Spagyrie
- Kuato
- vášnivý přispivatel

- pohlaví: Muž
- Poděkoval(a): 222×
- Obdrženo poděkování: 857×
pokusy
pro inspiraci par pokusu z posledni doby..
zleva (ty predni ctyri flasky) - budouci tinktura z cerveneho koralu, volatilnejsi frakce siry extrahovane z antimonu rozpustena v rektifikovanem duchu vina s kouskem zlata, dobre pokracujici extrakce siry ze skla antimonu, rozpousteni kusu olova pro prvni experimenty na ceste octanu. ani jedno z toho vlastne neni cista alchymie, ale spis spagyrie (na krizovatce, kde se to deli, stoji cedule s napisem "Tajny ohen"), nicmene antimonovy Lapis Ignis a kameny vyrobene octanovou cestou jsou v dnesni dobe nekterymi kolegy vnimany jako zpusob jak vyrobit Velke Dilo. tento nazor ani u jedne z techto cest nepovazuju za spravny, nicmene myslim, ze neni od veci to vyrobit, minimalne jako dukazni material pro svoje uvahy do nasledujicich let.
zleva (ty predni ctyri flasky) - budouci tinktura z cerveneho koralu, volatilnejsi frakce siry extrahovane z antimonu rozpustena v rektifikovanem duchu vina s kouskem zlata, dobre pokracujici extrakce siry ze skla antimonu, rozpousteni kusu olova pro prvni experimenty na ceste octanu. ani jedno z toho vlastne neni cista alchymie, ale spis spagyrie (na krizovatce, kde se to deli, stoji cedule s napisem "Tajny ohen"), nicmene antimonovy Lapis Ignis a kameny vyrobene octanovou cestou jsou v dnesni dobe nekterymi kolegy vnimany jako zpusob jak vyrobit Velke Dilo. tento nazor ani u jedne z techto cest nepovazuju za spravny, nicmene myslim, ze neni od veci to vyrobit, minimalne jako dukazni material pro svoje uvahy do nasledujicich let.
- Kuato
- vášnivý přispivatel

o Natuře
- co znamená uctívat Naturu, Šakti, Šechinu? Nahlížet na svět, že je plný Boha, že je v něm trvale Boží Přítomnost, že ona koná (tvoří svět) jako žena, že je mírná a laskavá i děsivá i smrtící. Je básní, klikatí se. A to je dobré. Stvoření je dobré. Mezi mnou a jím není boj. Skláním se před Velkolepostí Boží Přítomnosti, která se ve světě manifestuje jak je jí libo. Co já jsem proti této Hoře? Pouhé pápěří.. A tak jako pouhé pápěří se hlásím k této Hoře jako jedno z jejích stébel. Pohlédni na mne Horo a pouč mne, zapěj píseň Slávy a Krásy o uspořádání světa, aby srdce mé i mnohých andělských zástupů bylo udiveno a oko mé i mnohých zvlhlo nad nekonečnou Krásou Tebe, která jsi v pravdě touto jedinou všemocnou realitou ve formě i obsahu.
- ikarkar
- jedu jak drak

