Klíč k introspekci (projekt)
Moderátor: zebyja
- Flox
- vášnivý přispivatel

- pohlaví: Muž
- Národnost: ČR
- Poděkoval(a): 46×
- Obdrženo poděkování: 154×
Klíč k introspekci (projekt)
Zkouším dát dohromady něco co pojme a vysvětlí skoro všechno lidské chování až k nejposlednější příčině. Chtěl bych nahrubo zmapovat široké spektrum s tím, že na začátku by byl konkrétní případ pro lepší představu a nakonec všechno nejspíše povede do jednoho bodu.
Jakékoliv nápady na vylepšení jsou vítány. Je to práce ve vývoji a bude se to hodně měnit. Teď tam skoro nic není. Odkaz zde: https://www.lucidchart.com/publicSegmen ... f25c833ce1 myslím, že ten odkaz je permanentní, ale jak to budu měnit, tak bude mít soubor po stažení jiný obsah. :-)
Jakékoliv nápady na vylepšení jsou vítány. Je to práce ve vývoji a bude se to hodně měnit. Teď tam skoro nic není. Odkaz zde: https://www.lucidchart.com/publicSegmen ... f25c833ce1 myslím, že ten odkaz je permanentní, ale jak to budu měnit, tak bude mít soubor po stažení jiný obsah. :-)
Lidé si myslí, že svobodný člověk dělá to, co dělat chce. Ale doopravdy svobodný člověk nemusí dělat to, co chce. Není otrokem žádostivosti svého ega být "lepší" než jiní 

- marvin
- Administrátor

- Poděkoval(a): 586×
- Obdrženo poděkování: 888×
- Kontaktovat uživatele:
Re: Klíč k introspekci (projekt)
zajímavé. ukazuje to kořeny vlastností. z mého pohledu kořeny negativních vlastností jsou v pýše, když pujdeš pořád hlouběji a hlouběji a ty pozitivní v nezištnosti, oddanosti, lásce a víře v Boha
Pravá mysl pojme všechny lži a klamy, aniž by byla zmatená.
Pravé srdce pojme jed nenávisti, aniž by došlo k újmě.
Pravé srdce pojme jed nenávisti, aniž by došlo k újmě.
- gooolem
- mě už nikdo nezastaví

- Poděkoval(a): 285×
- Obdrženo poděkování: 455×
- Kontaktovat uživatele:
K zakladnim strategiím bych osobne rozdelil dvojice 1. navrtávač - chlupatá deka, 2. agresor - lituj mne. Tyto dve dvojice ze sebe vychazeji v oblasti vychovy.
Jinak drzim palce, jelikoz to bude asi hooodne zdlouhave a propletene :-).
Naposledy upravil(a) gooolem dne 26 led 2019, 11:59, celkem upraveno 1 x.
Hlavu nesu v oblacích, však nohy z tuhé hlíny uplácané mám.
- Arex
- mě už nikdo nezastaví

- Poděkoval(a): 177×
- Obdrženo poděkování: 1116×
Flox: Dobrý začátek!
„Srdce, buď statečné a spěj vpřed!“, tak volají všichni, kdož jsou sklíčeni smrtelností. Tak zní heslo zasvěcenců zanícených touhou po Absolutnu a stoupajících po žebříku Poznání. Ale až v soutěsce mezi obočím rozzáří se Světlo jako plamen blesku!
- Adam
- mě už nikdo nezastaví

