Duše a její postup
Moderátor: Cagliostro
Pravidla fóra
Zde nechávám prostor na všechna témata, která se nevlezou do výše uvedených kategorií. Mám zde jenom prosbu, pokud se rozhodnete pro založení nového příspěvku, prosím zkuste popřemýšlet jestli není vhodnější umístění již do hotových kategorií. Nechci zase vyvořit nepříjemný škatulkovací systém, jde mi pouze o to, aby se zde třeba neobjevovaly dotazy na cvičení brány z prvního stupně apod.
Zde nechávám prostor na všechna témata, která se nevlezou do výše uvedených kategorií. Mám zde jenom prosbu, pokud se rozhodnete pro založení nového příspěvku, prosím zkuste popřemýšlet jestli není vhodnější umístění již do hotových kategorií. Nechci zase vyvořit nepříjemný škatulkovací systém, jde mi pouze o to, aby se zde třeba neobjevovaly dotazy na cvičení brány z prvního stupně apod.
- Cor Leonis
- jedu jak drak

- pohlaví: Muž
- Národnost: SK
- Poděkoval(a): 365×
- Obdrženo poděkování: 81×
Re: Duše a její postup
Ondra - k tomu Svetlu. To Svetlo, ktoré je v nás prítomné, prežiari všetku tmu. Je to samotná láska.
Možno sa moje slová nepáčia niektorým striktným hermetikom, no bohužiaľ.
Toto je diskusné fórum, nie inkvizičný proces.
A mystika do mágie patrí.
Moja osobná skúsenosť so Svetlom je oslobodzujúca.
Majster Bardon píše v PME, v kapitole o magickej lampe (Laterna magica): "Vysoké bytosti nebo mimoplanetární inteligence vyžadují bílé světlo."
Ešte skôr predtým píše: "Z hermetického hlediska znamená rozsvícení magické lampy tolik, jako rozžehnutí mágova vnitřního světla a jeho roznícení v plamen."
Životnú energiu ti démoni odoberať samozrejme môžu. No proti tomuto Svetlu sú bezmocní. Je to Svetlo, ktoré presvetlí všetku temnotu a nevedomosť. Je to Svetlo, ktoré učí milovať.
...keby sme len my ľudia tušili, aká mocná je energia lásky.
Dávno by sme sa vyslobodili...
Miesto toho hľadáme sily a kúpeme v nich svoje egá.
Preto nemôžem nesúhlasiť s Inrisem a marvinom - Bardon bol majster, ktorý vedel ako na "To".
Bez pevných základov sa v lepšom prípade naša stavba zrúti, v tom horšom dopadneme nakoniec ako čierni mágovia. Skutočné mystéria ostanú nedotknuté, no náš vývoj tým utrpí najviac.
Sám Kristus učil - hľadajte len kráľovstvo nebeské. A všetko ostatné vám bude pridané.
Možno sa moje slová nepáčia niektorým striktným hermetikom, no bohužiaľ.
Toto je diskusné fórum, nie inkvizičný proces.
A mystika do mágie patrí.
Moja osobná skúsenosť so Svetlom je oslobodzujúca.
Majster Bardon píše v PME, v kapitole o magickej lampe (Laterna magica): "Vysoké bytosti nebo mimoplanetární inteligence vyžadují bílé světlo."
Ešte skôr predtým píše: "Z hermetického hlediska znamená rozsvícení magické lampy tolik, jako rozžehnutí mágova vnitřního světla a jeho roznícení v plamen."
Životnú energiu ti démoni odoberať samozrejme môžu. No proti tomuto Svetlu sú bezmocní. Je to Svetlo, ktoré presvetlí všetku temnotu a nevedomosť. Je to Svetlo, ktoré učí milovať.
...keby sme len my ľudia tušili, aká mocná je energia lásky.
Dávno by sme sa vyslobodili...
Miesto toho hľadáme sily a kúpeme v nich svoje egá.
Preto nemôžem nesúhlasiť s Inrisem a marvinom - Bardon bol majster, ktorý vedel ako na "To".
Bez pevných základov sa v lepšom prípade naša stavba zrúti, v tom horšom dopadneme nakoniec ako čierni mágovia. Skutočné mystéria ostanú nedotknuté, no náš vývoj tým utrpí najviac.
Sám Kristus učil - hľadajte len kráľovstvo nebeské. A všetko ostatné vám bude pridané.
- Inrise
- mě už nikdo nezastaví

