Problémy při soustředění

Absolutně volné téma

Moderátor: Cagliostro

Pravidla fóra
Zde nechávám prostor na všechna témata, která se nevlezou do výše uvedených kategorií. Mám zde jenom prosbu, pokud se rozhodnete pro založení nového příspěvku, prosím zkuste popřemýšlet jestli není vhodnější umístění již do hotových kategorií. Nechci zase vyvořit nepříjemný škatulkovací systém, jde mi pouze o to, aby se zde třeba neobjevovaly dotazy na cvičení brány z prvního stupně apod.
kedrigern
jedu jak drak
jedu jak drak
pohlaví: Muž
Národnost: ČR
Poděkoval(a): 25×
Obdrženo poděkování: 30×

Problémy při soustředění

Příspěvekod kedrigern » 14 lis 2010, 20:52

Nejsem si úplně jistý vhodností názvu tématu, ale nic lepšího mě nenapadlo.

Už nějaký ten rok cičím tai-či. Tak zhruba před rokem jsem si uvědomil, že většinou cvičím jaksi automaticky a často během cvičení myslím na jiné věci. Tento stav samozřejmě nepovažuji za ideální a před několika měsíci jsem se konečně dokopal k tomu, abych začal zkoušet během cvičení víc soustředit na samotné cvičení.
Zjistil jsem ale zajímavou věc. Pokud cvičím v tom "automatickém" režimu, tak pokud se nechám nějakou myšlenkou unést více, tak to má sice negativní vliv na cvičení, ale jen nálokdy dělám v důsledku tohoto v sestavě velké chyby. Pokud jsem ale opravdu soustředěn, tak stačí krátká, třeba jen sekundová myšlenka mimo a okamžitě se buď zaseknu a nevím jak dál nebo "plynule" přejdu do jiné sestavy a až po několika dalších cvicích si uvědomím chybu. Bohužel nejsem schopen při cvičení sestavy tyhle krátké myšlenky mimo vyloučit a několik se jich během sestavy vždy objeví a takovéto výpadky me dost demotivují k tomu, abych v tomto úsilí cvičit soustředěněji pokračoval. Říkám si, jestli bych to pokračování neměl odložit až se mi jinými cvičeními podaří dostatečně soustředění vycvičit.
Stává se někomu něco podobného?
May the Awareness be with you. Kedrigern z Hor Tichého Hromu

Pete
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Poděkoval(a):
Obdrženo poděkování: 34×
Kontaktovat uživatele:

Re: Problémy při soustředění

Příspěvekod Pete » 14 lis 2010, 20:59

Slysel jsem ze u tai-chi ci japonske lukostrelbe, ze je to meditace v pohybu, a clovek nemusi myslet na cviceni, pouze ho provadi, a pritom ma mysl prazdnou a vse dela automaticky. Takze automaticke cviceni muze byt spravne, ale nemyslet pri tom na nic mit cistou mysl by bylo asi lepsi.

Vic ti k tomu bohuzel nemam co rict. A pri meditaci bez pohybu zadny podobny problem nemam. A kdyz se snazim mit cistou mysl pri obycejnem zivote, a prijde nejaka myslenka, tak ji par sekund pozoruji, ona pak samovolne odejde a mam zase cistou mysl

Pajclin
snažím se trochu psát
snažím se trochu psát
pohlaví:
Poděkoval(a):
Obdrženo poděkování:

Příspěvekod Pajclin » 14 lis 2010, 21:10

Já mám podobné problémy například u holení. Pokud nechám u holení myšlenky toulat, tak se oholím bez problémů. Pokud se ale na holení soustředím a myšlenky nelítaj všude možně, tak jsem pak pořezanej až běda. Ale nemělo by to být spíš obráceně? :(

dar
jedu jak drak
jedu jak drak
Obdrženo poděkování:

Příspěvekod dar » 15 lis 2010, 01:40

Viz napr. kniha "Zen a umeni lukostrelby". Mysl by mela byt zcela prazdna jako u hluboke meditace..sleduj reku, ponor se do reky, stan se rekou..proste to cviceni nech plynout a pri nejhorsim pouze sleduj toho, kdo cvici ;-)
Třetí oko není prdel, zkuste ho aspoň občas použít.

marvin
Administrátor
Administrátor
Poděkoval(a): 586×
Obdrženo poděkování: 888×
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod marvin » 15 lis 2010, 12:22

kedrigern píše: Tento stav samozřejmě nepovažuji za ideální

Ve skutecnosti je tento stav naprosto kontra - idealni. je to opak toho, k cemu tu cviceni je. tai-ci je meditace v pohybu. ty techniky se musi provadet s naprostou koncentraci .. soustredis se pouze na telo, dech, pohyb. tva mysl musi byt prazdna a ostra. zadna myslenka, jenom vnimani pohybu, energie a harmonie..

tohle, co jsem popsal, samozrejme zvladne dokonale pouze mistr po 20 letech. ale ty by jsi mel tohle brat jako vzor. o tohle by ses mel snazit.

to ze se nesoustredis a mysl je odvadena jinam je SAMOZREJME.. neni to zadna vada ani nic nenormalniho. proste v dnesni civilzaci jsme takto vychovani. rozptyleni je nase druhe jmeno. je zajimave ze treba vetsina vychodnich civilizaci nema takoveto problemy:-)

dulezite je, aby jsi to nevzdaval. cviceni se snaz vdzy delat dokonale.. tzn musis k tomu pristupovat s tim, ze se pokusis cvicit dokonale ..ono to nepujde, ale to nevadi..

je to stejne jako cvicit 1.stupen v brane - ale s tim ze ktomu pripojis pohybovou aktivutu a presunes koncentraci tam:-)
Pravá mysl pojme všechny lži a klamy, aniž by byla zmatená.
Pravé srdce pojme jed nenávisti, aniž by došlo k újmě.

kedrigern
jedu jak drak
jedu jak drak
Poděkoval(a): 25×
Obdrženo poděkování: 30×

Příspěvekod kedrigern » 18 lis 2010, 23:05

Vím, že moje mysl je často odváděna a snad se mi to ovede časem zlepšit. To, co mi přijde zvláštní je to, že když jsem hodně koncentrovaný a přijde i jen nějaké krátké odbočení myšlenek, má to mnohem horší důsledky na aktuální kvalitu cvičení (až k přerušení sestavy) než když jsem málo koncentrovaný a přijde větší vyrušení.
May the Awareness be with you. Kedrigern z Hor Tichého Hromu

Zpět na “Obecná (Nezařazená) diskuze”