Bolesti hlavy ?

Moderátor: zebyja

Anubis
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
pohlaví: Muž
Poděkoval(a):
Obdrženo poděkování: 64×

Re: Bolesti hlavy ?

Příspěvekod Anubis » 12 srp 2010, 09:59

marvin píše:ano tak nejak jsem to myslel ..respektive, relaxace tela je dulezita.. podle me se nemuzes poradne soustredit, kdyz si napjaty nebo pod tlakem.. tim sem myslel to telesne uvolneni..

Relaxaci těla myslím jako jeho nehnutost. Prostě si sedneš na zadek a sedíš. Dříve mě při cvičení obtěžovaly bolesti, nemoci apod. Je na to ale finta, ať máš tělo v jakémkoliv stavu tak si prostě sedneš a najdeš tu část, která je v pořádku. Ten zdravý a bezbolestný pocit si potom uvědomíš v celém těle a můžeš začít.

Mimochodem vyšší mystické stavy provádí tak neuvěřitelná ztrnulost, že ti nevadí hledět bez mrknutí oka a nějaké bolesti zad neexistují. Takže jakákoliv přehnaná péče o tělo je poté zbytečná, jenže k tomu musí člověk dojít sám.

marvin píše:a pro kontrolu myslenek potrebujes prejit do pasivniho uvolneneho stavu mysli.. pokud se zacnes moc koncentrovat, tak to myslenky akorat vyvolava...

Otázka je, co myslíš tím „moc koncentrovat“. Pro kontrolu myšlenek i sklonů a závislostí těla (tedy relaxaci) stačí obrátit pozornost dovnitř těsně pod kůži těla. Je to takový první vhled. Pokud bych to měl k něčemu připodobnit tak je to jako kdyby na celém povrchu těla byly malinké žárovky (vědomí), které se obrátí při cvičení dovnitř a osvětlují nitro. Nutno podotknout, že ten vhled ze začátku příliš uspokojivý není. Pro začátečníka je to ovšem vrchol koncentrace, takže je to relativní.

marvin
Administrátor
Administrátor
Národnost: ČR
Poděkoval(a): 586×
Obdrženo poděkování: 888×
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod marvin » 12 srp 2010, 13:49

Anubis píše:..neuvěřitelná ztrnulost

No nezazival sem sice az tak vysoke mysticke stavy, ale tohle znam moc dobre.. v urcitem momente, vetsinou nejdriv po 10min nehnuteho sezeni, se dostavi pocit absolutniho odosobneni - teda doufam ze se toho slova zase nechytnes a nezacnes rozvadet ze to je zase neco jineho:-)))

Anubis píše:..obrátit pozornost dovnitř

Ano, tohle je úplně vyborná technika.. hodne mi to pomaha sjednotit se s tělem a vnímat vesktere jeho pocity..
Pravá mysl pojme všechny lži a klamy, aniž by byla zmatená.
Pravé srdce pojme jed nenávisti, aniž by došlo k újmě.

Anubis
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Poděkoval(a):

Příspěvekod Anubis » 12 srp 2010, 17:31

marvin píše:... teda doufam ze se toho slova zase nechytnes a nezacnes rozvadet ze to je zase neco jineho:-)))

Jejda, nechci do tebe rýt, jen jsem chtěl abychom našli společnou řeč, víš co. :)

ptak.sedivak
mé první příspěvky:)
mé první příspěvky:)
pohlaví:

Příspěvekod ptak.sedivak » 25 bře 2011, 13:14

"..na kterém se má stavět a jde o zklidněný stav hmotné části člověka, aby se vědomí mohlo soustředit dovnitř.."

Co by mela byt ta hmotna cast clovka, hm? Nebo co je hmotna cast vedomi, abych to trochu poopravil/upresnil .. ? Mozna tim bylo puvodne mysleno neco prinosneho, ale me takle napsane "objevne" pojeti relaxace prijde jako slatanina :).

Jeden ze tri stavu vedomi, potazmo dvou kdy trteti je prostrednikem/prechodem od jednoho k druhemu, relaxace tak jak je podavana v bardnonovi, je rozsahlejsi oblasti nez se muze zdat. Moznosti je mnoho, na urovni jemnych unanci, ktere jsou tak jemne jako je rozdil mezi hrachem a burtem.

