Šamanismus vs. hermetismus
Moderátoři: Cagliostro, Anubis
- DAn
- jedu jak drak

- pohlaví: Muž
- Poděkoval(a): 42×
- Obdrženo poděkování: 49×
Re: Šamanismus vs. hermetismus
Ono abys poznal a pochopil střed je potřeba zažít nebo poznat oba extrémy dané věci. Abys třeba pochopil soucit je potřeba poznat krutost. Aby mohla existovat černá musí existovat i bílá. Takže ty dvě polarity existují dohromady a lidské chápání z nich udělalo "dobro" a "zlo".
Modelová situace:
Otec je krutý (mlátí) své dítě. To děcko pak vyroste a má tuto danou zkušenost. Je dobrá nebo špatná? Uvažujme, že to dítě se narodilo do dané rodiny proto, aby se něco naučilo. Třeba, byl jeho duch byl v minulém životě krutý k někomu jinému a tak je potřeba (na základě karmického zákona) to odčinit a pochopit. Ted si předtav, že to děcko vyroste a má podobné předpoklady v povaze chovat se ke svému dítěti stejně jako jeho otec k němu. Né proto, že by to zdědilo, ale protože je z hermetického hlediska zde funguje magnetismus a podobné přitahuje podobné (to je dle mě pravé vysvětlení toho "zdědění").
Teď jde o to zda se to vyrostlé děcko poučí a na základě těch zkušeností se přestane krutě chovat a třeba i začně mít soucit se svým otcem, který jeho samotného v dětsví mlátil. Nebo se nepoučí a pak mu osud poskytne jistě další šance. A to rozhodnutí jak se zachovat to je právě ta svobodná vůle. Ten jedinec se prostě může svobodně rozhodnout jak se bude chovat.
Modelová situace:
Otec je krutý (mlátí) své dítě. To děcko pak vyroste a má tuto danou zkušenost. Je dobrá nebo špatná? Uvažujme, že to dítě se narodilo do dané rodiny proto, aby se něco naučilo. Třeba, byl jeho duch byl v minulém životě krutý k někomu jinému a tak je potřeba (na základě karmického zákona) to odčinit a pochopit. Ted si předtav, že to děcko vyroste a má podobné předpoklady v povaze chovat se ke svému dítěti stejně jako jeho otec k němu. Né proto, že by to zdědilo, ale protože je z hermetického hlediska zde funguje magnetismus a podobné přitahuje podobné (to je dle mě pravé vysvětlení toho "zdědění").
Teď jde o to zda se to vyrostlé děcko poučí a na základě těch zkušeností se přestane krutě chovat a třeba i začně mít soucit se svým otcem, který jeho samotného v dětsví mlátil. Nebo se nepoučí a pak mu osud poskytne jistě další šance. A to rozhodnutí jak se zachovat to je právě ta svobodná vůle. Ten jedinec se prostě může svobodně rozhodnout jak se bude chovat.
- Tomáš
- mě už nikdo nezastaví

- Poděkoval(a): 93×
- Obdrženo poděkování: 43×
miroslav píše:Díky všem, tenhle typ odpovědí jsem měl od počátku na mysli.
Já osobně, když vidím, co všechno lidstvo provádí, tak docela ztrácím víru, že člověk je něco vyššího v řádu stvoření. Spíše bych řekl, že je nejvíce odtržen od uvědomění si jednoty.
Mám stejný názor. Je to smutné.
Hospodin je tvůj ochránce, Hospodin je ti stínem po pravici.
-
FTX
Tripař píše:Mám stejný názor. Je to smutné.
Ber to tak, že lidem byl dán největší dar ze všech bytostí na Zemi.
Stejně tak jako byl dán největší dar jednomu lidskému národu zde na Zemi. Co s tímto darem udělali je jiná smutná kapitola.
A někteří o tento dar mohou po čase přijít, když se budou chovat hůře než zvířata. Zvíře zabíjí v sebeobraně a nebo kvůli potravě. Člověk to dokáže i kvůli hromadění papírků, které nazývá peníze. Nebo kvůli nesmyslným idejím nebo dokonce jen tak pro zábavu.
Všechno tu už jednou bylo - v dobách atlantidy sešlo lidstvo také z cesty a pak si užilo mnoho tisíc let velké utrpení a žili v těch nejprimitivnějších podmínkách.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jenže každý může pouze jednat sám za sebe. Přesvěčte Prozřetelnost svýmí činy, že jste jiní než ostatní.
- Tomáš
- mě už nikdo nezastaví

