Zivlova rovnovaha

Uživatelský avatar
Adam
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Příspěvky: 705
Registrován: 07 čer 2010, 02:06
pohlaví: Muž
Poděkoval(a): 481×
Obdrženo poděkování: 357×

Re: Zivlova rovnovaha

Příspěvekod Adam » 09 čer 2019, 18:43

Ahoj Afar,

tělo - fyzické, astrální i mentální - je tvořeno živly. Živlová rovnováha znamená ovládnutí živlů na všech třech úrovních. Jsou to spojené nádoby a duše je pomyslným středním článkem - co změním v ní, promítá se přímo v obou směrech, do těla i mysli. Zároveň jsme přes duši nejzranitelnější. Proto dává smysl začínat s prací na ŽR právě od duše.

Který živel nezvládnu, ten mě bude pronásledovat a dožene mě - jedno kde, skrze myšlenku, pocit, nebo fyzický stav. Neubráním se mu a zavede mě - upoutá moji pozornost, zaměstná mě natolik, že po několika hodinách, dnech, týdnech nebo i měsících si najednou řeknu, "Páni, co to dělám? To přece vůbec nechci, to jsem vůbec nezamýšlel?!"

Duch musí zvítězit nad hmotou. To je zákon a tedy směrovka pro nás - hmota se může vzpouzet jak chce, dříve či později se produchovní - Bůh má času dost :-D

Tuhle jsem četl - Člověk není fyzická bytost s duchovní zkušeností, ale duchovní bytost zažívající zde zkušenost hmotnou. A o tom to je :-) Pokud se ve stavu vědomí rozhodnu (a je mi dovoleno) se vtělit, dostávám do vínku specifickou osobnost a hmotná pouta. Jestli pak celý život hledím, jak se z hmotného svazku vyvléci a osobnosti vzdát, zahazuji příležitost, o kterou jsem si prve řekl.

"Nevíte, že jste Boží chrám a že Duch Boží ve vás přebývá?" Máme tělo - chrám - proměnit, pouta rozvázat. Uschopnit Ducha pro vládu v těle. Dostali jsme k dispozici pole a máme předvést, co dokážeme vypěstovat. A je jasné, že aby vůbec něco mohlo vzejít, musím napřed vyklučit nálet, vybrat kameny, zorat, seznámit se s místním klimatem, škůdci a chorobami, vědět něco o podloží, spodní vodě... Stav živlové rovnováhy je tím stavem, kdy už své pole znám, zúrodnil jsem, mám kvalitní nářadí a pomůcky a je mi jedno, co se bude dít, protože už jsem připraven. Můžu zasadit co chci, lépe však, co cítím že je a bude třeba. Nebudu ušetřen rozmarů přírody. Ale na svém poli budu pánem. Když přijdou deště, zadržím vodu v jezírkách. Když bude horko, budu zalévat tou zachycenou vodou. Na plevel mám připravený mulč, na škůdce plašiče a pasti, na choroby postřik, proti vichru větrolamy, na dohnojování kompost. A až sklidím úrodu, užitek z ní budou mít mnozí. Starajíce se o štěstí druhých, nalézáme své vlastní :-)

Tohle je taková virtuální debata s idealizovanými příklady, nechceš se v neděli ukázat v Brně?

viewtopic.php?f=52&t=1880

Doporučuji tento příspěvek - marvin v něm nádherně popisuje praxi živlové rovnováhy:

viewtopic.php?p=22845#p22845

Ať se daří! A.
Nejsem ani duše, ani tělo, nesmrtelný duch-JÁ jsem,
jsem pouhý svědek tohoto bytí... :akasha

Uživatelský avatar
Inrise
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Příspěvky: 458
Registrován: 08 dub 2015, 07:34
pohlaví: Muž
Poděkoval(a): 580×
Obdrženo poděkování: 167×

Re: Zivlova rovnovaha

Příspěvekod Inrise » 10 čer 2019, 10:14

Ahoj afar;
to co píšeš je přece v Bráně, takže určitě ano:) ono toho tam je hodně, jde o to jak čteme.
Pamatuji si na jednoho, jak před lety pročítal Bránu a pyšně si říkal, jak je to všechno jasné a hledal "něco" opravdového... když se časem a zkušeností olámaly ostny a byl schopen si uvědomit jakou milost nám prozřetelnost dala v podobě odkazu takového mistra, ta slova teprve začala dostávat význam a hloubku.
Je to naše zkušenost a otevření se inspiraci ducha co umožňuje pochopení a to je dobré ověřit praxí, jinak je jalové a zaplétáme se v mentálních konstruktech...
Iluze porozumění pak snadno svazuje opravdové poznání, falešné pochopení slouží jako sedlo pro pýchu, která třímá kopí odsudku a posuzování za štítem vlastní výjimečnosti.
Aspoň tak jsem porozuměl tomu co jsem slyšel, sám jsem začátečník a netroufám si říkat víc než vlastní názor a nerad bych, aby se tím, že něco špatně popíšu někdo utvrdil v iluzi.