Co se bolesti hlavy (samosebou, ne jen hlavy) tyce, je to asi alchymie a uzitecny indikator. Z moji zkusenosti souvisi s vyvazenosti a rovnovahou vedomi v tele/prostorove, temat, kvalitach/vibracich, stereotipech. I pri koncentraci se muze zamerovat jaksi rozporostrene, nebyt jen tim. Takova vyhradni/vyhradne jednobodova koncentrace, je vyjmecnejsim typem koncentrace a neni za beznych okolnosti normalem koncentrace. I kdyz, mozna k ni vede cesta spis pres uspesnou ciste jednobodovou, nez nevychytanou jednobodovou - tj. s mysli bloudici/odskakujici. Podle me :)

Anubis
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Poděkoval(a):

Příspěvekod Anubis » 25 bře 2011, 15:42

ptak.sedivak píše:Co by mela byt ta hmotna cast clovka, hm? Nebo co je hmotna cast vedomi, abych to trochu poopravil/upresnil .. ? Mozna tim bylo puvodne mysleno neco prinosneho, ale me takle napsane "objevne" pojeti relaxace prijde jako slatanina :).

Teď nevím, jestli se snažíš popřít existenci hmoty, nicméně člověk se ve svém elementárním stavu potká nejdříve s něčím, co se jeví jako hmota a to tu nazývám jako hmotnou část člověka (hrubohmotné tělo). Když už je vědomí poznáno v čistším stavu a stírají se rozdíly mezi hmotou a vědomím, tak už je zase dle mého zbytečné mluvit o hmotné části vědomí. Jestli ti to, co píšu připadá jako slátanina, tak buď v klidu, zatím jsem nepochopil skoro žádný z tvých příspěvků.

Pete
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Poděkoval(a):
Obdrženo poděkování: 34×
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pete » 25 bře 2011, 21:59

Taky mi nejak unika pointa sedivakovych prispevku :roll:

Nathalus
trochu se tu rozkoukávám
trochu se tu rozkoukávám
pohlaví:

Příspěvekod Nathalus » 04 dub 2012, 13:48

Ahoj všem,
nejdřív chci moc poděkovat za tohle forum. Je to paráda a moc mi za těch pár dnů, co tu jsem pomohlo pročítat si vaše zkušenosti a rady. Jsem teprve na začátku prvního stupně a maximálně si to užívám. Tedy když už překonám svoji od přírody (výmluva) línou povahu... :roll:
Co se týče bolesti hlavy, tak tou trpím taky. Je někdy dost silná a trvá dlouho, než odezní...ale říkám si že je to takové znamení, že jsem na dobré cestě :-D.
Zatím nemám žádné otázky, respektivě měla jsem jich fůru, ale zatím jsem zde našla tolik rad, že je musím nejdřív vyzkoušet... :)
Chtěla jsem vlastně jen poděkovat... DĚKUJU!!!

Anubis
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Poděkoval(a):

Příspěvekod Anubis » 04 dub 2012, 14:53

Nathalus píše:...ale říkám si že je to takové znamení, že jsem na dobré cestě :-D.

Vítej na fóru. Takhle to vskutku může být. Lidé praktikující purna jógu o bolesti hlavy často mluví jako o sestupování Síly. Je to takové rozmezí mezi tím, kdy úspěšně voláš, ale nejsi schopna otevřít. Resp. odmítáš nové, protože si chceš zachovat staré. Pak tě to nejčastěji na zátylku začne otravovat. Je to jako kdybys svým přátelům otevřela dveře od domu, ale nepouštěla je do bytu. Co by asi udělali? Nutno podotknout, že bolest se může projevit i jinde, někdy dokonce mimo hlavu.

Až se naučíš otevírat, tak dobře sleduj, co ta proudící síla dělá. Může dojít i ke zvláštním pocitům, jako kdyby tělo neustále měnilo formu. Chce to rozvíjet a nepanikařit, po určité praxi by se měl dostavit klid. Pokud to nepůjde, tak to vem pěkně od podlahy přes temperament, jak píše Bardon. Hodně zdaru.

Nathalus
trochu se tu rozkoukávám
trochu se tu rozkoukávám
pohlaví:

Příspěvekod Nathalus » 05 dub 2012, 13:52

Děkuju! Moc hezké přirovnání!
Tak já jim zkusím otevřít. Dveře jsou na mě zatím těžké, takže musím cvičit! :-)

Charon
jedu jak drak
jedu jak drak
Poděkoval(a):
Obdrženo poděkování:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charon » 05 dub 2012, 20:24

Co se tyka bolesti hlavy pri cviceni je to tim, ze mas sve vedomi jen v hlave a tam kde je tve vedomi tam se stahuje i tva energie a to misto se vice prokrvuje. Staci si pri cviceni uvedomovat cele sve telo, aby tato disharmonie nevznikala. Casem jakmile se naucis prenaset sve vedomi, transformovat jeho velikost a ziskas nad tim vetsi kontrolu, je dobre mit sve vedomi presunute do sveho vnitrniho stredu, umozni ti to provadet intenzivni koncentraci.