- Poděkoval(a): 595×
- Obdrženo poděkování: 172×
Cor Leonis:
Kéž to vnitřní světlo září a vše prosvětluje:)
...myslím, že ani Ondra nerozporuje, že Bardon byl mistr který věděl jak na To;)
Pokud jsem to pochopil správně, chtěl říci, že sebepoznání a reflexe je dobré, ale je třeba jít i dál. Co si neuvědomíme aktivně v introspekci, dává nám najevo Život sám v zrcadle dění.
Marvina chápu tak, že v rámci možností - a v tom jsme za jedno; se introspekce stává kladnou vlastností kterou si podržujeme. Vědomě a aktivně rozlišovat své reakce, poznávat zkušenost obsaženou v situaci, v každém okamžiku přerůstat dosavadní poznání a jít dál či hlouběji nejen v kvantitě, ale i kvalitě. Neb kdesi v textu mistr jasně zmiňuje, že vše záleží na povahových vlastnostech...
Jinak v textu jsem byl upozorněn i na kapitolku o čakrách a věřím, že to je užitečné zkoumání, a opět zvláště těch čtyř základních. Mimo jiné i tam mířil můj předchozí příspěvek.
Ať se daří!
Kéž to vnitřní světlo září a vše prosvětluje:)
...myslím, že ani Ondra nerozporuje, že Bardon byl mistr který věděl jak na To;)
Pokud jsem to pochopil správně, chtěl říci, že sebepoznání a reflexe je dobré, ale je třeba jít i dál. Co si neuvědomíme aktivně v introspekci, dává nám najevo Život sám v zrcadle dění.
Marvina chápu tak, že v rámci možností - a v tom jsme za jedno; se introspekce stává kladnou vlastností kterou si podržujeme. Vědomě a aktivně rozlišovat své reakce, poznávat zkušenost obsaženou v situaci, v každém okamžiku přerůstat dosavadní poznání a jít dál či hlouběji nejen v kvantitě, ale i kvalitě. Neb kdesi v textu mistr jasně zmiňuje, že vše záleží na povahových vlastnostech...
Jinak v textu jsem byl upozorněn i na kapitolku o čakrách a věřím, že to je užitečné zkoumání, a opět zvláště těch čtyř základních. Mimo jiné i tam mířil můj předchozí příspěvek.
Ať se daří!
Je úsměvné domnívat se, že něco ovládáme, pokud neovládáme sami sebe...
- Cor Leonis
- jedu jak drak

Inrise píše:Kéž to vnitřní světlo září a vše prosvětluje:)
E.T. v ôsmej časti Paměti mystika hovorí o tom, že je najlepšia práca a najlepší výsledok práce, keď sa ponúkneme Bohu pre celý Brahmov deň.
A že na jeho konci bude aj posledné steblo trávy, aj posledný lístok, v poznaní...
- Inrise
- mě už nikdo nezastaví

- Poděkoval(a): 595×
- Obdrženo poděkování: 172×
Cor Leonis píše:...že je najlepšia práca a najlepší výsledok práce, keď sa ponúkneme Bohu pre celý Brahmov deň. ...
V tuto chvíli si nevybavuji kontext ve kterém to říkal. Nicméně pokud chci něco nabízet, měl bych to nejprve mít a jistě to budu chtít nabídnout v tom nejdokonalejším stavu, kterého mi lze dojít.
(Tak jako milé návštěvě nabízíme čistý ručník,sklenku, talíř i příbor, ale i tvář a srdce, no v neposlední řadě se většinou i umyjeme a případně jinak zušlechtíme ... )
Tedy na dávání se komukoli, se v tuto chvíli lze dívat i jako na únik před odpovědností či nesvaté tlapkání nohama od hnoje skrz chrám k oltáři:)
To pro mne tímto způsobem není.
Samozřejmě, odevzdání se vyššímu vedení a cele se věnovat Cestě k Bohu, dokud zde ta cesta je, je něco jiného. Záleží jak to myslíš, cítíš a konáš- a to víš Ty!:-)
Ať se daří!
Je úsměvné domnívat se, že něco ovládáme, pokud neovládáme sami sebe...
-
Jurka
- už jsem tu něco zanechal

- Národnost: ČR
- Poděkoval(a): 22×
- Obdrženo poděkování: 24×
Ciao všem,
mám občas takový pocit, že spousta lidí i zde čte spoustu knih a hledá v nich nevím co ( snad nějaké zkratky ), ačkoliv v BkOZ je naprosto vše a jasně řečeno.
Doufám že nikoho neurazím, ale místo čtení se raději věnujte cvičení pokud opravdu chcete někam dojít již v tomto životě.
Mějte se krásně.
J
mám občas takový pocit, že spousta lidí i zde čte spoustu knih a hledá v nich nevím co ( snad nějaké zkratky ), ačkoliv v BkOZ je naprosto vše a jasně řečeno.
Doufám že nikoho neurazím, ale místo čtení se raději věnujte cvičení pokud opravdu chcete někam dojít již v tomto životě.
Mějte se krásně.
J
- Cor Leonis
- jedu jak drak

