Existencia diabla

Absolutně volné téma

Moderátor: Cagliostro

Pravidla fóra
Zde nechávám prostor na všechna témata, která se nevlezou do výše uvedených kategorií. Mám zde jenom prosbu, pokud se rozhodnete pro založení nového příspěvku, prosím zkuste popřemýšlet jestli není vhodnější umístění již do hotových kategorií. Nechci zase vyvořit nepříjemný škatulkovací systém, jde mi pouze o to, aby se zde třeba neobjevovaly dotazy na cvičení brány z prvního stupně apod.
gooolem
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
pohlaví: Muž
Národnost: ČR
Poděkoval(a): 285×
Obdrženo poděkování: 455×
Kontaktovat uživatele:

Re: Existencia diabla

Příspěvekod gooolem » 03 srp 2020, 22:27

Cor Leonis, vnimas li cestu k bohu pouze z vnejsiho pohledu a soudis li dle vnejsi formy, pak bych s tebou i snad souhlasil. Ale Cesta k Bohu uvnitr Cloveka kde hori ohen Bozi Lasky a Bozi Moudrost je tomuto ohni Svetlem, je naprosto neco opacneho. Prirozenost cloveka je prave soud, mus (onen hrich) jeho tela z masa a krve. Cesta k Bohu lidskou dusi z teto hmoty prevraci k Duchu, k Bohu. To je pravy ucel lidstvi a spravna vnitrni Cesta je nazyvana krestanstvi, odvozeno od křtů, ktere musi vnitrne projit duse cloveka na teto Ceste. Nikoli tedy vzyvat prirozenost a jeji vlastni vuli, ale ucit se s pokorou vlastni vuli podrizovat Vuli Bozi. Pak lze mluvit o naplneni lidskeho udelu pri teto ceste skrze hmotne telo prave na teto Zemi.
Jen nazor k zamysleni :-)
Hlavu nesu v oblacích, však nohy z tuhé hlíny uplácané mám.

Cor Leonis
jedu jak drak
jedu jak drak
Národnost: SK
Poděkoval(a): 365×
Obdrženo poděkování: 81×

Příspěvekod Cor Leonis » 03 srp 2020, 22:37

Kuato: nemôžem si pomôcť, no Tvoje slová mi dookola znejú v hlave. A vynára sa mi Bardon, ktorý píše o tom, že človek je mikrokozmos - DOKONALÝ obraz makrokozmu.

Goolem: píšeš múdro. Z Tvojich slov cítiť osobnú skúsenosť.

Chlapi, budem o tom premýšľať...

Kuato
vášnivý přispivatel
vášnivý přispivatel
Poděkoval(a): 222×
Obdrženo poděkování: 857×

Příspěvekod Kuato » 04 srp 2020, 08:03

Cor Leonis píše:Kuato: nemôžem si pomôcť, no Tvoje slová mi dookola znejú v hlave. A vynára sa mi Bardon, ktorý píše o tom, že človek je mikrokozmos - DOKONALÝ obraz makrokozmu.

Goolem: píšeš múdro. Z Tvojich slov cítiť osobnú skúsenosť.

Chlapi, budem o tom premýšľať...

mysleni je dobry napad. a kdyz mysleni predchazi mluveni, je to dokonce vynikajici napad :o). a ted si predstav, ze by se to mysleni opiralo o dostatecne vzdelani a rozhled, nerkuli zivotni zkusenosti. zajimalo by me, zda bys pak mohl napsat takove odsuzujici veci jako je videt o par prispevku vyse. vzdyt jsi shrnul do jednoho pytle statisice, ne-li miliony lidi. a mnoho z nich nas v mnoha ohledech prevysovalo a nijak jim nebylo na skodu, ze se hlasili k tomu nebo onomu nabozenstvi. vzdyt na rozdil od nasi doby, kdy mame dostupne obrovske mnozstvi informaci o vsem moznem - hromady knih s klicovyma textama, ktere byly driv velmi tezko dostupne, pro nektere museli zajemci podstoupit cesty pres velky kus znameho sveta, stalo je to roky usili a odrikani, aby ziskali pouhe stripky informaci, ktere my mame dnes hned k ruce. a presto dokazali z toho mala mnohdy vytezit vic nez my z naseho dostatku. a nabozenstvi? obvykle meli to, do ktereho se narodili, bez moznosti je zmenit dle okamziteho rozmaru. bylo to ku skode? zminujes Bardona, ktery pise, ze clovek je mikrokosmos - OMG, copak Bardon je prvni, ktery na to upozornil? doporucuju se vratit pokorne ke studiu - pokora je prirozeny postoj, ktery v cloveku vyvstane pri uvedomeni vlastni nedostatecnosti, tedy nic zavrzenihodneho. zavrzenihodny je spis arogantne preziravy a odsuzujici postoj pri absentujicich zkusenostech a znalostech - protoze prave tento postoj ztezuje vubec nejakou zmenu v pozitivnim smyslu. stare prislovi rika, ze kdyz chteji bohove cloveka potrestat za jeho hrichy, zatemni mu rozum. on uz se pak znici sam chybnymi rozhodnutimi.

