Yoga Nidra

Absolutně volné téma

Moderátor: Cagliostro

Pravidla fóra
Zde nechávám prostor na všechna témata, která se nevlezou do výše uvedených kategorií. Mám zde jenom prosbu, pokud se rozhodnete pro založení nového příspěvku, prosím zkuste popřemýšlet jestli není vhodnější umístění již do hotových kategorií. Nechci zase vyvořit nepříjemný škatulkovací systém, jde mi pouze o to, aby se zde třeba neobjevovaly dotazy na cvičení brány z prvního stupně apod.
Conf
jedu jak drak
jedu jak drak
pohlaví: Muž
Národnost: ČR
Poděkoval(a): 30×
Obdrženo poděkování: 77×

Yoga Nidra

Příspěvekod Conf » 11 pro 2022, 15:03

Máte někdo zkušenost? Napomohlo to zvládnout relaxaci těla?

Keanu
jdu do sebe
jdu do sebe
Poděkoval(a): 91×
Obdrženo poděkování:

Re: Yoga Nidra

Příspěvekod Keanu » 26 pro 2022, 08:50

Yoga Nidra je v zásadě relaxace těla se svým vlastním přístupem a jménem.

Conf
jedu jak drak
jedu jak drak

Příspěvekod Conf » 26 pro 2022, 15:43

Keanu píše:Yoga Nidra je v zásadě relaxace těla se svým vlastním přístupem a jménem.

Jo, já sem se to mezi tím naučil. Našel jsem o tom knihu, vypsal si (asi) začátečnickou verzi, naučil se to nazpaměť a zatím jsem to praktikoval asi 10x. Je to docela příjemný, ale nemůžu říct, že by to vedlo k nějaký opravdu hluboký relaxaci. Tak mě právě zajímalo jestli s tím má někdo zkušenost - jestli zažiju nějakej posun až to za sebou nebudu mít 10x, ale třeba 100x.

Jinak kdyby to někoho zajímalo, ta joga nidra se dělá v pozici šavásana a má tři části:

1) přesouvání pozornosti do různých částí těla. Těch částí těla je cca 100 a jsou v určitém systematickém pořadí: pravá ruka, pravá noha, levá ruka, levá noha, záda, hlava, břicho.

2) druhá část je pozorování dechu v určité části těla (pupík, hruď,krk, nos) a při tom odpočítávání jednotlivých nádechů-výdechů od 27 do 1.

3) třetí část jsou vizualizace, těch používám 12: hořící svíčka, nekonečná poušť, průtrž mračen, sníh na horách, antický chrám při východu slunce, rakev v hrobu, ptáci poletující při východu slunce, tmavé bouřkové mraky, křížek na věži venkovského kostela, hvězdy v noci za úplňku, usmívající se Buddha, rozbouřené vlny moře na břehu malého ostrova.

Keanu
jdu do sebe
jdu do sebe
Poděkoval(a): 91×
Obdrženo poděkování:

Příspěvekod Keanu » 26 pro 2022, 18:39

Yoga Nidra má za mě poměrně více verzí.

Vnímám to jako paralelu k tomu, že v některých školách jógy se například učí mít při meditaci hlavu mírně zakloněnou (vnímám to spíše na jihu Indie), což v jiných školách není (vnímám to spíše na severu Indie).

Posun vnímám za sebe spíše individuální, takže na tuto část otázky nemohu kategoricky/jednoznačně odpovědět.

Conf
jedu jak drak
jedu jak drak

Příspěvekod Conf » 26 pro 2022, 20:47

Keanu píše:Yoga Nidra má za mě poměrně více verzí.

Vnímám to jako paralelu k tomu, že v některých školách jógy se například učí mít při meditaci hlavu mírně zakloněnou (vnímám to spíše na jihu Indie), což v jiných školách není (vnímám to spíše na severu Indie).

Posun vnímám za sebe spíše individuální, takže na tuto část otázky nemohu kategoricky/jednoznačně odpovědět.

Ona ta joga nidra vychází z nějakých tantrických tradic a hodně ji zpopularizoval Sivananda Saraswati. Našel sem jeho docela obsáhlou knihu "Yoga Nidra", kde teda je i spousta věcí, který mě nezajímají, každopádně to beru jako dobrý úvod. Pochopil sem to tak, že by měla být zachována ta základní struktura 3 částí (pozornost na části těla, pozorování dechu, vizualizace), potom by měla být zachována to pořadí částí těla, jak jsem ho psal (pravá ruka, pravá noha, levá ruka, levá noha, záda, hlava, břicho) - je proto nějakej snad i vědeckej důvod, aby to tak bylo. Další věc, která by se měla dodržovat, dělat to vždycky stejně, aby se to zautomatizovalo. Resp. on teda radí, aby to člověk dělal podle nahrávek/učitele a ne podle paměti :D Po nějaký době se pak může postoupit na delší/pokročilejší verzi.

Jinak i sám Sivananda Saraswati má v knize těch verzí víc, liší se podle délky/časové náročnosti a taky podle toho, komu jsou určeny, má třeba i verzi pro děti, které jsou jiné než ty pro dospělé.

Zpět na “Obecná (Nezařazená) diskuze”