- Národnost: ČR
- Poděkoval(a): 60×
- Obdrženo poděkování: 311×
Re: Spagyrie
Zdravím Vás přátelé alchimisti spagirici.
Jsem zde nový a nejsem moc zběhlý v psaní příspěvků a předem se omlouvám za případný chaos. Dosud jsem Vaše forum jen pročítal. Děkuji za Vaše zkušenosti a rád bych jednu svoji přidal jen tak pro radost či inspiraci.
Příběh devíti rosnatek:
Dospělé pětileté holky:
Tinktura:
Kremace děvčat:
Esence: (esencí nazývám tinkturu obohacenou popelem,když tak mě opravte :-))
Lůno panny:
Olodněná panna (destilací odpařováním a kristalizací) započala těhotenství :-)
Závěr:
Nedělá mému srdci dobře "zprznění panny" (to je spíše vášeň mistra Kuata ten "przní" vše od minerálů až k živočichům :-) :-)), leč uvědomuji si, že bez oplodnění není početí a bez početí není dalšího života. Ach jo, ach jo proč jsi to právě takto Absolutno zařídílo???
Jsem zde nový a nejsem moc zběhlý v psaní příspěvků a předem se omlouvám za případný chaos. Dosud jsem Vaše forum jen pročítal. Děkuji za Vaše zkušenosti a rád bych jednu svoji přidal jen tak pro radost či inspiraci.
Příběh devíti rosnatek:
Dospělé pětileté holky:
Tinktura:
Kremace děvčat:
Esence: (esencí nazývám tinkturu obohacenou popelem,když tak mě opravte :-))
Lůno panny:
Olodněná panna (destilací odpařováním a kristalizací) započala těhotenství :-)
Závěr:
Nedělá mému srdci dobře "zprznění panny" (to je spíše vášeň mistra Kuata ten "przní" vše od minerálů až k živočichům :-) :-)), leč uvědomuji si, že bez oplodnění není početí a bez početí není dalšího života. Ach jo, ach jo proč jsi to právě takto Absolutno zařídílo???
- Kuato
- vášnivý přispivatel

ikarkar píše:Esence: (esencí nazývám tinkturu obohacenou popelem,když tak mě opravte :-))
tinktura obohacena popelem (nebo lepe z popela extrahovanou vycistenou soli) nazyva se spagyricka tinktura. k esenci (jez je slozeninou vsech tri principu oddelenych, samostatne ocistenych a opet spojenych) to ma jeste daleko, nicmene je to pekny vykop :o).
- ikarkar
- jedu jak drak

Kuato píše:
Děkuji Kuato.
Pokud byl "pěkný výkop" myšlen něco jako "hozená rukavice", nebo zahájení útoku na protější branku jako ve fotbale, pak určitě jsem to proto nenapsal, odporovalo by to mému podpisu :-). Očekával jsem poučení a dostalo se mě ho. Takže děkuji a poučení rozumím, neboť ..."kdo dětsky a bez nároků hledá poučení, je prost domýšlivosti, podřdí se učiteli, tomu se jistě dostane podpory"... Ještě jednou díky.
Kuato píše:ikarkar píše:Esence: (esencí nazývám tinkturu obohacenou popelem,když tak mě opravte :-))
[/quo, nicmene je to pekny vykop :o).
Děkuji Kuato.
Pokud byl "pěkný výkop" myšlen něco jako "hozená rukavice", nebo zahájení útoku na protější branku jako ve fotbale, pak určitě jsem to proto nenapsal, odporovalo by to mému podpisu :-). Očekával jsem poučení a dostalo se mě ho. Takže děkuji a poučení rozumím, neboť ..."kdo dětsky a bez nároků hledá poučení, je prost domýšlivosti, podřdí se učiteli, tomu se jistě dostane podpory"... Ještě jednou díky.
- ikarkar
- jedu jak drak

Zdravím Sailu.
Ano jistěže, je to Drosera capensis. Mě se prostě líbí, protože je mezi" hmyzožravkama" z mého phledu nejskromější a hlavně u ní je jasné, že má na kažeém listku má kapičku rosy, žije ze vzduchu a vody v těžkých podmínkách jako já. Prostě ji miluji :-).
Ano jistěže, je to Drosera capensis. Mě se prostě líbí, protože je mezi" hmyzožravkama" z mého phledu nejskromější a hlavně u ní je jasné, že má na kažeém listku má kapičku rosy, žije ze vzduchu a vody v těžkých podmínkách jako já. Prostě ji miluji :-).
- ikarkar
- jedu jak drak

