Magie a mystika
Moderátor: Cagliostro
Pravidla fóra
Zde nechávám prostor na všechna témata, která se nevlezou do výše uvedených kategorií. Mám zde jenom prosbu, pokud se rozhodnete pro založení nového příspěvku, prosím zkuste popřemýšlet jestli není vhodnější umístění již do hotových kategorií. Nechci zase vyvořit nepříjemný škatulkovací systém, jde mi pouze o to, aby se zde třeba neobjevovaly dotazy na cvičení brány z prvního stupně apod.
Zde nechávám prostor na všechna témata, která se nevlezou do výše uvedených kategorií. Mám zde jenom prosbu, pokud se rozhodnete pro založení nového příspěvku, prosím zkuste popřemýšlet jestli není vhodnější umístění již do hotových kategorií. Nechci zase vyvořit nepříjemný škatulkovací systém, jde mi pouze o to, aby se zde třeba neobjevovaly dotazy na cvičení brány z prvního stupně apod.
- Michal
- vášnivý přispivatel

- pohlaví: —
- Poděkoval(a): 24×
- Obdrženo poděkování: 37×
Magie a mystika
Jde nějak jednoduše vysvětlit, jaký je rozdíl mezi magií a mystikou? Případně kde a jak mají tyto dvě množiny průnik (či sjednocení
)? Marvin se mi to pokusil nějak vysvětlit, ale já to pořád nedokážu rozlišit nebo pochopit.
- Adam
- mě už nikdo nezastaví

- pohlaví: Muž
- Poděkoval(a): 488×
- Obdrženo poděkování: 362×
Re: Magie a mystika
Dá se říct, že jde o dvě různé hermetické cesty, které -každá jiným způsobem- odpovídají na otázku:
Kde mám hledat ztracené Slovo/Světlo?
Magie odpovídá: Ztracené Slovo/Světlo je skryté v kosmu.
Mystika odpovídá: Ztracené Slovo/Světlo se skrývá v člověku.
Ale bez rámce té přednášky to může působit nesrozumitelně, takže si ji určitě projdi
Vše dobré, Adam
Kde mám hledat ztracené Slovo/Světlo?
Magie odpovídá: Ztracené Slovo/Světlo je skryté v kosmu.
Mystika odpovídá: Ztracené Slovo/Světlo se skrývá v člověku.
Ale bez rámce té přednášky to může působit nesrozumitelně, takže si ji určitě projdi
Vše dobré, Adam
- Přílohy
-
- Uvod do Hermeticke Praxe.doc
- (76.5 KiB) Staženo 233 x
Nejsem ani duše, ani tělo, nesmrtelný duch-JÁ jsem,
jsem pouhý svědek tohoto bytí...
jsem pouhý svědek tohoto bytí...

- Michal
- vášnivý přispivatel

Děkuji. To mi vysvětluje mnohé a taky by to vysvětlovalo moji podvědomou fascinaci vesmírem už od útlého věku
Omlouvám se, že jsem vyčerpal dvě stažení, doma mám hodně pofidérní připojení, tak jsem si to stáhl do školy.
- marvin
- Administrátor

- Národnost: ČR
- Poděkoval(a): 586×
- Obdrženo poděkování: 888×
- Kontaktovat uživatele:
P.Lasenic - Hermetická iniciace martinismu, str.40 nahoře
"Magie je vědění, jež slouží. Mystika je poznání, jež povznáší. Jedno je závislé na druhém. Nerozděluj tuto dvojici, jinak padneš. Přidržíš-Ii se jenom prvního, padneš pýchou, ztratíš svou krásu a karmicky se zatížíš Přidržíš-I i se jenom druhého, zabředneš do spekulativn ich titěrností a zastavíš se, abys padl. Jenom obojí spojeno láskou přináší požehnání. Láska k vědění a poznání se nezastavuje, ani neumdlévá. Láska je neustálou inspirací . . ."
"Magie je vědění, jež slouží. Mystika je poznání, jež povznáší. Jedno je závislé na druhém. Nerozděluj tuto dvojici, jinak padneš. Přidržíš-Ii se jenom prvního, padneš pýchou, ztratíš svou krásu a karmicky se zatížíš Přidržíš-I i se jenom druhého, zabředneš do spekulativn ich titěrností a zastavíš se, abys padl. Jenom obojí spojeno láskou přináší požehnání. Láska k vědění a poznání se nezastavuje, ani neumdlévá. Láska je neustálou inspirací . . ."
Pravá mysl pojme všechny lži a klamy, aniž by byla zmatená.
Pravé srdce pojme jed nenávisti, aniž by došlo k újmě.
- Arex
- mě už nikdo nezastaví