- Poděkoval(a): 93×
- Obdrženo poděkování: 43×
FTX píše:Tripař píše:Mám stejný názor. Je to smutné.
Ber to tak, že lidem byl dán největší dar ze všech bytostí na Zemi.
Stejně tak jako byl dán největší dar jednomu národu zde na Zemi. Co s tímto darem udělali je jiná smutná kapitola.
A někteří o tento dar mohou po čase přijít, když se budou chovat hůře než zvířata. Zvíře zabíjí v sebeobraně a nebo kvůli potravě. Člověk to dokáže i kvůli hromadění papírků, které nazývá peníze. Nebo kvůli nesmyslným idejím nebo dokonce jen tak pro zábavu.
Všechno tu už jednou bylo v dobách atlantidy sešlo lidstvo také z cesty a pak si užilo mnoho tisíc let velké utrpení a žili v těch nejprimitivnějších podmínkách.
Dar je moc pěkné slovo.
A souhlasím s tebou.
Hospodin je tvůj ochránce, Hospodin je ti stínem po pravici.
- Milda
- mě už nikdo nezastaví

- pohlaví: —
- Obdrženo poděkování: 6×
Windik píše:kdepak mildo a) je správně. protože z univerzálního hlediska je jedno jestli zabiješ komára nebo člověka , karma je v obou případech stejná.
ach jo.
- Ondra
- mě už nikdo nezastaví

- Poděkoval(a): 7×
- Obdrženo poděkování: 32×
FTX píše:Stejně tak jako byl dán největší dar jednomu lidskému národu zde na Zemi. Co s tímto darem udělali je jiná smutná kapitola.
Co s ním udělali ?
-
FTX
Je to opravdu ach jo. Vzdy je podstatny kontext.Windik píše: kdepak mildo a) je správně. protože z univerzálního hlediska je jedno jestli zabiješ komára nebo člověka , karma je v obou případech stejná.
Nekdy si pokazis karmu kdyz nezabijes. Treba ti nekdo ohrozuje dite a nebo manzelku a ty je (ne)branis.
Treba si vsimni ideji z filmu Avatar. Tam puvodni obyvatele fiktivni Pandory zabijeli zvirata jen pro potravu a v sebeobrane. Kdezto lide tam masakrovali cokoliv se pohnulo. A mezi tim je propastny rozdil.
Ondra píše:Co s ním udělali ?
No, nejdrive je nutne vedet, co to je za narod. A pak uz ti to bude jasne.
Ktery narod ma ve svem nazvu zakodovano "Cesta k Bohu"?
Pokud jen zapochybujes o poctu obeti tohoto naroda za 2 svetove valky, tak te i u nas oodsoudi?
Svuj atomovy arzenal si nakradli (!) a okopirovali?
Diky zneuzitym znalostem se jim podarilo proniknout do vlad vetsiny zemi.
Nikdo z politiku si proti nim nemuze dovolit nic rici, protoze by to byl jeho konec.
- Ondra
- mě už nikdo nezastaví

