Duše a její postup

Absolutně volné téma

Moderátor: Cagliostro

Pravidla fóra
Zde nechávám prostor na všechna témata, která se nevlezou do výše uvedených kategorií. Mám zde jenom prosbu, pokud se rozhodnete pro založení nového příspěvku, prosím zkuste popřemýšlet jestli není vhodnější umístění již do hotových kategorií. Nechci zase vyvořit nepříjemný škatulkovací systém, jde mi pouze o to, aby se zde třeba neobjevovaly dotazy na cvičení brány z prvního stupně apod.
Cor Leonis
jedu jak drak
jedu jak drak
pohlaví: Muž
Národnost: SK
Poděkoval(a): 365×
Obdrženo poděkování: 81×

Re: Duše a její postup

Příspěvekod Cor Leonis » 24 kvě 2020, 16:35

gooolem píše:Cor Leonis: z me strany to vice rozvinout nejde. Mam pocit, ze vse, na co se ptas, muj predchozi prispevek obsahuje.
Ve videu od Drtikola je to opravdu pekne recene.

Možno to tvoj príspevok obsahuje a len ja to prehliadám. Mám totiž akúsi potrebu, všetko uchopiť intelektuálne a často sa namiesto zamerania sa na celok, ten celok rozkúskujem a riešim jednotlivosti, ktoré rozvíjam.
Tak sa dúfam nehneváš, možno mám len blbý temperament :-)

Áno, Drtikolove slová zasahujú niečo, čo ani zďaleka nie je dosiahnuté, no je "To" niekde "Tam". :-)

Eugen
už jsem tu něco zanechal
už jsem tu něco zanechal
Poděkoval(a): 683×
Obdrženo poděkování: 35×

Příspěvekod Eugen » 24 kvě 2020, 17:11

Inrise píše:Cor Leonis:

Jinak v textu jsem byl upozorněn i na kapitolku o čakrách a věřím, že to je užitečné zkoumání, a opět zvláště těch čtyř základních. Mimo jiné i tam mířil můj předchozí příspěvek.
Ať se daří!

v pohode :). Inrise ti spomenul niečo o čakrách... pokial chceš prebruzdať..

https://www.kosmas.cz/knihy/259852/ucen ... hadi-sila/
https://www.kosmas.cz/knihy/267838/sila-moudrosti/

je dôležité poznanie a vedenie ale skrze overenú "vlastnú" prax...
:akasha :ohen: :voda:

Cor Leonis
jedu jak drak
jedu jak drak

Příspěvekod Cor Leonis » 24 kvě 2020, 17:48

Eugen píše:...

Čo sa čakier týka, páči sa mi podanie P.Chobota, ktoré sem priniesol od indiánov - šamanov z Ánd (pohorie Južnej Ameriky).
Cvičenia sú veľmi podobné, ako tie východné. Práca s vizualizáciou, imagináciou, dýchaním, svalovým napätím a pod.

Mimochodom, pokiaľ sa nemýlim, tak cvičenia v BKOZ sú tiež prepojené s čakrami, a štyri živly a Akáša, vlastne tiež.

gooolem
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Národnost: ČR
Poděkoval(a): 285×
Obdrženo poděkování: 455×
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod gooolem » 24 kvě 2020, 21:35

Cor Leonis, vubec se nezlobim. Naopak jsem moc rad, ze mas o takove tema zajem. Intelekt a rozum kouskuje a nevnima celek. Celek dokaze vnimat srdce, ktere ma silu vejit do hlubsich sfer, nez rozum. Pokud je rozum osvecovan ve svetle plamene Lasky ze srdce, setkava se duse s duchem a duch vi vsechno :-).
Hlavu nesu v oblacích, však nohy z tuhé hlíny uplácané mám.

Cor Leonis
jedu jak drak
jedu jak drak

Příspěvekod Cor Leonis » 25 kvě 2020, 09:58

gooolem píše:Pokud je rozum osvecovan ve svetle plamene Lasky ze srdce, setkava se duse s duchem a duch vi vsechno :-).

A znova sa mi to potvrdzuje. To, čo je tak podstatné a kľúčové, je učiť sa žiť v láske.
Aj v onom Andskom systéme, je najdôležitejšie rozvíjať centrá v hrudi a lebke.

A čo aspekt vôle? Ak je vôľa nadradená (láska pod vôľou), tak to sa dostávame ešte ďalej...

gooolem
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod gooolem » 25 kvě 2020, 11:00

Co vlastne znamena "laska pod vuli"? Je-li to mysleno v nizsich sferach lasky, jako je sfera sexuality a vášně, pak bych rekl, ze je toto tvrzeni vic nez na miste. Ale ve vyssich urovnich lasky, kde vule poznava sama od sebe, ze z Lasky vychazi.....no, nevim, nevim, zda se zde s timto tvrzenim jeste nejak obstoji.