Přátelé děkuji všem za poděkování za příspěvek.Ještě bych sem rád vložil snímky astrálních těl některých léčivek ze spagirických tinktur, třeba pro potěchu očím.
Kostival:
Kurkuma:
Kozlík Meduňka šafrán:
Borovice Pampeliška:
Levandule:
Štětka:
Heřmánek:
Zátiší :-)
Kostival:
Kurkuma:
Kozlík Meduňka šafrán:
Borovice Pampeliška:
Levandule:
Štětka:
Heřmánek:
Zátiší :-)
- gooolem
- mě už nikdo nezastaví

- Poděkoval(a): 285×
- Obdrženo poděkování: 455×
- Kontaktovat uživatele:
Opravdu oku lahodici ukazy :-)
Hlavu nesu v oblacích, však nohy z tuhé hlíny uplácané mám.
- Kuato
- vášnivý přispivatel

hodnoceni esenci vyrobenych kvasnou vs lihovou cestou
o víkendu jsme měli možnost se ženou (která je o poznání citlivější než já) ohodnotit vzorky esencí vyrobených z vlaštovičníku (kvasná i lihová cesta výroba Meri) a máty (kvasná cesta výroba Kuato, lihová výroba Tomáš) - u obou kvasných esencí bylo mnohem zřetelnější působení na tělo s minimálním přesahem výš, u obou lihových bylo slabší působení na tělo, ale zasáhlo to i mentální složky. takže Arexův názor, že esence vyrobené kvasnou cestou nejsou příliš vhodné pro psychurgické/nazírací praxe, jsou pravděpodobně správné. pro rychlý vliv na tělo jsou ale kvasné esence velmi dobré.
dále bylo pro mě zajímavé vidět Tomášovy jemné (já bych řekl až málo koncentrované) esence, které ale zase umožňovaly vnímat mnohem lépe postupné přelaďování psychiky, jak do ní prostupoval vliv esence, což u mých hodně hustých vlastně skoro nejde - bác a je to. což mě ale přivedlo k domněnce, že pro nazírací práce by mohlo být lepší si příliš husté esence vhodně naředit, aby se s tím člověku dobře pracovalo. jinak Tomáše chválím, je šikovný, na to, že na svoje laborování nemá zdaleka ideální podmínky.
mimochodem - s Janou jsme nezávisle došli k závěru, že venušský genius za levandulí je až příliš obsedavý na to, aby byl "čistý", a že to spíš zavání nějakým protigéniem. léčebné využití levandule ale nezpochybňujem :o). nepracovali jste s levandulí někdo víc?
dále bylo pro mě zajímavé vidět Tomášovy jemné (já bych řekl až málo koncentrované) esence, které ale zase umožňovaly vnímat mnohem lépe postupné přelaďování psychiky, jak do ní prostupoval vliv esence, což u mých hodně hustých vlastně skoro nejde - bác a je to. což mě ale přivedlo k domněnce, že pro nazírací práce by mohlo být lepší si příliš husté esence vhodně naředit, aby se s tím člověku dobře pracovalo. jinak Tomáše chválím, je šikovný, na to, že na svoje laborování nemá zdaleka ideální podmínky.
mimochodem - s Janou jsme nezávisle došli k závěru, že venušský genius za levandulí je až příliš obsedavý na to, aby byl "čistý", a že to spíš zavání nějakým protigéniem. léčebné využití levandule ale nezpochybňujem :o). nepracovali jste s levandulí někdo víc?
- Tomorex
- už jsem tu něco zanechal

