Podobnosti mezi kabalistickými světy

Moderátoři: Arex, Cagliostro

Anubis
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
pohlaví: Muž
Poděkoval(a):
Obdrženo poděkování: 64×

Podobnosti mezi kabalistickými světy

Příspěvekod Anubis » 17 srp 2013, 00:09

Arex píše:2. Korespondence živlů a planet. Na tom bys měl ještě zapracovat. Potřebuješ se ujistit, jaké planetě odpovídá při evolučním vzestupu 5. čakra (5. element).

Zapracoval jsem na tom zatím jenom teoreticky, ale něčím začít musím. Podle Sefer jecira existuje 7 písmen hebrejské abecedy, které mají dvojí polaritu. Jsou to Bet, Gimel, Dalet, Kaf, Pe, Reš, Tav.

Polaritu můžeme pociťovat jak v čakrách na úrovni osobní, tak údajně i při kontaktu s planetárními inteligencemi. Např. géniové x protigéniové, andělé x démoni etc. Při zkoumání (které jsi nazval involucí) se autority, jak je vidět, spoléhají na klasický Ptolemaiovský systém. Můžeme to vidět např. u Drtikola a jeho vidění přirozeného stavu čaker. Jsou to odspoda a „nejblíže“ projevenému světu: Luna, Merkur, Venuše, Slunce, Mars, Jupiter, Saturn. Stejným pořadím, pokud vypustíme (nad)zemské zóny, provází žáka i Bardon v PME. To by byla tedy sekvence vhodná k seznámení se.

Ve verzi diagramu, kde je spojený Malkuth jen jednou čarou jsem si všiml, že skrze uvedených sedm písmen je možno se dostat k jakékoliv sefiře, i když tím způsobíme rozklad Stromu na tři svislé části. Nemůže tedy cvičení s čakrou/„planetou“ fungovat spíše jako cestování od jedné sefiry ke druhé? S tím, že se „chodí“ vždy vertikálně, stejně jako u čaker, a v každé sefiře se poté děje poznání, a to díky rozdílu mezi stavy? Mimochodem 5. Dalet vede přes Da’ath - teď už mě nikdo nepřesvědčí. :) Možná by se odtud dalo odečíst, jak je vázán praelement akáši na Boha, vede přímo do Ketheru a dál...

Co se týče přemístění planet při evoluci neboli stoupání. Tak podle Drtikolova obrázku se čtyři spodní čakry „vyšplhají“ po třech vyšších, ale jinak pořadí předešlé horní trojice a spodní čtveřice zůstává stejné. Pořadí od nejnižšího je tedy: Mars, Jupiter, Saturn, Luna, Merkur, Venuše, Slunce. Odspodu jsou ještě vypsány důsledky tohoto přemístění jako: Bojovník, Otec, Mrtvola, Život/Cit/Láska, Slovo – horní dvě centra zůstávají nepopsána.

Pro mě je zvláštní, že třeba Hulse (aniž by psal něco o evolučním pořadí) vyštrachal tu samou posloupnost v nějaké práci od dvou vědců z institutu evoluční antropologie (!), kteří mimo jiné zkoumají vývoj lidského genomu až někde z pravěku. To jen tak na okraj.

Na první pohled mi ten proces připadá jako povýšení živlů, kdy se každý jeden musí zaktivizovat a dostat přes určité bariéry ve formě jakýchsi pasivních odporů. U Saturnu a Marsu bych tomu rozuměl, protože jsou tradičně pokládány za negativní, ale ten Jupiter nechápu. Leda, že by zde byl ukryt jako lákadlo nebo poklad za vydařenou askezi.

Ondra
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Poděkoval(a):
Obdrženo poděkování: 32×

Re: Podobnosti mezi kabalistickými světy

Příspěvekod Ondra » 17 srp 2013, 08:40

Pro mou obraznost a pochopení, tak sedí ti tento diagram ?
http://fullbodytransplant.files.wordpre ... uitmap.jpg

Anubis
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Poděkoval(a):

Příspěvekod Anubis » 17 srp 2013, 08:47

Ondra píše:Pro mou obraznost a pochopení, tak sedí ti tento diagram ?

Ne, myslím ten strom, kde je spodní sefira spojena jen jednou čarou. Teď si nejsem jistý, ale zdá se mi, že je starší. Zprava doleva shora jsou to svislé čáry: Bet, Dalet, Gimel, Kaf, Reš, Pe a dole Tav. Ten, cos poslal jsem myslel v předešlém tématu, i když jsem ho nikdy neviděl. Arex říkal, že takový převod na čakry není dobrý.
Obrázek

Arex
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Poděkoval(a): 177×
Obdrženo poděkování: 1116×

Příspěvekod Arex » 17 srp 2013, 10:54

Anubis: Nemohl bys do příspěvku přidat ty Drtikolovy obrazy? Snad by to pro studijní účely nevadilo. Zvlášť jestli je to z Duchovní cesty 1., kterou nemám a nemohu sehnat. ;) Takhle nevím, co přesně myslíš.
Večer Ti na příspěvek odpovím, teď nemám kolem sebe potřebný klid. Způsobně děkuji.
„Srdce, buď statečné a spěj vpřed!“, tak volají všichni, kdož jsou sklíčeni smrtelností. Tak zní heslo zasvěcenců zanícených touhou po Absolutnu a stoupajících po žebříku Poznání. Ale až v soutěsce mezi obočím rozzáří se Světlo jako plamen blesku!

