FAQ: sledovaní myšlenek

Moderátor: zebyja

marvin
Administrátor
Administrátor
pohlaví: Muž
Národnost: ČR
Poděkoval(a): 586×
Obdrženo poděkování: 888×
Kontaktovat uživatele:

mysl má dvě části, pozorovatel a konatel

Příspěvekod marvin » 05 lis 2019, 12:27

Další perfektní video, kde sifu vysvětluje, že mysl má dvě části. Pozorovatel a ten co vykonává, ten co má záměr, je činný. Je to trošku těžké na pochopení, ale zkuste si to představit. Jsou partie mozku, které jsou pasivní - pouze pozorují a pak ty, co jsou aktivní, mají záměr konat a něco dělat.

Největší trik je v tom, udržet tyto části oddělené, dokázat být pasivní, dokázat být jenom pozorovatel a nevkládat záměry do myšlenek. Dostat se do plynulého pozorování bez zasahování. Mě pomáhá vědomí, že chci aktivovat jenom tu část vědomí/mozku, která pozoruje.

Sifu zmiňuje, že Buddha říkal: "Move your mind like blowing a feather." Tedy hýbejte myslí jako byste foukali do peříčka. Jemně, s citem. Vytvořit si tu vnímavost a citlivost.

Pravá mysl pojme všechny lži a klamy, aniž by byla zmatená.
Pravé srdce pojme jed nenávisti, aniž by došlo k újmě.

nagual
snažím se trochu psát
snažím se trochu psát
Poděkoval(a): 16×
Obdrženo poděkování:

Re: FAQ: sledovaní myšlenek

Příspěvekod nagual » 26 črc 2025, 16:53

zdravím, nečetl jsem celé vlákno, ale chci se zeptat ohledně kontroly myšlenek se v bráně píše ze se např. po deseti minutách mám na všechny myšlenky rozpomenout a jestli to koliduje s pouhým pozorováním. prakticky co dělám je že se snažím si všechno zapamatovat (použivam prsty a neustále si omylam myšlenky které se vynořily) abych je po deseti minutách zopakoval jako basničku... takhle to mam zvládnuté ale pochybuji že to dělám správně. po několika letech s přestávkami jsem stále u prvního stupně, stejně tak je to s prázdnotou kdy nevydržím víc než pár sekund, jediné co mi více méně nedělá problém je koncentrace na jednu věc vizuálně bez myšlenek,

díky za odpověď

marvin
Administrátor
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod marvin » 26 črc 2025, 18:42

Ahoj.
U toho pozorování nejde až tak úplně o to si vybavit přesně do detailu každou myšlenku, vjem, podnět nebo skupinu myšlenek. Teoreticky bys to mohl dělat tak jak to děláš a po nějakém roce dosáhnout mistrovství v pozorování. Ale jak píšeš cílem je spíš si uvědomit ten rozdíl mezi sebou a těmi myšlenkami. Důležité je být u toho uvolněný, abys příliš netlačil na pilu a nevyvolával přílišným soustředěním další víry myšlenek. Pokud se snažíš vědomě memorovat každý obraz, který ti vyskočí, tak se dostaneš do takové hloupé smyčky, která v podstatě rekurzivně vyvolává strom dalších myšlenek.

Zkus je spíš jakoby "registrovat". Uvědomit si. "Aha - teď jsem viděl obraz nebo výjev z dneška"..

Princip toho cvičení je uvědomit si ten vnitřní provoz. Ten monolog nebo dialog co se odehrává v hlavě. Po určité době by měly myšlenky zpomalovat a měly by mít tendenci se pomalu vytrácet. Vše souvisí s uvolněností a vůbec celkovým provozem - jak moc jsi v hlavě, kolik myšlenek a podnětů máš přes den, atd..