Podle toho co píšeš, tak tím vyvoleným národem asi skutečně jsou.
Když už je ta řeč o ovládnutí, nebo vládnutí, tak uměl by to někdo lépe ?
O zneužití, to jsou spíše jen spekulace, už jen proto , že tu stále jsou.
Dívat se na to vše takto zvenčí je dost povrchní, nikdy tu skutečnou pravdu neodhalíme. Navíc ani nevim zda je potřebné to nějak řešit, protože tihle mají ve svatých knihách psáno tohle a ti zas tamto, to aby se pak člověk z toho zbláznil. Si nevybereš.
O zneužití, to jsou spíše jen spekulace, už jen proto , že tu stále jsou.
Dívat se na to vše takto zvenčí je dost povrchní, nikdy tu skutečnou pravdu neodhalíme. Navíc ani nevim zda je potřebné to nějak řešit, protože tihle mají ve svatých knihách psáno tohle a ti zas tamto, to aby se pak člověk z toho zbláznil. Si nevybereš.
-
FTX
Ondra píše:Podle toho co píšeš, tak tím vyvoleným národem asi skutečně jsou.
My to proste ani resit nemuzeme, nemame na to prostredky. Muzeme to jen pozorovat.
Jednou budou tazani co s tim darem delali, kolika lidem pomohli, kolik lidi privedli k osviceni. Muze se stat, ze prijdou nahle o celou zemi a muze z nich byt stvana a lovna zver.
Tady se bavime o karmickych nasledcich zabiti, no a nekteri jejich vojaci nosi tricko na kterem je nakreslena tehotna zena a pod tim napis - One shot - two kills.
Mimochodem, svate knihy jsou jako lek naordinovany Bohem. Proto ma kazdy narod v nich napsano neco mirne odlisneho. Ale to neznamena, ze kdyz se jeden leci z "tubery" a druhy z "kapavky", ze se budou mydlit kvuli tomu, ze berou ruzne leky.
Mimochodem meli sperk nazyvany kabala, o ktery se meli podelit se zbytkem lidstva. Namisto toho jej utopili ve slozite symbolice, ve ktere se uz ani sami v cele plnosti neorientuji.
- Přílohy
-
- oneshot.jpg (25.27 KiB) Zobrazeno 4689 x
- Ondra
- mě už nikdo nezastaví

Prosim tě, co ti dneska brání ve studiu kabaly ? Vždyť toho je tolika dostupného, že máš na celý život co dělat... to chceš opravdu tvrdit, že se nepodělili. Dnes můžeš v klidu kabalu studovat a nemusíš být židem. Co nemá složitou symboliku, nebo je složitá pro tebe ?
Jak můžeš vědět jestli budou tázáni. Jak můžeš vědět, komu pomohli a komu ne a ještě z toho vyvozovat závěry.
S tim tričkem... Sám moc dobře víš, že idioti se najdou naprosto všude a kort v armádě, tam je to doslova shluk debilů, kdo by to mohl také jinak dělat.
Jak můžeš vědět jestli budou tázáni. Jak můžeš vědět, komu pomohli a komu ne a ještě z toho vyvozovat závěry.
S tim tričkem... Sám moc dobře víš, že idioti se najdou naprosto všude a kort v armádě, tam je to doslova shluk debilů, kdo by to mohl také jinak dělat.
- Milda
- mě už nikdo nezastaví

Milda píše:Windik píše:kdepak mildo a) je správně. protože z univerzálního hlediska je jedno jestli zabiješ komára nebo člověka , karma je v obou případech stejná.
ach jo.
To me ach jo bylo nesouhlasne.
Kdybych jeste veril v existenci karmy, tak bych stejne rozlisoval mezi zabitim komara a cloveka.
V existenci karmy a reinkarnaci jsem veril az do asi 42 let.
Docela by mne zajimaly nazory ostatnich.
pozn. Pohadce o vyvolenem narodu uz take neverim.
- Ondra
- mě už nikdo nezastaví

