Spagyrie

Zde můžete přispívat svými zajímavostmi ze světa a práce F. Bardona

Moderátoři: Arex, uživatel1

Uživatelský avatar
Kuato
jedu jak drak
jedu jak drak
Příspěvky: 132
Registrován: 13 srp 2014, 12:55
pohlaví: Muž
Poděkoval(a): 91×
Obdrženo poděkování: 315×

Re: Spagyrie

Příspěvekod Kuato » 11 bře 2019, 12:17

KratkyUvodKeSpagPraxi.pdf
(3.62 MiB) Staženo 35 x
Jurka píše:Ahoj Kuato, ani ne seznam, spíš kde koupit.
např. destilační instrument a nezaplatit za to hned 10 litrů.
Chtěl bych nakoupit průběžně každý měsíc něco pokud by bylo kde.
Ohledně kalcinace jsem našel na netu nespočet zaručených návodů, ale tak nějak si nejsem jist jesti to je ono, jen to spálit a dát do tinktury mi přijde taky škoda.
A v knihách mi připadá, že bych hned měl vyrábět kámen mudrců, protože základy jsou přece nadevše jasné.
jak se říká každá rada drahá :-)


pro jednoduchost budu předpokládat, že začínající spagyrik bude laborovat v rostlinné říši a cílem jeho prací budou různé spag. tinktury a esence. vyšší věci typu kvintesence nebo různé alkahesty zatím popisovat nebudu. v posledních letech jsme si s kolegy vytvořili jakási nepsaná pravidla o tom, že tyto věci ukazujeme až lidem, kteří ukohní svojí první esenci a myslím, že tyto pravidla jsou smysluplná. ostatně - bez esence kvintesenci stejně nevyrobím, takže si potenciální zájemci vlastně nemají důvod stěžovat si :o).

návod na esence jsem dal dohromady (v příloze tohohle příspěvku), beztak to už většina z nás "starších" víckrát někomu přepisovala, takže tohle ušetří do budoucna práci, plus je tam nějaká omáčka kolem.

v zásadě toho začínající spagyrik tolik kupovat nepotřebuje. do začátku potřebuješ jednu funkční destilační aparaturu, tam je sklo, to se neochčije, zbytek se dá pořešit po "partyzánsku" - smaltované hrnce, nerezové misky, zavařovací sklínky, flašky od alkoholu, papírové filtry do kávovaru.. improvizace kam se podíváš. no a s postupem času si začneš dokupovat věci přesně podle potřeby. lepší než si nakoupit křivule, pro které nebudeš mít využití, protože destilovat víno na vínovici na čajových svíčkách, jako to válčili někteří nejmenovaní kolegové v začátkách, to není nutná evoluční část, i když se člověk zpětně nasměje ;o).

zdroj tepla - elektrická ploténka nebo plyn. sporák. pokud máš něco z toho doma - použij. pokud chceš být nóbl, top klidně dřevem nebo sušeným kravincem. názory, že elektřina může dělat bordel jsou relevantní. já to řeším částečně tak, že baňku, ze které destiluju, tak nestavím přímo na ploténku, ale mám v 5l hrnci pár litrů rostlinného oleje a destiluju tak přes olejovou lázeň. má to svoje výhody i nevýhody, já to mám, abych částečně odclonil vliv elektromagnetického pole.

sklo používej všechno s NZ (zábrusem), ideálně velikost 29/32 - to je nejuniverzálnější - vyskytuje se na menších i větších dílech s největším přesahem využití. na samotnou destilaci budeš potřebovat právě jednu baňku. jako první bych si koupil Erlenmeyerku vel. 2litry, pak už si můžeš hrát. já přes olej používám kulaté, ale erlenky jdou postavit přímo na varnou plochu ploténky a jsou velmi rychlé.

