Elektrické fluidum vs. princip ohně

Základ studia
Adam
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
pohlaví: Muž
Poděkoval(a): 488×
Obdrženo poděkování: 362×

Re: Elektrické fluidum vs. princip ohně

Příspěvekod Adam » 26 lis 2019, 13:25

Ahoj,

zarputilost Teamova projevu mi také nesedí, nicméně musím dodat, že co do aktivity/pasivity vnímám živly podobně. Myslím, že hodně zmatků dělá nesjednocená terminologie v překladech, kdy se často zaměňuje aktivní/pasivní a pozitivní/negativní. Co do "aktivity" chápu škálu tak, že jsou živly primárně aktivní (oheň, vzduch), a živly primárně pasivní (voda, země) s tím, že pro jemnější dělení bych použil:

oheň - aktivně aktivní
vzduch - pasivně aktivní
voda - aktivně pasivní
země - pasivně pasivní.

Samozřejmě, že každý živel se může projevit tvořivým i zničujícím způsobem (konstruktivně/destruktivně resp. pozitivně/negativně, kteréžto označení může být matoucí pokud si to člověk vykládá jako dobré/špatné ... protože živly, potažmo působení Prozřetelnosti, konají prostě tak, jak je potřeba...)

Elektromagnetickou charakteristiku vnímám jako třetí aspekt, který je analogický k aktivitě/pasivitě a řekl bych, že je kvantitavní silou živlu. Kvantita určuje sílu vyzařování kvality, tedy tepla a světla ohně, chladu a temnoty vody, tíže a tuhnutí země a lehkosti a pohyblivosti vzduchu.

Největší zásek, jestli jsem to dobře četl, byl u "električnosti vzduchu". Hmmm. O spojitosti elektrického fluida s ohněm, magnetického s vodou a elektromagnetického se zemí asi není sporu. V Bráně není o této charakteristice řeč - vzduch je popsán jako médium, které zprostředkovává vzájemné působení polarit. Domnívám se, že za určitých okolností může vzduch přijmout jak elektrickou tak magnetickou charakteristiku.

Mám málo praktických zkušeností a příspěvek míním jako smířlivý, berte ho tedy, prosím, s rezervou, jako jeden z pohledů, nehodlám za něj nijak bojovat :-)

Ať nás síla provází a daří se nám v každodenním životě.

Adam
Nejsem ani duše, ani tělo, nesmrtelný duch-JÁ jsem,
jsem pouhý svědek tohoto bytí... :akasha

MDominik
jdu do sebe
jdu do sebe
Národnost: ČR
Poděkoval(a): 159×
Obdrženo poděkování: 69×

Příspěvekod MDominik » 26 lis 2019, 16:05

On bude asi dost zásadní problém s vymezením pojmů.

Elektrické/magnetické, pozitivní/negativní, aktivní/pasivní a +/-, nemusí mít ve spojení s živly, a vlastně i obecně stejný význam. A každý i ty pojmy může chápat rozdílně. Pak se asi nedomluvíme -).

marvin
Administrátor
Administrátor
Poděkoval(a): 586×
Obdrženo poděkování: 888×
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod marvin » 26 lis 2019, 16:12

Teame klid, je to jenom diskuze. Ber to v přátelském duchu a nerozčiluj se.
Hlavně nic neočekávej. Moc očekáváš, že forum bude takový a onaké, já budu takový a takový admin a moderátor, očekáváš tamto a ono.
Je to jenom hra. Snaž se to řešit bez emocí.
Pravá mysl pojme všechny lži a klamy, aniž by byla zmatená.
Pravé srdce pojme jed nenávisti, aniž by došlo k újmě.

team72
už jsem tu něco zanechal
už jsem tu něco zanechal
pohlaví:
Poděkoval(a):
Obdrženo poděkování: 18×

Příspěvekod team72 » 26 lis 2019, 16:45

marvin píše:Teame klid, je to jenom diskuze. Ber to v přátelském duchu a nerozčiluj se.
Hlavně nic neočekávej. Moc očekáváš, že forum bude takový a onaké, já budu takový a takový admin a moderátor, očekáváš tamto a ono.
Je to jenom hra. Snaž se to řešit bez emocí.

Ok ja to beriem takto, ale potom podla teba je úplne ok, že niekomu na fóre napíšeš:
despot, arogant, ma spasitelsky syndrom, rozmysla dognmaticky atď.