- Poděkoval(a): 177×
- Obdrženo poděkování: 1116×
"Ve skutečnosti je magie svatou vědou. Je v pravém slova smyslu vědou všech věd, neboť učí znát a prakticky upotřebit veškeré univerzální zákony. Mezi magií a mystikou, případně jiným přiléhavým pojmem není vlastně rozdílu a tam, kde jde o pravé zasvěcení, bez ohledu na to, jaký název ten či onen světový názor pro to zvolil, je třeba postupovat na téže základně a dle stejných univerzálních zákonů. Se zřetelem k univerzálnímu zákonu polarity, týkajícího se dobra a zla, aktivity a pasivity, světla a stínu, může každá věda sloužit jak dobru, tak i zlu. Tak např. je pravým účelem nože, aby jím byl krájen chléb a pod. V rukou vraha se však může stát nebezpečnou zbraní. Vždy zde rozhodují povahové vlastnosti jednotlivce. Tato zásada platí pro všechna odvětví tajné nauky. Ve svém díle nazývám žáka mágem, abych vyjádřil symbol nejvyššího zasvěcení a nejvyšší vědy."
František Bardon: Brána k opravdovému zasvěcení, úvod, 4. odstavec od začátku.
František Bardon: Brána k opravdovému zasvěcení, úvod, 4. odstavec od začátku.
„Srdce, buď statečné a spěj vpřed!“, tak volají všichni, kdož jsou sklíčeni smrtelností. Tak zní heslo zasvěcenců zanícených touhou po Absolutnu a stoupajících po žebříku Poznání. Ale až v soutěsce mezi obočím rozzáří se Světlo jako plamen blesku!
- marvin
- Administrátor

- Kontaktovat uživatele:
Divej, magie to je prostě nástroj, je to cesta, je to činnost a praxe. Mystika spíš říká proč to či ono máš dělat. Zabývá se otázkama jestli udělat to či ono. Na co Ti bude mít moc, kterou nebudeš vědět jak použít. Můžeš pak konat spíš problémy. Tohle Tě spíš naučí mystika. Je to o pochopení.
- kedrigern
- jedu jak drak

- Poděkoval(a): 25×
- Obdrženo poděkování: 30×
Slyšel jsem také tuto definici: Magie je cestou ovládnutí ega, kdežto mystika je cestou rozpuštění ega.
Myslím si ale, že tyto rozdíly jsou zřetelné hlavně na začátku, pak už se to stírá, protože mág s ovládnutým egem by se měl v podstatě chovat podobně jako mystik s rozpuštěným egem. To je ale jen moje spekulace, kterou nemám čím podložit.
Myslím si ale, že tyto rozdíly jsou zřetelné hlavně na začátku, pak už se to stírá, protože mág s ovládnutým egem by se měl v podstatě chovat podobně jako mystik s rozpuštěným egem. To je ale jen moje spekulace, kterou nemám čím podložit.
May the Awareness be with you. Kedrigern z Hor Tichého Hromu
- mek onder
- mě už nikdo nezastaví

- Poděkoval(a): 256×
- Obdrženo poděkování: 352×
Moc pěkný
v obou případech jde o práci na sobě a praxi ve vlasnim životě.Je dobré poznat naši danost,co tady máme,chceme dělat i jak a pak už jen kráčet po cestě .Vzorů a možností je dost,zbytek přijde po cestě
Ať se daří
Mc
Ať se daří
Mc
..všechny věci tady jsou skutečně jenom dočasné - pouze Duch je dokonalou podstatou. Nikde mimo tebe samotného není pro tebe cíle. Jediný smysl a cíl vlastního života je v rozpoznání vlastního životního úkolu, tj. ve vědomí vlastního živého poměru k Bohu.
- Helena
- mě už nikdo nezastaví