Anubis
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Poděkoval(a):

Příspěvekod Anubis » 17 srp 2013, 12:07

Přílohy
drt.jpg

Arex
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví

Příspěvekod Arex » 17 srp 2013, 13:29

Anubis: Ty začínáš být zárukou kvality! Nemáš jen zajímavé dotazy, začínáš mít i velmi zajímavé odpovědi. Těší mě, že podněty zvenčí bereš vážně.

S tabulkou korespondencí čaker involuční řady naprosto souhlasím, jsou seřazeny podle chaldejské řady. Má se to s nimi přesně tak, jak píšeš: je to soustava určená ke studiu. Kabalisté by nejspíš řekli, že je to studium díla Stvoření.

O evolučních korespondencích ale ještě uvažuj dál. Obrázek, který jsi vybral z Drtikola, je zajímavý a líbí se mi. Neznal jsem ho, takže Ti děkuji za poučení. Všimni si ale, že je to přemístění světel k určitému dni (2. 3. 1938) - není to konečné stadium. Je to někde za polovinou cesty. Hulse může klidně popisovat to samé stadium. I to je pro mě zajímavý odkaz.

Schéma stromu, které uvádíš, není v pořádku. Mezi Hodem a Necachem nemá být jeden kanál, ale dva! ;) Netvrdím, že je nějaká všeobecná shoda, jak má tvar stromu přesně vypadat. Ale to, co uvádíš, není úplně dobré. Přidávám obrázek stromu z prvního vydání Kabelákova Kabbalistického zasvěcení. (Ve druhém vydání je obraz překreslen špatně.)

strom.jpg

Nemůže tedy cvičení s čakrou/„planetou“ fungovat spíše jako cestování od jedné sefiry ke druhé? S tím, že se „chodí“ vždy vertikálně, stejně jako u čaker, a v každé sefiře se poté děje poznání, a to díky rozdílu mezi stavy?

Teď se pouštím do spekulací, na které nemám kapacitu. Ale pokud vím, indické systémy (čakry) popisují vzestup po středním pilíři. Pokud chceš srovnat kabalistický strom s čakrami, musíš "přitáhnout větve kabalistického stromu na centrální kmen". ;) V praxi si to umím těžko představit. (Tím pouze říkám, že to neumím domyslet, nikoli, že to nejde.)

Mimochodem 5. Dalet vede přes Da’ath - teď už mě nikdo nepřesvědčí. :) Možná by se odtud dalo odečíst, jak je vázán praelement akáši na Boha, vede přímo do Ketheru a dál...

Nikdo Tě nepřesvědčí, protože používáš schéma zatížené chybou. Viz obrázek, který jsem přidal.

Možná bude nejlepší domyslet to schéma, které nám zanechal pan Drtikol. Je to významné a pomůže Ti to. ;) Jsi dobrý!
„Srdce, buď statečné a spěj vpřed!“, tak volají všichni, kdož jsou sklíčeni smrtelností. Tak zní heslo zasvěcenců zanícených touhou po Absolutnu a stoupajících po žebříku Poznání. Ale až v soutěsce mezi obočím rozzáří se Světlo jako plamen blesku!

Arex
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví

Příspěvekod Arex » 17 srp 2013, 13:41

Ondra:

strom-chybny.jpg

Podle mého názoru je to schéma chybné. Na ucelený rozbor se necítím, takže vypisuji jen několik postřehů:

1. Chybí druhý kanál mezi Hodem a Necachem (viz výše pro Anúpa).
2. Jak mohou mít tři horní sefiry (Keter, Chochma, Bina) planetární korespondence, když jsou nad časem a prostorem, tedy NAD oblastí, ve které existují planety? Tato oblast je nestvořená, nemůže mít hmotné reprezentanty.
3. Přiřazení čaker ke stromu je průhledně chybné. Čakry jsou rozvojem duše (átmá), nikoli ducha (átman). Jak by mohla některá z nich zasahovat do duchovního/nestvořeného/potenciálního světa, když se týkají duše a ne ducha?

Bohužel, pro tento obrázek nemám moc porozumění. Podle uváděných analogií je to Golden Dawn a podle obsahu je to mišmaš.

Jak tak na ten obrázek znovu koukám, je možné, že tam nemají planetu Uran? Možná mi jen uniká. Tedy ono by tam nic nad Saturna být nemělo, ale když už to tam mají, nemohu se dopočítat.

Anubis
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Poděkoval(a):

Příspěvekod Anubis » 17 srp 2013, 14:25

Arex píše:...

