Cíl magie? (přenesené téma)

Moderátoři: Cagliostro, Anubis

Aurumi
snažím se trochu psát
snažím se trochu psát
pohlaví: Muž
Kontaktovat uživatele:

Cíl magie? (přenesené téma)

Příspěvekod Aurumi » 24 srp 2009, 18:18

Jinak by me docela zajimalo, jestli je cil magie shodny napriklad s advaitou, co je to s magickeho pohledu nirvana atd. Cilem vetsiny cest je realizace nejá, nirvany, brahmanu, atd. Zajimalo by me jak by na to odpovedel pokrocily magik. Jsou nekteri realizovani mistri, kteri sli cestou neusilovani. Tak me zajima, jak by mi to osvetlil např. někdo kdo praktikuje branu.
http://www.advaita.cz/page/100.aktuality/
http://mozaika.bloguje.cz/
Jinak muj oblibenc je např. i mystik František Drtikol. Některé jeho výroky mi připomínají Bardona. :lol:

Anubis
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Poděkoval(a):
Obdrženo poděkování: 64×

Re: Cíl magie? (přenesené téma)

Příspěvekod Anubis » 15 lis 2009, 11:18

Aurumi píše:...

Myslím, že ten zjevný rozdíl bude jen ve hmotě, když totiž jdeme sférama vzhůru, tak si jsme čím dál více podobní. Takže cíl bude stejný, ale tradice, návyky a postupy jak připravit tělo jsou jiné a to už je záležitost geografické polohy (jiný kraj jiný mrav). Nad afinitou mezi FD a FB jsem taky přemýšlel.

balamunt
jedu jak drak
jedu jak drak
pohlaví:
Obdrženo poděkování:

Příspěvekod balamunt » 22 led 2010, 22:18

Rozdíly mezi různými systémy jsou podle mě obrovské. Záleží, co kdo dennodenně dělá a cvičí. Z každého se stane úplně jiný člověk. I mezi lidmi, kteří cvičí třeba Bránu, bude obrovský rozdíl podle toho jak dokonale zvládli jednotlivá cvičení a kam došli. Takže je třeba vzít každého člověka a podrobit ho zkouškám a dokonalému rozboru, ať už cvičí co cvičí a pak je možno učinit nějaké závěry o nějakém systému a srovnat je s ostatníma.

team72
už jsem tu něco zanechal
už jsem tu něco zanechal
pohlaví:
Poděkoval(a):
Obdrženo poděkování: 18×

Příspěvekod team72 » 23 led 2010, 18:44

William Mistele :
Oddanost, kterou Eralicarision zjevuje pro Bardonovy mágy je shrnut v následujících slovech, která byste si možná přáli říct nahlas v chrámu moudrosti:

„Ať práce, kterou odvádím při cvičeních, abych se stal mágem, slouží nejvyššímu světlu Božské Prozřetelnosti. Ať božská spravedlnost a harmonie září skrze vše a ve všem, co dělám. Ať slova, která říkám, dech, který dýchám, světlo v mých očích a láska v mém srdci změní svět okolo mě. Ať mou cestu posvěcuje Božská nádhera.
Ať každý, kdo vstoupí do mého života, vidí božský mír, který se ve mně zrcadlí. Ať mě pravda vesmíru, tajemství zrození, světlo, které podporuje a září v každé stvořené bytosti, využívá jako svého služebníka. Ať je má vůle tak dokonalá, že na konci nebude žádný rozdíl mezi uspokojením mých tužeb a konáním Božské Prozřetelnosti na zemi.“

Razik
už jsem tu něco zanechal
už jsem tu něco zanechal
pohlaví:
Obdrženo poděkování:

Příspěvekod Razik » 25 led 2010, 21:52

Tento citát je velmi pěkný, pro někoho kdo se právě snaží orientovat, ukazuje čeho bych se měl snažit dosáhnout.

branok
snažím se trochu psát
snažím se trochu psát
pohlaví:

