Ale Hermes nemusí vždy znamenat Trismegistos. Já mám např. doteď za to, že když se řekne Hermes, tak se mi vybaví řecký posel bohů.
Hermes Trismegistos, Thoth a Bohové
Moderátor: Cagliostro
Pravidla fóra
Zde nechávám prostor na všechna témata, která se nevlezou do výše uvedených kategorií. Mám zde jenom prosbu, pokud se rozhodnete pro založení nového příspěvku, prosím zkuste popřemýšlet jestli není vhodnější umístění již do hotových kategorií. Nechci zase vyvořit nepříjemný škatulkovací systém, jde mi pouze o to, aby se zde třeba neobjevovaly dotazy na cvičení brány z prvního stupně apod.
Zde nechávám prostor na všechna témata, která se nevlezou do výše uvedených kategorií. Mám zde jenom prosbu, pokud se rozhodnete pro založení nového příspěvku, prosím zkuste popřemýšlet jestli není vhodnější umístění již do hotových kategorií. Nechci zase vyvořit nepříjemný škatulkovací systém, jde mi pouze o to, aby se zde třeba neobjevovaly dotazy na cvičení brány z prvního stupně apod.
Good point.
Ale Hermes nemusí vždy znamenat Trismegistos. Já mám např. doteď za to, že když se řekne Hermes, tak se mi vybaví řecký posel bohů.
Kdo ví, třeba to mohl být úryvek z knihy Staré řecké báje a pověsti.
Přes překážky ke hvězdám.
- Pete
- mě už nikdo nezastaví

- pohlaví: Muž
- Poděkoval(a): 2×
- Obdrženo poděkování: 34×
- Kontaktovat uživatele:
Harfeník píše:Good point.
Ale Hermes nemusí vždy znamenat Trismegistos. Já mám např. doteď za to, že když se řekne Hermes, tak se mi vybaví řecký posel bohů.Kdo ví, třeba to mohl být úryvek z knihy Staré řecké báje a pověsti.
Pokud vím, tak Hermes Trismegistos alias Hermés je egyptský Thovt, tudiz jedna a ta sama osoba.. akorat ji prejmenovali v Recke mytologii
Vážně? To by mě nikdy nenapadlo. A kde ses to dozvěděl?
Takže Thovt byl posel bohů a pomáhal Odysseovy, králi Ithackému.
Předpokládám, že Zeus je Ra, Afrodita je Isis atd. a ti všichni byli na Olympu.
Přes překážky ke hvězdám.
- Arex
- mě už nikdo nezastaví

- Poděkoval(a): 177×
- Obdrženo poděkování: 1116×
Harfeník píše:Vážně? To by mě nikdy nenapadlo. A kde ses to dozvěděl?
Toto ztotožnění bohů nikdy neboří staré mýty. Takže Thovt samozřejmě nenosí zprávy od Dia Hromovládce a Hermés neradí zářícímu Réovi. Ale chrám, do kterého bys šel, abys jednomu z nich vzdal poctu, byl jen jeden.
„Srdce, buď statečné a spěj vpřed!“, tak volají všichni, kdož jsou sklíčeni smrtelností. Tak zní heslo zasvěcenců zanícených touhou po Absolutnu a stoupajících po žebříku Poznání. Ale až v soutěsce mezi obočím rozzáří se Světlo jako plamen blesku!
- Lumpino
- jedu jak drak

