Tatvické hodiny
Moderátor: Cagliostro
Pravidla fóra
Zde nechávám prostor na všechna témata, která se nevlezou do výše uvedených kategorií. Mám zde jenom prosbu, pokud se rozhodnete pro založení nového příspěvku, prosím zkuste popřemýšlet jestli není vhodnější umístění již do hotových kategorií. Nechci zase vyvořit nepříjemný škatulkovací systém, jde mi pouze o to, aby se zde třeba neobjevovaly dotazy na cvičení brány z prvního stupně apod.
Zde nechávám prostor na všechna témata, která se nevlezou do výše uvedených kategorií. Mám zde jenom prosbu, pokud se rozhodnete pro založení nového příspěvku, prosím zkuste popřemýšlet jestli není vhodnější umístění již do hotových kategorií. Nechci zase vyvořit nepříjemný škatulkovací systém, jde mi pouze o to, aby se zde třeba neobjevovaly dotazy na cvičení brány z prvního stupně apod.
-
Pajclin
- snažím se trochu psát

- pohlaví: —
- Poděkoval(a): 8×
- Obdrženo poděkování: 1×
Tatvické hodiny
Vim, co je napsano v Otazkach na mistra Ariona, ale zajimaly by mne vase zkusenosti s tatvickyma hodinama?
Vedle pocitani ze zminene knihy je bezne na internetu pouzivan druhy system, ktery tusim pocita zacatek o vychodu slunce (nevim jiste). Kazdopadne jeho podstatnou veci je, ze se kazdy den o malicko jednotlive casy posouvaji. Jedny hodiny treba zde: http://tatvy.neco.cz/
Mate s tim nejakou zkusenost?
Ja pri cvicenich mivam uplne jine pocity (nekdy napriklad hodne "sumu", nekdy je mysl "tupejsi" apod.), tak by me zajimalo, jetsli to s tim souvisi?
Vedle pocitani ze zminene knihy je bezne na internetu pouzivan druhy system, ktery tusim pocita zacatek o vychodu slunce (nevim jiste). Kazdopadne jeho podstatnou veci je, ze se kazdy den o malicko jednotlive casy posouvaji. Jedny hodiny treba zde: http://tatvy.neco.cz/
Mate s tim nejakou zkusenost?
Ja pri cvicenich mivam uplne jine pocity (nekdy napriklad hodne "sumu", nekdy je mysl "tupejsi" apod.), tak by me zajimalo, jetsli to s tim souvisi?
- mek onder
- mě už nikdo nezastaví

- pohlaví: Muž
- Poděkoval(a): 256×
- Obdrženo poděkování: 352×
Re: Tatvické hodiny
Ahoj tak něco k tatvám
Tatvické hodiny se počítají od východu slunce (aspoň co vím)
Ten šum muže být zesílen i tatvou, ale po většinou to je zatížením a rozpoložením člověka v ten den;)
Je dobré zvládnout tatvy v sobě a pak následně si vytvořit příhodnou tatvu v jakoukoli dobu na to co potřebuješ.
Přeji moc úspěchů. Ať se daří. Mc
Tatvické hodiny se počítají od východu slunce (aspoň co vím)
Ten šum muže být zesílen i tatvou, ale po většinou to je zatížením a rozpoložením člověka v ten den;)
Je dobré zvládnout tatvy v sobě a pak následně si vytvořit příhodnou tatvu v jakoukoli dobu na to co potřebuješ.
Přeji moc úspěchů. Ať se daří. Mc
..všechny věci tady jsou skutečně jenom dočasné - pouze Duch je dokonalou podstatou. Nikde mimo tebe samotného není pro tebe cíle. Jediný smysl a cíl vlastního života je v rozpoznání vlastního životního úkolu, tj. ve vědomí vlastního živého poměru k Bohu.
- Arborius
- jdu do sebe