- Poděkoval(a): 488×
- Obdrženo poděkování: 362×
Ahoj Floxi, taky se mi to líbí,
ad základní strategie - vypadá to velmi podobně jako v knize Celestinské proroctví, kde jsou popsány čtyři základní strategie - Agresor, Lituj mě, Tazatel, Rezervovaný - viz třeba http://www.cestaneobycejnehocloveka.cz/p/dil-1-95-emocni-konflikty-jako-souboj-o.html
Tabulka na čtvrtečním setkání měla vlastně podobný (zjednodušený) záměr - najít pro jednotlivé úrovně lidského života (definované mj. čakrovými korespondencemi) obecné oblasti, ve kterých jsem konfrontován se svou povahou / vlastnostmi. Pro mne to jsou 1 - přežití, hmotné zabezpečení, 2 - polarita, sexualita, atraktivita, tvorba, 3 - projev, prosazení, vyjádření, uskutečnění, 4 - cit, přijetí, od/puštění. Jak jsme viděli, každý ty oblasti vnímá trochu jinak, podle své osobní zkušenosti.
Pro cíl, který sis vytkl, doporučuji oporu nějakého klíče - kostru, která Ti pomůže sdružovat jednotlivé projevy osobnosti podle příbuznosti a také úrovně obecnosti (ta se ve Tvém schématu projevuje tím větvením).
Když jsem si dělal poznámky na toto téma, vracel jsem se opakovaně k sedmi ctnostem a neřestem. Ty mají už dost obecný charakter a dají se nadřadit mnoha jiným vlastnostem, které jsou vlastně specifickým živlovým odstínem té či oné. Kromě řazení "jedna čakra - jedna vlastnost" pro mě bylo inspirativní třeba i toto schéma:
4 - [ZNAMENAT] - pýcha
3 - [MOCI] - chlípnost / hněv
2 - [MÍT] - závist / lakomství
1 - [BÝT] - lenost / nestřídmost
Děkuji za založení vlákna, moc rád do něho svou troškou přispěju.
Adam
ad základní strategie - vypadá to velmi podobně jako v knize Celestinské proroctví, kde jsou popsány čtyři základní strategie - Agresor, Lituj mě, Tazatel, Rezervovaný - viz třeba http://www.cestaneobycejnehocloveka.cz/p/dil-1-95-emocni-konflikty-jako-souboj-o.html
Tabulka na čtvrtečním setkání měla vlastně podobný (zjednodušený) záměr - najít pro jednotlivé úrovně lidského života (definované mj. čakrovými korespondencemi) obecné oblasti, ve kterých jsem konfrontován se svou povahou / vlastnostmi. Pro mne to jsou 1 - přežití, hmotné zabezpečení, 2 - polarita, sexualita, atraktivita, tvorba, 3 - projev, prosazení, vyjádření, uskutečnění, 4 - cit, přijetí, od/puštění. Jak jsme viděli, každý ty oblasti vnímá trochu jinak, podle své osobní zkušenosti.
Pro cíl, který sis vytkl, doporučuji oporu nějakého klíče - kostru, která Ti pomůže sdružovat jednotlivé projevy osobnosti podle příbuznosti a také úrovně obecnosti (ta se ve Tvém schématu projevuje tím větvením).
Když jsem si dělal poznámky na toto téma, vracel jsem se opakovaně k sedmi ctnostem a neřestem. Ty mají už dost obecný charakter a dají se nadřadit mnoha jiným vlastnostem, které jsou vlastně specifickým živlovým odstínem té či oné. Kromě řazení "jedna čakra - jedna vlastnost" pro mě bylo inspirativní třeba i toto schéma:
4 - [ZNAMENAT] - pýcha
3 - [MOCI] - chlípnost / hněv
2 - [MÍT] - závist / lakomství
1 - [BÝT] - lenost / nestřídmostDěkuji za založení vlákna, moc rád do něho svou troškou přispěju.
Adam
Nejsem ani duše, ani tělo, nesmrtelný duch-JÁ jsem,
jsem pouhý svědek tohoto bytí...

- Flox
- vášnivý přispivatel

marvin píše:zajímavé. ukazuje to kořeny vlastností. z mého pohledu kořeny negativních vlastností jsou v pýše, když pujdeš pořád hlouběji a hlouběji a ty pozitivní v nezištnosti, oddanosti, lásce a víře v Boha
Já pýchu v tom kroku ztotožňuji s krokem: "Touha být lepší než někdo jiný. (Individuálně nebo kolektivně.)" s tím, že dotyčný to považuje za něco již realizovaného. Je to tedy dost "hluboko" ale není to podle mě ještě samotný kořen. Koukal jsem se co se píše v Pomůcce k Intropekci a i tam mi to tak vychází.
Vlastnosti, které nesouvisí s touhou přežít bez ohledu na ostatní si nechám nakonec, až si trochu utřídím myšlenky.
gooolem píše:K zakladnim strategiím bych osobne rozdelil dvojice 1. navrtávač - chlupatá deka, 2. agresor - lituj mne. Tyto dve dvojice ze sebe vychazeji v oblasti vychovy.
Jak to myslíš s dvojicemi? Já to mám zatím takhle vypsané bokem a ještě nevím, jak případně zda to tam začlenit. Mělo by to být košaté, ale propletenosti se chci vyhnout. Věřím, že by to mělo mít podobu stromu podobně jako u rodokmenů. Nebude tam asi úplně všechno, ale chtěl bych aby kdokoliv mohl najít nějakou příhodnout větem, kam byl mohl přiřadit většinu svých činů.
Adam píše:ad základní strategie - vypadá to velmi podobně jako v knize Celestinské proroctví, kde jsou popsány čtyři základní strategie - Agresor, Lituj mě, Tazatel, Rezervovaný
Tu knihu jsem četl někde snad v prváku na střední a vycházel jsem z ní. Nicméně se mi to nezdálo úplné. Došel jsem k závěru, že to není o kradení energií, ale o tom co si myslíme sami o sobě. Např. pokud se někdo hádá, může to skončit i tak, že oba si myslí, jak to tomu druhému nandali a oba budou mít pocit výhry a dobrou náladu.
Adam píše:jsem konfrontován se svou povahou / vlastnostmi. Pro mne to jsou 1 - přežití, hmotné zabezpečení, 2 - polarita, sexualita, atraktivita, tvorba, 3 - projev, prosazení, vyjádření, uskutečnění, 4 - cit, přijetí, od/puštění. Jak jsme viděli, každý ty oblasti vnímá trochu jinak, podle své osobní zkušenosti.
Tady se mi to větvení trochu komplikuje. Jak vidíš, tak to končí tím sebe-přežitím a sebereprodukcí což je nejzákladnější potřeba pomyslné pyramidě potřeb. A pak už je tam "Mít dobré/lepší postavení ve společnosti jako jednotlivec nebo skupina." což se už více blíží tomu co píšeš "3 - projev, prosazení, vyjádření, uskutečnění"
A tady záleží na situaci jednotlivce či skupiny. Např. to že si chce někdo koupit nové boty může být pro někoho způsob sebevyjádření a strategie, jak dosáhnout ve společnosti cíleného postavení. Pro někoho jiného to může nutnost potřebná k přežití hlavně v zimních měsících. Tudíž by se mi to mohlo trochu zamotat protože vícero činů by mohlo vést podobným způsobem na vícero míst.
Lidé si myslí, že svobodný člověk dělá to, co dělat chce. Ale doopravdy svobodný člověk nemusí dělat to, co chce. Není otrokem žádostivosti svého ega být "lepší" než jiní 