- pohlaví: Žena
- Poděkoval(a): 257×
- Obdrženo poděkování: 57×
Mystika se snaží o přímý kontakt s božstvím (bez prostředníků jako náboženství). Je více mystických cest - cesta lásky k Bohu, cesta oddané práce pro Boha - tj. bez připoutání, cesta rozumového uvažování (bhaktijoga, karmajoga, džňánajoga), pak jsou ještě různé kombinace cest a další speciality
Magie na to jde dle mého názoru oklikou, snaží se poznat napřed svět (včetně neviditelnýc světů), jeho strukturu...(ale magii znám jen teoreticky, tak do toho se pouštět nebudu)
Magie na to jde dle mého názoru oklikou, snaží se poznat napřed svět (včetně neviditelnýc světů), jeho strukturu...(ale magii znám jen teoreticky, tak do toho se pouštět nebudu)
Tiše sedím, nic nedělám, jaro přichází a tráva sama roste.
- marvin
- Administrátor

- Kontaktovat uživatele:
Alicia píše:Mystika se snaží o přímý kontakt s božstvím (bez prostředníků jako náboženství)
A co křesťanská mystika..? to je přeci taky mystika a je to i s náboženstvím.. a nemyslím si, že by tam byly zrovna malé a nízké osobnosti..
- dar
- jedu jak drak

- Obdrženo poděkování: 5×
Má slova budou jen variací již řečeného.
Mág zkoumá dílo boží - projevený svět, a tím jak ho ovládá a zkoumá, stává se Bohem. Mystik nejdříve jde ke zdroji, k Bohu a pak poznává projevený svět, dílo boží a občas ho ovládá. Viz Zlatá kniha moudrosti. I mystik se stává mágem.
Představte si žebřík..jeden sloupek žebříku tvoří mystika, druhý magie. Příčky mezi sloupky jsou skutky, které brání pádu dolů. Ovšem i tak mnozí padají...
Na cestě adepta je fajn jít proto jak cestou magie, tak mystiky - obojí současně.
Mág zkoumá dílo boží - projevený svět, a tím jak ho ovládá a zkoumá, stává se Bohem. Mystik nejdříve jde ke zdroji, k Bohu a pak poznává projevený svět, dílo boží a občas ho ovládá. Viz Zlatá kniha moudrosti. I mystik se stává mágem.
Představte si žebřík..jeden sloupek žebříku tvoří mystika, druhý magie. Příčky mezi sloupky jsou skutky, které brání pádu dolů. Ovšem i tak mnozí padají...
Na cestě adepta je fajn jít proto jak cestou magie, tak mystiky - obojí současně.
Třetí oko není prdel, zkuste ho aspoň občas použít.
- Helena
- mě už nikdo nezastaví

- pohlaví: Žena
- Poděkoval(a): 257×
- Obdrženo poděkování: 57×
marvin píše:Alicia píše:Mystika se snaží o přímý kontakt s božstvím (bez prostředníků jako náboženství)
A co křesťanská mystika..? to je přeci taky mystika a je to i s náboženstvím.. a nemyslím si, že by tam byly zrovna malé a nízké osobnosti..
v podstatě každá mystika je spojená s náboženstvím v tom smyslu, že mystik k nějakému náboženství patří. On ale vyhledává božství přímo, bez (v křesťanství) prostředníků - kněží. Že má cestou prožitky zabarvené svojí vírou (katolík třeba svaté) je v pořádku, že používá křesťanskou terminologii je taky v pořádku, nicméně cíl je vždy stejný.
V religionistice existují dva proudy, které se neshodnou, zda terminologie je rozdílná, ale prožitek stejný (tj. zda konečná skutečnost je jen jedna), nebo zda jsou v různých náboženstvích prožitky rozdílné, protože zabarvené náboženskou výchovou. Většina religionistů ale nejsou mystici
Můj názor je ten, že cesta je rozdílná (zabarvená konkrétním náboženstvím), ale konečné poznání je samozřejmě stejné. Jedno je jenom jedno
Tiše sedím, nic nedělám, jaro přichází a tráva sama roste.
- Michal
- vášnivý přispivatel