- Poděkoval(a): 103×
- Obdrženo poděkování: 52×
Moc hezké výrobky a i to, co píšeš, Ikarkar.
Potřeboval bych poradit a rád bych slyšel váš názor nebo praktické rady týkající se výroby esence. Když dám tinkturu do aparatury, destiluji, tak mi po první destilaci zbude na dně olejnatá zelená vrstva, která se sakra blbě umývá (viz obrázek). Obzvlášť ve velké úzkohrdlé erlence, kam se blbě dostává. Všechnu tu silně zbarvenou tekutinu jsem slil jako zdroj síry, ale prostě část se usadila na dně a teď stojím před volbou, jak a jestli ji z tama dostat.
Ve vodě se to rozpouští celkem špatně, ale můžu vyzkoušet tam nalít destilku, zahřát to a doufat, že to ještě ze stěn pustí a přidat to ke zbytku Síry. No a nebo tam nalít Merkura, kterého jsem zrovna vytáhl, ten to určitě rozpustí a na konci, co nám zbude po druhé destilaci, zase sliji a stěny už budou čistější a dostanu z toho i ten zbytek Síry. Takhle jsem to už dělal, ale tentokrát jsem se zastavil. Zarazilo mě, abych zrovna očištěného Ducha nalil do takové baňky, znovu ho vlastně "znečistil", abych z baňky dostal i ten zbyteček Síry.
Jak to tedy řešíte vy po první destilaci? Stává se vám to a nebo to třeba jen slijete dřív, než se tam tyto olejové kapky začnou vytvářet?
Ať se daří
Tomorex
Potřeboval bych poradit a rád bych slyšel váš názor nebo praktické rady týkající se výroby esence. Když dám tinkturu do aparatury, destiluji, tak mi po první destilaci zbude na dně olejnatá zelená vrstva, která se sakra blbě umývá (viz obrázek). Obzvlášť ve velké úzkohrdlé erlence, kam se blbě dostává. Všechnu tu silně zbarvenou tekutinu jsem slil jako zdroj síry, ale prostě část se usadila na dně a teď stojím před volbou, jak a jestli ji z tama dostat.
Ve vodě se to rozpouští celkem špatně, ale můžu vyzkoušet tam nalít destilku, zahřát to a doufat, že to ještě ze stěn pustí a přidat to ke zbytku Síry. No a nebo tam nalít Merkura, kterého jsem zrovna vytáhl, ten to určitě rozpustí a na konci, co nám zbude po druhé destilaci, zase sliji a stěny už budou čistější a dostanu z toho i ten zbytek Síry. Takhle jsem to už dělal, ale tentokrát jsem se zastavil. Zarazilo mě, abych zrovna očištěného Ducha nalil do takové baňky, znovu ho vlastně "znečistil", abych z baňky dostal i ten zbyteček Síry.
Jak to tedy řešíte vy po první destilaci? Stává se vám to a nebo to třeba jen slijete dřív, než se tam tyto olejové kapky začnou vytvářet?
Ať se daří
Tomorex
- Kuato
- vášnivý přispivatel

čištění skla je ošidná záležitost - nejlépe se mi osvědčily tyto dvě metody: 1/ mechanická - do baňky dáš přiměřené množství vody a hrst jemného (říčního) štěrku nebo hrubého písku a pak s ní kroužíš, až písek vymele nečistoty. pokud jsou už přischlé, je dobré je zalít vodou a nechat den dva odmočit a pak až šmrdlat pískem, 2/ chemická - horká voda plus dvě tři vrchovaté čajové lžičky NaOH, která to vyžere. tady je třeba být velmi opatrný, baňky sice jsou z varného skla, ale je dobré do nich nalít nejdřív vodu třeba jen 50-60 stupňů, aby se sklo nahřálo a pak můžeš víc horkou až vřelou (aby to neprasklo), díky které hydroxid sodný lépe odvádí svoji práci :o). nemusím snad připomínat, že je to žíravé, takže rukavice, velká opatrnost, po vylití do dřezu dřez, ruce, baňku - vše několikrát vymýt a omýt studenou vodou. většinou si já vystačím s variantou 1 - hrubý písek koupíš v akvarijních potřebách za pár korun, třeba 3litrový pytlík ti vydrží na dlouho.
- ikarkar
- jedu jak drak

