Kontrola, kázeň myšlenek a prázdnota mysli

Moderátor: zebyja

Havran
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
pohlaví: Muž
Národnost: ČR
Obdrženo poděkování: 25×

Re: Kontrola, kázeň myšlenek a prázdnota mysli

Příspěvekod Havran » 30 črc 2013, 13:41

mio píše:Ja mám skôr problém, že keď sa chytám "pozorovať", tak sa žiadna nechce objaviť. Ako keby sa v hlave nedokázal naraz vyskytovať aj pozorovateľ aj myšlienky.

JJ znám,
klasický průběh ze začátku cvičení. Ztráta myšlenek a čekání. Pak se uvolníš (nebo začneš nudit) a už to lítá a práce je dost. Jak to budeš cvičit déle tak ty myšlenky budou lítat hned od začátku. No a důležité je dostat se do stavu, kdy si každé vzniklé myšlenky/představy všimneš, zapamtuješ si ji že byla a nebudeš se jí víc věnovat.
No a jak budeš mít to cvičení zvládnuté budou ti ty myšlenky na konci cvičení přicházet jen pomalu a jakoby z dálky (a budeš si pamatovat průběh celého cvičení).

Tak ať se daří
Havran
Having power isnt as good as you thing ...
... whom am I kidding? Power is GREAT!

Kvazar
jedu jak drak
jedu jak drak
Poděkoval(a): 29×
Obdrženo poděkování:

Příspěvekod Kvazar » 13 srp 2013, 10:16

Ahoj
chtěl jsem se zeptat, jestli nemáte někdo nějaký návod na dechové cvičení a jestli mi dechové cvičení pomůže při prázdnotě mysli

Chtěl jsem vyzkoušet dechová cvičení z Kerningova Testamentu, ale upozorňuje na jejich nebezpečí...tak nevím, co mám dělat :|

předem díky za odpověď
Paradox, humor, změna

Ankhur
Administrátor
Administrátor
Poděkoval(a): 48×
Obdrženo poděkování: 38×

Příspěvekod Ankhur » 13 srp 2013, 10:39

K prázdnotě mysli
Dechové cvičení vede ke zklidnění a určitě pomůže.

K dýchání samotnému
Jednou jsem sepsal postup podle zdrojů, co jsem našel, tak dávám k dispozici.
Přílohy
jak_dychat.pdf
(33.76 KiB) Staženo 238 x
Není to o tom, co chceš, je to o tom, co skutečně uděláš.

Kvazar
jedu jak drak
jedu jak drak
Obdrženo poděkování:

Příspěvekod Kvazar » 14 srp 2013, 15:12

Ahoj, díky moc za cvičení...je prostě úžasné, okamžitě mi to zklidnilo mysl, ikdyž občas sem tam probleskne nějaká ta vizualizace, nebo myšlenka.....tak stejně mi hodně pomohlo..díky moc ;)
Paradox, humor, změna

majstro
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Poděkoval(a): 74×
Obdrženo poděkování: 31×
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod majstro » 16 srp 2013, 00:00

Ahojte....

chci se zeptat, zda neni spatny napad, kdyz pri koncentraci na nejakou ideu provadim treba impregnaci treba caje a pritom si predstavuji, ze tento caj me zaruci splneni prvni stupne mentalniho vycviku - tzv si predstavuji 10 minut, ze tento caj zajisti silne posileni me koncentrace. Tedy delam koncentraci a jeste tim impregnuji caj, ktery pak ma ideu posileni koncentrace.. myslite ze dobry napad na urychleni? Anebo je to blbost?

Bardon pise, ze muzeme impregnovat jidlo, vodu tak, ze si muzeme predstavovat splneni daneho stupne... tak z teho myslenky vychazim.

Jeste me napadla dalsi moznost... co treba opakovat si mantru tech 10 minut... na zdravi a podob. Dalo by se to povazovat za 10 minut koncentrace na nejakou ideu a povazovat to pri dodrzeni 10 minut za zvladnute cviceni?

Co vy na to?

zebyja
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Poděkoval(a): 84×
Obdrženo poděkování: 226×

Příspěvekod zebyja » 16 srp 2013, 09:46

Mantra je podle mě v pohodě.. s tou impregnací a zároveň cvičení si nejsem jistý.. myslím, že to závisí na tom jak moc automaticky jsi schopný impregnovat.. Nebál bych se toho to zkusit.. :) Jestli to bude mít účinek dej vědět :)
Inteligentní člověk umí řešit problémy, genius jim umí předcházet..

marvin
Administrátor
Administrátor
Poděkoval(a): 586×
Obdrženo poděkování: 888×
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod marvin » 16 srp 2013, 10:13