k ní budeš potřebovat nějaký přestupník nebo koleno (já používám - http://www.thermofisher.cz/produkty/pre ... o-teplomer) - shora má místo pro teploměr - nebo zátku, pak chladič - jaký seženeš, já používám kuličkový (Allihnův, 4 bublinky jsou dostatečně výkonné) - dá se použít na svislo i na šikmo, což třeba spirálové neumožňují, ne že bych to teda potřeboval. dole pod chladičem to musíš do něčeho zachytávat - stačí i kádinka nebo jakákoliv dostatečně prostorná sklenice.

dál budeš potřebovat nějaký laboratorní stojan se svorkama, do kterých uchytíš ten chladič. jo, a zábrusy není od věci promazávat - existují na to chemicky inertní masti, jinak mohou jít spoje blbě rozebírat.

pak jsou takové věci - na síru i soli potřebuješ destilku. kupné nejsou nic moc, lepší mít svoje. na destilku je nejlepší (něco jako) tlakový hrnec s namontovaným chladičem. prodávají za pár korun (malé jednotky tisíc) na aukru. třeba 10ti litrový je docela v pohodě. dá se v tom i relativně smysluplně destilovat bylinné kvasy u kvasné cesty (kdy toho máš třeba 20-30litrů, nechtěl bych v tom destilovat 300litrů kvasu na slivovici :o).

jakože určitě koupíš ještě pár věcí blbě nebo na víckrát. jakože si koupíš aparaturu a nebudeš k ní mít hadice atd. ale to patří k tomu, když člověk nemá na škole laboratorní práce s chemickým nářadím a dá se to přežít. něco si k tomu zkus přečíst, skrytý var je mrcha, a pořiď si nějaké ochranné pomůcky, aby je aspoň někdo měl :o).

Uživatelský avatar
Ankhur
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 375
Registrován: 03 říj 2010, 12:54
pohlaví: Muž
Bydliště: karlovarsko
Poděkoval(a): 20×
Obdrženo poděkování: 16×

Re: Spagyrie

Příspěvekod Ankhur » 11 bře 2019, 13:18

Ahoj Kuato,

moc hezká mandragora. Nevím jak u Tebe, ale u mne je to s ní složité.
Co jsem sám zkoušel, tak v květníku mi pokaždé po nějaké době začala uvadat. Co jsem zkoušel sázet asi 3x ven, to nepřežila.

Pořádně takto mohutně mi roste až letos a řekl bych, že je to asi i tvarem květináče.
Zasadil jsem loňský kořen, který jsem nechal skoro oschnout a pak narašit v malé sklenici od okurek.
Přílohy
IMG_20190311_114640.jpg
IMG_20190311_114552.jpg
Naposledy upravil(a) Ankhur dne 12 bře 2019, 21:52, celkem upraveno 1 x.
Není to o tom, co chceš, je to o tom, co skutečně uděláš.

Uživatelský avatar
Ankhur
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 375
Registrován: 03 říj 2010, 12:54
pohlaví: Muž
Bydliště: karlovarsko
Poděkoval(a): 20×
Obdrženo poděkování: 16×

Re: Spagyrie

Příspěvekod Ankhur » 11 bře 2019, 13:39

Jurka píše:ani ne seznam, spíš kde koupit.


www.verkon.cz
www.thermofisher.cz
Není to o tom, co chceš, je to o tom, co skutečně uděláš.

Uživatelský avatar
Kuato
jedu jak drak
jedu jak drak
Příspěvky: 132
Registrován: 13 srp 2014, 12:55
pohlaví: Muž
Poděkoval(a): 91×
Obdrženo poděkování: 315×

Re: Spagyrie

Příspěvekod Kuato » 11 bře 2019, 14:08

Ankhur píše:
Jurka píše:ani ne seznam, spíš kde koupit.


http://www.verkon.cz
http://www.thermofisher.cz


plus sledovat aukro, obcas se tam objevi levne sklo. poptat zname..