Co se týče prázdnoty, tam si představ takovou černou obrazovku - to je tvoje prázdné vědomí. Bod nula. A sleduj na té obrazovce jak přistávají z různých stran různé vstupy. Útržky, bleskové podněty, obrazy, věty, slova - co lidé řekli. Vždy když se na obrazovce objeví začátek toho vlaku, tak ho utni. Prostě uštípni tak, aby byl klid. Vyžaduje to velkou koncentraci a zároveň uvolněnou hlavu. Nesmíš tlačit, ale musíš se soustředit. Vyzkoušej

Baleriond
jdu do sebe
jdu do sebe
Poděkoval(a): 245×
Obdrženo poděkování: 10×

Příspěvekod Baleriond » 27 črc 2025, 16:07

U prázdnoty mysli můžeš zkusit přenést své vědomí na srdeční čakru (přilneš k ní). Můžeš si ju zkusit představit jako jemnou čáru uprostřed hrudníku. Mělo by se ti tak podařit po pár dnech/týdnech dostat se na vyšší desítky sekund bez přerušení.

marvin
Administrátor
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod marvin » 27 črc 2025, 16:53

Také je dobrá praxe vnímat při cvičení celé tělo. Rozprostřít pozornost do rukou, nohou, trupu - tak aby se nesoustředilo příliš pozornosti jenom v hlavě. Pak se lepší cvičí.

nagual
snažím se trochu psát
snažím se trochu psát
Obdrženo poděkování:

Příspěvekod nagual » 27 črc 2025, 18:48

tak jsem vyzkoušel bez memorovani jen registraci myšlenek a vždy když se pristihnu že myšlenku moc rozvíjím vracím se do role pasivního pozorovatele. co se týká prázdnoty identifikoval jsem v mozku bod (třetí oko nejspíš) odkud přichází většina myšlenek, vždy když cítím ze nějaká myšlenka přichází tak se zabarikaduju a pretnu spojení. obcas ale na mě vyskočí nějaký nesmysl z jiné části mozku ani netuším kde se to vzalo a s tím mám problém. jinak jsem jednotlivá cvičení prodloužil na 10 min, ikdyž nezvládám zatím ani 5 min ale zdá se mi to jako málo vynalozeneho úsilí.

nagual
snažím se trochu psát
snažím se trochu psát
Obdrženo poděkování:

Příspěvekod nagual » 01 srp 2025, 18:00

je vnitřní dialog se sebou samým považován za tok myšlenek? např. při koncentraci se mi mihne hlavou jméno nějaké osoby atd.. při cvičení prázdnoty mi jedou hlavou myšlenky na návod jak to správně dělat... snažím se při cvičení soustředit na dech, ale zatím mi to moc nejde. jak se zbavit vnitřního dialogu?

marvin
Administrátor
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod marvin » 01 srp 2025, 18:57

nagual píše: jak se zbavit vnitřního dialogu?

No a v tom je právě ten trik. Někdo třeba studuje Eckharta Tolleho a jeho přítomný okamžik. V několika videích o tom mluví, např. tady https://www.youtube.com/watch?v=-HffrwmOT6c nebo tady https://www.youtube.com/watch?v=Hec7h9N2PAs

Někomu to ale nemusí sedět. Ten výklad.

Co pomáhá je rozptýlit vědomí po těle, uvolnit tu hlavu. Vnitřní monolog ustane, když vypěstuješ koncentraci a soustředění do té míry, že budeš schopen zastavit ten řetězec myšlenek, které se neustále větví a větví. Chce to čas a pravidelné cvičení. Nemusí se ti to dařit třeba týden, dva. Dej si pauzu. Pak znova a pak najednou začneš pociťovat určitý kvalitativní posun v meditaci. Uvědomíš si, kde jsi ty, jako pasivní pozorovatel a kde vznikají myšlenky. Ve tvé mysli se otevře prostor, jako nově objevená jeskyně a ty budeš stát ve vchodě a pozorovat ty myšlenky, jak vznikají. Běžně jsme zvyklí okamžitě skočit na jakýkoliv podnět a začít ten monolog rozvíjet, dokud se v něm úplně neztratíme.
A získat k tomu kontrolu - to je právě cílem prvního stupně, kontroly myšlenek.