- pohlaví: —
- Poděkoval(a): 75×
- Obdrženo poděkování: 117×
Problematika(počítání), pochopení Tatev, souvisí s astronomií/astrologií.
Je to grafický model astrologických domů...
Nauka o Tatvách pochází i Indie, je to pásmo blízko rovníku. Proto jsou jednotlivé Tatvy tj. Elementy stvoření stejně dlouhé. Běžně se používá dělení na 5, a 7. Elementy a planety.
Pokud ale nežijeme u rovníku, což my nežijeme. Je bláhové, přebírat model fungování vesmíru tvořený pro oblast rovníku.
Tedy čím více se od rovníku pohybujeme k pólu. Tatvy tj. astr. domy se zmenšují a mění....Až na pólu zaniknou.
To co Indie zná jako Tatvy je na západě známo jako Planetární hodiny. Jak píše Mek, počítá se od východu slunce do slunce západu. A vydělí se jistým počtem -dílkem. Např. 12. Jsou tedy zvlášť pro den i noc.
Tohle je jen teorie. Praxe a použití je věc druhá
Nauka o Tatvách pochází i Indie, je to pásmo blízko rovníku. Proto jsou jednotlivé Tatvy tj. Elementy stvoření stejně dlouhé. Běžně se používá dělení na 5, a 7. Elementy a planety.
Pokud ale nežijeme u rovníku, což my nežijeme. Je bláhové, přebírat model fungování vesmíru tvořený pro oblast rovníku.
Tedy čím více se od rovníku pohybujeme k pólu. Tatvy tj. astr. domy se zmenšují a mění....Až na pólu zaniknou.
To co Indie zná jako Tatvy je na západě známo jako Planetární hodiny. Jak píše Mek, počítá se od východu slunce do slunce západu. A vydělí se jistým počtem -dílkem. Např. 12. Jsou tedy zvlášť pro den i noc.
Tohle je jen teorie. Praxe a použití je věc druhá
- zebyja
- mě už nikdo nezastaví

- Poděkoval(a): 84×
- Obdrženo poděkování: 226×
Arborius píše:...
Zvládl by jsi mi vysvětlit způsob výpočtu planetárních hodin? Napsal bych na to algoritmus a udělal web, kde by to bylo vždy aktuálně vypočítané..
Inteligentní člověk umí řešit problémy, genius jim umí předcházet..
- Arex
- mě už nikdo nezastaví