Uživatelský avatar
Saila
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Příspěvky: 880
Registrován: 23 kvě 2013, 23:10
pohlaví: Žena
Poděkoval(a): 72×
Obdrženo poděkování: 43×

Re: Spagyrie

Příspěvekod Saila » 11 bře 2019, 23:31

To je krásné destilovat na čajovkách:-DDD dá se obejít i bez masti na sklo a držáku, ale to asi záleží na druhu chladiče... :-))
All izz well :-)

Jurka
snažím se trochu psát
snažím se trochu psát
Příspěvky: 20
Registrován: 18 pro 2018, 21:31
pohlaví: Muž
Národnost: ČR
Poděkoval(a):
Obdrženo poděkování:

Re: Spagyrie

Příspěvekod Jurka » 12 bře 2019, 18:09

Ahoj, ten tvůj návod jde pěkně na dračku :-)
Ale je supr, jen si tak říkám kde vzít tolik volného času v kuse, nebo je možno práci přerušit na den nebo pár dní a poté pokračovat

Uživatelský avatar
Kuato
jedu jak drak
jedu jak drak
Příspěvky: 132
Registrován: 13 srp 2014, 12:55
pohlaví: Muž
Poděkoval(a): 91×
Obdrženo poděkování: 315×

Re: Spagyrie

Příspěvekod Kuato » 13 bře 2019, 09:17

Jurka píše:Ahoj, ten tvůj návod jde pěkně na dračku :-)
Ale je supr, jen si tak říkám kde vzít tolik volného času v kuse, nebo je možno práci přerušit na den nebo pár dní a poté pokračovat


rekl bych, ze v poslednich letech jsme s Arexem a Arboriem udelali nemalo osvety, lec efekt neni valny, takze to opravdu neni odvisle od poctu stazenych navodu nebo neco takoveho. bohuzel je spagyrie narocna spis na prostor a toleranci od bliznich nez na cas. ver, ze ve spolecne kuchyni ti nedovoli destilovat chcanky nebo jine animalni poklady ani nejvetsi svetice :o)). v kuse se toho moc nedela, rozlozeni do postupneho casu je naprosto bezne. i takova kalcinace rostlinnych tel spojena s extrakci soli byla na vickrat - spalis tela treba v nerezove misce nebo dvou spojenych kvetinacich - jenze ono to spaleni byva spojeno treba s dvouhodinovym pobytem v intenzivnim ohni, takze nez to pak vychladne, aby se s tim dalo dale manipulovat, tak mas dalsiho pul dne.. pak udelas tu extrakci do destilky - a tu po prefiltrovani zacnes odparovat. kdyz to budes odvarovat na silnem plameni, tak se ve finalni casti dostanes do bodu, kdy to fakt dost prska, takze je lepsi to odparit v mirnem teple nekde na topeni treba. a to muze byt dva dny.. atd.atd.

samozrejme delas obvykle soubezne vic veci. ja treba v ramci jedne rady pokusu zkousim vyextrahovat podle Basila Valentina ze skla antimonu Siru (antimonu), takze jsem materii nalozil do ruznych rozpoustedel a zkousim jak se chovaji. vetsina nedela nic. nektere jsou aktivni, ale divnym zpusobem. obcas me napadne ze bych mohl nalozit jeste do neceho dalsiho... jednou za tyden to vezmu do ruky a zhodnotim. az najdu neco, co se chova podle toho co pise B.V., tak prestanu testovat deset veci, pres funkcni rozpoustedlo udelam dalsi krok (ve vetsim mnozstvi, aby se s tim dalo pracovat)..takze je to spis pomale (podle datumu spravne uvidis, ze tento experiment trva od zari 2018 a teprve ted nedavno jsem se vlastne trochu posunul z mista). tim, ze alchymisti radi klamou, tak musis overovat mrak veci. dva radky textu=pul roku experimentovani. ale to jsme v kovni risi, ktera je jiny level prace.
Přílohy
vitrum_antimoni2.jpg
vitrum_antimoni1.jpg