Cor Leonis
jedu jak drak
jedu jak drak

Příspěvekod Cor Leonis » 04 srp 2020, 11:32

Povedal som si len svoj názor. To s pokorou, či aroganciou nemá nič spoločné.
"Svätá" cirkev má na svedomí - čo je doložené - asi 90 miliónov ľudských životov.
Nacisti boli oproti ním materská škola.
To nie je arogantne odsudzujúci postoj. To sú fakty.
Krista zneužili.

Rozumiem, že je to niekoho cesta, byť katolík, moslim, žid, atď. V poriadku. Nikomu jeho cestu neberiem a nikomu tú svoju nevnucujem. Asi si tým potrebujú prejsť, tým, že budú padať na kolená a čakať, že všetko za nich vyrieši nejaká vyššia bytosť, namiesto toho, aby začali preberať zodpovednosť za svoj život.

Kuato, určite by som si nedovolil všetkých hádzať do jedného vreca. My bad. Mohol som napísať, že česť výnimkám.
No môj postoj k cirkvi vychádza práve z mojej osobnej skúsenosti. Niekoľko rokov som sa motal medzi kresťanmi. A čo som videl? Pokrytectvo. Málokto mal úprimnú vieru. A česť tomu, kto bol vo svojej viere úprimný.
Ich kresťanská láska sú väčšinou len prázdne slová.
Proste s náboženstvami nechcem mať nič spoločné. Je to moje slobodné rozhodnutie.

Píšeš o pokore. No, pokorou zrovna neoplývam, no snažím sa. Som vďačný za svoj život, za to, že tu môžem byť. Mám rád prírodu a zvieratá, užívam si vodu, vzduch, vietor. Uvedomujem si, že som len súčasťou obrovského celku, ktorý ma ďaleko presahuje. No svoj život chcem žiť podľa seba.

A štúdium? Študujem. A mnoho. Rôzne smery.
Vlastne, prečo by som sa tu mal obhajovať? Stojím snáď pred inkvizičným súdom?
Snažím sa žiť tak, aby som neubližoval druhým. A to je podstatné. Také je moje pochopenie.

Jasné, máme spústu kvalitnej literatúry ľahko k dispozícii. A je len na nás, čo s tým urobíme.

Omg, nie len Bardon. A čo taký Crowley? Ideme sa presunúť v čase a moralizovať ho, aby nekráčal svojou cestou? Lebo je neznaboh a chýba mu pokora?
A predsa z jeho diel dnes mnohí čerpajú. Ešte aj Bardon ho preložil.

Ktovie, možno nad nami nie je žiadna sila, ktorá by nás trestala, alebo nám zatemňovala rozum. Možno jediné, čo nás "trestá", sme my sami - zákon akcie a reakcie.

ikarkar
jedu jak drak
jedu jak drak
Národnost: ČR
Poděkoval(a): 60×
Obdrženo poděkování: 311×

Příspěvekod ikarkar » 13 zář 2020, 20:16

Cor Leonis píše:
[quote="Cor Leonis"] . . . . .A štúdium? Študujem. A mnoho. Rôzne smery.
Vlastne, prečo by som sa tu mal obhajovať? Stojím snáď pred inkvizičným súdom? . . . . .

Priateĺu, pretože . . . to vypadá že jsi se po této diskusi uchýlil do ústraní, přece jen bych k tvému tématu něco dodal :-) :-).
To, že studuješ a mnoho, je zcela evidentní ze všech tvých příspěvků a nikdo o tom nemůže pochybovat a jsem si jist, že ani o tom nikdo nepochybuje. Stejně tak jsem si jist, že tě nikdo nesoudí a také, že tě nikdo neodsoudil, pokud to neděláš ty sám – neboť ty sám jsi napsal:

. . .“ možno nad nami nie je žiadna sila, ktorá by nás trestala, alebo nám zatemňovala rozum. Možno jediné, čo nás "trestá", sme my sami „).

Věz tedy, že praxe ještě není totéž co zkušenost a že studium není totéž, co vzdělání a že vzdělání není totéž co vědění a že vědění není totéž co poznání a že pravda není totéž co moudrost a že chaos není totéž co řád. Doporučuji zvolit nějakou kosmokoncepci, která by pro tebe byla přijatelná.

Cor Leonis
jedu jak drak
jedu jak drak

Příspěvekod Cor Leonis » 14 zář 2020, 00:34

ikarkar píše:Doporučuji zvolit nějakou kosmokoncepci, která by pro tebe byla přijatelná.

Brána. Egypt. Viem to od začiatku...

Edit - všetko patrí k onej Veľkej Ceste. Dnes som už vďačný za chaos, za temnotu.
Cez chaos k poriadku, cez temnotu k svetlu...
Svätý Ján z Kríža, ktorý písal o temnej noci duše, hovoril o tom, že ak prechádzaš cez temnotu, nezastavuj. Nehľadaj umelé osvetlenie. Ale pokračuj cez tmu, až v nej nájdeš živé Svetlo.

V Bardonovi sú všetky odpovede.

Také je moje pochopenie. Každý má to svoje. A každému zo srdca prajem, nech sa mu na jeho ceste darí.

Zpět na “Obecná (Nezařazená) diskuze”