Osobně myslím, že je to teoreticky "dobrý" nápad. Otázka zní - jsi schopen po celou dobu opravdu udržet POUZE požadovanou ideu? Jde mi o to, že když Ti do toho budou blikat jiné myšlenky - třeba starosti, nápady, nebo vše ostatní, tak si vem, že si tím budeš ty potraviny prozařovat. Nejsem si jistý jaký bude pak výsledek - viz. viewtopic.php?f=67&t=748&p=7179&hilit=alerg%2A#p7179 (ten druhý případ - Rob)

Jinak všeobecně plnění stupňů Brány si tam dávám taky. Resp. vkládám tam (co nejdokonalejší představu) sebe samého. Jak chci vypadat, jaké chci mít schopnosti a hlavně vlastnosti (cnosti). Třeba dynamicky - jak působím na ostatní, jak se chovám..atd atd.. co nejdetalnější dovedu. Když si tam dám, že jsem člověk, který prošel a plně pochopil a osovojil si dovednosti z Brány (prakticky a vědomě) tak to by mohlo být OK. Ale dělám to odděleně od askeze, od cvičení v sedu nebo jiných polohách. Navíc to teď dělám spíš více formou modtlitby a obracím se s tímto k Bohu..
Pravá mysl pojme všechny lži a klamy, aniž by byla zmatená.
Pravé srdce pojme jed nenávisti, aniž by došlo k újmě.

Kvazar
jedu jak drak
jedu jak drak
Obdrženo poděkování:

Příspěvekod Kvazar » 31 kvě 2014, 20:34

Ahoj, po dlouhé době u mě nastal ...řekl bych velký problém.
Již asi 3. den u mě vyvstávají velmi negativní myšlenky téměř na všechno...ještě se ani nemusí nic přihodit a už přiřazuji událostem "jisté" negativní konce i dialogy.
Dokonce i když v mysli pomyslím na něco z Božské tématiky, tak se mi v hlavě rojí negativní myšlenky i slova :(
Myslel jsem si, že tento negativní plamínek uhasne, jako tomu bylo dotěď, ale tento plamínek se dost rozhořívá a začínam si s tím dost lámat hlavu...začímán se bát i sám sebe

Nevíte někdo prosím co s tím?....tento můj negativní přístup mě začíná vážně velmi děsit :(
Paradox, humor, změna

Firzen
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Poděkoval(a): 104×
Obdrženo poděkování: 70×
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Firzen » 01 čer 2014, 14:28

Ahoj :-)

Tohle se mi taky jednu dobu stávalo. Myslím, že by mohlo stačit to prostě jen pozorovat, jako kterékoli jiné myšlenky. Zkus si uvědomit, že nejsi svou myslí. Nebojíš se tedy sám sebe, ale své mysli. :-)

Taky jsem četl, že můžeš zkusit takové představy prosvítit intenzivním světlem. Ale pokud jsi podobný slaboch, jako já, tak ti to asi nepůjde.. :D

Mně se dost osvědčilo (a za to teď budu kamenován) zkusit k sobě přivolat nějaké pozitivní bytosti. Stačí říct v duchu něco jako "Bytosti světla, přijďte ke mně!". Když se to povede, můžeš pak cítit, že se v prostoru, kde jsi, něco změnilo. Taky si můžeš zkusit jít sednout k nějakému stromu nebo do lesa, uvidíš, že stromy dokážou to, co by nedokázal nikdo na světě. :-)

Kvazar
jedu jak drak
jedu jak drak
Obdrženo poděkování:

Příspěvekod Kvazar » 01 čer 2014, 19:17

děkuju za radu :) zní to jako dobrá rada....začal jsem to teď řešit tak, že jakmile se mi v mysli vyrojí nějaká negativní myšlenka, tak hned začnu myslet na Lásku, na dobré chvíle, atd.. :)
Paradox, humor, změna

Ankhur
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod Ankhur » 02 čer 2014, 15:05

Kvazar píše:Dokonce i když v mysli pomyslím na něco z Božské tématiky, tak se mi v hlavě rojí negativní myšlenky i slova :(

Zkus si uvědomit, že vše co přišlo, musí odejít. A co přichází a odchází, to nejsi ty - vše se odehrává před Tvým zrakem, vnímáš to, pozoruješ to.
Tvé skutečné já setrvává. Zkus tedy vše přicházející nezaujatě pozorovat a zkus si uvědomit, co je neměnné. Zkus se do toho neměnného ladit, "vstoupit" do toho.

Ondra
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Poděkoval(a):
Obdrženo poděkování: 32×

Příspěvekod Ondra » 07 čer 2014, 08:40

Ankhur píše:Zkus si uvědomit, že vše co přišlo, musí odejít. A co přichází a odchází, to nejsi ty - vše se odehrává před Tvým zrakem, vnímáš to, pozoruješ to.
Tvé skutečné já setrvává. Zkus tedy vše přicházející nezaujatě pozorovat a zkus si uvědomit, co je neměnné. Zkus se do toho neměnného ladit, "vstoupit" do toho.