- Poděkoval(a): 177×
- Obdrženo poděkování: 1116×
Srovnání planetárních hodin s tatvami zase není tak jednoduchá věc, jak by se zdálo. Jsou to systémy, které různými prostředky vyjadřují totéž.
Tatvické hodiny nerespektují zeměpisnou polohu stanoviště, jak říká správně Arborius, takže ve své původní podobě jsou u nás nepoužitelné. Jejich dělení je ekvální. To, co je na rovníku svaté, je u nás pověra. K tomu, aby fungovaly, musíte zohlednit naše stanoviště.
Druhá otázka je jaký tatvický cyklus použít. Zajímám se o to několik let. Podle mého názoru je pětidílný cyklus určen jen pro hrubou orientaci. Vyjadřuje jakýsi tep přírody. Pokud jste se zabývali kořeny tatvického systému v indickém esoterismu, zjistíte, že cyklus tatev věrně zobrazuje sestup duše do člověka:
"Východem Slunce začíná působit vlastní síla rozvoje, átmá, v tatvickém cyklu nazývaná adi, potom síla individuační, v tatvickém cyklu nazývaná anupadaka (manas), potom ákáša, dále váju, tedžas, ápas a nakonec prithiví, v níž rozvoj dochází svého nejširšího a nejhrubšího uplatnění."
(František Kabelák: Kniha o jógu)
K tomu, aby nás tatvy spojily s esoterním světem, musíme přijmout sedmidílnou soustavu, protože plně odhaluje naše spojení s esoterním světem.
Planetární hodiny také nejsou nic jednoduchého. Předně se naše tradice neshoduje, od kdy je nejlépe planetární hodiny počítat, jestli také od východu Slunce, nebo od místního poledne. Tady dodávám, že je možné, že oba způsoby dávají shodné výsledky.
Pokud chceme používat nějaký středověký postup, musíme nejprve odhalit, jaký výpočet planetárních hodin autor používá. Máme 12 denních a 12 nočních hodin, které jsou inekvální, tedy nemají stejnou délku (délka dne / 12 = denní hodina, délka noci / 12 = noční hodina). Pokud totiž autor počítá planetární hodiny od místního poledne, tak 7. denní hodina nastává druhý den při východu Slunce.
Denní planetární hodiny:
Noční planetární hodiny:
Jak vidíte, pořadí planetárních hodin je shodné s klasickou chaldejskou řadou Luna-Merkur-Venuše-Slunce-Mars-Jupiter-Saturn.
Srovnání obou systému připravuji, ale ještě jsem na to neměl tak docela čas. Na to, abych řekl, že jsou shodné, mám zatím málo důkazů. Protože Západ, a to je důležité si připustit, používá planetární hodiny jen jako pomůcku k evokaci. Jejich původní význam, totiž že tři z planet vyjadřují esoterní dění, které je předobrazem stvořeného světa, většina autorů nezná.
O to zajímavější budou Ti autoři, kteří ho znají. Snad budu mít dost času, abych je objevoval.
Tatvické hodiny nerespektují zeměpisnou polohu stanoviště, jak říká správně Arborius, takže ve své původní podobě jsou u nás nepoužitelné. Jejich dělení je ekvální. To, co je na rovníku svaté, je u nás pověra. K tomu, aby fungovaly, musíte zohlednit naše stanoviště.
Druhá otázka je jaký tatvický cyklus použít. Zajímám se o to několik let. Podle mého názoru je pětidílný cyklus určen jen pro hrubou orientaci. Vyjadřuje jakýsi tep přírody. Pokud jste se zabývali kořeny tatvického systému v indickém esoterismu, zjistíte, že cyklus tatev věrně zobrazuje sestup duše do člověka:
"Východem Slunce začíná působit vlastní síla rozvoje, átmá, v tatvickém cyklu nazývaná adi, potom síla individuační, v tatvickém cyklu nazývaná anupadaka (manas), potom ákáša, dále váju, tedžas, ápas a nakonec prithiví, v níž rozvoj dochází svého nejširšího a nejhrubšího uplatnění."
(František Kabelák: Kniha o jógu)
K tomu, aby nás tatvy spojily s esoterním světem, musíme přijmout sedmidílnou soustavu, protože plně odhaluje naše spojení s esoterním světem.
Planetární hodiny také nejsou nic jednoduchého. Předně se naše tradice neshoduje, od kdy je nejlépe planetární hodiny počítat, jestli také od východu Slunce, nebo od místního poledne. Tady dodávám, že je možné, že oba způsoby dávají shodné výsledky.
Pokud chceme používat nějaký středověký postup, musíme nejprve odhalit, jaký výpočet planetárních hodin autor používá. Máme 12 denních a 12 nočních hodin, které jsou inekvální, tedy nemají stejnou délku (délka dne / 12 = denní hodina, délka noci / 12 = noční hodina). Pokud totiž autor počítá planetární hodiny od místního poledne, tak 7. denní hodina nastává druhý den při východu Slunce.
Denní planetární hodiny:
Noční planetární hodiny:
Jak vidíte, pořadí planetárních hodin je shodné s klasickou chaldejskou řadou Luna-Merkur-Venuše-Slunce-Mars-Jupiter-Saturn.
Srovnání obou systému připravuji, ale ještě jsem na to neměl tak docela čas. Na to, abych řekl, že jsou shodné, mám zatím málo důkazů. Protože Západ, a to je důležité si připustit, používá planetární hodiny jen jako pomůcku k evokaci. Jejich původní význam, totiž že tři z planet vyjadřují esoterní dění, které je předobrazem stvořeného světa, většina autorů nezná.
O to zajímavější budou Ti autoři, kteří ho znají. Snad budu mít dost času, abych je objevoval.
„Srdce, buď statečné a spěj vpřed!“, tak volají všichni, kdož jsou sklíčeni smrtelností. Tak zní heslo zasvěcenců zanícených touhou po Absolutnu a stoupajících po žebříku Poznání. Ale až v soutěsce mezi obočím rozzáří se Světlo jako plamen blesku!
- Havran
- mě už nikdo nezastaví

- Národnost: ČR
- Obdrženo poděkování: 25×
Hmm tedy nic co by šlo jednoduše použít.
Co takhle změnit otázku na : Jak poznám, který živel právě vládne?
Ahoj Havran
Ahoj Havran
Having power isnt as good as you thing ...
... whom am I kidding? Power is GREAT!
... whom am I kidding? Power is GREAT!
- Arex
- mě už nikdo nezastaví