- Cor Leonis
- jedu jak drak

Inrise píše:V tuto chvíli si nevybavuji kontext ve kterém to říkal.
Hovoril tam o ťažkostiach v duchovnej práci a o tom, že vtedy sa ešte bál tej spústy životov. Ale dnes už vie, že najlepšia práca a najlepší výsledok práce, je ponúknuť sa Bohu pre celý Brahmov deň.
Inrise píše:Samozřejmě, odevzdání se vyššímu vedení a cele se věnovat Cestě k Bohu, dokud zde ta cesta je, je něco jiného.
Má cesta cieľ, či je samotná cieľom...? Toť otázka! :-)
- gooolem
- mě už nikdo nezastaví

- Poděkoval(a): 285×
- Obdrženo poděkování: 455×
- Kontaktovat uživatele:
Dlouho jsem byl presvedcen, ze cilem je samotna cesta. Je to jen castecna pravda na jiste urovni poznani. Nyni jiz drzim pro sebe jinou castecnou pravdu, a to takovou, ze cilem cloveka je sjednotit svoji vuli s vuli Bozi a co tomu predchazi, je pouze ona cesta. Je to v kostce ono nalezeni Kralovstvi nebeskeho. Laska k Bohu je plamen, ohen, ktery hori v centru a cestu osvecuje a jeho zare, svetlo je moudrost, ktera z nej vychazi. Pokud bych za cil povazoval cestu, byl bych se stale blazene povaloval ve svetle, a dal bych se nedostal, dokud nepochopim, ze cilem je samotny plamen, Laska.
Ale je to jen moje pravda ;-)
Ale je to jen moje pravda ;-)
Hlavu nesu v oblacích, však nohy z tuhé hlíny uplácané mám.
- Eugen
- už jsem tu něco zanechal

- Poděkoval(a): 683×
- Obdrženo poděkování: 35×
Možná zastávka na "cestě, která nekončí" :)

- Přílohy
-
- Frana Drtikol.mp4
- (22.79 MiB) Staženo 152 x

- Cor Leonis
- jedu jak drak

gooolem píše:Laska k Bohu je plamen, ohen, ktery hori v centru a cestu osvecuje a jeho zare, svetlo je moudrost, ktera z nej vychazi. Pokud bych za cil povazoval cestu, byl bych se stale blazene povaloval ve svetle, a dal bych se nedostal, dokud nepochopim, ze cilem je samotny plamen, Laska.
Môžeš to, prosím, rozvinúť viac?
Čo je v tvojom chápaní svetlo, čo onen plameň a čo láska?
V mojom chápaní by to mohli byť vlastne synonymá pre jednú a tú istú silu - Božstvo v nás.
- Cor Leonis
- jedu jak drak

- Cor Leonis
- jedu jak drak

- Cor Leonis
- jedu jak drak

Eugen: tak som začal trošku pátrať po tom, kto to bol ten Drtikol. To meno som registroval, no nevenoval mu väčšiu pozornosť. Až dnes. A veru, zaujímavá bytosť... Pozri na jeho poslednú vôľu:
"Jinak hleďte co nejdříve na moji formu zapomenout, ale nezapomeňte, co jsem vás všechny učil.
Slova, která jsem mluvil, ať ve vás obživnou.
Jinak mě nikde nehledejte – jsem všude – také tedy ve vás – v Učení.“
"Jinak hleďte co nejdříve na moji formu zapomenout, ale nezapomeňte, co jsem vás všechny učil.
Slova, která jsem mluvil, ať ve vás obživnou.
Jinak mě nikde nehledejte – jsem všude – také tedy ve vás – v Učení.“
- gooolem
- mě už nikdo nezastaví

- Poděkoval(a): 285×
- Obdrženo poděkování: 455×
- Kontaktovat uživatele:
Cor Leonis: z me strany to vice rozvinout nejde. Mam pocit, ze vse, na co se ptas, muj predchozi prispevek obsahuje.
Ve videu od Drtikola je to opravdu pekne recene.
Ve videu od Drtikola je to opravdu pekne recene.
Hlavu nesu v oblacích, však nohy z tuhé hlíny uplácané mám.
Zpět na “Obecná (Nezařazená) diskuze”