To je ok? Podla mňa to nie je ok.
Ak by si to tak bral aj ty, tak by si také veci nepísal.
Ale ja darmo namáham nejakému výsledku a uznanie chyby, že?

gooolem
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Poděkoval(a): 285×
Obdrženo poděkování: 455×
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod gooolem » 26 lis 2019, 17:19

Teame72, myslim si, ze Marvin popsal vlastnosti, ktere na nej zapusobily z tveho textu a zpusobu psani. Pokud to tve vlastnosti nejsou, tak jde o chybnou interpretci precteneho. Pokud to tve vlastnosti jsou, tak se neni proc rozcilovat. Kazdopadne jsi zde na foru svym zpusobem mohl zjistit, ze tvuj zpusob podavani informaci muze vyvolat odpor. Bud rad, ze jsem se ja drzel na uzde, protoze nektere tebou psane prispevky bych ohodnotil velmi peprne. Kazdopadne plati stale ma omluva, kterou jsem psal a nemam zajem vest jakoukoli roztrzku. A neocekavam od tebe abys byl takovy nebo makovy a treba bych taky mohl ocekavat nejakou omluvu na zaklade nejake me domnenky. Vazim si toho, co vsechno jsi dokazal zpracovat na svych strankach (ac jsou vetsinou v jazyce, kteremu nerozumim), ale to mi nebrani ti rict, co si myslim.

Myslim, ze pokud kdokoli prijde kamkoli s tim, ze existuje jen jeho pravda a nic jineho, je predpoklad, ze ten druhy po nejake dobe skonci rozhovor vetou "Sundej si optiku frajere, budu te bit do tvare". :-D
Jak se rika, pycha predchazi pad. Jelikoz te osobne neznam, netroufnu si tvrdit, ze jsi nepokorny, ale opravdu to tak z tvych prispevku vypada.

Kazdy mame sve chyby a sve pravdy. A toto vsechno nas muze proti sobe postvat, nebo nas spojit.

PS: ty dokazes uznat svoji chybu?
Hlavu nesu v oblacích, však nohy z tuhé hlíny uplácané mám.

Inrise
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Poděkoval(a): 595×
Obdrženo poděkování: 172×

Příspěvekod Inrise » 26 lis 2019, 18:10

Wau s humorem jde všechno líp, a Gooolem mne rozesmál, děkuju. Navíc to zní rozumě a přátelsky. Je vidět že oheň může být kultivovaný a hřejivý.
Je úsměvné domnívat se, že něco ovládáme, pokud neovládáme sami sebe...

Roman274
už jsem tu něco zanechal
už jsem tu něco zanechal
Poděkoval(a): 48×
Obdrženo poděkování: 40×

Příspěvekod Roman274 » 26 lis 2019, 18:12

Pekná debata. Ako krásne tu vidieť pôsobenie živlov a ich prácu. Teamu stačí slabo strčiť do živlu vzduchu a hneď sa k zvýšenej aktivite dostane živel ohňa. Marvin zase aby to uzemnil ide na to cez city(vodu). No a takouto prácou sa nám prejavuje 'fluidum elektrické a magnetické'. :D

Eugen
už jsem tu něco zanechal
už jsem tu něco zanechal
Národnost: SK
Poděkoval(a): 683×
Obdrženo poděkování: 35×

Příspěvekod Eugen » 26 lis 2019, 18:43

no tyto 3 posledné příspevky jsou super :)
:akasha :ohen: :voda:

team72
už jsem tu něco zanechal
už jsem tu něco zanechal
pohlaví:
Poděkoval(a):

Příspěvekod team72 » 26 lis 2019, 20:07

Eugen píše:no tyto 3 posledné příspevky jsou super :)

Dosť ma tu rozčulovalo neznalost zakladných pojmov magie respektive to, že ich každý interpretuje po svojom. Ako vidíte ani aktivita a pasivita nie je každému jasná a pritom s týmito slovami začína Bardon svoju knihu. Priznám sa, mňa to rozčuluje tu na tomto fore (inde by som na to kašlal)- ale ponaučil som sa od Vás.
Inak ma neznáte. Napísal som ja na Vás osobne nejakú urážku, ponižovanie alebo by som hodnotil Vás osobne? Neustále ma hodnotíte, dobre ale ani trochu ma neznáte.

Bolo to dobré ponaučenie pre mňa. super.

A teraz mi este Marvin udelil varovanie na forum, super.
Priznam sa neviem ani co to znamena:

Z důvodu porušení pravidel vám bylo uděleno varování od administrátora nebo moderátora tohoto fóra.
Toto varování se týká příspěvků, který jste odeslali: viewtopic.php?f=32&p=23475#p23475

gooolem
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Poděkoval(a): 285×
Obdrženo poděkování: 455×
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod gooolem » 26 lis 2019, 21:27

team72 píše: Bolo to dobré ponaučenie pre mňa. super.

no, myslím, že k ponaučení a zamyšlení je tu i více věcí. Například to, teame72, že jsi tu již tak dlouho, od roku 2010, a na to, že tu neznáme základní magické pojmy jsi od té doby nepřišel? Potom také to, že jsi za tu dobu ani jednou nikomu nepoděkoval za příspěvek. To může značit to, že tu nic nečteš (proto jsi nepřišel na to, že neznáme základní pojmy), nebo i to, že ti tu není žádný příspěvek přínosem, čemuž bych se teda hluboce poklonil, jelikož bys věděl všechno a víc, než těch 400 nebo kolik přispěvatelů, a nebo i to, že si myslíš, že ti nesahá nikdo zdejší ani po kotníky, anebo mi je tato souvislost skryta.
Píšu to jen sám za sebe a je to jen moje úvaha, kterou tě nemíním nijak ponižovat a napadat a doufám, že to tak nezní. Je to jen zamyšlení.
Hlavu nesu v oblacích, však nohy z tuhé hlíny uplácané mám.