Tim ze mas sve vedomi pri koncentraci prevazne ve sve hlave, tvuj mozek a nervova soustava dostava docela zabrat. Pokud to prezenes do bolesti hlavy doporucuji chladnou sprchu a horkost "odplavit". V dalsich stupnich, po vetsi praxi se zivlama, muzes redukovat premiru zivlu ohne v hlave a i chladit nervovou soustavu zivlem vody. S tim chlazenim v hlave opatrne :-)

Charon

marvin
Administrátor
Administrátor
Národnost: ČR
Poděkoval(a): 586×
Obdrženo poděkování: 888×
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod marvin » 06 dub 2012, 07:30

souhlasím. hodně mi pomohlo nekoncentrovat se v hlavě.. jako by přenést cvičení do jíné části těla.. dokonce jde i mimo ..třeba před oči.. pak k té bolesti nedochází . nebo stačí prociťovat a uvědomovat si celé tělo..tam je potom ta energie rovnoměrněji rozptýlena.. a taky to časem podle mě samo odpadne jak si tělo zvykne na větší proudy :)
Pravá mysl pojme všechny lži a klamy, aniž by byla zmatená.
Pravé srdce pojme jed nenávisti, aniž by došlo k újmě.

locki
už jsem tu něco zanechal
už jsem tu něco zanechal
Obdrženo poděkování:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod locki » 06 dub 2012, 10:53

Pokud by slo o bolesti hlavy zpusobene tim, ze to "moc tlacis hlavou"(coz je jen jedna z mnoha moznych pricin bolesti hlavy, ale u praxe Bardona docela casta), doporucuju predevsim uvolnit se. V brane je o tom v 1. stupni jedna veta, ale jak uz to tak s Branou je, nektere dulezite informace jsou tam jen natuknuty. Pred kazdym mentalnim cvicenim se nekolik minut uplne uvolni. Zacni od tela, az bude zcela uvolnene, pokracuj vnitrnim napetim a emocemi. Je to idealni cesta i k tomu, aby se uvolnila a zklidnila mysl a pripravi na duchovni praci. Po case se pri techto relaxacich vedomi samo prirozene usadi. A prejde to i do bezneho zivota.
Stay well on your way and follow the Sign.

Charon
jedu jak drak
jedu jak drak
Poděkoval(a):
Obdrženo poděkování:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charon » 06 dub 2012, 11:40

locki píše:Pokud by slo o bolesti hlavy zpusobene tim, ze to "moc tlacis hlavou"(coz je jen jedna z mnoha moznych pricin bolesti hlavy, ale u praxe Bardona docela casta), doporucuju predevsim uvolnit se. V brane je o tom v 1. stupni jedna veta, ale jak uz to tak s Branou je, nektere dulezite informace jsou tam jen natuknuty. Pred kazdym mentalnim cvicenim se nekolik minut uplne uvolni. Zacni od tela, az bude zcela uvolnene, pokracuj vnitrnim napetim a emocemi. Je to idealni cesta i k tomu, aby se uvolnila a zklidnila mysl a pripravi na duchovni praci. Po case se pri techto relaxacich vedomi samo prirozene usadi. A prejde to i do bezneho zivota.

"moc tlacis hlavou" rozhodne jako diagnostiku a radu neberu. Pri koncentracnim cviceni vznika napeti, ktere je umisteno presne tam, kde se nachazi tvoje vedomi. Koncentracni cviceni je mozne provadet i mimo sve telo premistenim vedomi, pricemz nedochazi ke zvysenemu napeti v oblasti hlavy. Nicmene tohle uz chce prupravu z vyssich stupnu. Tyto zakladni koncentracni cviceni rozsiris v V. stupni pri praci s prostorovou magii a pokud by si chtel patrat po konkretni disharmonii, ktera pri bolesti vznika, doporucuji alespon teoreticky nahlednout do VI. stupne - magickeho vycviku ducha.

Charon

locki
už jsem tu něco zanechal
už jsem tu něco zanechal
Obdrženo poděkování:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod locki » 06 dub 2012, 12:54

Charone, ale to nebylo Tobe a navic hledas rozpor tam, kde neni, Mildo. :D Diky za rady.
Stay well on your way and follow the Sign.

Charon
jedu jak drak
jedu jak drak
Poděkoval(a):
Obdrženo poděkování:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charon » 06 dub 2012, 12:58

Ja vim ze si neodpovidal me :-) Ale ja odpovidal tobe....

Zpět na “Magický výcvik ducha - 1. stupeň”