Inrise
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Poděkoval(a): 595×
Obdrženo poděkování: 172×

Příspěvekod Inrise » 25 kvě 2020, 11:44

gooolem píše:Co vlastne znamena "laska pod vuli"? ... Ale ve vyssich urovnich lasky, kde vule poznava sama od sebe, ze z Lasky vychazi.....no, nevim, nevim, zda se zde s timto tvrzenim jeste nejak obstoji.

Googlem: Mohu nabídnout jiný úhel pohledu na téma?Snad není třeba jít ani tak vysoko ni tak nízko:) Co třeba náhled na "cit pod vůlí" jako schopnost vědomě zůstat citově vyrovnaný, udržet láskyplné a blahovolné rozpoložení co možná ve všech situacích?
A i trochu hlouběji, je-li Láskou respektování svobodné vůle, i to vede k meditaci nad Boží prozřetelností, Vůlí a Láskou.
A pro čtení milované, teoretiky i praktiky:) trochu kopírování prozměnu ze SaiBaby:
(Pokud to někdo bude chtít číst, je třeba si trochu pohrát se sousledností:)
Ať se daří!:)))
Přílohy
IMG_20200525_111419.jpg
IMG_20200525_111351.jpg
IMG_20200525_111444.jpg
IMG_20200525_111507.jpg
IMG_20200525_111529.jpg
Je úsměvné domnívat se, že něco ovládáme, pokud neovládáme sami sebe...

Cor Leonis
jedu jak drak
jedu jak drak

Příspěvekod Cor Leonis » 25 kvě 2020, 12:25

gooolem: Lásku pod vôľou chápem tak, ako to vlastne napísal Inrise - schopnosť ostať citovo vyrovnaný.
Aby cit neovládal mňa, ale ja jeho.
Ja nie som myšlienky, ja nie som ani city, ani pocity.
To sú moje myšlienky, moje city, moje pocity.
A učiť sa s tým pracovať, dostať to pod kontrolou (vôľa), to je myslím ono "láska pod vôľou".

Samozrejme, som len obyčajný človek na Ceste. Netvrdím, že moja pravda je správna. Pravda je zrejme dosť relatívna a naše poznania a pochopenia sa časom menia, vyvíjajú.

Láska je podľa môjho názoru a pochopenia, vpravde najvyššia sila a podstata všetkého...

No niečo iné je o tom teoreticky vedieť a niečo iné, začať sa učiť v tej láske prakticky žiť, v bežnom každodennom živote, aj v tých obyčajných situáciách.

gooolem
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod gooolem » 25 kvě 2020, 13:14

Samozrejme, pratele mili, pohled je mozne zamerit z mnoha uhlu a vesmes vsechny se daji nazvat pravdou a zaroven i nepravdou. Plne s vami souhlasim.

Cor Leonis
jedu jak drak
jedu jak drak

Příspěvekod Cor Leonis » 25 kvě 2020, 14:14

gooolem píše:...

Presne tak.
Často si myslíme, že niečo vieme a pritom nevieme ešte nič. Sme ako tie deti v škole, ktoré sa doma chvália tým, čo sa naučili a že dostali jednotku. No zatiaľ im ešte uniká, že sú vlastne len na prvom stupni základky a že ich čaká ešte dlhá cesta k tomu, kým budú mať vôbec nejakú maturitu. O vysokoškolskom vzdelaní ani nehovoriac. :-)

Ondra
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Poděkoval(a):
Obdrženo poděkování: 32×

Příspěvekod Ondra » 29 kvě 2020, 17:43

Inrise píše:Cor Leonis:
Kéž to vnitřní světlo září a vše prosvětluje:)
...myslím, že ani Ondra nerozporuje, že Bardon byl mistr který věděl jak na To;)
Pokud jsem to pochopil správně, chtěl říci, že sebepoznání a reflexe je dobré, ale je třeba jít i dál. Co si neuvědomíme aktivně v introspekci, dává nám najevo Život sám v zrcadle dění.
Marvina chápu tak, že v rámci možností - a v tom jsme za jedno; se introspekce stává kladnou vlastností kterou si podržujeme. Vědomě a aktivně rozlišovat své reakce, poznávat zkušenost obsaženou v situaci, v každém okamžiku přerůstat dosavadní poznání a jít dál či hlouběji nejen v kvantitě, ale i kvalitě. Neb kdesi v textu mistr jasně zmiňuje, že vše záleží na povahových vlastnostech...
Jinak v textu jsem byl upozorněn i na kapitolku o čakrách a věřím, že to je užitečné zkoumání, a opět zvláště těch čtyř základních. Mimo jiné i tam mířil můj předchozí příspěvek.
Ať se daří!