Co jsem tím mínil, bylo jednoduché.
Pokud nejsme schopni ovládat svou osobnost, nejsme pány sebe sama, takže "něco" ovládá nás- ať již zvyk či vášeň nebo vlastnost či živel nebo bytost- výsledkem je, že naše odpovědnost splácí naši ztrátu kontroly. Čím hlouběji či výše se snažíme proniknout do univerzálního se svou dysharmonií a neklidem, tím hlubší a širší dosah dáváme i onomu faktoru jenž nás ovládá...

Pasivní cestou je odevzdání se - vyvazání z vlivů, ale i zde to není tak snadné v hlubších rovinách (pořád ti tam nějaký oblek zbyl, že;) ) aktivní cestou pak je dosahování celistvosti, a to je cesta, kdy je třeba mít všech pět pohromadě;-) a na to živlová rovnováha rozhodně třeba je, bez ní se to rozpadá ještě než to vznikne...
Každý jsme jedinečný a netuším, co tuto komu řekne, ale jak jsem psal výše, hloubku slov určuje pouze naše pochopení... a třeba v tom najdeš mnohem víc, než já tuším:)
Ať se daří!
Je úsměvné domnívat se, že něco ovládáme, pokud neovládáme sami sebe...

Uživatelský avatar
beo
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Příspěvky: 615
Registrován: 09 led 2013, 12:55
pohlaví: Muž
Poděkoval(a): 20×
Obdrženo poděkování: 54×

Re: Zivlova rovnovaha

Příspěvekod beo » 13 čer 2019, 08:35

Odpovím na původní otázku Afar jak to vnímám, bez zbytečného teoretizování a čtení předchozích odpovědí.

Základní věc je rozhodnutí, co chceme, čeho chceme v životě dosáhnout - nalezni vůdčí motiv a rozhodni se. Pokud si zvolím cíl nejvyšší, tedy probudit v nás to Božské, stát se Bohočlověkem, tak zajisté je živlová rovnováha nezbytná, sám Bůh ačkoliv je všudy přítomný, je skryt právě v pomyslném středu, jako nepohnutá hladina. Tedy i proto abychom se připodobnili Bohu co nejvíce, toužíme a konáme pro dosažení živlové rovnováhy, a z té posléze konáme. Bez živlové rovnováhy vzniká jednostrannost, kdy můžeme omezeně čerpat z darů jenž nám jsou dány, ale stále nás živly budou odvádět od našeho nejvyššího cíle, budeme pod vlivem karmy, která působí právě skrze živly. Příkladem živlové NErovnováhy ve hmotě je NEmoc, představme si jak se živlová NErovnováha promítá i na astrání a mentální rovinně - NEmoc na všech úrovních nás tedy omezuje. Bez jisté míry dosažení živlové rovnováhy si ná mágy jen hrajeme a výsledky budou jen malé.

Pan drábek neuspěl nejspíš pro to, že nedosáhl / nestihl dosáhnout dostatečné zralosti. Pro pana Drábka byl nepřítelem čas, který je nutný pro dozrání ovoce. Nebylo to však marné snažení, neboť tyto plody dozrají v jehou současné inkarnaci.
"Duchu Boží, dej nám sílu růst, tak jako strom, Tvojí mocí v dobrém růst, své dary daruj nám...."

afar
snažím se trochu psát
snažím se trochu psát
Příspěvky: 13
Registrován: 16 kvě 2019, 21:42
pohlaví: Žena
Národnost: ČR
Poděkoval(a): 26×
Obdrženo poděkování: 12×

Re: Zivlova rovnovaha

Příspěvekod afar » 06 črc 2019, 12:13

Inrise, Adam, Arex, Janko, gooolem, zebyja, beo:

Chtela bych Vam vsem podekovat za velmi zajimavou a snad ne jen pro me plodnou diskusi. Je radost toto forum cist!

Adame, dekuji za pozvani, je to od Tebe moc mile. Byla bych byvala rada prijela, bohuzel jsem se tou dobou chystala odjet do zahranici.