Ahoj, hele a kdo to tedy je, když né ty ? Kde se berou ty myšlenky, co je zdrojem ?

Když bych to vzal od počátku, tedy jak vůbec vznikají veškeré myšlenky, které mají určitou polaritu, tak na počátku je nějaká původní myšlenka-idea , kterou naší aktivitou (negativní, positivní) větvíme až na nekonečné množství dalších myšlenek. Tu původní ideu tím rozvíjíme. Tedy jakto že to nejsi ty, kdo je zdrojem těchto myšlenek ?
Tím pozorováním a uvědomováním dochází právě k zklidnění celé myšlenkové aktivity a vracíme se k počátku, kde vstupujeme do pravého Já. Tedy nutná je kontrola nad celou aktivitou + - a tím se dostat do počátečního stavu , kde neexistuje žádné pnutí.
Samozřejmě s tím tvým způsobem , přez pravé Já , tedy počáteční stavem souhlasím, že je nutné do něho vstoupit.

equilibrium
snažím se trochu psát
snažím se trochu psát
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod equilibrium » 07 čer 2014, 20:01

Ondra:

Nedorozumění tohoto typu vznikají zpravidla tím, že každý to bere z jiné roviny. Podle mě je velmi praktické držet se madhjamakového pravidla "dvou rovin" - roviny konvenční a roviny nejvyšší pravdy.

Ankhur to bere z pohledu nejvyšší pravdy, z níž pozorovatel s dostatečně vyvinutým fenomenologickým vhledem bezpečně poznává, že jakýkoliv z tvé pozice pozorovatelný objekt nemůžeš být ty. Myšlenky, neobdařené žádnou nezávislou bytností (sabhāvou) jsou nahlíženy jedincem taktéž neobdařeným žádnou nezávislou bytností. To, co je skutečné a setrvává, je prázdnota (śūnyatā).

Naproti tomu na rovině konvenční lze stále uvažovat jakéhosi "empirického jedince" - tj. přibližnou entitu či dočasnou osobnost, kterou se jevíš být (ovšem pouze díky nedostatečně rozvinutému vhledu!) a která drží pohromadě lpěním a nevědomostí (avidyou).

To, jakým způsobem určitá myšlenka získá plusovou či mínusovou polaritu, je už spíš otázka axiologie než fenomenologie, a také jsem ji dosud nenašel nikde uspokojivě rozpracovanou.
Smrt je, cokoliv vidíme, když bdíme; cokoliv vidíme, když spíme, je spánek.

(Hérakleitos z Efezu)

Ondra
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Poděkoval(a):
Obdrženo poděkování: 32×

Příspěvekod Ondra » 07 čer 2014, 21:40

equilibrium :

To je ale pořád neodpovídá na to, co to teda jsou ty myšlenky rozvinuté v mnohosti, odkud se vzaly ? To jakože se vyskytují mimo tvé vědomí ?
Pokud by jsi na to nahlížel z pozice nejvyšší pravdy, tak by jsi žádné myšlenky “neviděl”, protože jak píšeš, tvé vědomí dosáhlo “prázdnoty” , tedy spočinutí.
Proto se začíná od spoda, kde se člověk snaží pozorováním odhalit strukturu svého myšlení, myšlenek a né je postavit do pozice odvrhnutí, což vytvoří jen další pnutí, což je opak uvolnění.

Já to vnímám , jako neustále větvící se strom, který je poháněn neuvědomělou aktivitou myšlení. Pokud si to člověk uvědomí , stane se tím pozorovatelem, přestane hodnotit (+ -), tak se pomalu vrací po tom stromě k počátku , do jednoty, vše se počišťuje, zklidňuje, až člověk spočine.

Vše je součástí mne , všechny myšlenky, bytosti , veškerá mnohost stvoření, to je celek. To, že je prázdnota neměnná , tedy jediná “reálná” , je pravda, ale co stím, když se neustále nekonečně proměňuje v mnohost :), že by se veškerá ta mnohost děla nezávisle na zdroji ? Zase když to vztáhnu k člověku, tak tím zdrojem je on sám.

Ankhur
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod Ankhur » 09 čer 2014, 13:24

Ondra píše:Ahoj, hele a kdo to tedy je, když né ty ? Kde se berou ty myšlenky, co je zdrojem?

Ahoj Ondro,

teď jsem jen mířil k tomu, aby si člověk uvědomil, že myšlenky, to nejsi ty - jsou to řekněme samostatné entity. Tak jako vše stvořené, prvotně to vnímáš ve formě odděleně. U myšlenek ta forma není tak zřejmá, tak i to oddělení není tak patrné.

Můžeš zároveň cítit radost i smutek? Nebo nadávat a cítit klid? V jakém stavu zde jsi? Nechť je to vodítkem.

Zpět na “Magický výcvik ducha - 1. stupeň”