Deprese

Absolutně volné téma

Moderátor: Cagliostro

Pravidla fóra
Zde nechávám prostor na všechna témata, která se nevlezou do výše uvedených kategorií. Mám zde jenom prosbu, pokud se rozhodnete pro založení nového příspěvku, prosím zkuste popřemýšlet jestli není vhodnější umístění již do hotových kategorií. Nechci zase vyvořit nepříjemný škatulkovací systém, jde mi pouze o to, aby se zde třeba neobjevovaly dotazy na cvičení brány z prvního stupně apod.
Uživatelský avatar
RaE
už jsem tu něco zanechal
už jsem tu něco zanechal
Příspěvky: 64
Registrován: 03 úno 2016, 00:20
pohlaví: Muž
Národnost: ČR
Poděkoval(a): 24×
Obdrženo poděkování: 41×

Deprese

Příspěvekod RaE » 26 dub 2016, 14:16

Rád bych se Vás zeptal, jaká je z hermetického pohledu příčina endogenních depresí. Zda-li se jedná "jen" o živlovou nerovnováhu nebo zda-li se může jednat i o jiné důvody, např. působení larev/stínů. Předem děkuji za Vaše postřehy!

Uživatelský avatar
Firzen
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Příspěvky: 541
Registrován: 06 dub 2012, 17:30
pohlaví: Muž
Národnost: ČR
Poděkoval(a): 99×
Obdrženo poděkování: 62×
Kontaktovat uživatele:

Re: Deprese

Příspěvekod Firzen » 26 dub 2016, 17:04

Ahoj :-) Dle mých skromných zkušeností se mi zdá, že deprese je stav vyvolaný zablokováním 4. čakry. Je to vlastně nedostatek lásky, signál duše, že něco není, jak má být. Myslím, že duševní problémy celkově jsou v podstatě radostnou věcí, protože nám ukazují, že náš život může a má být ještě lepší, než je teď.

Když se na to podívám trochu více z toho hermetického pohledu, tak lze příčinu hledat jako nedostatek Sluneční kvality, neboť 4. čakra se k němu váže. Dále pak tuto čakru lze přiřadit k živlu vzdušnému a ohnivému. V depresi nám tedy chybí aktivita, svoboda, živost, dětskost (na Tarotové kartě Slunce vidíme děti). Jako léčbu proto doporučuji vystavovat se co nejvíce Slunci a čerstvému vzduchu, žít svobodně (= dělat skutečně to, co dělat chceme), zapomenout na ego, minulost i budoucnost, a milovat druhé neboť pak budeme milováni i my. Podpůrně může zafungovat i třezalka tečkovaná, která má prokázaný antidepresivní účinek.

Uživatelský avatar
marvin
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 2864
Registrován: 16 čer 2009, 10:52
pohlaví: Muž
Národnost: ČR
Poděkoval(a): 553×
Obdrženo poděkování: 713×
Kontaktovat uživatele:

Re: Deprese

Příspěvekod marvin » 26 dub 2016, 17:47

Ahoj,
deprese je hodně široké téma. Nevím, co přesně si představuje pod slovem vnitřní, ale někdy to není to podstatné.

Příčin může být hodně a i ty vnější (exogenní ?) většinou vedou k vnitřním (endogenním) a naopak. Všechno je propojené a asi bych to tedy nerozděloval na vnitřní/vnější..

Nicméně pokud to rozdělíš na ducha / duše / tělo tak můžeš najít příčinu v každé z těchto sfér.

Pokud začneš od hrubšího (tělo) tak to může být chemická nerovnováha. Proto pomáhají antidepresiva - nastolují chemickou rovnováhu, doplňují a podporují neurotransmitery v mozku aby přenášely signály a tím zlepšují celkovou funkci (náladu) a pomáhají odstraňovat depresivní stavy v hmotné sféře.