nagual
snažím se trochu psát
snažím se trochu psát
Obdrženo poděkování:

Příspěvekod nagual » 19 srp 2025, 19:40

marvin píše:
No a v tom je právě ten trik. Někdo třeba studuje Eckharta Tolleho a jeho přítomný okamžik. V několika videích o tom mluví, např. tady https://www.youtube.com/watch?v=-HffrwmOT6c nebo tady https://www.youtube.com/watch?v=Hec7h9N2PAs

Někomu to ale nemusí sedět. Ten výklad.

Co pomáhá je rozptýlit vědomí po těle, uvolnit tu hlavu. Vnitřní monolog ustane, když vypěstuješ koncentraci a soustředění do té míry, že budeš schopen zastavit ten řetězec myšlenek, které se neustále větví a větví. Chce to čas a pravidelné cvičení. Nemusí se ti to dařit třeba týden, dva. Dej si pauzu. Pak znova a pak najednou začneš pociťovat určitý kvalitativní posun v meditaci. Uvědomíš si, kde jsi ty, jako pasivní pozorovatel a kde vznikají myšlenky. Ve tvé mysli se otevře prostor, jako nově objevená jeskyně a ty budeš stát ve vchodě a pozorovat ty myšlenky, jak vznikají. Běžně jsme zvyklí okamžitě skočit na jakýkoliv podnět a začít ten monolog rozvíjet, dokud se v něm úplně neztratíme.
A získat k tomu kontrolu - to je právě cílem prvního stupně, kontroly myšlenek.

kdy tedy mohu povazovat cviceni za splnene? kdyz ustane vnitrni monolog a myslenky se vynoruji pouze zridka? jak rozptylujes vedomi po tele? cvicim pravidelne rano a vecer kazdy den, mam mensi pokroky v soustredeni a prazdnote - otazka je zdali sem k temto cvicenim mel pristoupit, bez splneni prvniho. cvicim vsechny tri najednou aby byl vyvoj rovnovazny tak jsem to pochopil. diky za odpoved. moc by mi pomohlo pojednani o tom jak jste tento cvik cvicili vy.

marvin
Administrátor
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod marvin » 19 srp 2025, 20:42

Ahoj, je to jednoduché.
Ten první stupeň si rozděl na aktivní meditace, něco co cvičíš doma na jednom místě, ideálně ve stejnou dobu - abys vytvořil určitý meditační prostor.
A potom na bdělou mysl, to je taková "pasivní" schopnost, která tě provází celý den. I když na to nemyslíš - kázeň - určitá bdělost. Tu budeš pilovat v podstatě celý život, takže se netrap počátečními neúspěchy.

Tu aktivní část - meditace, kterou budeš provádět řízeně, si rozděl na 3 takové podskupiny:
1/ kontrola myšlenek - to je to, co už ses naučil. Vědomě pozoruješ (nesmíš se ztrácet, usínat, zapomínat, zabíhat do detailů a nechávat se strhávat proudy). Tohle pokud dokážeš provádět v kuse 10 mint, aniž bys usnul nebo ztratil nit, aniž bys zapomněl co děláš, tak to máš splněno. Pokud dokážeš po těch 10 minut vědět, co děláš, i když "nechytíš" všechny myšlenky (existují subtilní jenom bleskové ideje, které sotva postřehneš), tak můžeš jít dál.