team72
už jsem tu něco zanechal
už jsem tu něco zanechal
pohlaví:
Poděkoval(a):

Příspěvekod team72 » 26 lis 2019, 21:46

gooolem píše:
team72 píše: Bolo to dobré ponaučenie pre mňa. super.

no, myslím, že k ponaučení a zamyšlení je tu i více věcí. Například to, teame72, že jsi tu již tak dlouho, od roku 2010, a na to, že tu neznáme základní magické pojmy jsi od té doby nepřišel? Potom také to, že jsi za tu dobu ani jednou nikomu nepoděkoval za příspěvek. To může značit to, že tu nic nečteš (proto jsi nepřišel na to, že neznáme základní pojmy), nebo i to, že ti tu není žádný příspěvek přínosem, čemuž bych se teda hluboce poklonil, jelikož bys věděl všechno a víc, než těch 400 nebo kolik přispěvatelů, a nebo i to, že si myslíš, že ti nesahá nikdo zdejší ani po kotníky, anebo mi je tato souvislost skryta.
Píšu to jen sám za sebe a je to jen moje úvaha, kterou tě nemíním nijak ponižovat a napadat a doufám, že to tak nezní. Je to jen zamyšlení.

Nikdy som si nevsimol, ze sa da podakovat --- sorry, repektive iba posleny tyzden som to vsimol asi.

Roman274
už jsem tu něco zanechal
už jsem tu něco zanechal
Poděkoval(a): 48×
Obdrženo poděkování: 40×

Příspěvekod Roman274 » 26 lis 2019, 21:56

Team ale ako čítam ty si dal tak strašne veľa otázok, že odpoveď je nemožná. Skús to zúžiť. Aspoň ja som sa stratil ;)

team72
už jsem tu něco zanechal
už jsem tu něco zanechal
pohlaví:
Poděkoval(a):

Příspěvekod team72 » 26 lis 2019, 22:05

Roman274 píše:Team ale ako čítam ty si dal tak strašne veľa otázok, že odpoveď je nemožná. Skús to zúžiť. Aspoň ja som sa stratil ;)

Sorry uz sa ktomu nechcem vraciat - vytrpel som za to dost. Tu je asi najdôležitejšie: viewtopic.php?f=32&t=1556&start=15#p23425

Ale dávam inú:
Viete čo je matrica?

https://slovnik.aktuality.sk/slovnik-cu ... ?q=matrica

To znamená, že v matrica je negatívny obraz. Je zaujímave si porozmýšlať prečo toto slovo použil Bardon. To by malo naznačovať, že v matrica je zrkadlový negatívny obraz, kde živly sú špeciálne usporiadané. Tak už aj na základe toho sa dá domnievať prečo magické zrkadlo funguje medzi rôzne dimenzie, lebo aj mentálna a astrálna matrica slúži na spojenie do inej 'dimenzie'.
A s tým je spojené tajomstvo štvorpólového magnetu JOD-HE-WAV-HE, ako to nakreslil na 3. a 4. tarotovej karte.
Naposledy upravil(a) team72 dne 26 lis 2019, 22:17, celkem upraveno 2 x.

MDominik
jdu do sebe
jdu do sebe
Poděkoval(a): 159×
Obdrženo poděkování: 69×

Příspěvekod MDominik » 26 lis 2019, 22:08

team72 píše:Dosť ma tu rozčulovalo neznalost zakladných pojmov magie respektive to, že ich každý interpretuje po svojom. Ako vidíte ani aktivita a pasivita nie je každému jasná a pritom s týmito slovami začína Bardon svoju knihu. Priznám sa, mňa to rozčuluje tu na tomto fore (inde by som na to kašlal)- ale ponaučil som sa od Vás.

team72 píše:Ale dávam inú: Viete čo je matrica?

V tom bude nějaká hustá magie. Jistě dobře míněná slova Team72 se vždy nějak divně zavlní, když je čtu. Naroste mi ocásek, když chci něco říct, tak chrochtám. A navíc šlapu po nějakých bílých kuličkách. Nerozumím tomu… No, hlavně se z toho všeho neposrat :-)
Naposledy upravil(a) MDominik dne 26 lis 2019, 22:20, celkem upraveno 3 x.

Inrise
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Poděkoval(a): 595×
Obdrženo poděkování: 172×

Příspěvekod Inrise » 26 lis 2019, 22:11

Snad nikoho neurazí má dětinská radost, vzpomněl jsem si na tuto scénu nikoli proti někomu, ale pro posílení lásky a sounáležitosti, poražení ovládajících negativních vlastností a proto, že se mi to líbí:-)
Ať se daří přátelé;-)
Je úsměvné domnívat se, že něco ovládáme, pokud neovládáme sami sebe...

Zpět na “Teorie”