Díky, všechny vaše komentáře mi hodně pomohly.
Z toho co jsem pochopil mi příjde, že tedy mystika i magie jsou dvě cesty k osvícení, seberalizaci. Je možné jít jednou, druhou nebo oběma cestami, podle naší danosti. Z učení na The Divine Science se mi zdá, že po dosažení seberealizace je dalším krokem bohorealizace. Pokud je seberealizace pochopení, že člověk je součástí Boha, je bohorealizace pochopení, že vesmír je součástí člověka. Po dosažení seberalizace, ačkoliv je už člověk zdokonalená bystost, má stále pozůstatky tužeb z předchozích inkarnací, které způsobují, že plné sjednocení s bohem není možné. A po zbavení se těch nejjemnějších tužeb a dojmů jsou jeho těla úplně vyčitěna a jeho fyzické tělo, přestože bude vypadat jako fyzické, bude z mnohem jemnějšího materiálu, schopné přijmout mnohem vyšší vibrace, až nakonec dojde ke splynutí s bohem. O tom posunu od seberealizace do bohorealizace je Theurgie. To je zrovna obsah poslední lekce, snad jsem to přeložil srozumitelně
Z toho co jsem pochopil mi příjde, že tedy mystika i magie jsou dvě cesty k osvícení, seberalizaci. Je možné jít jednou, druhou nebo oběma cestami, podle naší danosti. Z učení na The Divine Science se mi zdá, že po dosažení seberealizace je dalším krokem bohorealizace. Pokud je seberealizace pochopení, že člověk je součástí Boha, je bohorealizace pochopení, že vesmír je součástí člověka. Po dosažení seberalizace, ačkoliv je už člověk zdokonalená bystost, má stále pozůstatky tužeb z předchozích inkarnací, které způsobují, že plné sjednocení s bohem není možné. A po zbavení se těch nejjemnějších tužeb a dojmů jsou jeho těla úplně vyčitěna a jeho fyzické tělo, přestože bude vypadat jako fyzické, bude z mnohem jemnějšího materiálu, schopné přijmout mnohem vyšší vibrace, až nakonec dojde ke splynutí s bohem. O tom posunu od seberealizace do bohorealizace je Theurgie. To je zrovna obsah poslední lekce, snad jsem to přeložil srozumitelně
- Arborius
- jdu do sebe

