzene krákajú, ale len ticho neprirodzene škriekajú. Sú teda stále skúpy na svoje tajomstvá...až neprirodzene, Ale kto vie :D. V kontraste s nimi je sibírska ruža (zrejme Anastasia), ktorá sa nebráni ,,listami", sebou tvorí príjemnejšiu variantu prirodzenosti. Svoje dielo začala, akoby sama z ničoho zo vzduchu. Tvorí niečo nové. Všetci sa však stretávame v našom bežnom svete, na hranici divokej prírody Sibíra. Tam si vymieňame a kupčíme s terajšími možnosťami, ktoré môžu priniesť podľa predchádzajúcich nádejí, niečo s pozitívnym a prirodzeným dopadom na svet. Je to však otvorené a akoby poukázanie na terajší stav... Čo s tým spravíme ľudia, ktorí nedali plnú moc mágom, jašterom, mágovia alebo obyčajný ľudia--- Je to možno hodenie rukavice do sveta."
S tvojho sna som si teda spravil ,,výklad" niektorých síl, ktoré tvoria súčasný svet. Zrejme dosť podstatných. To, akoby T je vlastne stret tých síl a obchodovanie na trhu je rozbehnuté otvorené...

Arex
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví

Příspěvekod Arex » 08 čer 2017, 09:57

Asi stojí za to dodat, že výklad snů pomocí (jungiánské nebo jiné) spirituální alchymie nemá se skutečnou alchymií starověku, středověku a novověku nic společného. Je to výsledek klasického vyprázdnění pojmů, jejichž obsah se vytratil nebo nebyl nikdy znám širší veřejnosti a které nevědomost naplnila jiným - úplně libovolným - obsahem. Tento obsah může s původním volně souviset nebo také nemusí.

Dám pochopitelný příklad - přídavné jméno BAROKNÍ. Dnes je to obvykle takové velmi decentní synonymum pro plnoštíhlou postavu. Ale když řeknete, že František Antonín hrabě Špork byl barokní zasvěcenec, neznamená to, že byl morbidně obézní, ani že mu tuk obrostl mozek, ale navrací se to k původní duchovní náplni baroka, kdy lidé unikali před marností (vanitas) a smrtelností do věčnosti (aeternitas). Ale to máme pod slovem "barokní" jednak tělesnost, jednak éteričnost. Běda, kdo nerozumí kontextu! A běda, když se kontext setká. Např. ve větě "Marie Terezie byla barokní panovnice", kde může platit v podstatě obojí - jak aktivní cesta ke věčnosti, tak tělnatá konstituce. Nevíme, jestli je to pochvala, výhrada a nebo vtip.

Toto vyprázdnění pojmů je tedy vlastně zábavné, pokud známe jasný rámec, v jakém pojmy chápat. Vzniká mnohoznačnost, která dovede pobavit poučené. Asi jako v aforismu Miroslava Horníčka: "Milostný trojúhelník může existovat jen tehdy, když je jeden úhel TUPÝ." Všichni rozumíme, že ano. :-)

Ale to, co je v konkrétní úrovni zdrojem zábavy, je u složitějších otázek, jejichž vztažné soustavy neznáme, zdrojem prosté žvanivosti bez jakékoliv iniciační ceny.

Ony ty "alchymické hory" velikého Philalethy, "havran" a "drak" alchymie mají zcela určitý význam. Jistě, můžete ho použít v přeneseném smyslu jako přirovnání, ale jádro naší řeči je o ničem. Obsah schází.

Když budu lidskému mozku říkat v přeneseném smyslu "středohoří" (protože je také zvrásněný) a pohlavnímu orgánu muže Irmin-sul (protože je, stejně jako "strom světa" starých také středobodem života nejednoho muže), přesto jejich popisem v symbolické formě nezískám totéž, co geologové popisem hor a sexuologové popisem pohlavního života muže.

To jest bavme se, mylme se, přibližujme se k pravdě. Ale nepředstírejme, že je to alchymie.

Magická hranice cen ropy také není nakreslena posvěcenou křídou...
„Srdce, buď statečné a spěj vpřed!“, tak volají všichni, kdož jsou sklíčeni smrtelností. Tak zní heslo zasvěcenců zanícených touhou po Absolutnu a stoupajících po žebříku Poznání. Ale až v soutěsce mezi obočím rozzáří se Světlo jako plamen blesku!