Mel jsem toho ted vice, nestihl jsem reagovat a jeste to pisi na telefonu.

Kazdopadne diky INRISE ! Takhle jsem to presne myslel a vubec nic proti kultivaci nemam, jen se clovek na tom nesmi zaseknout. Zivot sam o sobe cloveka kultivuje, to je mocny kultivator a naprosto zcela prirozeny.
Pak v tom spatruji spousty ruznych aspektu, ktere clovek sam proste odhalit nemuze, protoze jsou skryte hluboko v podvedomi a musi mit k tomu zcela jiste pruvodce.
Takze poud nekdo chce kultivovat, tak at se postavi k svetu celem a otevre se mu, pak vse prijde prirozene a postupne v navaznosti na moznosti jeho vyvoje.
Naposledy upravil(a) Ondra dne 29 kvě 2020, 17:51, celkem upraveno 1 x.

Ondra
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Poděkoval(a):

Příspěvekod Ondra » 29 kvě 2020, 17:50

marvin píše:
Ondra píše:Steně tak mi přijde, že v posledních letech, co se týče Bardona, tak se řeší jen nějaké kultivace, introspekce a různé hry s tím dokola... Moc tomu nerozumím, je to dle mne přehnané, protože tohle umožňuje sám život a jeho žití, které jde v ruku v ruce s postupným vývojem a člověku to dává přirozenou zpětnou interakci, pro jakoukoliv práci.

To je jenom tvůj pocit a nepochopení :-) Kultivace není nikdy přehnaná, obecně se na ni naopak spíš zapomíná.

Ale je to hodně individuální, všichni se nejraději vrhají na silová cvičení, koncentrace a jiné a přitom nerozvíjejí cit a to vede pak k problémům.

Proto introspekce musí být, vždy musíš vědět kde se nacházíš, jak se chováš, co jsi udělal a hlavně jak jsi to udělal. Účel nesvětí prostředky, proto ten důraz poznání sebe sama.

Marvine za ty leta jsem prosel opravdu vsim moznym a nemyslim si, ze bych neco nepochopil. Naopak jsem pochopil to, ze mam svou vlastni cestu, kterou si utvarim ja sam... to mi dava naprostou svobodu, protoze upinat se k ceste nekoho a to at je to treba BARDON, je dosti netvarujici, nebo jak to nazvat... samo ale Bardon tu mou cestu dosti ovlivnuje.
Chapu, ze spousty lidi potrebuje navody, predpisy a jeste hure pokyny, jak se maji vubec chovat... stejny, jak kdyz by se lidem dala plna svoboda, tak je to proste zabije :) tedy minimalne tech 90%.

Inrise
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Poděkoval(a): 595×
Obdrženo poděkování: 172×

Příspěvekod Inrise » 30 kvě 2020, 09:03

IMG_20200530_085906.jpg
F Kabelák Kniha o jógu
gooolem píše:Dlouho jsem byl presvedcen, ze cilem je samotna cesta. Je to jen castecna pravda na jiste urovni poznani. Nyni jiz drzim pro sebe jinou castecnou pravdu, a to takovou, ze cilem cloveka je sjednotit svoji vuli s vuli Bozi a co tomu predchazi, je pouze ona cesta. Je to v kostce ono nalezeni Kralovstvi nebeskeho. Laska k Bohu je plamen, ohen, ktery hori v centru a cestu osvecuje a jeho zare, svetlo je moudrost, ktera z nej vychazi. Pokud bych za cil povazoval cestu, byl bych se stale blazene povaloval ve svetle, a dal bych se nedostal, dokud nepochopim, ze cilem je samotny plamen, Laska.
Ale je to jen moje pravda ;-)

Zjevně nejen Tvoje:-)
Ať se daří, příteli;)
Je úsměvné domnívat se, že něco ovládáme, pokud neovládáme sami sebe...

gooolem
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod gooolem » 30 kvě 2020, 13:55

Inrise: no vida, jak se to hezky potkava :-)

Ondra
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Poděkoval(a):

Příspěvekod Ondra » 30 kvě 2020, 18:25

„Na počátku bylo slovo, to Slovo bylo u Boha, to Slovo bylo Bůh. To bylo na počátku u Boha. Všechno povstalo skrze ně. A bez něho nepovstalo nic, co jest. V něm byl život. A život byl světlo lidí…“ (Jan 1,1-4)

I řekl Bůh: „Budiž světlo!“ A bylo světlo. Viděl, že světlo je dobré, a oddělil světlo od tmy.

Zpět na “Obecná (Nezařazená) diskuze”