Tak se k tomu konečně dostávám
Předně toto je pro mě fór století - "Univerzita bílých mágů"

/ netušil jsem, že něco takového existuje (díky FTX

)
ad. Milda - no po tomto zjištění je mi vlastně vlastně mnoho věcí jasnějších...
Mildo, každá myšlenka nebo element v duchovních naukách, ktr známe ze současných brožurek má svůj kořen někde v minulosti - ideje a různé i popletené koncepce se vyvíjejí desítky (některé i stovky) let. Těch příruček a knih jsou proto ne desítky, ale stovky - pořiď si nějakou solidní učebnici okultismu (Goodrick-Clarke - Západní esoterní tradice) a pak se přesuň k přímým pramenům.
Kdyby tě zajímala teosofie - tak to máš tisíce stran Blavatské, další tisíce Leadbeatera a desetitisíce Steinera - i tak musíš vzít v potaz celé hnutí new-age a hledat paralely mezi termíny (podobná otrocká práce ti natolik otupí "ego", že za čas začneš vnímat tu složitost myšlenkových proudů a tušit jak to vlastně je)
Tvoje soukromé poznání ti samozřejmě neberu - nicméně je to jen tvé poznání polepené z různých zdrojů, které ani nebudeš znát...ale abych nebyl arogantní - uvedu pár příkladů co jsem si u tebe všiml:
a) dělení do čtveřic - typu duch-duše-tělo / a k tomu nějaká absolutní entita typu akáša - je teosofické - tak aby to sedělo na Empedoklovy živly + Aristotelova kategorie nesmrtelné duše - u teosofů je to 5. živel - éter, akáša (odtud to bere i Bardon)
b) koncepty jako Ego tam nemají moc co dělat - ono pokud někdo kritizoval lidi kterým roste "Ego" - tak to byly spolku typy teosofie nebo spiritistická hnutí, ktr se roky musely hájit před materialisticky orientovanou vědou (Blavatskou třeba odhalil jeden badatel jako podvodnici)
c) míchání exaktní vědy a duchovních termínů je opět teosofická
ve fundovanějším provedení bych tam jako jednoho ze zakladatelů viděl Fritjofa Capru a jeho Tao fyziky (1975) - tím myslím moderní kvantovou fyziku a metafyziku za tím stojící - pak mě napadá třeba chaosmagie (P-J.Carroll)
ale mystická věda je např. i T.Leary (viz. jeho tančící šroubovice chromozonů)
- a pak už se řetězí srágory typu Deepak Chopra a podobní
d) to s tím programováním člověka jako stroje bych viděl jako hodně vliv NLP - což je vlastně do jisté míry logika+lingvistika, ale pragmaticky použité
e) Ruize bych určitě nedoporučoval - to už Castaneda je lepší
f) to s těmi depresemi řeknu u nás lidem v blázinci - určitě si tě vezmou k srdci, vysadí prášky a do měsíce nám vyskáčou všichni z oken...
(přeji špetku zdravého rozumu alespoň v duši)