Jade
snažím se trochu psát
snažím se trochu psát
Poděkoval(a):
Obdrženo poděkování:

Příspěvekod Jade » 08 čer 2017, 19:39

Arexi, díky za odpověď. Někde výše jsem napsal, že mluvím řečí Jungiánské psycho-alchymie.
Rozhodně si nechci na nic hrát, to prosím opravdu ne.
Ostatně, co je více blízkého "hermetickému myšlení", než hledání zdánlivě nekausálních podobností ve smyslu "...co jest dole, jest jako to, co jest nahoře" (vím, někomu to může znít jako klišé ), tedy poněkud napříč zažitými škatulkami... Tohle ale pravověrní nikdy nemají v lásce a tak se jim tímto omlouvám.
Ale nechci zabředat do malicherností, jen pár postřehů: podobnost s alchymickými stupni díla lze najít i v oblastech, kde by se spíše očekávalo, že jde o duchovní vývoj, než o práci s hmotou.
Podobnost v symbolice nacházím třeba ve dnech Svatého týdne:
Škaredá středa - coniunctio
Zelený čtvrtek - zelený lev pohlcuje slunce
Velký pátek - nigredo
Bílá sobota - albedo
Hod boží - žloutnutí? návrat duše
Červené pondělí - rubedo

Řekl bych, trochu nápadné.

Co se týče Genesis,tam jsem narazil na cosi zajímavého.
Napřed podobnosti s planetárními fázemi Díla:
První den: země je nehostinná a pustá... i řekl Bůh: "Buď světlo!" - prima materia, v níž je ukryto Slunce
Druhý den se týká vody a jejího rozdělení na horní a dolní (Merkur a Síra?), tedy jde o Merkura
Třetí den se týká pasivní plodnosti přírody rostlinné říše, Venuše
Den čtvrtý, "Učinil Bůh světla...menší, aby vládlo v noci" - Luna
Den pátý, aktivní plodnost, zvířata - Mars
Šestý den se týká stvoření člověka a ustanovení jeho vlády nad přírodou - Jupiter
Sedmý den Bůh přestal konat své dílo. Den odpočinutí.
Jenže symbolika sedmičky nemluví ani tak o nečinnosti ani odpočinku, ale spíš o sklizni. Jakoby Bůh ve skutečnosti začal sedmý den sklízet plody stvoření. Sedmička je číslo Saturnu, dílo tedy končí fází olova...
Olovo jak na začátku (výchozí materiál, materia prima, bývá označována jako olovo) tak na konci, jako výsledek díla?
Rád bych, aby toto bylo bráno jen jako zamyšlení,kde chci poukázat na nápadné prolínání alchymické symboliky jinými "škatulkami", nikoho nechci naštvat.

Jade
snažím se trochu psát
snažím se trochu psát
Poděkoval(a):
Obdrženo poděkování:

Příspěvekod Jade » 08 čer 2017, 19:43

AŠMüBafoBArdGoteZchA: Díky za odpověď a analýzu snu, musím ale říct, že ta kniha "Zvonící cedry Ruska" mi není známa.
Zkusím si ji někde stáhnout a prostudovat.

Arex
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví

Příspěvekod Arex » 08 čer 2017, 21:20

Jade: Pokud na světě platí analogie, musí si být jednotlivá odvětví hermetismu vzájemně analogická. A stejné analogie se promítají i do oblasti víry. Třeba do symboliky svatého týdne. A ani nám nemusí vadit, že třeba ten zelený čtvrtek nebyl původně zelený (grün), ale plačtivý (grein).

Jenže analogičnost není totožnost: pokud souhlasí pořadí barev, nesouhlasí délka trvání díla a tak dále. To ale znamená, že aby měla analogie také určitou iniciační cenu, musí ji vhodně použít ten, kdo zná podstatu a jádro problému a kdo tím pádem také ví, kde analogie končí.

Ona Panna Maria je také analogická s Isidou, a přesto Isida neoplakávala Krista a Panna Maria nevzkřísila Osirida z mrtvých.

Ve své podstatě jde o znalost věcné podstaty alchymie. Kdybychom ji měli, jako že nemáme, najdeme vhodné symbolické prvky třeba v čínských pohádkách nebo ve světové politice (třeba že v nějaké zemi černý muž odejde a bílý muž přijde). Když ji nemáme nemůžeme odhadnout, kde končí analogie a začíná chaos.

Staří neustále upozorňují, že poznání toho jádra věci je Boží dar. Usilujme tedy o něj...

Zpět na “Obecná (Nezařazená) diskuze”