Myslím, že je rozdíl mezi paktem s pekelnými démony (viz Faustova Magia innaturalis) a paktem s bytostmi jinými. Každý člověk se blíží světu s jehož bytosmi komunikuje.
Mám dojem, že některým individuím se to ale krajmě nelíbí, třeba možná křesťanům, abych nikoho nejmenoval.

a snaží se k obrazu svému i upravovat některé nově vydávané starší texty.
Četl jsem třeba staré originál vydání knihy O mysteriích egyptských od Jamblicha z Chalkidy. z doby první republiky.
Byla tam původní "pohanká" pasáž o tom že kdo nutí lidi aby se obraceli k bohu nejvyššímu, jehož dobrodiní nemůže každý dosáhnout a zamezuje jim obracet se na dobrodiní od bytostí nižších, pro ně dosažitelné, ten jim vlastně škodí,,ježto jim vnucuje dobrodiní nejvyšší, na něž nedosáhnou a ve získání dobra nižšího jim brání. V nově vydané knize po roce 1989 byla tato pasáž (z jakého asi důvodu? )

vypuštěná.
V roce asi 1948 vydané Bhagavadgitě od Jasníčka byla pasáž: "Kdo se obrací na bohy přijde k bohům, kdo se obrací na démony přijde k démonům, kdo se obrací na duchy zemřelých stane se strašidlem. Kdo se obrací na mne, přijde ke mně Ardžune."
V novém vydání Janíčkovy Bhagavadgity po sameťárně byla ona pasáž vypuštěná.
Mám za to, že leckde usilovně pracují nenechavé packy křesťanských fanatiků.

Mimochodem, když už jsem se výše zmínil o démonech, podle nekřesťankých textů (křesťani a podobní to tak nějak neorzlišují) není démon jako démon. Podle třebas východních (a ne pouze východních) duchovních nauk je rozdíl mezi démonem a pekelným démonem.
Viz por příklad buddhistická teze o šesti světech samára:
Svět bohů, svět démonů, svět lidí, svět zvířat, svět prétů - hladových duchů a svět pekel.
Ve světech bohů, démonů a lidí se podle oněch nauk duše rodí za zásluhy, ve světech zvířat, hladových duchů a pekel za trest. (Nejen)Křesťani samozřejmně nerozlišují, z čehož pak kvůli neznalosti vycházela středověká magická praxe, kdy se mágové (nejen dr. Faust) obraceli především na pekelné duchy.
Třeba na východě, v Tibetu, Indii a jinde ale rozlišují pekelné démony (Ruruy) od démonů ostatních, Asurů, Dájtijů, Dánavů, Rákšasů ( mezi rákšasy patří i jinak známá Lilith, v Tibetu nazývaná Brag srin mo, kterou v Tibetu považují za ženu prvního člověka a matku lidí ), Pišáčů, Nágů a dalších.