2/ udržení jedné myšlenky - opět si sedni do asány, na židli, tureckého sedu, lehni si, stoupni si - to je jedno = vypěstuj si pozici pro cvičení (každá má své pro a proti) a zapni časovač. Cílem je dokázat se soustředit na jednu myšlenku, např "zdraví, mír, lásku, pokoru,atd." Může to být obraz (už cvičíš vizuální představivost z 2.stupně :) nebo jenom slovo, nebo prostě pocit. Opakuj si to slovo, prociťuj ho - prostě ho za každou cenu udrž v hlavě. Opět, nesmíš usnout, zapomenout co děláš, nesmíš nechat pozornost uniknout ... budou tě napadat jiné věci, než na které myslíš, takže se snaž. Pokud to opět dokážeš 10 minut držet a nezapomněl jsi co děláš, máš to splněno. Nemusí to být 100%, budeš to brousit dál a dál. Pokud ti mysl odběhne jinam při cvičení, okamžitě si to uvědom a vrať se zpět.

3/no a poslední nejoblíbenější cvičení je Prázdnota mysli. Ono velké mystické tajemství, Grál veškeré energie a Božské many. Prázdnota. Je to nádherné cvičení. Opět zaujmeš polohu a začneš pozorovat myšlenky. Začátek je úplně ale naprosto stejný jako (1.kontrola) - ale s tím rozdílem, že co přišlo jsi předtím nechal volně jít, zaregistroval to, ale neovlivňoval, ale nyní to budeš ukončovat. Uštípneš to, zarazíš to - energicky odmítneš! A zase jako předtím, nesmíš odbočit. Nesmíš zapomenout po 10 minut vědomí toho co děláš. Nenech odvést svou pozornost, nenech mysl těkat. Budou tě napadat extrémně zajímavé nápady. Věci a řešení tvých problému, obrazy z minulost a všechno možné. Všechno odmítni. Zastav to. No a pokud to dokážeš 10 minut, tak máš vyhráno.

Tohle musíš cvičit každý den. Nevynechej jediný. Mozek je takový zvláštní sval, extrémně elastický a dynamický, velmi rád a ochotně se přetvarovává, takže ti umožní rychle postupovat kupředu - každý den se ti bude snadněji cvičit, rychleji se uvolníš, a soustředění bude přicházet ve vteřině kdy usedneš. Druhá strana mince je, že pokud začneš vynechávat cvičení - mozek se vrátí ke starým vzorům a bude pro tebe obtížnější se koncentrovat.

Cvič v jeden den 1, 2 ,3 - po sobě. Můžeš na přeskáčku. Po prázdnotě je vtipné si zkusit kontrolu, uvidíš jak se obojí cvičení doplňuje a vzájemně obohacuje. 2. - koncentrace je pak příprava na vše ostatní.
Cvič každý den a nevynechej jediný.
Vytvoř si prostor a čas. Stanov si míst o a hodinu kdy budeš cvičit. To vše ti pomůže.

Co se týče rozptýlení po celém těle = to je takové zemnící cvičení. Někdo tomu říká extenzivní (narozdíl od intenzivní). Nesoustředíš se do jednoho bodu, ale do prostoru, do části těl. Lehni si a uvolni se. A začni prociťovat každou část těla. Jsou to základy relaxačních metod. Většinou se začíná u palců nohou, jdeš výše - nárty, lítka, stehna, trup, paže, celé ruce, krk a hlava - tu můžeš do detailu (oči = hlavně oči, uvolni oči a uvidíš jak ti zmizí tlak z hlavy). Každou část těla prociťuj a uvolňuj a získáš pocit z celého těla. Tvé vědomí se propojí dokonale s tvým tělem. Uzemní se a rozptýlí se. Tím prociťuješ celé tělo, zvědomuješ se, učíš se být bdělým, v přítomnosti - v teď a tady. V meditaci (v asáně) ti potom tyto nácviky pomohou k udržení vědomí. Když budeš meditovat a cítit tělo, tak budeš usazený v hara, uzeměný a uvolněný. Pokud budeš cítit napětí v nějaké části těla, tak ho snadno rozvolníš a rozpustíš a půjde ti snáze provádět koncentrační cvičení.