Uznávám, že jsem nepostupoval přísně vědecky. Hledal jsem verzi, která by podpořila to, co jsem si myslel a zbytek jsem odmítl. Nemůžu teď najít, kdo srovnával ty dvě verze Stromů, ale pamatuji si, že obě byly uznávány ortodoxními kruhy. Jinak bych tu svou nepoužil. Možná je to verze: „Tree of life for dummies“.

Ten tvůj diagram používá i pan Haidler, který kabalu (jako židovskou tradici) bere velmi „vážně“ - pokud se to slovo dá v jeho případě použít. Je docela zábavný.

Ondra
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Poděkoval(a):
Obdrženo poděkování: 32×

Příspěvekod Ondra » 17 srp 2013, 15:28

Arex: věděl jsem, že je to miš maš, ale netušil jsem, že to bude až taková blbost. No má hloupost.

Arex
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví

Příspěvekod Arex » 18 srp 2013, 08:30

Našel jsem na disku starší schéma stromu, které sem přidávám, protože přehledně znázorňuje, jakým světům (a tedy jakým oblastem hermetismu) jsou přiřazeny sefiry. Na obrázku jsou analogie makrokosmu (světů), takže bude dobré dodat:
1.-3- sefira = duch, Bůh
4.-6. sefira = duše
7.-9. sefira = astrál
10. sefira = tělo.

Na závěr se omlouvám za nepřehlednost schématu. V době, kdy jsem ho tvořil, jsem také používal nevhodný (Golden Dawn :D ) vzor, takže dva kanály od sefiry Malkut jsou zakresleny jen písmenem. Dvojitý kanál mezi Hodem a Nechachem je značen dvěma písmeny, ačkoli by se správně mělo jednat o dva kanály. Ale jako náhled snad stačí.

strom.jpg

Anubis
mě už nikdo nezastaví
mě už nikdo nezastaví
Poděkoval(a):

Příspěvekod Anubis » 18 srp 2013, 10:25

Už jsem to našel. Oba typy stromů i se svým pořadím 22 písmen na spojnicích mezi sefirami zapadají do židovské tradice. Přičemž ten tvar (co jste poslali vy) byl uveřejněn jen na jednom místě (dodatek k Zoharu). Tím, že si ho Athanasius Kircher oblíbil a „přinesl“ na západ se ale nakonec stal slavnějším než klasický strom. Západní systémy se pak odvíjejí od něj, včetně GD. A staví na tom asi i celá hermetická kabala obecně (pokud se to tak dá nazvat), která různě kombinuje, aby jí tam zapadly určité typy magie atp.

Docela mě to zklamalo a nejsem si jistý, jestli mě nezajímají spíš kořeny, bez toho převodu na západ. Klíčové asi je, co byl ten Kircher zač, a to bohužel nevím. K osvětlení jeho osoby mám málo informací.

EDIT: Tak Kaplan má ty stromy prý naopak z hlediska stáří a objevení v Zoharu. Ještě se musím podívat do jeho knihy. Je v tom nějaký zmatek.

Stile
trochu se tu rozkoukávám
trochu se tu rozkoukávám
pohlaví:

Příspěvekod Stile » 19 srp 2013, 19:31

Přidávám kabalistický strom podle Zamazala.
kabalistický strom zamazal.pdf
(1.13 MiB) Staženo 212 x

Arborius
jdu do sebe
jdu do sebe
pohlaví:
Poděkoval(a): 75×
Obdrženo poděkování: 117×

Příspěvekod Arborius » 20 srp 2013, 20:16

Drazí Kabalisté a Mágové,

Koukám tu na různé schémata více či méně tradiční. Některé opravdu méně...

Proto jsem se rozhodl nafotit, několik Kabalistických studií k Ec Chajim (Stromu života).
Obrazce a text je klasická studie k základní knize Pardes rimonim (1549). Základní kabalistické dílo rabi Moše Kordovera, které ve 32 kapitolách shrnuje všechna témata kabaly - deset sefir, způsob jakým Ejn sof jimi působí, výklad třiceti dvou stezek moudrosti i padesáti bran rozumnosti, podrobné vysvětlení jmen Božích i otázky extatické praxe (jejímiž hlavními pramenem jsou Kordoverovi díla Abrahama Abulafii a Jicchaka z Aka).

P8200352.jpg

P8200353.jpg

P8200354.jpg

Arborius
jdu do sebe
jdu do sebe
pohlaví:

Příspěvekod Arborius » 20 srp 2013, 20:19

Ad II.

P8200355.jpg

P8200356.jpg

P8200357.jpg

Arborius
jdu do sebe
jdu do sebe
pohlaví:

Příspěvekod Arborius » 20 srp 2013, 20:22

Ad III.

P8200358.jpg

P8200359.jpg

P8200360.jpg

Toť vše, zde vidíte, že vše je někdy.... dost.... CHAJIM ;-) ŽIVÉ..

Zpět na “Kabala”