Vztah mezi mystikou a magií?

Moderátor: Cagliostro

Conf
jedu jak drak
jedu jak drak
pohlaví: Muž
Národnost: ČR
Poděkoval(a): 30×
Obdrženo poděkování: 77×

Vztah mezi mystikou a magií?

Příspěvekod Conf » 21 bře 2023, 22:18

Jaký je podle vás vztah mezi mystikou dle KM a magií dle FB? Dvě cesty za stejným cílem? Nebo to jsou dvě cesty, které nemají moc společného?

KM ve své autobiografii Kéčara popisuje velmi husté věci. Jestli jsem to pochopil správně, tak jednak přijal morální povinnosti a nekompromisně je dodržoval, vedle toho dělal nějaký koncentrace, nejdřív pár hodin denně a pak prakticky veškerý svůj volný čas. Přitom se hrozně rychle posouval dopředu a "magické" schopnosti se v něm vyvinuly, aniž by se tomu cíleně věnoval, třeba hned na začátku prý získal schopnost předpovídat a ovládat počasí...

zebyja
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
pohlaví: Muž
Poděkoval(a): 84×
Obdrženo poděkování: 226×

Re: Vztah mezi mystikou a magií?

Příspěvekod zebyja » 24 bře 2023, 11:50

Předpokládám že KM je Květoslav Minařík.

FB zmiňuje že skutečný magik je vždy zároveň mystik. Já KM moc načteného nemám, na mě je to moc ukecaný a matoucí, tak se můžu vyjádřit spíše k tématu mystika vs magie (plus mystika).

Je to vlastně o tom, jak moc Ti vadí samsára.

A) Běžný člověk je smířený se samsárou a hledá v ní své uplatnění
B) Magik z pozice rovnováhy a svého poslání vidí co je v samsáře v nerovnováze a mění to k rovnováze, pokud je toho schopen, cítí to tak, je mu to umožněno. Až jednoho dne umře a rozhodne se, zda se narodit znovu, nebo jít do nirvány, či kam.
C) Mystik usiluje rovnou o Nirvánu s minimálním dopadem na tento svět a všechny zázraky které činí, činí jen tak mimochodem v rámci své snahy zdrhnout ze samsáry.

Nevím jestli to tak je, ale chápu to tak.
Inteligentní člověk umí řešit problémy, genius jim umí předcházet..

Zpět na “Květoslav Minařík”