Milda píše:pozn. Pohadce o vyvolenem narodu uz take neverim.
Otázkou je , jestli tomu ten národ sám věří. Asi věří, když to mají psáno ve svatém písmu. To je podstatné.
Právě proto jsem zmiňoval ty svaté knihy.
-
FTX
Ondra píše:Prosim tě, co ti dneska brání ve studiu kabaly ? Vždyť toho je tolika dostupného, že máš na celý život co dělat... to chceš opravdu tvrdit, že se nepodělili. Dnes můžeš v klidu kabalu studovat a nemusíš být židem. Co nemá složitou symboliku, nebo je složitá pro tebe?
Samozrejme mohu ji studovat kdekoliv. Ona i zpevacka Madonna studuje "kabalu". Jenze bohuzel to je neco uplne jineho, nez cim kabala byla kdysi. Kdyz si treba ctes Sefer Yezirah, tak tam v komentarich pisi, ze rabin A si mysli tohle a rabin B zase tohle. Podle toho receptu bys ani dort neuvaril.
Podle me v souladu s KKOK je kabala popis archetypalnich energii. A kdyz pouzijes urcitou energii, tak ma presne definovanou odezvu. Energie muzes skladat do bloku nazyvanych formule uplne stejne jako vytvafis funkce pri programovani PC.
Ondra píše:Jak můžeš vědět jestli budou tázáni. Jak můžeš vědět, komu pomohli a komu ne a ještě z toho vyvozovat závěry.
Nerika ti nic narazka v Bibli na posledni soud?
Ondra píše: S tim tričkem... Sám moc dobře víš, že idioti se najdou naprosto všude a kort v armádě, tam je to doslova shluk debilů, kdo by to mohl také jinak dělat.
Samozrejme idioti se najdou vsude a nekde je to vyjimka, ktera potvrzuje pravidlo. Jen mi to pripada, ze toho nasili a utrpeni v teto oblasti je prilis mnoho.
Milda píše: ...
Je to tvoje poznani a jako takove je *pro tebe* spravne. Zajimave, ze velci mystici jako K Weinfurter, K Minarik a dokonce i Arion o karme psali. Dokonce i karma-joga a potazmo cely Budhismus pojednava o karme. Vsichni ostatni se myli, ale tvoje poznani je vyssi ci lepsi
A mimochodem, kdyz budes trochu soudny, tak si vsimnes, ze clenove tohoto naroda jsou jaksi rovnejsi. To co jim prochazi, naprachazi zadnemu jinemu narodu na svete. To neni povidacka, ale tvrda realita. http://www.zvedavec.org/komentare/2011/09/4620-krajsky-soud-zamitl-odvolani-a-rozhodl-vinen-v-plnem-rozsahu.htm
A zejmena tohle je lahůdka:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=M_2dgaIksCU Ono se jim to pomalu sype a v dalším věku vyvolení nebudou.
- Windik
- už jsem tu něco zanechal

- Obdrženo poděkování: 2×
Milda píše:To me ach jo bylo nesouhlasne.
Kdybych jeste veril v existenci karmy, tak bych stejne rozlisoval mezi zabitim komara a cloveka.
Nemyslel jsi to spíš tak ,že člověk s dobrým srdcem karmu řešit nemusí
- Milda
- mě už nikdo nezastaví

Windik píše:Milda píše:To me ach jo bylo nesouhlasne.
Nemyslel jsi to spíš tak ,že člověk s dobrým srdcem karmu řešit nemusí
Kdybych jeste veril v existenci karmy, tak bych veril, ze clovek s dobrym srdcem karmu resit nemusi.
Ja jsem do predloni v karmu veril.
Veril jsem i v posledni soud.
A pak mi to doslo.
V lidske spolecnosti plati pravidlo:
OPAKOVANA LEZ SE STAVA pravdou.
Lidske mysli jsou naprogramovany a ovladany.
Dokonce budou sve naprogramovani hajit a branit.
Vetsinou sve naprogramovani nepodrobi revizi a stavi vez na pisku. To je preci normalni, vzdyt ostatni take nic nezpochybnuji a stavi a stavi....
Zpět na “Archiv, neaktivní témata..”