- Poděkoval(a): 177×
- Obdrženo poděkování: 1116×
Havran píše:Hmm tedy nic co by šlo jednoduše použít.
Hlavně nic, co bychom uměli jednoduše pochopit. Až jednou prolomíme hranici pochopení, půjde to použít velmi snadno.
Do té doby bych se zabýval tím, co radí Mek - naučit se aktivovat živel/tatvu samostatně. Bez vyššího pochopení je to pro nás nezbytná dovednost. Takže nám vládne živel, který se naučíme pocítit a žít.
„Srdce, buď statečné a spěj vpřed!“, tak volají všichni, kdož jsou sklíčeni smrtelností. Tak zní heslo zasvěcenců zanícených touhou po Absolutnu a stoupajících po žebříku Poznání. Ale až v soutěsce mezi obočím rozzáří se Světlo jako plamen blesku!
-
Torquatus
- trochu se tu rozkoukávám

- Poděkoval(a): 1×
Dobrý den, tatvy se střídají od východu do západu Slunce a pak dále od západu k východu Slunce, vždy dle dané zeměpisné polohy? Tedy jejich délka ve dne a v noci je různá a mění se každý den v závislosti na východu a západu Slunce?
Díky komukoliv za názor,...
- Rota
- jedu jak drak

- pohlaví: Žena
- Poděkoval(a): 88×
- Obdrženo poděkování: 125×
Ahoj, kdysi jsem nějaký čas zkoušela přizpůsobit všechny činnosti tatvám, bylo to dost náročné. Nejíst, když zrovna působil živel ohně (podporuje spalování v těle) protože jsem byla hodně hubená. Hlídat si další věci. Provádět duchovní cvičení za úsvitu, když běžela jako první akáša. Pořád hlídat čas. Ale určitě je to zkušenost, ta je vždy cenná. Přečti si co píšou kluci výše...
- Inrise
- mě už nikdo nezastaví

- Poděkoval(a): 595×
- Obdrženo poděkování: 172×
Torquatus píše:Dobrý den, tatvy se střídají od východu do západu Slunce a pak dále od západu k východu Slunce, vždy dle dané zeměpisné polohy? Tedy jejich délka ve dne a v noci je různá a mění se každý den v závislosti na východu a západu Slunce?
Ahoj,
k tatvam asi nemám moc co říct:) ale když si přivstaneš a půjdeš někam do přírody notný čas před svítáním, nejlépe až bude tepleji, a "splyneš" s okolím obrácen k východu, určitě Tě to obohatí:)
Cítit slunce, chytit první paprsek, pozdravit...
A když to uděláš vícekrát, zjistíš, že hodiny jsou jen pro lidi aby věděli "od kdy do kdy a co za to";-)
Je úsměvné domnívat se, že něco ovládáme, pokud neovládáme sami sebe...
-
Torquatus
- trochu se tu rozkoukávám

- Poděkoval(a): 1×
Inrise píše:Torquatus píše:Dobrý den, tatvy se střídají od východu do západu Slunce a pak dále od západu k východu Slunce, vždy dle dané zeměpisné polohy? Tedy jejich délka ve dne a v noci je různá a mění se každý den v závislosti na východu a západu Slunce?
Ahoj,
k tatvam asi nemám moc co říct:) ale když si přivstaneš a půjdeš někam do přírody notný čas před svítáním, nejlépe až bude tepleji, a "splyneš" s okolím obrácen k východu, určitě Tě to obohatí:)
Cítit slunce, chytit první paprsek, pozdravit...
A když to uděláš vícekrát, zjistíš, že hodiny jsou jen pro lidi aby věděli "od kdy do kdy a co za to";-)
Jo to je pěkné, jen to neodpovídá na mou otázku, i když chápu :-) A souhlasím,...
- Inrise
- mě už nikdo nezastaví

- Poděkoval(a): 595×
- Obdrženo poděkování: 172×
Torquatus píše:Jo to je pěkné, jen to neodpovídá na mou otázku, i když chápu :-) A souhlasím,...
Jsi si jistý?:)
Je úsměvné domnívat se, že něco ovládáme, pokud neovládáme sami sebe...
- zebyja
- mě už nikdo nezastaví

- Poděkoval(a): 84×
- Obdrženo poděkování: 226×
Zdá se že rozdělíš den od východu do západu čas na 30 částí a střídáš pravidelně tatvy, totéž pak pro noc od západu do východu.
Inteligentní člověk umí řešit problémy, genius jim umí předcházet..
Zpět na “Obecná (Nezařazená) diskuze”