Příspěvekod branok » 12 bře 2010, 18:43

Ahoj chcel by som sa spytat na temu magickeho pohladu na svet a co mi ma magia v osobnom zivote priniest. Je mi jasne ze kazdy kdo pristupuje k magii na zaciatku cesty ma svoje osobne dovody preco pristupuje k cviceniam. A je mi jasne aj to ze tieto dovody sa budu osobnym vyvinom menit. Magia je prostriedok ako spoznat Hermeticke zakony zivota a uci ich prakticky pouzivat . A tu je moja otazka . Co mi maju vlastne ziskane shopnosti v zivote priniest. Da mi to moznost spravnejsieho rychlejsieho ucinnejsieho riesenia zivotnych situacii v ktorych sa ocitnem ? Je vobec spravne a mozne vyuzivat tieto schopnosti v osobnom zivote ? Ma byt magia sucastou mojho kazdodenneho zivota alebo ma byt len prostriedok svojho osobneho sukromneho studia ktore budem cely zivot skryvat pred svetom ako najdrahsi diamant?

balamunt
jedu jak drak
jedu jak drak
pohlaví:
Obdrženo poděkování:

Příspěvekod balamunt » 15 bře 2010, 10:59

Podle mně Magický výcvik přinese člověku v první řadě radost a štěstí, jistotu, jakousi nedostknutelnost a plno dalších skvělých ctností a vlastností. Člověk, který takto na sobě pracuje se stává velmi výkonný a úspěšný i v normálním světském životě. Dokáže lehce vyřešit problémy, které by normálnímu člověku zabraly mnoho let nebo by je nedokázal vůbec vyřešit.

Magicky pracuje v podstatě každý, protože každý do určité míry používá svou představivost, své koncentrované myšlení. Ale magicky školený člověk má tyto vlastnosti vyvvinuty abnormálně. Je to jakýsi duševní a duchovní kulturista. Podle mně, kdo dokonale zvládne první 3 stupně Brány, má potom takovou koncentrační a imaginační sílu, že jednoduše vybuduje svůj život podle svých představ a zvládne v pohodě všechny světské úkoly. Ale chce to taky mít určité know-how, jak s těmito svými vlastnostmi pracovat.

dar
jedu jak drak
jedu jak drak
Obdrženo poděkování:

Příspěvekod dar » 15 lis 2010, 02:46

"Cile advaity" je oxymoron :-) Advaita nikdy zadne cile nemela. Ale budiz.
Mystika a magie jsou dve strany teze mince, jedna je kvalitativni druha kvantitativni. Dve polarity tvorici jednotu, tim se zodpovi vsechny tve otazky.
Třetí oko není prdel, zkuste ho aspoň občas použít.

Pete
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Poděkoval(a):
Obdrženo poděkování: 34×
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pete » 15 lis 2010, 08:28

Vzhledem k tomu ze jsem se venoval dosti Buddhismu (i nekteri hermetici poukazuji na ruzne nauky ovladnuti tela podle vychodniho smeru) ale zaroven byl obcas i na nejake Hinduisticke prednasce o meditaci/reinkarnaci, tak jsem zjistil, ze osviceni neni koncem cesty, jak si nekteri mysli. Buddhha pravi "nejdriv dosahni osviceni, pak uc vsechny bytosti" takze osviceni je jen cast jeho cesty, dale se ma rozvijet prave tim, ze pomaha ostatnim. Osviceni ma byt jen osvobozeni od reinkarnaci, nikoliv maximalni stupen duchovni vyspelosti. Hlavne podle hinduistu se osviceny clovek zbavi zavislosti na zivote, ale Bohu se priblizi az tehdy, kdyz se bude znovu reinkarnovat (i kdyz by nemusel), aby pomohl dalsim bytostem.

Anubis
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Poděkoval(a):

Příspěvekod Anubis » 15 lis 2010, 09:10

dar píše:... jedna je kvalitativni druha kvantitativni

Zatím jsem nezaznamenal tak markantní rozdíl. Mohl bys uvést nějaký příklad? V obou cestách vidím střídání kvantit a kvalit, jen magická cesta mi přijde trochu odskočená od hlavního tahu na branku, protože mág má tendenci více konkrétně poznávat. Možná je ale ta tvá mince tak daleko, že nevidím, která strana se na mě (zrovna) usmívá.

dar
jedu jak drak
jedu jak drak
Obdrženo poděkování:

Příspěvekod dar » 15 lis 2010, 12:29

Anibusi, mas samozrejme pravdu, ten rozdil je opravdu pouze "opticky", jako kdyz koukas chvili na svou pravou a pak levou ruku, porad je to jedno telo, a z cim vetsi dalky pak na telo koukas, tim mensi rozdily vidis.. ;-)
I mystika ma sve odbocky a lakadla, cakry, mantry, blazene stavy atd. Cesta je vzdy tak prima, jak primou ji chces mit.

Ad buddhismus, bodhisattvovstvi je pro nektere trosku past duality, hodne lidi na tom ulpi. "Ma se", "melo by se", "priblizovat se k Bohu"...

Pete
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Poděkoval(a):
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pete » 15 lis 2010, 12:56

Proc myslis ulpi ? Mozna to tak nekomu muze pripadat, ale jen z spatneho pochopeni. Buddha rikal, ze cokoliv budes delat mas si to overovat, ne tomu slepe verit. Dela ti meditace dobre ? OK, medituj.

Buddhismus mi prijde nejmene presny a kazdy si v nem muze najit tu svou cestu, jde to videt uz jen od toho, ze nemaji zakazano vino (avsak nemeli by se s nim opit) nemaji zakazane maso (ale presto nekteri jsou vegetariani)

Prave o Buddhismu se rika ze je to zlata stredni cesta. Ze moc napla struna praskne, moc povolena nebude hrat.

Jsem trochu odbocil, ale kdyz uz byla rec o nirvane

Anubis
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Poděkoval(a):

Příspěvekod Anubis » 15 lis 2010, 13:09

Pete píše:Buddhismus mi prijde nejmene presny a kazdy si v nem muze najit tu svou cestu,...

To záleží hodně na tom, jestli máš gurua nebo ne. Pokud ano, tak on ví, co je pro tebe nejlepší a může tě vhodně nasměrovat dle těch obecných (univerzálních) zákonů, které ti připadají moc volné. Potom je jen na tvé kázni, jestli ho dokážeš následovat. Když ale nikoho takového nemáš, tak je lepší si vybrat co nejpřísnější nauku (buddhismus není jen jeden).

Pete
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Poděkoval(a):
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pete » 15 lis 2010, 13:22

Jasne, ale pokud clovek do cviceni zapoji intuici aby vedel co je pro neho vhodne co ne, tak si myslim ze neni problem. Teda alespon u me nebyl. Samozrejme bez Gurua, a slo o Zen Buddhismus predevsim, ktery by mel byt vic intuitivni, nekladou duraz na to co Buddha presne rekl, ale spis tu myslenku... IMO si z neho clovek muze sam vybrat v cem se zlepsi a nepotrebuje Gurua na to aby intuitivne se ridil

Jak kdyz jsem se puvodne vydal takovou cestou, tak se mi pak vsechno darilo, jako by "osud byl naklonen moji ceste"

dar
jedu jak drak
jedu jak drak
Obdrženo poděkování:

Příspěvekod dar » 15 lis 2010, 13:51

Ad Pete - ulpi, protoze: ja x oni; jsem osviceny x oni trpi ;-) Precti si muj podpis :ugeek:

Buddhismus ma opravdu mnoho skol, nase historicko-kulturni neznalost a chybejici cit pro nuance jednotlivych skol pak vede k tomu, ze ma u nas nejvetsi pocet aktivnich priznivcu BDC, smer ponekud "sektarskeho" zalozeni. Proc sektarkeho? Protoze se ma k hlavnim proudum buddhismu a dalajlamovi asi stejne, jako se mormoni ci adventiste maji k papezi ci nejvyssimu patriarchovi pravoslavne cirkve. Vsichni nejak cerpaji z bible a uceni Jezisova, kazdy svym zpusobem jinak a pro bezneho Tibetana je pak "prast jak uhod" jestli jsi rimsky katolik, pravoslavny, adventista ci mormon.

Kazdemu vsak, co jeho jest. Abychom se vyhnuli flamu, BDC neodsuzuji, jen konstatuji sirsi souvislosti.

Zlata stredni cesta pak muze taky nekdy vypadat tak, ze neurcite preslapujes uprostred a nevis kam se vydat - guru je dobre nakopnuti... pokud tedy zijes ve snu, ze je potreba dosahnout osviceni :-)

Intuice je nekdy osemetna vec. Rika se, ze telo si rekne o latky, ktere potrebuje. A ted mas treba obrovskou chut na cokoladu - potrebuje telo aminokyseliny v cokolade obsazene, nebo je to cista "chut na cokoladu", bazeni a chteni? Co je intuice a co je tve chteni? Je to uplne jedno, kdyz si tu cokoladu das, spatne neudalas, pokud se zrovna nesnazis hubnout, ale pokud bys chtel slovickarit, neznam moc lidi, kteri by dokazali pracovat s "cistou" intuici.

Zpět na “Archiv, neaktivní témata..”