Ještě k tomu vnitřnímu monologu. Může to trvat třeba 3-4 týdny, nebo měsíc a půl a vždy to bude záviset na tom, co jsi prožil a co sis odnesl v energetickém těle. A hlavně v mentální sféře - čím máš naplněnou hlavu. Tam vznikají ty víry. Uprav si den. Šetři energii. Staň se pro okolí "neviditelný". Nepotřebuješ se zapojit do každého rozhovoru. Nemusíš vyřešit všechny problémy. Buď chytrý - dělej tak, abys měl energii a prostor na to cvičit každý den. Připrav si půdu a podmínky.

Přeji Ať se ti moc daří na tvé cestě.
m

nagual
snažím se trochu psát
snažím se trochu psát
Obdrženo poděkování:

Příspěvekod nagual » 19 srp 2025, 21:15

marvin píše:
Ještě k tomu vnitřnímu monologu. Může to trvat třeba 3-4 týdny, nebo měsíc a půl a vždy to bude záviset na tom, co jsi prožil a co sis odnesl v energetickém těle.

Přeji Ať se ti moc daří na tvé cestě.

dekuji mnohokrat moc mi tvuj prispevek pomaha. k tomu plastickemu mozku a energetickemu telu, mam za sebou zavinenou schizofrenii ( moc jsem tripoval ) a 4x jsem podstupoval elektrosokovou terapii, takze ten mozek mam zajizveny... ale neberu to jako prekazku ale vyzvu konecne nastolit rovnovahu a harmonii. :lev:

nagual
snažím se trochu psát
snažím se trochu psát
Obdrženo poděkování:

Příspěvekod nagual » 27 srp 2025, 15:57

jak je to s myšlenkami při soustředění? zjistil jsem že na některé obrazy se hůře soustředí než na jiné a s některými to jde snadno... stačí když zvládám tu snadnou část? nebo bych měl trénovat ty horší, které mi nejdou?

Baleriond
jdu do sebe
jdu do sebe
Poděkoval(a): 245×
Obdrženo poděkování: 10×

Příspěvekod Baleriond » 27 srp 2025, 17:01

nagual píše:jak je to s myšlenkami při soustředění? zjistil jsem že na některé obrazy se hůře soustředí než na jiné a s některými to jde snadno... stačí když zvládám tu snadnou část? nebo bych měl trénovat ty horší, které mi nejdou?

Osobně bych šel na další stupeň. Stejně na dalších stupních budeš vizualizovat věci v pohybu se sluchem, čichem, chutí, hmatem... Takže si je dál postupně vybrousíš. To, že ti nejde, ale některá věc dobře vizualizovat, ale neznamená, že by si na ni neměl dále pracovat. Hlavně nepřemýšlet před cvičením, že ti něco nejde, nechce se ti atd. Prostě si sedneš a cvičíš. Přemýšlet můžeš po cvičení :-)

marvin
Administrátor
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod marvin » 27 srp 2025, 18:28

nagual píše:jak je to s myšlenkami při soustředění? zjistil jsem že na některé obrazy se hůře soustředí než na jiné a s některými to jde snadno... stačí když zvládám tu snadnou část? nebo bych měl trénovat ty horší, které mi nejdou?

pozorování myšlenek lze prohlubovat a prohlubovat "téměř do nekonečna".. některé myšlenky jsou těžké, velké a strukturované obrazy a děje. Některé jsou jenom záblesky, pocity, dojmy, útržky.

nagual
snažím se trochu psát
snažím se trochu psát
Obdrženo poděkování:

Příspěvekod nagual » 27 srp 2025, 19:45

marvin píše:

pozorování myšlenek lze prohlubovat a prohlubovat "téměř do nekonečna".. některé myšlenky jsou těžké, velké a strukturované obrazy a děje. Některé jsou jenom záblesky, pocity, dojmy, útržky.

mám teď na mysli druhé cvičení, koncentrace, ne pozorování, díky

Zpět na “Magický výcvik ducha - 1. stupeň”