Janko
jdu do sebe
jdu do sebe
Příspěvky: 38
Registrován: 24 kvě 2019, 07:24
pohlaví: Muž
Národnost: SK
Poděkoval(a): 50×
Obdrženo poděkování: 24×

Re: Zivlova rovnovaha

Příspěvekod Janko » 07 srp 2019, 16:41

Chcem sa spýtať.Podla brany F.B.je napisana žiarlivosť pod živlom ohen.A teraz mám v rukach novu knihu Praxe horev klubu 1.A tam je žiarlivosť zapisana pod živlom zem aj ohen. Viete mi niekto poradit ako si to mam vysvetlit?Viem že vlastnosti byvaju zlozene aj z dvoch živlov.Ale tym padom musim prerabat zrkadlo.Netusil som že žiarlivosť sa sklada z dvoch živlov aj ked teraz mi došlo ze je to aj prizemske.Je to pod ohen ani mi nenapadlo k nej pridavat iny živel.A podla tohoto mozem mat zrkadlo z nejakej časti chybne alebo nepresne.

Uživatelský avatar
Tomorex
už jsem tu něco zanechal
už jsem tu něco zanechal
Příspěvky: 70
Registrován: 18 lis 2014, 10:50
pohlaví: Muž
Národnost: ČR
Poděkoval(a): 103×
Obdrženo poděkování: 52×

Re: Zivlova rovnovaha

Příspěvekod Tomorex » 07 srp 2019, 17:56

Podle mě záleží, jak se určitá vlastnost projevuje u tebe. Třeba je to jen nástroj domýšlivosti, že má partner někoho za mými zády, a tudíž by to byl vzduch. Nebo je to nedostatečná důvěra? Podezíravost? Malá sebedůvěra? Touha někoho kontrolovat?

Ale nevím, jestli je v pořádku, to takhle moc rozebírat, jak jsem to udělal. Myslím, že to může někdy pomoci, že se tím odhalí zdroje, ale někdy to může ještě více zkomplikovat. Třeba právě ta domýšlivost může mít spoustu forem a pokud bych se chtěl vrhnout na odstranění domýšlivosti jako takové, bude to hodně těžké, ale odstranit ji postupně ve všech dílčích vlastnostech už bude jednodušší. Tedy jak pro koho. :D

Co si o tom myslíte? Jak do toho zabíhat? Aby se člověk do toho příliš nezamotal. Pak by to odvádělo od cvičení.

Ať se daří

Uživatelský avatar
zebyja
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Příspěvky: 521
Registrován: 02 kvě 2013, 15:47
pohlaví: Muž
Poděkoval(a): 65×
Obdrženo poděkování: 181×

Re: Zivlova rovnovaha

Příspěvekod zebyja » 08 srp 2019, 11:21

Ahoj,

pokud jsi na té úrovni, že již dýcháš živly, tak je to jednoduché. Nadýchej se ohně a pozoruj se, jesli bude žárlivost během příštích dní silnější, tak je to u Tebe ohěň. Podobně s ostatními živly a vlastnostmi. Pokud na té úrovni nejsi, pak je možno využít astrologických vlivů, které jsou bez živlové rovnováhy o to významější. Jsi-li znalejší astrologie, pak je to možno provádět složitěji a přesněji, ale pokud ne, tak i poloha slunce je poměrně silný aspekt a pokud budeš žárlivý v době, kdy je slunce v ohnivém znamení a nebudeš když je v zemním znamení a podobně. Tak je odpověď jasná.

Je to o pozorování sebe sama. Využij možností, které máš. :)
Inteligentní člověk umí řešit problémy, genius jim umí předcházet..
_________________________________________________________
legenda pro mé příspěvky: offTopic, dodatek, předmět zprávy

Uživatelský avatar
gooolem
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Příspěvky: 400
Registrován: 04 říj 2010, 11:05
pohlaví: Muž
Národnost: ČR
Poděkoval(a): 280×
Obdrženo poděkování: 443×
Kontaktovat uživatele:

Re: Zivlova rovnovaha

Příspěvekod gooolem » 08 srp 2019, 11:25

Pokud bych se do toho nechtel zamotavat, nechal bych ji jako ohnivou. Tou ve sve podstate je nejvice. Pokud bych uvazoval hloubeji, zjistil bych, ze vse je ve vsem, cili i vsechny zivly jsou i v te zarlivosti, ale pak bych se mohl hned jit strelit do palice :-D. Pro muj vyvoj je dulezitejsi to vyladit se, abych zarlivosti nepodlehal, ne to, jake jemne niance zivlu v sobe zarlivost skryva. Dokonce bych takove hnidopišství povazoval za vymluvu k okamzitemu nastoupeni prace na zdokonalovani se.
Hlavu nesu v oblacích, však nohy z tuhé hlíny uplácané mám.