- gooolem
- mě už nikdo nezastaví

- Kontaktovat uživatele:
Floxi, dvojice myslim tim, ze kdyz se rodic ve vychove potomka chova stylem Agresor, tak vychova v diteti styl Lituj mne. Tento Lituj mne bude take jednou vychovavat deti, a pokud to bude delat v naucenem systemu Lituj mne, tak vychova Agresora. A tak to jde porad dokola. Stejne to je s Navrtavacem a Chlupatou dekou. Je jedno, jak se ty dvojice nazyvaji. Proto mluvim o dvojicich, jelikoz jeden vytvari druheho. A to sebou samozrejme nese i dalsi vlastnosti, ktere se v cloveku touto vychovou utvareji. A pak uz je na kazdem jedinci, aby tuto hru prohledl, poznal sam sebe a zmenil to.
- gooolem
- mě už nikdo nezastaví

- Kontaktovat uživatele:
V podstate lze Agresora priradit ohnivemu zivlu, svou expanznosti a silou. Lituj mne lze priradit vode vlivem emocnich vykyvu. Navrtavac vse zpochybnuje, a proto by se mu dal priradit vzduch a Chlupata deka si vse radeji nechava pro sebe, jako by to schovavala do země.
- zebyja
- mě už nikdo nezastaví

- Poděkoval(a): 84×
- Obdrženo poděkování: 226×
Zajímaví projekt Floxi. Být Tebou bych se pokusil v grafu znázornit, nebo alespoň promyslet, jaká je tam role sebevědomí, jehož zralost pramění ze sebepoznání. Vypadá to, že ten graf se kolem toho hodně točí a toto by tomu mohlo dát určitou dynamiku, na které se pak dá vesele serfovat. :o)
Přidávám citát pro inspiraci, který často používá má mamka, nevím kde o vzala:
Přidávám citát pro inspiraci, který často používá má mamka, nevím kde o vzala:
Čím má člověk menší sebevědomí, tím více chyb hledá na druhých.
Inteligentní člověk umí řešit problémy, genius jim umí předcházet..
- Flox
- vášnivý přispivatel

zebyja píše:Zajímaví projekt Floxi. Být Tebou bych se pokusil v grafu znázornit, nebo alespoň promyslet, jaká je tam role sebevědomí, jehož zralost pramění ze sebepoznání.
Rozeznávám sebevědomí, které lze použít k tomu, abych sám sobě zajistil lepší životní situaci a v tom případě bych to zařadil k "Touha být lepší než někdo jiný. (Individuálně nebo kolektivně.)" s tím, že dotyčný to považuje za něco již realizovaného." podobně jako u té pýchy. Rovněž může jít o sebeklam. Např. zvládnu se zbavit jedné svojí negativní vlastnoti, považuji ji tedy za zvládnutou a nemusím se jí zabývat a dále jí sledovat. Bez sledování se může vrátit, aniž bych si všiml, protože to nesleduji.
Důvodem může pak být to, že se chceš viděl lepší než doopravdy jsi, protože "toužíš být lepší než někdo jiný" a už jsme zase tam kde jsme byli... u kmenu stromu :-D
Anebo to může být lenost a tam se chceš vyhnout něčemu nepříjemnému. Zřejmě dělání věcí, které tě nebaví. A pak tu je důvod proč tě to nebaví. Např. můžeš mít pocit, že jako vyjímečná bytost měl čas věnovat něčemu zajímavějšímu co z tebe udělá "něco víc". Např. nějaká cool vypadající dovednost z 7-10 stupně BKOZ :-D No a pak jsme zase tam kde jsme byli "toužíš být lepší než někdo jiný"
Sebevědomí samozřejmě lze použít i k nesobeckým úmyslům, ale to by asi bylo do jiného stromu, který si nechám na později.