- Národnost: ČR
- Poděkoval(a): 1×
- Obdrženo poděkování: 41×
Re: Hermes Trismegistos, Thoth a Bohové
Já předpokládám, že to bude trochu složitější. Staří pohanští kněží snad bohy tolik nemíchali, anžto je často vyvolávali. Takže je často viděli a proto také znali. Viz pro příklad od Jamblicha z Chalkidy, O mysteriích egyptských, eventuálně překlady řeckých a egyptských magických papyrů.
Ježto jsem takovou praxi trochu vyzkoušel, jsem dítko od přírody zvídavé, tak mohu potrvdit že bohy lze přimět k viditelnému projevu. Není to až tak obtížné a je to mnohem bezpečnější než dnes časté evokace démonů.
Mám dojem že bohů není až tak moc a že staré národy uctívaly často stejné bohy jen pod různými jmény.
Jen bych neztotožňoval třeba Réa s Diem a podobně, je k tomu potřeba trochu více porovnávání.
Třeba si všimnout různých znaků. Příklad Réa bych ztotožnil s indickým Šivou. Důvody?
1/Třetí oko. Kobra na Réově čele která ničí jedem a ohněm Réovy nepřátele versus třetí oko Šivovo ničící ohněm nepřátele boha.
2/Ré byl jako slunční bůh ztotožňovaný s ohněm ale v podobě Amóna také se vzduchem. Amon - Ré. Stejně tak byl indický Šiva spojovaný jak s ohněm tak se vzduchem.
Dia by šlo ztotožnit spíše s védkým Indrou, králem bohů.
Stejně jako Zeus byl králem bohů, vládcem bouře, vyzbrojeným bleskem, stejně jako Zeus byl záletnické povahy, nenechal na pokoji žádnou ženskou a podobně. Je potřeba si více všímat různých detailů.
V každém případě, s využitím spánku jako pomocného prostředku které bylo časté v antické době lze bohy spatřit.
Postup byl známý i v Indii tam jej nazývají Sankalpa: http://jenia.sweb.cz/sank.html
Jen s tím že článek je příliš materialisticky podaný. V Indii se tato technika používá hlavně v duchovní praxi, stejně jako se používala v antické době v řecku a egyptě. A v řadě (ne všech) případů je lepší obrazná představa žádaného, než formulace krátké věty doporučené v článku.
Východní mistři přímo tvrdí: "Kdo usíná s myšlenkou na světlo bude celou noc ve světle"
Ježto jsem takovou praxi trochu vyzkoušel, jsem dítko od přírody zvídavé, tak mohu potrvdit že bohy lze přimět k viditelnému projevu. Není to až tak obtížné a je to mnohem bezpečnější než dnes časté evokace démonů.
Mám dojem že bohů není až tak moc a že staré národy uctívaly často stejné bohy jen pod různými jmény.
Jen bych neztotožňoval třeba Réa s Diem a podobně, je k tomu potřeba trochu více porovnávání.
Třeba si všimnout různých znaků. Příklad Réa bych ztotožnil s indickým Šivou. Důvody?
1/Třetí oko. Kobra na Réově čele která ničí jedem a ohněm Réovy nepřátele versus třetí oko Šivovo ničící ohněm nepřátele boha.
2/Ré byl jako slunční bůh ztotožňovaný s ohněm ale v podobě Amóna také se vzduchem. Amon - Ré. Stejně tak byl indický Šiva spojovaný jak s ohněm tak se vzduchem.
Dia by šlo ztotožnit spíše s védkým Indrou, králem bohů.
Stejně jako Zeus byl králem bohů, vládcem bouře, vyzbrojeným bleskem, stejně jako Zeus byl záletnické povahy, nenechal na pokoji žádnou ženskou a podobně. Je potřeba si více všímat různých detailů.
V každém případě, s využitím spánku jako pomocného prostředku které bylo časté v antické době lze bohy spatřit.
Postup byl známý i v Indii tam jej nazývají Sankalpa: http://jenia.sweb.cz/sank.html
Jen s tím že článek je příliš materialisticky podaný. V Indii se tato technika používá hlavně v duchovní praxi, stejně jako se používala v antické době v řecku a egyptě. A v řadě (ne všech) případů je lepší obrazná představa žádaného, než formulace krátké věty doporučené v článku.
Východní mistři přímo tvrdí: "Kdo usíná s myšlenkou na světlo bude celou noc ve světle"
Naposledy upravil(a) Lumpino dne 26 črc 2013, 16:07, celkem upraveno 1 x.
- Helena
- mě už nikdo nezastaví

- pohlaví: Žena
- Poděkoval(a): 257×
- Obdrženo poděkování: 57×
Re: Hermes Trismegistos, Thoth a Bohové
Řekové a po nich Římané bohy dobytého území prostě přidali ke svému pantheonu, občas docházelo i ke ztotožňování. Proto v dobách po tažení Alexandra Makedonského do Řecka dorazily různé cizí kulty a mystéria. Stejně tak zaváděli svoje bohy na dobytá území, kde to pro místní polyteistická náboženství taky nebyl problém. Narazili jen u Židů, kteří toto odmítli.
Tiše sedím, nic nedělám, jaro přichází a tráva sama roste.
Zpět na “Obecná (Nezařazená) diskuze”