Jurka
snažím se trochu psát
snažím se trochu psát
Příspěvky: 20
Registrován: 18 pro 2018, 21:31
pohlaví: Muž
Národnost: ČR
Poděkoval(a):
Obdrženo poděkování:

Re: Spagyrie

Příspěvekod Jurka » 15 bře 2019, 19:44

Ahoj,
tak to jsem rád že mám dílnu tam si můžu smrdět a prskat do nekonečna :-)
Ohledně té klacinace od MS v květináči, tak mi to příjde dosti neřízené, dle mě by se měla teplota postupně zvyšovat, což v ohni popřípadě v uhlí moc nejde ( a květináč má dost tenkou stěnu takže prostup tepla bude dosti vysoký i přesto že je to keramika ).
Ještě dotaz na vinný kámen chápu správně že je to usazenina na dně sudu, co zbyde po víně ?
A kde sehnat vinovici teďna jaro , má cenu kupovat v obchodě ?

Uživatelský avatar
Kuato
jedu jak drak
jedu jak drak
Příspěvky: 132
Registrován: 13 srp 2014, 12:55
pohlaví: Muž
Poděkoval(a): 91×
Obdrženo poděkování: 315×

Re: Spagyrie

Příspěvekod Kuato » 18 bře 2019, 10:56

Jurka píše:Ahoj,
tak to jsem rád že mám dílnu tam si můžu smrdět a prskat do nekonečna :-)
Ohledně té klacinace od MS v květináči, tak mi to příjde dosti neřízené, dle mě by se měla teplota postupně zvyšovat, což v ohni popřípadě v uhlí moc nejde ( a květináč má dost tenkou stěnu takže prostup tepla bude dosti vysoký i přesto že je to keramika ).
Ještě dotaz na vinný kámen chápu správně že je to usazenina na dně sudu, co zbyde po víně ?
A kde sehnat vinovici teďna jaro , má cenu kupovat v obchodě ?


kalcinaci rostlinných těl nepotřebuješ řízenou :o), potřebuješ jednoduché "silové" řešení, které povede k dokonalé kalcinaci. jestli to budeš dělat dvě hodiny při 400 stupních nebo hodinu při 600 stupních, to je fuk. já třeba v případě potřeby pálení většího množství kytek používám dvoustupňovou kalcinaci - v první fázi to potrápím propanbutanovým hořákem ve velké nerezové misce, čímž redukuji těla na zhruba polovinu až třetinu vstupního množství a pak provedu dokonalejší kalcinaci třeba v krbu, kde je vyšší teplota a dám tomu delší čas.

vinný kámen není usazenina na dně sudu - tou jsou umřelé kvasinky, ale usazenina na stěnách sudu. přesněji na stěnách sudu dřevěného. v moderních nerezových provozech se prý vinný kámen nezachytává. takže nejlíp ho shánět u menších vinařů. jeho hodnota se různí - když máš štěstí, seženeš ho za pár korun (slyšel jsem, ale nikdy se mi nepodařilo ho takto sehnat), ale taky třeba jsem měl nabídku 250kč/kg. já ho koupil před časem ve větším množství za cenu cca 200kč/kg a za tu Ti mohu i odprodat něco v případě zájmu, když bys jinde nesehnal. obrázek jak to vypadá přikládám..
vinny_kamen.jpg

Jurka
snažím se trochu psát
snažím se trochu psát
Příspěvky: 20
Registrován: 18 pro 2018, 21:31
pohlaví: Muž
Národnost: ČR
Poděkoval(a):
Obdrženo poděkování:

Re: Spagyrie

Příspěvekod Jurka » 19 bře 2019, 20:15

ahoj
a ještě jena ke sběru, jaký používáte sytém pro začátek dne ,
narazil jsem na několik typů ( myslím kdy začíná den a jak je rozdělen )


Zpět na “Zajímavosti”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host