- Adam
- mě už nikdo nezastaví

Sebevědomí - vnímám jako klíčovou vlastnost pro život - žádoucí střed mezi extrémy pýchy a sebeponižování. Na jednu stranu musím a chci vnímat Boží velikost, což mi nedovolí hloupě se vyvyšovat nad druhé (jsme správci Božích statků, nástroji Jeho vůle), na stranu druhou v kontaktu se všudypřítomným lidským sobectvím a zištností je nutné bez pochyb o své dostatečnosti odolávat posměškům, kritice, obtížím, zkouškám. Základní
vlastností ducha je vědomí ... a sebevědomí, coby znalost a uvědomování si svého místa v řádu všehomíra, k němu jistě patří.
vlastností ducha je vědomí ... a sebevědomí, coby znalost a uvědomování si svého místa v řádu všehomíra, k němu jistě patří.Nejsem ani duše, ani tělo, nesmrtelný duch-JÁ jsem,

- Inrise
- mě už nikdo nezastaví

- Poděkoval(a): 595×
- Obdrženo poděkování: 172×
Adam píše:Sebevědomí - vnímám jako klíčovou vlastnost pro život - žádoucí střed mezi extrémy pýchy a sebeponižování. Na jednu stranu musím...
Možná by Sebe-vědomí šlo náhlednout jako stupeň pokory přímo v protikladu k pýše...
Horizontální úsečka mezi pýchou a sebeponižováním by mohla být nahlédnuta jako forma ega s kvalitativním rozdílem nehledě na jeho kvantitu, Sebe-Vědomí by patřilo vertikální ose.
Tak nějak rozumím Zebyjovi...
Ať se daří!:)
Je úsměvné domnívat se, že něco ovládáme, pokud neovládáme sami sebe...
- Adam
- mě už nikdo nezastaví

Inrise: Mě zatím všechny pokusy o vyjádření dynamiky vlastností vedly ke schématům, kdy ve středu je rovnováha bez určení, na obě strany od ní (po horizontále nebo vertikále) jsou nejdříve kladné projevy a protáhnou-li se dále od středu nabývají extrémních (převážně nežádoucích) podob. V tomto případě to vnímám:
pýcha
--
--
--
sebevědomí
--
--
--
O
--
--
--
pokora
--
--
--
sebeponižování

pýcha
--
--
--
sebevědomí
--
--
--
O
--
--
--
pokora
--
--
--
sebeponižování

Nejsem ani duše, ani tělo, nesmrtelný duch-JÁ jsem,

- Arex
- mě už nikdo nezastaví

- Poděkoval(a): 177×
- Obdrženo poděkování: 1116×
Inrise, Adam: Také chápu pokoru jako schopnost bytostně setrvat kolem středu či ve středu.
Pýcha je opájet se tím, že mám moc nad jiným člověkem, nad edicí, nad financemi, nad něčím zdravím.
Pokora je uvědomovat si, že tuto moc mám, zítra ji ale nemusím mít a nebudu proto o nic horší ani lepší, protože jsem nahý přišel na tento svět a nahý odejdu. Nic mně na tom neponižuje, ani se tím sám nijak neponižuji, tak to prostě je.
Pýcha je opájet se tím, že mám moc nad jiným člověkem, nad edicí, nad financemi, nad něčím zdravím.
Pokora je uvědomovat si, že tuto moc mám, zítra ji ale nemusím mít a nebudu proto o nic horší ani lepší, protože jsem nahý přišel na tento svět a nahý odejdu. Nic mně na tom neponižuje, ani se tím sám nijak neponižuji, tak to prostě je.
Naposledy upravil(a) Arex dne 29 led 2019, 12:56, celkem upraveno 1 x.
„Srdce, buď statečné a spěj vpřed!“, tak volají všichni, kdož jsou sklíčeni smrtelností. Tak zní heslo zasvěcenců zanícených touhou po Absolutnu a stoupajících po žebříku Poznání. Ale až v soutěsce mezi obočím rozzáří se Světlo jako plamen blesku!
- gooolem
- mě už nikdo nezastaví

- Kontaktovat uživatele:
Osobne bych dal sebevedomi a sebeponizovani na samostatnou primku se stredem 0. A na samostatne primce se stredem 0 by zustala pycha a na opacnem konci pokora. Ale je to asi na systemu, ktery se zvoli.
Zpět na “Magický výcvik duše - 1. stupeň”