Janko
jdu do sebe
jdu do sebe
Příspěvky: 38
Registrován: 24 kvě 2019, 07:24
pohlaví: Muž
Národnost: SK
Poděkoval(a): 50×
Obdrženo poděkování: 24×

Re: Zivlova rovnovaha

Příspěvekod Janko » 08 srp 2019, 16:51

Ja som si to prešiel a došiel som k záveru pocitovo. Je pravda ze sa to moze líšiť u každého inak ale je to v pohode. Na tomto ma len prekvapilo že ako žiarlivosť podliehajuca živlu oheň by mohla mať este nejaký iny živel. Dakujem za rady. Ale este nieco.
Je možné ked si robíte zrkadlo každý deň a vecer ho vyhodnotite , a máte zlý pomer a výsledok počas dňa bol zlý. Dajme tomu nemali ste svoj deň rozculili ste sa ,vedenie som zanedbával a tak to len ako príklad.
A večer alebo ráno ked idete meditovať sa vam nedarí predstavivosť a sústredenie???
Ked som nervózny áno , ale to sa ukludnim , mám na mysli zlý dňový pomer živlov čo som počas dna vykonal atď.
Dúfam že som to napísal zrozumiteľne.
A este takto mozem Oheň v mínuse, Voda v mínuse, Vzduch a Zem OK .Ma toto vpliv na meditáciu a predstavivosť??? Keď oheň a voda prevládajú v negatívnom. Ďakujem za názory.

Uživatelský avatar
zebyja
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Příspěvky: 521
Registrován: 02 kvě 2013, 15:47
pohlaví: Muž
Poděkoval(a): 65×
Obdrženo poděkování: 181×

Re: Zivlova rovnovaha

Příspěvekod zebyja » 09 srp 2019, 13:31

ŽIvlová rovnováha má velký vliv na cvičení i na život. Pokud se Ti podaří některou z vlastností ovládnout, obvykle pak děláš snadné pokroky v cvičeních. Nejde ale říct, že pokud v Tvém zrcadle je hodně záporných vlastností vody a ohně, tak se bude dít to a to, proto že nevíš, zda jsi uvědomuješ všechny vlastnosti, zrcadlo tedy může být neúplné a tak je těžké z něho usuzovat takové závěry.

Pokud se Ti ale den nebo dva zpětně projevila nějaký silná vlastnost a zároveň víš, že Ti nějaké cvičení nešlo a pokud se to takto děje pravidelně, tak si můžeš být celkem jistý, že pokud vlastnost zpracuješ v daném cvičení, které Ti původně nešlo se dostaneš na úplně novou úroveň.

Proto FB dával takový důraz na introspekci a kultivování jednotlivých vlastností. Pravidelné cvičení je nutné k tomu, aby když jednotlivé techniky používáš, tak jsi na to nemusel tolik myslet(něco jako svalová paměť u kung-fu). Chceš-li ale v technice pokročit na vyšší úroveň (např. představit si něco tak silně, že to vidíš fyzickým zrakem) je k tomu nutné ovládnout mnohé negativní i pozitivní vlastnosti.

Ať se daří!
Inteligentní člověk umí řešit problémy, genius jim umí předcházet..
_________________________________________________________
legenda pro mé příspěvky: offTopic, dodatek, předmět zprávy

Janko
jdu do sebe
jdu do sebe
Příspěvky: 38
Registrován: 24 kvě 2019, 07:24
pohlaví: Muž
Národnost: SK
Poděkoval(a): 50×
Obdrženo poděkování: 24×

Re: Zivlova rovnovaha

Příspěvekod Janko » 09 srp 2019, 19:32

Prečo som to pisal. Posledne mi nejak slabo ide predstavivosť a nedá sa mi tak predstavyt ako pred časom tak hľadám možnú príčinu čo by to mohlo byť.

Uživatelský avatar
gooolem
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Příspěvky: 400
Registrován: 04 říj 2010, 11:05
pohlaví: Muž
Národnost: ČR
Poděkoval(a): 280×
Obdrženo poděkování: 443×
Kontaktovat uživatele:

Re: Zivlova rovnovaha

Příspěvekod gooolem » 09 srp 2019, 19:57

Muze to byt prirozena perioda, kdy se stridave dari vice a dari mene. Nedelal bych z toho zadne drama.
Hlavu nesu v oblacích, však nohy z tuhé hlíny uplácané mám.