Tomorex: Já to sleju dřív, stejně pak odpařuju.
Příspěvek ke kalcinaci rostlin.
Pro ty kdo jsou už pány svého času a nikam nespěchají, vkládám příspěvek jako alternativu ke klasickému tyglíku a pícce. Výhodou je vícenásobné používání pomůcek.
Pomůcky: prosklená krbová kamna a „železný rytíř“ – dvě silnostěnné třecí misky, kus silnostěnné trubky odpovídajícího průměru s vyvrtaným otvorem pro odvádění vlhkosti a dvě nerezové misky - malou jako příklop misek třecích a větší po obvodu nastříhanou jako příklop vnější trubky -„ přilba brnění“ Pro větší množství byliny lze misky přiklopit na sebe nebo pro dvě byliny postavit na sebe.
Topit je třeba 4-6 hodin (dle množství bylin) a práci přnechat “ klukům a holkám ohnivým“. No a to je 4-6 hodin času na práci s živly
a na meditaci materializaci a focení :-) :-).
Pár příkladů, nechci to tu tapetovat ohnivými plameny :-)
Manekýn: (Pózuje, v krbu zjevně už žádná pořádná práce není :-))
Povaleč: (Vyhodil kopyta na kouřové trampolíně :-))
Panenka: (dva snímky milisekundu po sobě)
Závěr: Má to i praktický hrubohmotný význam. Uvolněným teplem vytápím bungalov uprostřed přírody bez elektřiny, kterému říkám „Můj ráj“ :-) :-) :-)
Příspěvek ke kalcinaci rostlin.
Pro ty kdo jsou už pány svého času a nikam nespěchají, vkládám příspěvek jako alternativu ke klasickému tyglíku a pícce. Výhodou je vícenásobné používání pomůcek.
Pomůcky: prosklená krbová kamna a „železný rytíř“ – dvě silnostěnné třecí misky, kus silnostěnné trubky odpovídajícího průměru s vyvrtaným otvorem pro odvádění vlhkosti a dvě nerezové misky - malou jako příklop misek třecích a větší po obvodu nastříhanou jako příklop vnější trubky -„ přilba brnění“ Pro větší množství byliny lze misky přiklopit na sebe nebo pro dvě byliny postavit na sebe.
Topit je třeba 4-6 hodin (dle množství bylin) a práci přnechat “ klukům a holkám ohnivým“. No a to je 4-6 hodin času na práci s živly
a na meditaci materializaci a focení :-) :-).Pár příkladů, nechci to tu tapetovat ohnivými plameny :-)
Manekýn: (Pózuje, v krbu zjevně už žádná pořádná práce není :-))
Povaleč: (Vyhodil kopyta na kouřové trampolíně :-))
Panenka: (dva snímky milisekundu po sobě)
Závěr: Má to i praktický hrubohmotný význam. Uvolněným teplem vytápím bungalov uprostřed přírody bez elektřiny, kterému říkám „Můj ráj“ :-) :-) :-)
- Saila
- mě už nikdo nezastaví

- pohlaví: Žena
- Poděkoval(a): 112×
- Obdrženo poděkování: 69×
ikarkar píše:Zdravím Sailu.
Rosnatka okrouhlolistá je vzhledově podobná té capensis akorát má maličký okrouklý list, tyčinky s kapkama má též, je to naše chráněná léčivá rostlina, mám jí z rosnatek, možná i masožravek celkově nejraději.
Pár lidí tu s ní pracuje proto ten původní komentář. Ať se daří :-)
Obvykle sklo čistím silným roztokem kys. citrónové, nechám to pár dní takto naložené a samo to pustí.
Chemii jako takovou jsem používat nechtěla, protože přecejen do toho pak jdou byliny, i když je sklo pořádně propláchnuté..
All izz well 
- Arex
- mě už nikdo nezastaví

- Poděkoval(a): 177×
- Obdrženo poděkování: 1116×
Ikarkar: Máš to parádní. Zaplať Bůh, že někdo něco dělá!
„Srdce, buď statečné a spěj vpřed!“, tak volají všichni, kdož jsou sklíčeni smrtelností. Tak zní heslo zasvěcenců zanícených touhou po Absolutnu a stoupajících po žebříku Poznání. Ale až v soutěsce mezi obočím rozzáří se Světlo jako plamen blesku!