Když půjdeš do duše - emoce - tak jsou to projevy veškerých radostných / neradostných - smutných, nešťastných prožitků, které se ti dostávají do života. Krátkodobé působení vede k frustracím a když nejsou frustrace odstraněné, tak vedou k depresím až k hlubokým depresím (Obecná psychologie : ) Takže tady bys zjistil, že stačí být delší dobu stimulován negativními emocemi a voila - máš tu depresi. Ale tady ještě existuje poměrně "snadná" pomoc, stačí se dostat do trochu lepší pohody, nálady, zlepšit si okolí a prostředí a můžeš tu duši podpořit. (netýká se hlubokých dlouhodobých depresí, viz další bod)

A nakonec tu máš příčiny v Duchu. Může se to týkat ideových vzorců, názorů, naučeného způsobu myšlení a hlubší věci. Tady se příčina bude hledat asi nejhůř. Můžou to být traumata z dětství, nebo cokoliv co tě zasahuje na nejhlubší úrovni. Špatné vztahy s tvými nejbližšími, rodinou, dětmi atd. Vztahy na pracovišti, nebo věci, které v tobě nechaly "hluboké rány". Může to být něco cos viděl, zažil, pocítil - cokoliv co se stalo a nedokážeš se s tím smířit. Hluboké pocity viny, nenávisti, nepochopení. Zloba, vztek na svět - pocity nespravedlivosti, nelásky a odloučení od Boha, od Jednoty. Tam už musíš pracovat na nejjemnější úrovni, vyrovnat se se světem, se sebou samým - otevřít oči, pochopit příčinu toho - proč se všechno děje a jak se má dít, jaký je tvůj úkol, úděl v tomto světe a co máš konat. Usmíření se, odpuštění, pochopení - prozření. Očistit se od negací a všeho, co by ti mohlo bránit v dokonalému prožití toho božského co je v tobě.

Pak tu budeš mít "vnější" vlivy jako karmu, osobní karmu, rodinnou karmu, karmu v koupelně.. atd. Občas zasáhne Prozřetelnost, Osud, atd atd.. když se na to zaměříš, najdeš příčin kolik budeš chtít.

To je taky asi ve zkratce : )
Pravá mysl pojme všechny lži a klamy, aniž by byla zmatená.
Pravé srdce pojme jed nenávisti, aniž by došlo k újmě.

Uživatelský avatar
Rota
jedu jak drak
jedu jak drak
Příspěvky: 180
Registrován: 03 led 2015, 00:08
pohlaví: Žena
Národnost: ČR
Poděkoval(a): 88×
Obdrženo poděkování: 124×

Re: Deprese

Příspěvekod Rota » 26 dub 2016, 17:59

Ahoj, z vlastní zkušenosti vím, že depresi vyvolává strach....z čehokoliv. Je to velmi nepříjemný stav. Když se v mém životě zhroutilo vše čeho jsem se držela...snad všechny jistoty :-) pomohlo mi jen odevzdání se Pánu Bohu.
Vlastně mi pomohla jen víra v Boha, uvědomění toho, že On je konečná příčina všeho... deprese je začátek vlastní práce na sobě.
Bůh věřícím i nevěřícím někdy vezme všechno na čem lpíme ( majetek, lásku, zdraví, sílu, milovanou bytost atd.) proto, abychom se Mu odevzdali, abychom lpěli jen na Něm, připoutali se k Němu. Když toto člověk dokáže, potom se věci napraví, právě spoluprací s Pánem a pochopením toho, že člověk mnoho nepotřebuje, jen správné vedení, které nám Pán Bůh dává. Deprese není trest ani slabost, je to zkouška, která nás může vyvést z našich lidských omylů a nasměrovat správným směrem.
Snad to co píšu bude k dobru. R.

Uživatelský avatar
kedrigern
jedu jak drak
jedu jak drak
Příspěvky: 148
Registrován: 08 srp 2010, 19:41
pohlaví: Muž
Národnost: ČR
Poděkoval(a): 25×
Obdrženo poděkování: 27×

Re: Deprese

Příspěvekod kedrigern » 02 kvě 2016, 00:20

Rota píše:Bůh věřícím i nevěřícím někdy vezme všechno na čem lpíme ( majetek, lásku, zdraví, sílu, milovanou bytost atd.) proto, abychom se Mu odevzdali, abychom lpěli jen na Něm, připoutali se k Němu.

Kdyby bůh chtěl, abychom lpěli jen na něm, tak mi to připadá jako egoistická lidská vlastnost, kterou by neměl mít dokonalý bůh.
May the Awareness be with you. Kedrigern z Hor Tichého Hromu

Uživatelský avatar
Rota
jedu jak drak
jedu jak drak
Příspěvky: 180
Registrován: 03 led 2015, 00:08
pohlaví: Žena
Národnost: ČR
Poděkoval(a): 88×
Obdrženo poděkování: 124×

Re: Deprese

Příspěvekod Rota » 02 kvě 2016, 07:26

Ahoj, děkuji za projevený názor.
Vlastně to takto, ale mnohem rozsáhleji a mnohem lépe než já popisují svatá písma. V případě zájmu pochopit vztah Pána Boha a nás, věčně podmíněných bytostí, bych si dovolila doporučit k četbě Srímad Bhagavatam nebo jiné autorizované zdroje.

palmidar
jdu do sebe
jdu do sebe
Příspěvky: 32
Registrován: 20 kvě 2010, 16:34
pohlaví: Muž
Obdrženo poděkování:

Re: Deprese

Příspěvekod palmidar » 03 kvě 2016, 22:01

Vcelku tady souhlasím se vším. Deprese má opradu široký záběr a její příčiny mohou být různé.
Pred časem jistá univerzita se snazila zjistit "index zivotní pohody" v různých částech světa a na prvním místě se umístilo Vanuatu, coz je ne moc bohatá země v Pacifiku. Lidé na Vanuatu jsou údajně nejštastnější.
Né moc dobře v tomto hodnocení skončila naše západní civilizace, například Kanada, jedna z nejbohatších zemí má nějvětší spotřebu antidepresiv na obyvatele. Je zajímavé, že lidé v nebohatších zemích, trpí nejvíce depresemi.
Také se zjstilo, ze v zemích ve kterých došlo k nějakám válečným konfliktům, tak okamžitě kleslo procento deprese téměř na nulu. Ve chvíli, kdy člověku jde o přežítí, tak nemá čas nato být depresivní.
Deprese je hlavně tedy civilizační nemoc, jde o náš způsob zivota, naše hodnoty, atd. Něco děláme špatně, tento svět nejde si myslím správným směrem.
Jinak světová spotřeba anidepresiv, je obrovská , jinak také pro někoho celkem dobrý kšeft.
Dalo by se toho o tom všem napsat spousta.
Omouvam se za připadne chyby, psal jsem to v rychlosti

Uživatelský avatar
AŠMüBafoBArdGoteZchA
už jsem tu něco zanechal
už jsem tu něco zanechal
Příspěvky: 54
Registrován: 11 led 2016, 06:59
pohlaví: Muž
Poděkoval(a): 139×
Obdrženo poděkování:

Re: Deprese

Příspěvekod AŠMüBafoBArdGoteZchA » 06 kvě 2016, 20:01

To, že ľudia zažívajú viac depresívnych stavov v ,,civilizovanejších" krajinách, môže byť spôsobené tým, že sú často oddelený od prírodných evolučných podmienok, ak by sme teda oddelili prírodnú a kultúrnu evolúciu. Osobne predpokladám, že evolúcia a informácia, ktorá je v prírode( Samozrejme dá sa namietať, že aj my sme súčasťou jej evolúcie. V tom prípade dávam proti otázku, čo stej prírodne evolúcie pochopil človek.) je oveľa silnejšia. Ak ste v spojení z rastlinami, jednou z mnoha vecí je, že s nimi môžete pestovať city. Keď do kvetu vložíte lásku môže sa vám periodicky vracať. Keď zažijete aj ,,pekelnú" lásku medzi štyrmi stenami v ,,mŕtvom" svete, tak o ňu ľachko prídete. Tu sa teda zrejme ukazuje problém. Na mieste je otázka, že keď chceme budovať šťastnú civilizáciu, nemali by sme najskôr pochopiť prírodu? Osobne si dovolím tvrdiť, že príroda je jednou z veľkých Arkán.
Prajem úspech :akasha

Uživatelský avatar
Helena
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Příspěvky: 904
Registrován: 18 črc 2013, 14:10
pohlaví: Žena
Poděkoval(a): 257×
Obdrženo poděkování: 56×

Re: Deprese

Příspěvekod Helena » 29 dub 2017, 18:02

Nejvic se mnou souzni to, co napsal Firzen o 4. čakře, protoze ja kdyz citim bolest, kterou pro nedostatek jinych slov nazyvam deprese, tak je to vzdycky na 4. cakre.
Tiše sedím, nic nedělám, jaro přichází a tráva sama roste.

Jméno Ořechu
snažím se trochu psát
snažím se trochu psát
Příspěvky: 17
Registrován: 09 dub 2017, 19:20
pohlaví: Žena
Národnost: ČR
Poděkoval(a): 41×
Obdrženo poděkování:
Kontaktovat uživatele:

Re: Deprese

Příspěvekod Jméno Ořechu » 30 dub 2017, 15:59

Deprese z jiné stránky:
Když se člověk nachází v depresi není to příjemný zážitek ani pro něj ani pro okolí. Nicméně mě to nutí k zamyšlení, jestli je to jen negativní stav.
Při depresi se člověk dostane do stavu, kdy ztrácí do určité míry nebo úplně ohleduplnost k okolí a zabývá se výhradně sebou a díky tomu, že mu přestane v tomto stavu záležet na názoru kohokoliv, tak třeba dokáže ventilovat své opravdové pocity. Takže svým způsobem může deprese pomáhat vyhodit na světlo věci, které člověk v sobě dlouho dusil a které mu uvnitř ubíraly energii...

Jen úvaha vycházející z pozorování...

Uživatelský avatar
Helena
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Příspěvky: 904
Registrován: 18 črc 2013, 14:10
pohlaví: Žena
Poděkoval(a): 257×
Obdrženo poděkování: 56×

Re: Deprese

Příspěvekod Helena » 30 dub 2017, 16:05

Jmeno Orechu: to je velice dobry postreh.
Tiše sedím, nic nedělám, jaro přichází a tráva sama roste.

Uživatelský avatar
dar
jedu jak drak
jedu jak drak
Příspěvky: 101
Registrován: 12 lis 2010, 21:47
pohlaví: Muž
Obdrženo poděkování:

Re: Deprese

Příspěvekod dar » 07 kvě 2017, 21:05

Prosim nezamenovat symptom za pricinu. Puvodu deprese je hodne, tvrdit ze to je treba spojene se strachem je opravdu velmi jednostranne. Na cakrove urovni jsou to nejvice cakry 1-5, spise vyjimecne cakry 6 a 7, to vesmes v pripadech kdy ma deprese najakou pricinu v minule inkarnaci.
Symptomaticky se deprese nejvice projevuje na 4 cakre, celkovy ubytek energie a radosti v zivote je nejvice videt na 4 cakre. Je to symptom, ne pricina.

Zajimavy postreh ma Jmeno Orechu. Nejnovejsi psychologicke vyzkumy ukazuji, ze deprese ma svou pozitivni stranku. Deprese je obranny mechanismus, ktery nam pomaha zvladat urcite zivotni obtize.
Viz treba zde: http://www.spring.org.uk/2014/11/4-surp ... ressed.php

Z me empiricke zkusenosti doporucuji lecit na odpovidajici urovni, tj psychicke u psychoterapeuta.
Pokud se riznete do prstu, ranu dezinfikujete a zalepite naplasti, magicka ani psychicka prace by nebyla uplne na miste. Proto psychicke obtize na odpovidajici rovine.

Z magickeho pohledu je deprese v zasade jen zivlova nerovnovaha. Se svolenim klienta mu muzete zivly vyrovnat, ale to klientovi vydrzi jen par dni. Protoze se neodstranni pricina deprese, behem par dni opet spadne do deprese.
Na energeticke urovni je leceni spise kontraproduktivni. Je tim narusena ona pozitivni utlumovaci funkce deprese. U klientu doslo k excitaci, ale rychle se propadli do jeste vetsi deprese.
(jde o me zkusenosti, pokud ma nekdo jine postrehy, budu za ne rad).
Podobne treba magicka lecba OCD. Tam lze ony astralni entity nebo larvy vcelku rychle odstranit a oddelit od klienta, ale pokud se nejde po pricine, klient si je brzo vytvori znovu.

Zajimavy je kulturne historicky kontext deprese. Japonsti psychologove dg deprese uznali az nekdy v 80. letech…”jaka deprese, mazej makat na ryzove pole a ono te to prejde” :-)
Pokud se adaptacni mechanismus deprese vyviji stejne dlouho jako clovek, je zrejme ze se zasadni zmenou zivotniho stylu v poslednich 50 letech dochazi k tomu, ze deprese je najednou “problem”. To, co nasim predkum pomahalo se do sebe na chvili uzavrit a uprit pozornost jednim smerem, nam najednou vadi, protoze mame na sebe vice casu a tak se deprese uzavira do cyklickeho kruhu.
Třetí oko není prdel, zkuste ho aspoň občas použít.

Uživatelský avatar
Helena
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Příspěvky: 904
Registrován: 18 črc 2013, 14:10
pohlaví: Žena
Poděkoval(a): 257×
Obdrženo poděkování: 56×

Re: Deprese

Příspěvekod Helena » 07 kvě 2017, 21:37

vcelku souhlasim... jen jsem ted cetla a poslouchala hodne o cakrach a deprese je nejvice spojovana s cakrou solar plexu, tj. 3. Ja citila bolest na 4., ale to neni uplne presne "deprese". Rekla bych, ze 3. a 4. cakra budou zasadni ve vetsine pripadu.
Tiše sedím, nic nedělám, jaro přichází a tráva sama roste.

duchykk
už jsem tu něco zanechal
už jsem tu něco zanechal
Příspěvky: 67
Registrován: 30 zář 2012, 20:54
pohlaví: Muž

Re: Deprese

Příspěvekod duchykk » 19 říj 2017, 17:06

marvin píše:Ahoj,
deprese je hodně široké téma. Nevím, co přesně si představuje pod slovem vnitřní, ale někdy to není to podstatné.

Příčin může být hodně a i ty vnější (exogenní ?) většinou vedou k vnitřním (endogenním) a naopak. Všechno je propojené a asi bych to tedy nerozděloval na vnitřní/vnější..

Nicméně pokud to rozdělíš na ducha / duše / tělo tak můžeš najít příčinu v každé z těchto sfér.

Pokud začneš od hrubšího (tělo) tak to může být chemická nerovnováha. Proto pomáhají antidepresiva - nastolují chemickou rovnováhu, doplňují a podporují neurotransmitery v mozku aby přenášely signály a tím zlepšují celkovou funkci (náladu) a pomáhají odstraňovat depresivní stavy v hmotné sféře.

Když půjdeš do duše - emoce - tak jsou to projevy veškerých radostných / neradostných - smutných, nešťastných prožitků, které se ti dostávají do života. Krátkodobé působení vede k frustracím a když nejsou frustrace odstraněné, tak vedou k depresím až k hlubokým depresím (Obecná psychologie : ) Takže tady bys zjistil, že stačí být delší dobu stimulován negativními emocemi a voila - máš tu depresi. Ale tady ještě existuje poměrně "snadná" pomoc, stačí se dostat do trochu lepší pohody, nálady, zlepšit si okolí a prostředí a můžeš tu duši podpořit. (netýká se hlubokých dlouhodobých depresí, viz další bod)

A nakonec tu máš příčiny v Duchu. Může se to týkat ideových vzorců, názorů, naučeného způsobu myšlení a hlubší věci. Tady se příčina bude hledat asi nejhůř. Můžou to být traumata z dětství, nebo cokoliv co tě zasahuje na nejhlubší úrovni. Špatné vztahy s tvými nejbližšími, rodinou, dětmi atd. Vztahy na pracovišti, nebo věci, které v tobě nechaly "hluboké rány". Může to být něco cos viděl, zažil, pocítil - cokoliv co se stalo a nedokážeš se s tím smířit. Hluboké pocity viny, nenávisti, nepochopení. Zloba, vztek na svět - pocity nespravedlivosti, nelásky a odloučení od Boha, od Jednoty. Tam už musíš pracovat na nejjemnější úrovni, vyrovnat se se světem, se sebou samým - otevřít oči, pochopit příčinu toho - proč se všechno děje a jak se má dít, jaký je tvůj úkol, úděl v tomto světe a co máš konat. Usmíření se, odpuštění, pochopení - prozření. Očistit se od negací a všeho, co by ti mohlo bránit v dokonalému prožití toho božského co je v tobě.

Pak tu budeš mít "vnější" vlivy jako karmu, osobní karmu, rodinnou karmu, karmu v koupelně.. atd. Občas zasáhne Prozřetelnost, Osud, atd atd.. když se na to zaměříš, najdeš příčin kolik budeš chtít.

To je taky asi ve zkratce : )



Pre x lety sem měl těžkou depresy s hospitalizaci,během prvních 14 dní sem nebyl schopen stát ani zluzka ,nicméně v tomto stavu jsem měl vize které se odehrají na pokoji ,situace,atd. Rozhovory ,bylo to ve bdělém stavu .nevím čím to mohlo být způsobeno zhlediska hermeriky


Zpět na “Obecná (Nezařazená) diskuze”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 hostů