Janko
jdu do sebe
jdu do sebe
Příspěvky: 38
Registrován: 24 kvě 2019, 07:24
pohlaví: Muž
Národnost: SK
Poděkoval(a): 50×
Obdrženo poděkování: 24×

Re: Zivlova rovnovaha

Příspěvekod Janko » 16 lis 2019, 22:26

Chcel by som sa podeliť o skúsenosti na seba kontrolu.Asi pred mesiacom som nejak pri seba kontrole došiel na túto postupnosť. Ak pri seba kontrole chceme zistiť skrytý živel zameriavame sa na prvotný prejav a odhalenie živlu v danej skrytej myšlienke. Došiel som na postupnosť že myšlienka neni prvá v prejavení živlu. Myšlienke predchádza spomienka a v danej spomienke sa prejavia aj viaceré ponuky , v myšlienkach za ktorými sa skryvaju živly. V bráne je popísané Veliké Ted a ak je myseľ v prítomnosti a není namočená v spomienkach či v minulosti nemá možnosť prejavenie sa živlu v spomienkovej situácii čo sme prežili. Príklad zamyslel som sa na nejakú spomienku zo života a hneď sa mi vybavili situácie a myšlienky aj z viacerých prejavoch a zlyhaniach ako som sa zachoval a už si čerpá daný živel potrebnú energiu. Záver ako náhle sa pristihnete pri zamyslení sa na spomienky hneď odhalíme zámer v prejaveni sa na nejaký živel a pripravíme sa naň. :-)). Budem rád ak vám niekomu tento článok pomôže pri seba kontrole. Pekny deň prajem Janko.

Uživatelský avatar
Inrise
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Příspěvky: 458
Registrován: 08 dub 2015, 07:34
pohlaví: Muž
Poděkoval(a): 580×
Obdrženo poděkování: 167×

Re: Zivlova rovnovaha

Příspěvekod Inrise » 18 lis 2019, 13:04

Děkuju Janko, tak mi z toho vychází, že pokud jsem v rovnováze, nepohlcuje mne myšlenka a jsem v přítomnosti. Pokud u mne nějaký živel převládá, ona nerovnováha mne činí magnetem pro určité myšlenky a jejich projev, dle stupně ovládání... Což se mimo jiné projevuje oním vzpomínkovým laděním (případně zřením kontinuity oné vlastnosti v čase) a tedy bytím mimo ono veliké teď a tady. Chápu to dobře?
Je úsměvné domnívat se, že něco ovládáme, pokud neovládáme sami sebe...

Janko
jdu do sebe
jdu do sebe
Příspěvky: 38
Registrován: 24 kvě 2019, 07:24
pohlaví: Muž
Národnost: SK
Poděkoval(a): 50×
Obdrženo poděkování: 24×

Re: Zivlova rovnovaha

Příspěvekod Janko » 18 lis 2019, 18:15

Áno a odpoviem ti podľa seba. Stava sa mi že premýšľam nad minulosťou. A tu sa opravím lebo myšlienka a spomienka sa striedajú rozimal som nad tým a prišiel som na sebe ako sa zamyslím do minulosti alebo ako začnem spomínať vždy sa k tomu doplní ta druha. Keď začnem premýšľať nad minulosťou nasleduje spomínanie si a predstava danej životnej situácie a to mi hneď sprevádza príslušný živel. A ide to aj na opak ako spomínam na niečo a už aj začnem premýšľať a prejavovať a rozoberať a to potom prináleží nejakému živlu. Často sa mi stáva výbušnosť a rozculenie !!! Ale čo som tým myslel , hneď spozorniem a odhalim čo sa za tým skrýva aká reakcia a tá podlieha nejakému živlu takže sa vytvára priestor na seba kontrolu teda čas. Často sa mi stavalo že som sa zbadal až keď sa živel prejavil. A záver ako náhle sa zbadám a nacapam pri spomínaní spozorniem a vytusim o čo ide . A to aj naopak keď začnem premýšľať nad minulosťou. Takto to funguje u mňa len som chcel poukázať na čas pri seba kontrole, lebo sa stáva že sa zbadám až vtedy keď sa prejavy nejaký živel. A to je neskoro. Neviem hádam som ti to dobre rozpísal. Prajem pekný deň a ať se ti darí . Janko :-).


Zpět na “Magický deník Bardonova žáka (kniha)”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů