Conf píše:Asi nechápu otázku, protože pokud vím, tak AI se běžně používá na predikce věcí, které neznáme - z dat, která známe. Příkladem budiž třeba předpovídání počasí nebo výsledků voleb.
To je jistě pravda. Nejsem na to expert, tak neznám termíny, ale pokusím se to vysvětlit svými slovy.
Třeba u té předpovědi počasí bys mohl mít sadu mnoha měření provedených týden před určitým meteorologickým jevem. Pak bys neuronové síti tato měření zadal k učení, spolu s měřením, které proběhlo po tom týdnu. Posléze bys mohl tomu programu zadat nové měření, které to předtím ještě "nevidělo", a očekávat, že ti to dodá spolehlivou předpověď (a nebo taky ne).
Jenže - otázka zní - jak toto dokazuje funkčnost meteorologie? :-)
Conf píše:Jinak je to celé založeno na teorii, že výsledek zápasu nějak souvisí s jeho horoskopem. Pokud to je pravda, tak se dá z horoskopu zápasu nějak predikovat, jak dopadne.
Tak samozřejmě, pokud by tím měřením byl horoskop toho sportovního utkání, a pak bys těm horoskopům přiradil výsledky, nechal AI se to naučit, a pak jí předložil nové horoskopy mnoha utkání, a AI na tom základě dovedla správně předpovídat výsledky, tak by to skutečně souvislost postavení planet s výsledkem zápasů dokazovalo. Děláš to tak?
Conf píše:Jsou to samozřejmě virtuální sázky, kdy ten model má jakoby neomezený rozpočet. První sázka je proherní, čili po první sázce je bilance -1307.6. Z druhý sázky je zisk 690.17, dohromady to dává po druhé sázce -617.43. A tak dále.
Jj, to chápu. Je to hezké, ale mateš se tím podle mě. Pak se ti může zdát, že to je úspěšná strategie, ale ve skutečnosti je to stále jen hazard.
Conf píše:Jinak úspěšnost 67,5% moc dobrá není, jsou to zápasy v tenise, v němž favorité průměrně vyhrávají mezi 60 a 70% zápasů. Jinými slovy, kdyby někdo vzal 100 zápasů v tenise a vždycky "tipoval", že vyhraje favorit, tak bude mít ve zhruba 60-70% případech pravdu. Na tomhle je spíš zajímavý to, že si ten model byl párkrát velmi jistý výhrou outsidera, jednou ho vsadil za téměř maximum (9963.6 jednotek) a trefil se, takže to je celkově hezky ziskový. Ale abych byl fér, nejspíš to je celé jen náhoda, protože se mi to kloudně nedaří opakovat.
Aha, tak to je zajímavé... To jsem nevěděl. Tak to by ale pak stačilo jen znát hráče či týmy, které statisticky vítězí, a na ty sázet s jistotou dlouhodobých zisků, ne? Přijde mi to trochu divné, protože kdyby to tak bylo, tak by jistě byl úspěšných sázkařů stejně hojný počet, jako třeba youtuberů, avšak nějak je nikde nevidím.
Conf píše:Ale abych byl fér, nejspíš to je celé jen náhoda, protože se mi to kloudně nedaří opakovat.
To je bohužel závažný problém.. A v čem to vlastně programuješ? :-) Docela by mě zajímalo se na to podívat, jestli bych směl. I když bych na to asi našel čas až za dlouho...