- Poděkoval(a): 75×
- Obdrženo poděkování: 117×
Také, by se mělo říci.
Že člověk má dvě ruce většinou
). Pravou - Aktivní a Levou - Pasivní. Pokud to není naopak.
Jedna dává druhá bere. Jedna přidržuje druhá koná. A tak se to má i Magií a Mystikou.
Někdo je od "přírody" levák a někdo "pravák" ale sami víme, že nemít jednu nebo druhou je z člověka mrzák.
Magie je cesta " Vůle" "aktivní" cesta ovládnutí síly, kterou nám dodává pohlavní pud. Tj. Síla emocí, aktivovaná vlastní vírou v sebe a svůj , někdy nutně "sobecký" cíl.
Mystika je cesta " Přijetí" "pasivní" cesta přilnutí se k jisté existující duchovní síle. Tj. Síla emocionálního hnutí, věřící a ladící se v něco jiného něž sama sebe. Tj. Klasická cesta ODOSOBNĚNÍ.
Tedy nedá se mluvit o dvou cestách ale spíše o dvou částech nebo fázích jedné cesty .
)Když člověk, vysílá svoji "Vůli" což je jen transformovaný pohlavní pud za nějakým např. "oduševnělým" účelem
musí pak přijít retuš, tj. pasivní forma. Aby mohla přijít odezva a realizace.
Každý z nás má jiné vlohy "softwerové rozhraní" pro naše "používání" rukou.
Ne nadarmo je znakem Abraham. smlouvy s bohem "pět proti pěti" jak říká Sefer Jecira...
Tento problém, řeší tradiční Astrologie, která říká že, zodiakální znamení, příp. Planety. Hrotu 8. domu dotyčného jedince mluví o schopnostech Magie, a hrot 9. domu o Mystice.
Pak tedy vlohy pro jednu nebo druhou cestu má, nutně každý z nás jiné.
Ale má je... jen "způsoby" k ovládnutí sil jsou nutně rozdílné....
............................................................
Jen malá poznámka, k Božství
Je hezké, když člověk co se učí požívat sám sebe mluví o bozích s malým b.
Vždy se to také rozlišovalo, bohové s malým b a Bohové s velkým B. Je to takový dobrý duchovní starověký "uzus". Kteří ani někteří dnešní religionisté nepochopily.
Bohové s malým b, jsou lidští bohové, poznatelní a v to co lidé doufají a co očekávají.... jsou lidem blíže.
Bohové nebo Bůh s velkým B. Je síla mimo čas a prostor. Mimo lidské chápání a očekávání. Kabala jasně mluví je nad závojem Ejn sof, tj. Není... zde se nemůže mluvit o tužbách, emocích a seberealizaci.
Pokud se tedy své Bohy snížíme, ač to vlastně prakticky nejde. Je to naše "Bláhovost" s velkým B.
Natož mluvit o Theurgii, což je umění se stýkat s Božskými silami Universa .....
Že člověk má dvě ruce většinou
Jedna dává druhá bere. Jedna přidržuje druhá koná. A tak se to má i Magií a Mystikou.
Někdo je od "přírody" levák a někdo "pravák" ale sami víme, že nemít jednu nebo druhou je z člověka mrzák.
Magie je cesta " Vůle" "aktivní" cesta ovládnutí síly, kterou nám dodává pohlavní pud. Tj. Síla emocí, aktivovaná vlastní vírou v sebe a svůj , někdy nutně "sobecký" cíl.
Mystika je cesta " Přijetí" "pasivní" cesta přilnutí se k jisté existující duchovní síle. Tj. Síla emocionálního hnutí, věřící a ladící se v něco jiného něž sama sebe. Tj. Klasická cesta ODOSOBNĚNÍ.
Tedy nedá se mluvit o dvou cestách ale spíše o dvou částech nebo fázích jedné cesty .
Každý z nás má jiné vlohy "softwerové rozhraní" pro naše "používání" rukou.
Ne nadarmo je znakem Abraham. smlouvy s bohem "pět proti pěti" jak říká Sefer Jecira...
Tento problém, řeší tradiční Astrologie, která říká že, zodiakální znamení, příp. Planety. Hrotu 8. domu dotyčného jedince mluví o schopnostech Magie, a hrot 9. domu o Mystice.
Pak tedy vlohy pro jednu nebo druhou cestu má, nutně každý z nás jiné.
Ale má je... jen "způsoby" k ovládnutí sil jsou nutně rozdílné....
............................................................
Jen malá poznámka, k Božství
Je hezké, když člověk co se učí požívat sám sebe mluví o bozích s malým b.
Vždy se to také rozlišovalo, bohové s malým b a Bohové s velkým B. Je to takový dobrý duchovní starověký "uzus". Kteří ani někteří dnešní religionisté nepochopily.
Bohové s malým b, jsou lidští bohové, poznatelní a v to co lidé doufají a co očekávají.... jsou lidem blíže.
Bohové nebo Bůh s velkým B. Je síla mimo čas a prostor. Mimo lidské chápání a očekávání. Kabala jasně mluví je nad závojem Ejn sof, tj. Není... zde se nemůže mluvit o tužbách, emocích a seberealizaci.
Pokud se tedy své Bohy snížíme, ač to vlastně prakticky nejde. Je to naše "Bláhovost" s velkým B.
Natož mluvit o Theurgii, což je umění se stýkat s Božskými silami Universa .....
Zpět na “Obecná (Nezařazená) diskuze”