Sedmý dalajláma: Nemoc jako prostředek k výcviku mysli

Absolutně volné téma

Moderátor: Cagliostro

Pravidla fóra
Zde nechávám prostor na všechna témata, která se nevlezou do výše uvedených kategorií. Mám zde jenom prosbu, pokud se rozhodnete pro založení nového příspěvku, prosím zkuste popřemýšlet jestli není vhodnější umístění již do hotových kategorií. Nechci zase vyvořit nepříjemný škatulkovací systém, jde mi pouze o to, aby se zde třeba neobjevovaly dotazy na cvičení brány z prvního stupně apod.
Arex
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
pohlaví: Muž
Poděkoval(a): 177×
Obdrženo poděkování: 1116×

Sedmý dalajláma: Nemoc jako prostředek k výcviku mysli

Příspěvekod Arex » 16 dub 2015, 20:41

Lozang Kalzang Gjamccho.jpg

Kdykoli vyvstane fyzická nemoc, vaše utrpení bývá zbytečně znásobeno obavami a úzkostí. Měli byste ale pochopit, že lidské tělo je složeno z prvků a látek, které spolu neustále vedou boj. Pokud mezi těmito prvky a látkami vznikne nesoulad, nebo pokud jsou negativně ovlivněny vnějšími vlivy, například různými typy ďábelských sil, pak přirozeně vyvstávají nemoci různé závažnosti i délky. Měli byste proto vědomě přijmout, že určité nemoci jsou během života nevyhnutelné.

I když trpíte bolestivou chorobou, neměli byste se nechat pohltit vlastní situací. Namísto toho byste měli uvažovat o nepředstavitelných mukách démonů, hladových duchů, zvířat apod., jejichž utrpení je mnohem větší než to, které prožíváte. Tu sami sobě položte otázku: „Když tyto bytosti musejí snášet tak těžkou bolest, jak to, že já nechci snášet utrpení, které je ve srovnání s ní vlastně malé? Když já jsem oslaben svou malou bolestí, jak nesmírně musí trpět ti, jejichž muka jsou nekonečně větší? Ať je jejich hrozivé utrpení zmírněno alespoň bolestí, kterou prožívám!“

Zatímco takto uvažujete, představujte si, že jste obklopeni všemi cítícími bytostmi, prožívajícími všechny možné druhy utrpení. Při nádechu si představujte, že všechny jejich negativní vlastnosti, všechna zatemnění, jimž podléhají jejich smysly, všechny jejich nemoci a bolesti dozrávají na vás, osvobozujíce je tak z jejich utrpení; při výdechu si pak představujte všechny dobré věci, které k nim sestupují v podobě bílého elixíru přinášejícího štěstí. Opakujte tento postup stále znovu.

Mezi výhody této kontemplace, která předčí jiné skutky ctnosti, patří, že budete moci na každou nemoc nahlížet jako na skvělou příležitost, vedoucí k praxi nauky (dharmy). Prostě si řekněte: „I kdybych se už neměl nikdy zotavit, mohu dál pokračovat v meditační praxi přijetím utrpení ostatních bytostí na sebe a darovat tak ostatním mír – a to mocným, nepřekonatelným způsobem. Proto mohu zůstat dále šťastný, třebaže ležím nemocen.“

Pokud dokážete tuto radu vyslyšet z hloubi svého srdce, není pochyb o tom, že budete přínosem v tomto i v dalších životech. To ať nesejde z vaší mysli.

:beran: :zeme: :beran:
„Srdce, buď statečné a spěj vpřed!“, tak volají všichni, kdož jsou sklíčeni smrtelností. Tak zní heslo zasvěcenců zanícených touhou po Absolutnu a stoupajících po žebříku Poznání. Ale až v soutěsce mezi obočím rozzáří se Světlo jako plamen blesku!

Cagliostro
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
pohlaví: Muž
Národnost: ČR
Poděkoval(a): 25×
Obdrženo poděkování: 560×

Re: Sedmý dalajláma: Nemoc jako prostředek k výcviku mysli

Příspěvekod Cagliostro » 18 kvě 2015, 21:32

1 část meditace dle Dalajlámy v katedrále sv. Víta, na které navazují další odkazy.

https://www.youtube.com/watch?v=WgiXFCp ... lilJYbSOec
Ego sum, qui sum!

Zpět na “Obecná (Nezařazená) diskuze”